Rodziny ptaków

Czyżyk ptasi

Pin
Send
Share
Send
Send


Wygląd i zachowanie... Jeden z najmniejszych członków rodziny. Długość ciała 11–14 cm, rozpiętość skrzydeł 19–23 cm, waga 10–18 g. Ogon krótki, z dość głębokim wycięciem. Dziób jest stosunkowo długi, cienki i spiczasty. Na ciemnym skrzydle wyraźnie widoczne są dwa żółte paski utworzone przez plamy na wierzchołkach pokryw skrzydeł. Po bokach ogona znajdują się żółte pola, podobne do tych u szczygieł. Podczas karmienia, podobnie jak stepowanie, często wiesza się go do góry nogami na szyszkach olchy i gałązkach brzozy.

Opis... Ogólny kolor samca jest jasny, żółto-zielony. Boki głowy, klatka piersiowa, lędźwie i górny ogon są żółte. Boki spodu tułowia, brzucha i podudzia są białawe z ciemnymi smugami. Kark i grzbiet są żółtawozielone, z lub bez wąskich podłużnych prążków. Na głowie wyraźnie widoczna czarna czapka. Pod dziobem znajduje się mała czarna plamka. Pióra lotek w części wierzchołkowej są czarno-brązowe z wąską zielonkawą obwódką na zewnętrznych błoniach, żółtą u podstawy. Ta topografia rozkładu kolorów tworzy na skrzydle barwny wzór, składający się z żółtych plam na ciemnym tle. Górne osłony ogona są zielonkawo-oliwkowe, środkowe pióra ogona są czarnobrązowe, reszta piór ogona ma żółtą główną połowę, a wierzchołek czarnobrązowy. Samica jest matowa, zielonkawo-brązowa, bez ciemnego kapelusza i plam pod dziobem, z licznymi podłużnymi ciemnymi smugami. Spód jest białawy z żółtawym odcieniem i wąskimi, ciemnymi kreskami przypominającymi pręciki. „Lustro” na skrzydłach i nasadach piór ogonowych jest bladożółte. Nogi i dziób w kolorze rogu. Oczy są ciemnobrązowe.

Młode ptaki w młodym upierzeniu są bardziej urozmaicone niż samice, z jeszcze liczniejszymi czarnymi kreskami na głowie i tułowiu. Na osłonach skrzydeł widać kożuszek leukocytarny, dobrze się wyróżnia „lusterko” na skrzydle. Różni się od zielonki niewielkim rozmiarem, obecnością czarnych plam i smug. Różni się od zięby europejskiej o porównywalnej wielkości smukłym, długim dziobem i obecnością wyraźnych żółtych plam na skrzydłach i ogonie.

Głosować... Piosenka - szybkie, wysokie ćwierkanie i bulgoczące tryle z dodatkiem sygnałów „zhi», «tili-tili», «civi-civi„, Są również używane jako wezwania. Śpiewają na drzewach iw bieżącym locie.

Dystrybucja, status... Obszar lęgowy obejmuje lasy iglaste od Pirenejów i Skandynawii na wschód po wybrzeża Morza Ochockiego i Morza Japońskiego, Kamczatki, Kurylów i wysp japońskich. W rejonie doliny Jeniseju i Cisbaikalii występuje luka w obszarze gniazdowania, w obrębie której gatunek występuje bardzo nieregularnie, głównie podczas wędrówek. Rasy w izolacji na Kaukazie i Krymie. W strefie leśnej europejskiej Rosji jest gatunkiem gniazdującym i koczowniczym, liczebność zmienia się znacznie z roku na rok. W strefie stepowej występuje podczas roamingu. Na Kaukazie występuje izolowana populacja lęgowa.

Styl życia... W okresie lęgowym ptaki trzymają się w parach, w pozostałym czasie w stadach. W okresie lęgowym jest prawdziwym ptakiem leśnym, zasiedla wysoki świerk lub lasy z domieszką świerka, często w sąsiedztwie łęgów rzecznych i dolin potoków. Gniazdo, czyli grubościenna miska zbudowana z mchu, korzeni, źdźbeł trawy i włókien roślinnych, znajduje się najczęściej w koronach drzew iglastych. Sporadycznie można go zbudować 2–3 m nad ziemią, na przykład w grubej świerkowej łapie. Taca wyłożona jest puchem, wełną i pierzem. W lęgu znajduje się 3–6 jaj o białym, lekko niebieskawym lub zielonkawym kolorze, z kilkoma rzadkimi brązowymi lub rdzawymi plamkami i lokami o różnej gęstości i wielkości. Pisklęta pokryte są rzadkim niebieskawo-szarym puchem. Pisklęta przeważnie roślinożerne, a nawet równe, karmione są głównie nasionami drzew iglastych, olchy i różnych traw oraz owadami.

Dla dorosłych ptaków nasiona są praktycznie jedynym pokarmem. Zbierz je w śniegu lub na ziemi lub wyciągnij je z rozszerzających się szyszek, ze stożków olchy. To olsza jest jedną z najważniejszych roślin paszowych przez prawie cały rok. Są bardzo podatne na przemieszczanie się nawet w szczycie sezonu lęgowego, tak że stada koczowniczych czyżyków można spotkać w większości naszego regionu prawie przez cały rok. Najbardziej widoczne i obfite jesienią i zimą. Stada są dość gęste, ptaki zwykle siedzą gęsto na drzewie i odlatują zgodnie. Często tworzą mieszane stada z stepującymi tancerzami i innymi ziębami. Nie mają silnych więzów terytorialnych, typowy gatunek koczowniczy.

Re: Czyżyk żółtobrzuchy

Wiadomość evgen »6 stycznia 2016 r. 20:31

Re: Czyżyk żółtobrzuchy

Wiadomość Gularis »6 stycznia 2016 r. 21:57

Re: Czyżyk żółtobrzuchy

Wiadomość evgen »7 stycznia 2016 r., 11:36

Chizhik-Pyzhik

Czyżyki zawsze były jednym z najbardziej ukochanych ptaków śpiewających w Rosji ze względu na pomysłowość i łatwowierność charakterystyczną dla tego ptaka. Ze wszystkich ptaków śpiewających czyże są uważane za najbardziej oswojone. Złowiony czyżyk jest dość szybko oswajany, a nawet przywiązuje się do właścicieli. Nie osiedli się przez długi czas w nowym mieszkaniu i natychmiast zacznie łuskać oferowane mu ziarna, a trzeciego dnia zacznie nucić swoje piosenki i spokojnie znosić obecność osoby w pobliżu. Oswojony czyżyk jest zawsze niezwykle delikatny i oswojony. Właścicieli, którzy wrócili do domu, wita delikatnym śpiewem i najszczerszą radością, potrafi bezpiecznie latać po pokoju poza klatką i często flirtować z ludźmi: siada na głowie lub ramieniu właściciela, bawi się płatkiem uszu dziobem, pije wypływa z ust i wykonuje wiele innych sztuczek. Jest to bardzo ufny i przyjazny ptak, bystry i dość łatwy do wyszkolenia.

Piosenki czyżyka są w stanie rozweselić cię swoim zapałem i radosnymi, irytującymi nutami. Domowe czyże są gotowe do śpiewania przez 10 miesięcy w roku! I ten ptak otrzymał przydomek „czyżyk” ze względu na charakterystyczną pieśń lub pisk „czyżyka”. Pieśń czyżyka jest dość zróżnicowana. Składa się zarówno z jego własnych krótkich „słów i uderzeń”, jak i naśladowania śpiewu innych ptaków, głównie sikorki: bogatki - „ping-ping-trrra”. I sikorka - „qi-pi, qi-pi. ", a także z popędów innych ptaków przeplatanych ich własnymi słowami. Ze względu na usłużny i ufny charakter tego ptaka, za jego dźwięczną pieśń, często był trzymany w domach. W końcu czyżyk po cichu dogaduje się z innymi gatunkami ptaków w tej samej klatce, przywiązuje się do ludzi, a nawet dobrze rozmnaża się w domu.

Jak wygląda czyżyk i z czego jeszcze jest niezwykły?

Wielkość czyżyka nie jest większa niż wróbla. Jego ciało ma tylko 12 cm długości i waży nie więcej niż 15 gramów, od 12 do 14 gramów. Kolor czyżyka różni się od szarobrązowego koloru wróblowego i ma zielonkawożółty, oliwkowy kolor, z ciemnymi plamami na grzbiecie i żółtymi plamami na piersi i brzuchu. Podstawa piór ogonowych i większość lotek jest również żółto-oliwkowa.

Czyżyk zimowy

Kolor ten nie pozostaje stały przez cały rok, ale zmienia się wiosną. Po wiosennym pierzeniu czyżyk wydaje się zmieniać ubranie, a jego wiosenny strój staje się znacznie jaśniejszy i bardziej elegancki niż skromny zimowy. Upierzenie staje się jasnożółto-zielone, a pióra długiego ogona stają się jasnożółte.

Czyżyk wiosenny

To jasne wiosenne pióra i czapka z czarnych piór na głowie sprawiają, że bardzo łatwo odróżnić mężczyznę od kobiety, której strój jest znacznie skromniejszy, ale w ogóle nie ma kapelusza.

Czyżyk to bardzo czysty ptak. Jest dumny ze swojego eleganckiego garnituru i robi to często. Oznacza to, że czyżyk bardzo lubi pływać, ale kiedy zmoknie, będzie musiał odpocząć i poczekać, aż jego eleganckie pióra wyschną, ponieważ nie może latać na mokro, jak każdy inny ptak. Ptaki nie latają mokre. Jeśli czyżyk nie leci, to przeskakuje po ziemi, skacząc, ale robi to rzadko, najczęściej chowając się w koronach drzew lub trzepocząc wysoko na niebie, zwłaszcza zimą.

Na wolności, z piskiem, ptaki te odbijają się echem w okresie godowym lub jesienią w stadach. Muszę powiedzieć, że czyże gromadzą się w stadach tylko jesienią, a latem żyją w parach. Ale czyże gromadzą się w stadach nie w celu przelotów na dalekie odległości do ciepłych regionów, ponieważ ptaki te nie są wędrownymi, ale wędrownymi lub wędrownymi. Wraz z nadejściem chłodów nie latają do Afryki, ale gromadzą się w mniej lub bardziej znaczących stadach i migrują na krótkie odległości do bardziej południowych regionów, wybierając miejsca do odpoczynku i dalszego schronienia się przed zimnem wzdłuż dolin rzecznych z zaroślami drzew liściastych , ponieważ nasiona drzew liściastych są głównym i ulubionym pożywieniem, z których najbardziej lubiane są nasiona brzozy i olchy. Latem czyże żywią się nie tylko pokarmem roślinnym, ale także pokarmem dla zwierząt - mszycami i innymi małymi owadami, ale w zimnych porach roku owady znikają, pozostają tylko nasiona drzew.

Jesienne migracje czyżyków rozpoczynają się pod koniec września. I lecą niedaleko - na południe Europy, na Kaukaz Północny, na Zakaukaz, do południowych regionów Kazachstanu. Czyżyki latają na bardzo dużych wysokościach, więc łatwiej je usłyszeć niż zobaczyć. A sam ich lot jest bardzo piękny i interesujący, latają szybko i falowo.

Czyżyki żerujące na nasionach brzozy

Ale niektóre czyże nie odlatują na zimę nie tylko ze środka, ale nawet z północnej części Rosji, jeśli napotkają niezamarzające strumienie lub rzeki. A potem, w zimowy chłód w zaśnieżonym lesie, nie musisz wybierać. Wtedy czyże są zadowolone z nasion sosny i świerku. Te małe ptaki są bardzo bezpretensjonalne w jedzeniu.

Jeśli czyżyk pozostaje na północy i nigdzie nie migruje, to o tej porze roku żyje tylko wysoko na drzewach. Wolą nawet nie schodzić na ziemię. Na szczytach czyżyków devrevye, ich gniazda również stają się przestarzałe. Po powrocie z zimowania od razu przystępują do budowy gniazda. A budowniczowie czyżyków są bardzo zręczni i prawie niemożliwe jest dostrzeżenie umiejętnie zamaskowanego mieszkania z ziemi, ponieważ czyże są maskowane miękkimi porostami i mchem, które często pokrywają pnie i gałęzie północnych drzew podczas mrozów. Ponadto czyże układają gniazda na wierzchołkach najwyższych i najgrubszych świerków lub sosen, nie niżej niż 10 metrów od ziemi.

Samo gniazdo zbudowane jest z cienkich gałązek i korzeni w postaci dość głębokiej półkuli, której podstawa znajduje się zwykle na samym pniu, pokrytym porostami. Ptaki starannie przeplatają cienkie gałązki, korzenie, źdźbła trawy, które zwykle są pozyskiwane i przynoszone przez samca czyżyka, a samica zajmuje się tkaniem. Gdy rama gniazda jest gotowa, czyże przykrywają powstałe łóżko miękkim puchem, piórami i wełną, a następnie maskują zewnętrzną stronę gniazda porostami i mchem.

Po wybudowaniu domu rozpoczyna się okres godowy. Dzieje się to wczesną wiosną, kiedy samce zaczynają głośno śpiewać, a samice cicho im odpowiadają. Dbając o samicę, czyżyk zaczyna latać wokół niej, rozpościera jednak skrzydła i ogon jak wszystkie inne ptaki.

Chizhi byli tak kochani i rozpowszechnieni wśród nas, nawet w dużych miastach, że nawet o nich skomponowano komiks:

Chizhik-fawn, gdzie byłeś?
Piłem wódkę na Fontance.
Wypiłem szklankę, wypiłem dwa -
Kręciło się w mojej głowie.
Wypił szklankę, wypił dwa
Kręciło się w mojej głowie.

Ta piosenka, jako najprostsza w swojej melodii, była kiedyś używana podczas nauczania dzieci muzyki. Oczywiście słowa piosenki złagodniały i użyły bardziej „dziecinnych” wersji tekstu Chizhik-Pyzhik, gdzie byłeś? ... Na Fontance umyto stopy. Umyłem stopę, umyłem dwa - pojaśniało mi w głowie.

Nie wiadomo na pewno, kto napisał tę piosenkę o czyżykach. Nikt nie zna autora piosenek ani czasu jego pojawienia się, a melodia (mi-do-mi-do-fa-mi-re-sol-sol-sol-la-si-do-do-do) jest łatwa do zapamiętania i graj jednym palcem.

Dlaczego czyżyk, dlaczego płowy i dlaczego był na Fontance?

Legenda petersburska mówi, że piosenka powstała ze względu na oficjalny mundurek uczniów Cesarskiej Szkoły Prawoznawstwa, który znajdował się na rogu Newskiego Prospektu od strony „żonatej” i Fontanki, w domu nr 6. Uczniowie tej szkoły miał jasny mundur - zielone mundury z żółtymi mankietami i żółtymi dziurkami na guziki.

Zimowe płaszcze do szkoły prawoznawstwa uszyto w tych samych kolorach czyżyków, a na czapkę zimową ufano jelonkowi. Okazało się więc, że dla tak jaskrawego koloru mundurków, przypominającego upierzenie czyżyka, a także dla tradycyjnych płowych czapek, uczniów szkoły nazywano „czyżami-płowymi” i chodziło o nich, że to piosenka została skomponowana.

Melodia piosenki była i pozostaje jedną z najbardziej rozpowszechnionych i rozpoznawalnych w Rosji. Jest tak rozpoznawalny, że był cytowany przez naszych czcigodnych kompozytorów w muzyce akademickiej. Na przykład aria cara Dodona w operze „Złoty Kogucik” Rimskiego-Korsakowa. Słowa serenady Dodona do królowej Shamakhan są dość spójne z muzyką. Tak więc Rimski-Korsakow próbował, jak sam powiedział, „całkowicie zawstydzić Dodona” (Dzieła zebrane, t. 7, M, 1970, s. 412).:
"Zawsze będę cię kochał,
Postaram się nie zapomnieć.
I jak ja zacznę zapominać
Przypomnisz mi ponownie. "

Miłość ludu do tej piosenki jest tak nieodłączna od petersburczyków, że w 1994 roku Chizhik-Pyzhik postawiono pomnik nie tylko nigdzie, ale na Fontance na jednym z byków mostu nad Fontanką niedaleko Ogrodu Letniego, niedaleko pałacu Pawła Pierwszego. Śliczny malutki ptaszek na piedestale natychmiast stał się rodzajem fetyszu i porośniętego znakami: jeśli złożysz życzenie i wrzucisz monetę, aby pozostała na cokole pomnika, twoje życzenie z pewnością się spełni.

Chizhik-fawn jest znany i kochany nie tylko w Petersburgu, jest jak powietrze, wszędzie z nami, wszyscy go znają. Dlatego w filmie L. Gaidai „Iwan Wasiljewicz zmienia zawód” w scenie z dzwonami menadżer Iwan Wasiljewicz Bunsha, zaplątany w liny, gra melodię „Czyżyk-Pyzhik”.

Cechy behawioralne stepujących tancerzy w przyrodzie

  • Jak wspomniano wyżej, stepowanie tancerzy - stada ptaków, zbyt aktywny i impulsywny. Razem pędzą w poszukiwaniu pożywienia, nie zwracając zbytniej uwagi na otaczający ich świat i jego niebezpieczeństwa. Czasami kwota liczba osobników w stadzie może sięgać tysięcy.
  • Bardzo szybko przyzwyczajają się do ludzi i starają się czerpać z nich maksimum korzyści w postaci wszelkiego rodzaju „słodyczy”.
  • Po znalezieniu drzewa lub krzewu z owocami nadającymi się do jedzenia (jagody, nasiona, żołędzie lub szyszki), tancerze stepowania dosłownie trzymają się wokół jego gałęzi, tworząc rojącą, jasną, polifoniczną bryłę. Mogą nawet wchłaniać jedzenie, wisząc do góry nogami! Im więcej „smacznych rzeczy” na drzewie, tym więcej ptaków będzie na nim wisieć.

Uwielbiam owoce

  • Stepowanie wszystkożernych ptaków i mają doskonały apetyt, co pozwala im łatwo znaleźć pożywienie na wolności. Z segmentu roślin preferują wszystkie rodzaje zbóż, młode bazi brzozowe i olchowe, owoce i nasiona drzew i krzewów, lubią jeść szyszki drzew iglastych, a nawet wrzos.
  • Źródłem białka zwierzęcego dla stepujących są mali przedstawiciele owadów, którzy wolą karmić młode zwierzęta mszycami.
  • Dbając o los swojego potomstwa, nauczył się stepowania jakościowo ukrywają swoje gniazda w niskich, ale gęstych zaroślach i małe drzewa. Przede wszystkim kochają osiedlić się w gajach brzozowych lub olchowych.

Jak w naturze zachowują się czerwone czapki ze skrzydłami

Mimo niewielkich rozmiarów stepowanie nie jest przyzwyczajone do ostrożności. Szybko przystosowują się do życia w pobliżu ludzi. Niezwykle interesujące jest obserwowanie, jak karmią się te małe ptaki. Dosłownie trzymają się gałęzi drzewa i wisząc w różnych pozycjach, dziobią jagody, szyszki i kolczyki.

Ale wystarczy tylko przesunąć gałąź, natychmiast startują razem ... ale nie odlatują w inne miejsce karmienia, a tylko zataczają koło i wracają ponownie w to samo miejsce.

Tancerze stepowania mieszkają w gniazdach i układają je w zaroślach niskich drzew, w pasie tundry, tajgi. Żyją w małych stadach, duże kolonie nie są dla nich.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Męski stepowanie

Jak już wspomniano, stepujące tancerki skupiają się w stadach, co można od razu zauważyć po ciągłym gwar ptaków i ćwierkaniu. Ptaki te są bardzo ruchliwe i aktywne, ale nadmierna ostrożność nie jest ich mocną stroną. Małe ptaki mogą latać w pobliżu ludzkich siedzib. Zauważając zbliżanie się dwunożnych, stado wzlatuje w górę, ale nie odlatuje daleko, ale prawie natychmiast wraca na gałęzie, gdzie jest wiele atrakcyjnych smakołyków (szyszki, nasiona, kolczyki).

Czasami podczas stepowania wydaje się, że gałęzie pokryte są puszystymi małymi pomponikami, rozmieszczonymi chaotycznie iw zupełnie innych pozycjach. Tancerze stepu układają swoje gniazda w gęstym zaroślach niezbyt wysokich drzew, starannie maskują je przed różnymi nieżyczliwymi.

Śpiew stepowania można usłyszeć w okresie zaślubin ptaków, ale ptaki śpiewają rzadko. Melodia zawiera wiele podobnych dźwięków: „che-che-che”, „chiv-chiv-chiv”, „chen-chen” itp. Wszystkie te okrzyki mają charakter cykliczny, tj. są stale powtarzane, są rozcieńczane ostrymi trylami.

Interesujący fakt: Talent wokalny stepujących tancerzy można poprawić, krzyżując je z kanarkami, takie opierzone potomstwo ma znacznie bardziej melodyjny i przyjemny głos.

Jeśli mówimy o naturze stepujących tancerzy, to ci, którzy rozpoczynają je w domu, twierdzą, że ptaki są bardzo bezpretensjonalne. Jako zwierzęta domowe rodzą stepujących tancerzy, rzadko, najwyraźniej, nie każdemu podoba się ich piosenka, która przypomina uderzenie strzałem. Oglądając stepujących tancerzy zimą, widać ich bojowe usposobienie, zarozumiałość i odwagę.

Podleciwszy do karmnika, stado stepujących tancerzy szybko przejmuje nad nim kontrolę, odpędzając innych upierzonych konkurentów, które są większe (gile i sikorki). Ptaszki w czerwonych czapeczkach zawsze działają aktywnie, zbiorowo, razem, trochę bezczelnie i bardzo harmonijnie. Najwyraźniej taka gorliwa presja i odważna taktyka są konieczne, jeśli masz tak mały rozmiar.

Co je stepujący ptak?

Tancerze stepu są praktycznie wszystkożerni: są pod wrażeniem zarówno pokarmów roślinnych, jak i owadów.

W jadłospisie tego przedstawiciela rzędu wróblowych znajdują się zarówno „produkty” roślinne, jak i pokarm dla zwierząt. Ze zwierząt stepowanie może pochłaniać różne owady jako pokarm, choć najczęściej koncentruje się na mszycach. Wśród roślin wybiera krzewy i drzewa z nasionami. Uwielbia dziobać bazi brzozowe, czasem zjada nasiona szyszek świerkowych, dodatkowo żywi się nasionami borówki brusznicy, zbożami, turzycami.

Reprodukcja

W okresie godowym pary i małe stadka stepujących tancerzy latają w powietrzu, siedząc na wierzchołkach drzew i krzewów, cały czas wydając zachęcające okrzyki. Podczas obecnego lotu pojedynczy samiec wiruje w powietrzu falistymi liniami, wydając swoją ćwierkającą piosenkę. Często dołączają do niego inne samce. Gniazda buduje się nie wysoko nad ziemią, na różnych drzewach (brzoza, olcha), bardzo często w zaroślach w środku lasu. Gniazdo wygląda jak miękka, grubościenna miska. Jego masa składa się z cienkich gałązek, trawy, mchu, porostów, puchu roślinnego, igieł liściastych. Taca jest zdominowana przez bardziej miękkie materiały, ale jest ona głównie wyłożona pierzem, wełną, puchem roślinnym.

W lęgu znajduje się 3-7 (zwykle 4-5) biało-niebieskich jaj z ciemnymi plamkami. Samica wysiaduje przez 12-14 dni. Samiec przynosi jedzenie do gniazda. Oboje rodzice karmią pisklęta. Ich pożywienie opiera się na owadach, przeważnie małych, a także na nasionach turzycy, bawełny itp. Młode osobniki opuszczają gniazdo w ciągu 10-14 dni. Po wzejściu i dokarmianiu piskląt część par rozpoczyna drugie gniazdo.

Stepowanie: ptak w domu

  • Poprzez aktywność stepowanie ptaków, ich jaskrawe kolory i życzliwość dla ludzi, czasami stają się ulubieńcami miłośników ptaków śpiewających - kanarków, czyżyków i szczygieł.
  • Jednak nie wszyscy amatorski obserwator ptaków wytrzyma rytmiczne ćwierkanie - tak śpiewa stepujący ptak.
  • Jeśli mimo wszystko zdecydujesz się mieć w domu tego dość egzotycznego ptaszka, powinieneś zadbać o przestronną wolierę lub klatkę, aby mogła w niej wykonywać przynajmniej małe loty.

Stepowanie

  • Ponieważ ptaki te są bardzo aktywne z natury, bez braku odpowiedniej mobilności, zaczynają cierpieć na otyłość, która często prowadzi do przedwczesnej śmierci.
  • Pasza dla drobiu z stepowania warto też wybierać dietetyczne - na przykład zbilansowane mieszanki paszowe dla kanarków bez dużej ilości nasion konopi.

Uważaj, bywa, że ​​stepujący tancerze nie mogą znieść niewoli i umierają dosłownie w pierwszych dniach niewoli. Lepiej trzymać je przynajmniej w parze lub lepiej - w małym stadzie w przestronnej wolierze, choć może to prowadzić do tego, że samce nie będą śpiewać.

  • Stepowanie bardzo szybko przyzwyczajają się do ludzi, jedzą z ich rąk i często nie chcą rozstać się z właścicielem, nawet jeśli próbuje ich wypuścić.
  • Złap stepowanie niezbyt trudne - na przykład przy pomocy sieci, pułapki, ponieważ ufają ludziom i nie oglądając się za siebie, upadają na ziemię, aby zjeść przekąskę.
  • Trochę trudniej jest złapać i zaadaptować w niewoli stepujących tancerzy tundry, które są nieco większe i bardziej „puszyste” niż ich zwykli krewni.

Co wiadomo o wrogach stepowania w przyrodzie

Obecnie brakuje informacji o tym, kto poluje na stepującego ptaka, ale można przypuszczać, że taki mały ptak często staje się „obiadem” dla ziemskich i niebiańskich drapieżników.

Naturalni wrogowie stepowania

Zdjęcie: Jak wygląda stepujący ptak

Zaskakujące jest, że zoologowie wciąż nie ustalili, kto jest wrogiem małego stepowania na wolności. W tym przypadku istnieją tylko założenia. Ornitolodzy uważają, że mały ptaszek ma dość wrogów.

Ptaka ratuje żwawość, szybkość i talent do maskowania gniazd. Gniazdo stepowania bardzo trudno dostrzec, ukryte jest w najgęstszym zaroślach lub w niższych warstwach drzew. Ptaki nie budują swoich schronień bardzo wysoko, najwyraźniej boją się dużych pierzastych drapieżników.

Według różnych założeń naukowcy zaliczają się do wrogów stepowania:

Łasice świetnie wspinają się na drzewa, więc mogą zrujnować miejsce lęgowe stepowania, zwierzęta jedzą nie tylko bezbronne pisklęta, ale także ptasie jaja. Tancerze stepowania mieszkający na obszarach miejskich lub w pobliżu innych osad ludzkich mogą cierpieć z powodu zwykłych kotów, które uwielbiają polować na ptaki. Ptaki są szczególnie wrażliwe zimą, kiedy podlatują bliżej ludzi, aby się pożywić, bo zimą dzieci są bardzo ciasne.

Oczywiście za wrogów tych ptaków można również uznać osobę, która prowadząc swoją niestrudzoną działalność gospodarczą ingeruje w naturalne biotopy, zajmuje różne tereny na własne potrzeby, wypiera ptaki z miejsc nadających się do zamieszkania, wycina lasy i wpływa negatywnie na ekologiczne sytuacja w ogóle.co negatywnie wpływa na życie ptaków.

POWIERZCHNIE WIATRU

Tancerze stepowania osiedlają się w tundrze i lasach Europy, Azji i Ameryki Północnej. W zależności od siedliska mogą to być ptaki lęgowe, osiadłe lub wędrowne. Żaden ornitolog nie jest w stanie przewidzieć liczby ptaków migrujących zimą i jesienią oraz przybywających wiosną. W niektórych latach przybywa tu wielu stepujących tancerzy, w innych małe stadka, a rok później naukowcom nie udaje się znaleźć ani jednego ptaka na miejscu zeszłorocznego lęgowiska.

Każdego dnia stepowanie przenosi się do nowych miejsc bogatych w nasiona. Ptaki porzucają koczowniczy tryb życia dopiero w okresie gniazdowania i wychowu piskląt.

Populacja i stan gatunku

Obszar dystrybucji stepowania jest bardzo rozległy, ale nie ma konkretnych danych na temat liczby tych małych ptaków. Wiadomo tylko, że w różnych regionach iw różnym czasie ich liczba może się znacznie różnić. Wszystko zależy od ilości pożywienia na danym obszarze i klimatu w różnych porach roku.

Tam, gdzie jest wiele szyszek, nasion roślin i jagód, mogą nagle pojawić się liczne stada stepujących tancerzy, oznajmiających ich przybycie gwarą i ćwierkaniem. Ptaki wędrują w poszukiwaniu pożywienia, dlatego nie jest możliwe śledzenie, gdzie ich populacja jest duża, a gdzie jest zbyt mała, wskaźniki te są zbyt zmienne i niestabilne.

Jeśli chodzi o specjalny stan ochrony, to zwykły stepowanie go nie ma. Według międzynarodowej klasyfikacji IUCN ptaki te należą do gatunku, który budzi najmniejszy niepokój, innymi słowy, groźba wyginięcia stepujących tancerzy nie jest przerażająca, co jest dobrą wiadomością. Na terenie naszego kraju stepowanie również nie jest wymienione w Czerwonej Księdze. Być może dzieje się tak, ponieważ wielu pierzastym parom udaje się mieć potomstwo dwukrotnie, a czasem trzy razy w ciągu jednego okresu letniego.

Oczywiście istnieją czynniki, które negatywnie wpływają na życie ptaków, są to przede wszystkim czynniki antropogeniczne. Ludzie pośrednio wpływają na sposób życia ptaków, podejmując różne, niekiedy niekorzystne dla środowiska działania. Człowiek zmienia krajobrazy, wycinając leśne zarośla, orając ziemię, wypasając zwierzęta gospodarskie, osuszając mokradła i zanieczyszczając środowisko jako całość.

Wszystko to negatywnie wpływa na wielu naszych mniejszych braci, w tym na stepujących tancerzy, ale na szczęście nie ma gwałtownych spadków liczebności ptaków, więc ptakom nie grozi wyginięcie. Możemy tylko mieć nadzieję, że ich inwentarz utrzyma się w przyszłości na stabilnym poziomie.

Podsumowując, pozostaje dodać, że miniatura stepowanie przynosi ogromne korzyści ludziom, ponieważ ptaki zjadają dużo nasion chwastów i dużą liczbę mszyc szkodliwych dla upraw. Te nieustraszone dzieci nie boją się człowieka, aw głodnych mroźnych czasach próbują prosić go o pomoc, lecąc bliżej ludzkich siedzib i karmników. Zimą konieczne jest karmienie ptaków, aby ułatwić im przetrwanie trudnego sezonu. I zachwycą nas nie tylko swym radosnym usposobieniem, niezwykłą piosenką, ale i jaskrawymi szkarłatnymi czapkami, które wyróżniają się szczególnie na tle śnieżnobiałego zimowego krajobrazu.

INTERESUJĄCE FAKTY

Podobnie jak wiele innych szczygieł, rozmyte są często trzymane w domu. Nie wymagają specjalnych warunków, a nawet rozmnażają się w niewoli, jednak dla zachowania jasnego koloru ptaki potrzebują specjalnej diety o wysokiej zawartości karotenu.

Pin
Send
Share
Send
Send