Rodziny ptaków

Guillemots, Cepphus

Pin
Send
Share
Send
Send


Wygląd . Nuglik okularowy wygląda jak zwykły, ale jest większy, skrzydła są całkowicie czarne, wokół oczu jest biała plamka. Zimą spód jest biały, góra jest monochromatyczna bez białych smug.

Styl życia . Zamieszkuje skaliste wybrzeża mórz i wysp.

Mieszkaniec ptaka. Niewielka liczba.

Rasy w osobnych parach lub w małych grupach w jamach pod kamieniami oraz w głębokich szczelinach skał. Lęg w czerwcu składa się z jednego lub dwóch białych jaj z czarniawymi plamkami.

Pożywienie, zwyczaje i głos nurzyka okularowego są takie same jak zwykłego.

Podobne gatunki . Różni się od nurzyka brakiem białego koloru na skrzydle i białej plamki wokół oczu, zimą - monochromatycznym topem i ciemną głową.

Oddział Guillemot. Rodzina świnek morskich. Skrobaczka okularowa.

Guillemot atlantycki Cepphus grylle (kratka Zepfus)

Ogólne ubarwienie jest czarne z zielonkawym odcieniem powyżej i nieco brązowawym poniżej, główna trzecia wewnętrzna warstwa piór lotek, środkowe pokrywy i wierzchołkowe połówki dużych pokryw górnych skrzydeł (podstawy tych ostatnich są czarno-brązowe) , podszewka pachowa i skrzydłowa są białe.

Zimą w tym upierzeniu pozostają tylko najstarsze osobniki, podczas gdy zdecydowana większość ma biały spód, w tym podbródek i spód policzków, a na górnej stronie rozwijają się białe brzegi i końce piór, szczególnie szerokie na głowie , szyja i lędźwie; na drugim z nich biel nawet dominuje nad czarną.

U młodego ptaka pierś i brzuch są białe, boki różnobarwne, góra czarna, ale na osłonkach białych skrzydeł są ciemne końce, szyja i kark są zadymione. Ogon skrzydłowy, dziób śródstopia, wysokość u nasady około 1,0-1,1 cm.

Rasy na północno-wschodnich wybrzeżach Ameryki, w Nowej Fundlandii, na południu. Grenlandia, Islandia, Wyspy Owcze i Brytyjskie, Skandynawia, Finlandia i Półwysep Kolski, po Wyspy Sołowieckie i Zatokę Onega.

Guillemot polarny Cepphus mandti

Różni się tym, że wewnętrzne pajęczyny piór lotek są więcej niż w połowie białe, a duże osłony górnych skrzydeł są białe u nasady lub u nasady trochę szaro-brązowe - a nie czarnobrązowe - w kolorze.

Zimą biel jest bardziej rozwinięta na górnej stronie, tak że lędźwie wydają się białe.

Skrzydło dzioba śródstopia jego wysokość u podstawy jest mniej więcej naprzeciw środka nozdrza (według dużej liczby pomiarów).

Rasy na Svalbardzie, Wyspie Niedźwiedziej, Ziemi Franciszka Józefa, archipelagu Novaya Zemlya i dalej na wschód do Cieśniny Beringa; zimą wędrują bardzo wąsko.

Białoskrzydły nurzacz pacyficzny Cepphus columba columba (Ts.col. Col.)

Rasy na wybrzeżach Morza Beringa i Kamczatki, na dowódcach, w Ameryce na południe od Kalifornii i na północ. od wybrzeża Ziemi Czukockiej do Ziemi Wrangla. Upierzenie, z wyjątkiem różnicy wskazanej w tabeli, jest takie samo w obu podgatunkach, podobnie jak wielkość.

Kurylski guillemot Cepphus columba snowi

Górna strona jest łupkowo-czarna, białe lustro skrzydła jest silnie rozwidlone, jak wskazano w tabeli, podstawy wewnętrznych żeber lotek są raczej szare niż białe, pachy są krótkie i większość dolnego skrzydła osłony są zadymione, tylko długie osłony przedramion są białe.

Zimą ubarwienie jest podobne do nurzyka atlantyckiego, z wyjątkiem ubarwienia zwierciadła skrzydłowego, a nawet poszycia pod spodem są białe. U młodego ptaka biały spód jest nakrapiany ciemnymi końcami piór, na lustrze widoczne są białe środkowe części piór.

Skrzydło jest dziobem, a jego wysokość u podstawy wynosi około 1,1 cm, gniazduje na Wyspach Kurylskich i złowiono je w południowej części Kamczatki.

Okulary przeciwsłoneczne Guillemot Cepphus carbo

Górna strona jest łupkowo-czarna, spód jest nieco jaśniejszy, podszewki i pachy są brązowo-szare, wewnętrzne żebra lotek są jasnobrązowe, najbardziej przednia część czoła, podbródek i łata wokół oczu są białe.

Zimą spód jest biały, z ciemnymi znaczeniami po bokach. U osobników młodocianych przód szyi jest szarawy, brzuch i boki są białe, na końcach piór nakrapiane ciemnobrązowo.

Dziób śródstopia skrzydłowego ogona jego wysokość u nasady wynosi około 1,25 cm.

Rasy na wybrzeżach Morza Ochockiego, w tym na Wyspach Kurylskich, na wybrzeżach terytorium Ussuriysk, Sachalinie, północnej części Korei i Japonii.

Pin
Send
Share
Send
Send