Rodziny ptaków

Maleo wielkostopia makrocefalona

Pin
Send
Share
Send
Send


Dla większości gatunków ptaków lot stał się głównym sposobem poruszania się w kosmosie. Podczas lotu ptaki szukają pożywienia, uciekają przed drapieżnikami, znajdują nowe siedliska. Jest to najbardziej specyficzna forma ruchu ptaków, która zdeterminowała główne cechy organizacji tej klasy - Aves.

Zdolność ptaków do lotu determinowała szereg adaptacji zapewniających sam lot, start i lądowanie, a także orientację w przestrzeni. Skrzydła różnych gatunków ptaków różnią się znacznie zarówno kształtem, jak i rozmiarem. Kształt skrzydeł zależy całkowicie od sposobu lotu, wpływając na wielkość siły nośnej jaką wytwarzają podczas poruszania się w powietrzu.

Ptaki żyjące w lasach i manewrujące wśród gęstej roślinności mają krótkie i lekko zaokrąglone skrzydła, podczas gdy ptaki podróżujące na duże odległości mają cienkie i długie skrzydła. Rozpiętość skrzydeł ptaków to odległość między wierzchołkami rozpostartych skrzydeł.

Wędrowny albatros

Albatros wędrowny (łac. Diomedea exulans) to duży (117 cm długości) ptak morski o silnych muskularnych skrzydłach, których rozpiętość może sięgać 363 cm. Ten ptak ma największą rozpiętość skrzydeł wśród ptaków w ogóle, a wśród albatrosów (łac. Diomedeidae) w szczególności . Oczekiwana długość życia wynosi od 10 do 30 lat, a od i do 50 lat. Rozpiętość skrzydeł albatrosa jest 3 razy większa od ciała.

Opis

Maleo wielkostopia (Macrocephalon maleo) - jedyny przedstawiciel rodzaju Macrocephalon, endemicznego dla indonezyjskiej wyspy Sulawesi. Ptak osiąga długość 55 cm, upierzenie przeważnie czarne, naga skóra pyska żółta, tęczówki czerwono-brązowe, dziób czerwonawo-pomarańczowy, brzuch różowy. Grzebień w kształcie hełmu zdobi czubek głowy. Niebiesko-szare palce, oddzielone błonową skórą, mają 4 długie, ostre pazury. Zewnętrznie obie płci są podobne, ale samice są nieco mniejsze, a ich upierzenie jest jaśniejsze. Maleo zamieszkuje tropikalne lasy nizinne i górskie. Ten ptak żywi się owocami, nasionami, mrówkami, termitami, chrząszczami i innymi małymi bezkręgowcami.

Albatros Tristana

Albatros Tristan (łac. Diomedea dabbenena) to ptak morski zamieszkujący archipelag Tristan da Cunha. Dzięki dużej rozpiętości skrzydeł (350 cm) doskonale nadaje się do szybowania nad powierzchnią oceanu. Ze względu na podobne upierzenie uważano wcześniej, że należą one do podgatunku wędrownego albatrosa. To bardzo rzadki ptak, któremu grozi całkowite wyginięcie.

Albatros amsterdamski

Albatros amsterdamski (łac.Diomedea amsterdamensis) to kolejny duży przedstawiciel rodziny albatrosów. Ten przystojny mężczyzna jest tylko 10 cm za albatrosem Tristana. Jego rozpiętość skrzydeł wynosi 340 cm, gniazduje wyłącznie na Wyspach Amsterdamskich, stąd jego nazwa. Liczebność (ok. 100 osobników) albatrosa amsterdamskiego jest w stanie krytycznym, dlatego należy do gatunku zagrożonego wyginięciem.

Kondor andyjski

Kondor andyjski (łac. Vultur gryphus) jest największym ptakiem drapieżnym na półkuli zachodniej i jednym z najwyższych ptaków latających na naszej planecie. Długość ciała kondora andyjskiego wynosi około 115-135 cm, a rozpiętość skrzydeł około 275 do 320 cm. Ponadto kondor andyjski jest jednym z długowiecznych ptaków, których wiek może sięgać 50 lat lub więcej.

Afrykański marabut

Afrykański marabut (łac. Leptoptilos crumeniferus) jest mieszkańcem afrykańskich sawann i innych otwartych przestrzeni tego kontynentu. Marabut należy do rodziny bocianów, dlatego jest obdarzony ogromnym dziobem, typowym dla wszystkich członków tej rodziny. Jest największym przedstawicielem rzędu bocianów (długość 115-152 cm). Rozpiętość skrzydeł wynosi 287-320 cm, ten padlinożerca unosi się nad sawanną, rozpościerając ogromne skrzydła w poszukiwaniu pożywienia.

Rodzina Bigfoot / Megapodiida

Kury wielonogie lub chwasty to osobliwe ptaki, znacznie różniące się nie tylko od innych kurczaków, ale także od wszystkich innych ptaków w naturze rozmnażania. Nie budują gniazd (w konwencjonalnym sensie), nie inkubują lęgów i nie karmią piskląt. Niemniej troska o potomstwo przejawia się bardzo wyraźnie, ale w bardzo osobliwej formie. Kury chwastów są szeroko rozpowszechnione na półkuli południowej, od wysp Nikobar i Filipin na południu po Australię, na południowy wschód po wyspy Polinezji Środkowej. Zamieszkują głównie lasy tropikalne, ale żyją również na wyspach koralowych o ubogiej roślinności oraz w zaroślach suchych (zaroślach) półpustynnych części Australii. Prowadzą ziemskie życie, startują tylko ze strachu, a startując pospiesznie siadają na najbliższych drzewach. Kurczaki chwastów to duże ptaki, przypominające w ogólnym wyglądzie indyka, niektóre gatunki i rozmiary nie ustępują indykowi. Ciało jest gęste. Nogi bardzo duże, mocne, palce długie, z mocnymi prostymi pazurami. Skrzydła są szerokie i tępe. Kolor upierzenia, z rzadkimi wyjątkami, jest słaby. Ta rodzina ma 7 rodzajów z 10 gatunkami. Przedstawiciele tej rodziny składają jaja w ziemi, w stosach rozkładającej się materii organicznej, którą sami grabią, w kraterach wulkanów, a czasami w szczelinach skał. Jaja kurczaków chwastów są bardzo duże i zawierają dużo żółtka. Są umieszczane na stosie zawsze w pozycji pionowej. Rozwój jaj następuje bez inkubacji, ale u wielu gatunków samce gorliwie obserwują stos gniazdowania. Pisklęta wykluwają się w pryzmie, czasami na głębokości 50–90 cm pod ziemią. Po wydostaniu się na powierzchnię pisklęta natychmiast wbiegają do lasu i wieczorem tego samego dnia zaczynają latać.

Indyk rzemieślniczy

Sprawdzenie stopnia nagrzania pryzmy wykonuje samca indyka rzemieślniczego, przykładając dziób do jej powierzchni. Nie wyjaśniono jeszcze, który narząd służy do określania temperatury u indyka rzemieślniczego. Możliwe, że to język. Dopóki nie nadejdą sprzyjające warunki, samiec indyka rzemieślniczego nie wpuszcza samicy do tego „inkubatora”.

Kurczak z dżungli

W kwietniu, kiedy jest bardzo sucho, samiec ocellatedry wyciąga w ziemi otwór głęboki na ponad 0,5 m i średnicy ok. 2,5 m. W czerwcu i lipcu zbiera liście z obszaru o promieniu około 30 m, a pod koniec lipca w miejscu dołka pojawia się pagórek wysoki na 30 cm. W tym czasie spadają drobne deszcze, zamokną liście i gałązki, ptak przykrywa je warstwą piasku o grubości około 30 cm, a na pryzmie zaczyna się gnicie. Jego temperatura gwałtownie rośnie. Jednak dopiero pod koniec sierpnia samiec kury zaoczkowej wpuszcza samicę do tego „inkubatora”, aby złożyła pierwsze jajo. Jajko umieszcza się w przedniej komorze, czyli w specjalnie wykopanym wgłębieniu pośrodku stosu, zawsze w pozycji pionowej. Podobnie jak wszystkie kurczaki chwastów, kury z uszami oczodołu składają jaja w długich odstępach czasu, w tym przypadku po 4 dniach. Jeśli pogoda jest zła, a zwłaszcza wilgotna, samiec nie wykazuje chęci wykopania stosu lęgowego dla zbliżającej się samicy. Może to uszkodzić jaja, które już się tam znajdują. Samiec kury okorowanej nie pozwala nawet podejść samicy. Samica po prostu upuszcza jajko w pobliżu i wraca tutaj po 4 dniach. Tak więc stopniowo w komorze „inkubatora” gromadzi się do 20-30 jaj o różnym stopniu inkubacji. Okres inkubacji każdego jaja trwa 60 dni, a pisklęta są wybierane ze stosu pojedynczo w odstępach 4 dni, a czasem nawet 8 dni. Samica nawet nie widzi piskląt, a samiec, który jest przy „gnieździe” po prostu ich nie zauważa: jego troską jest „inkubator”, a nie to, co z niego wyszło. Ostatnie pisklę wykluwa się w połowie kwietnia, rzadko wcześniej. Niedługo potem samiec ocellated powinien rozpocząć przygotowania do nowego sezonu lęgowego. Podczas gdy jaja leżą na stosie lęgowym, samiec jest zawsze z nią. Żywi się w bezpośrednim sąsiedztwie pryzmy, śpi na krzaku, na wiszących nad nim gałęziach. Samiec już przed świtem jest w pracy. Najpierw usuwa całą górę sterty, co zajmuje kilka godzin. Temperatura w komorze lęgowej zaczyna spadać, po czym wentylowany i schłodzony piasek jest wypychany przez samca z powrotem na swoje miejsce. W środku lata, gdy słońce mocno się nagrzewa i istnieje niebezpieczeństwo przegrzania, samiec gromadzi się na pryzmie, odgarniając warstwę piasku o grubości 30-40 cm. Przed świtem usuwa ten piasek, a później znowu grabi to na stercie. Kurczaki perłowe zachowują się inaczej jesienią. W tej chwili promienie słoneczne nie są już niebezpieczne, a ponadto jaja należy podgrzać na słońcu. W tym celu około południa samiec odrywa wierzchnią warstwę gleby, pozostawiając nad jajami warstwę piasku o grubości około 4 cm, aby słońce mogło swobodnie ogrzewać jaja. W międzyczasie zakopany piasek jest również podgrzewany na słońcu, a ptak stopniowo zawraca go na pryzmę, zgarniając warstwy 2-3 cm na godzinę i coraz więcej pokrywając jaja. Samiec sprawdza stan hałdy przykładając dziób do jego powierzchni.

Ocellated Chicken

W kwietniu, kiedy jest bardzo sucho, samiec wyrywa w ziemi dziurę o głębokości ponad 0,5 mi średnicy ok. 2,5 m. Przez cały czerwiec i lipiec zbiera liście z obszaru o promieniu ok. 30 cm. m, a pod koniec lipca w miejscu dziury pojawia się guzek. ok. 30 cm. W tym czasie spadają drobne deszcze, mokre liście i gałązki, ptak przykrywa je warstwą piasku o grubości ok. 30 cm i gnicie zaczyna się w stercie. Jego temperatura gwałtownie rośnie. Ale dopiero pod koniec sierpnia samiec wpuszcza samicę do tego „inkubatora”, aby złożyła pierwsze jajo. Jajko umieszcza się w komorze jajecznej, czyli w specjalnie wykopanym wgłębieniu pośrodku stosu, zawsze w pozycji pionowej. Podobnie jak w przypadku wszystkich kurczaków chwastów, jaja są składane w długich odstępach czasu, w tym przypadku po 4 dniach. Jeśli pogoda jest zła, a zwłaszcza wilgotna, samiec nie wykazuje chęci wykopania stosu lęgowego dla zbliżającej się samicy - może to spowodować uszkodzenie już znajdujących się tam jaj. Samiec nie pozwala nawet podejść samicy. Samica po prostu upuszcza jajko w pobliżu i wraca tutaj po 4 dniach. Tak więc stopniowo w komorze „inkubatora” gromadzi się do 20-30 jaj o różnym stopniu inkubacji. Okres inkubacji każdego jaja trwa 60 dni, a pisklęta są wybierane ze stosu pojedynczo w odstępach 4 dni, a czasem nawet 8 dni. Samica nawet nie widzi piskląt, a samiec, który jest przy gnieździe, po prostu ich nie zauważa: jego troską jest „inkubator”, a nie to, co od niego pochodzi. Ostatnie pisklę wykluwa się w połowie kwietnia, rzadko wcześniej. Niedługo potem samiec powinien rozpocząć przygotowania do nowego sezonu lęgowego. Podczas gdy jaja leżą na stosie lęgowym, samiec jest zawsze z nią. Żywi się w bezpośrednim sąsiedztwie pryzmy, śpi na krzaku, na wiszących nad nim gałęziach. Samiec już przed świtem jest w pracy. Najpierw usuwa całą górę sterty, co zajmuje kilka godzin. Temperatura w komorze lęgowej zaczyna spadać, po czym wentylowany i schłodzony piasek jest wypychany z powrotem na miejsce przez samca. W środku lata, gdy słońce mocno się nagrzewa i istnieje niebezpieczeństwo przegrzania, samiec gromadzi się na stosie, odgarniając warstwę piasku o grubości 30-40 cm. Przed świtem usuwa ten piasek, a później grabi ponownie na stosie. W przeciwnym razie ptak zachowuje się jesienią. W tej chwili promienie słoneczne nie są już niebezpieczne, a ponadto jaja należy podgrzać na słońcu. W tym celu około południa samiec odrywa wierzchnią warstwę gleby, pozostawiając na jajach warstwę piasku o grubości około 4 cm, tak aby słońce mogło swobodnie ogrzewać jaja. W międzyczasie zakopany piasek jest również podgrzewany na słońcu, a ptak stopniowo zawraca go na pryzmę, zgarniając warstwy 2-3 cm na godzinę i coraz więcej pokrywając jaja. Samiec sprawdza stan hałdy przykładając dziób do jego powierzchni.

Maleo

Potem dorośli maleo zapominają o swoich obowiązkach rodzicielskich. Pisklęta Maleo wychodzą z ziemi na wpół opierzone, biegną z wybrzeża do lasu, a tego samego dnia zaczynają trochę latać. W ten sposób pisklęta płci męskiej nigdy nie znają swoich rodziców ani rodzeństwa. Przed osiągnięciem dojrzałości płciowej prowadzą samotny tryb życia w lasach. W odpowiednich miejscach na brzegu składa się setki jaj maleo. Miejsca te są dobrze znane, strzeżone, nikt nie strzela maleonem, choć ich mięso jest bardzo smaczne, ale jaja są zbierane w szerokich rozmiarach.

Albatros królewski południowy

Albatros królewski południowy (łac. Diomedea epomophora) to duży ptak (107-122 cm długości, waga - 8 kg). Rozpiętość skrzydeł albatrosa królewskiego wynosi około 280-320 cm, średnia długość życia to około 58 lat. Długi rozwój ptaka i jego niską płodność rekompensuje niska śmiertelność osobników dorosłych i ich długa żywotność. Według statystyk co roku giną tylko 3 na 100 ptaków.

Styl życia i reprodukcja

Maleos spędzają większość roku w dżungli, ale w najbardziej suchym okresie (sierpień-styczeń) gromadzą się w niektórych obszarach lasu w pobliżu wybrzeża, aby złożyć jaja. Maleosy są monogamiczne, a pary często tworzą się na całe życie. Okresowo, w odstępach kilkudniowych, ptaki wychodzą z lasu w rejony suchej plaży pokrytej ciemnym piaskiem i wykopują dołek o głębokości 40-70 cm, w którym samica składa jedną, ale bardzo dużą, o wadze do 240 cm. g (czyli pięć razy więcej niż kurczak) z jajkiem w cienkiej skorupce i po pokryciu go piaskiem wraca do lasu. Ponieważ miejsca niezbędne do wysiadywania jaj znajdują się często kilka kilometrów od lasu, a samica składa 10-30 jaj w okresie lęgowym, ptaki w tym stosunkowo krótkim okresie muszą chodzić tam iz powrotem dziesiątki, a nawet setki kilometrów.

Bigfoot Maleo buduje gniazda w otwartych piaszczystych krajobrazach, wulkanicznej glebie lub na plażach. Na wyspie jest niewiele miejsc nadających się do składania jaj, z których korzysta zwykle kilkadziesiąt, a nawet setki ptaków w tym samym czasie - tworzy się rodzaj kolonii ptaków. Miejscowi doskonale zdają sobie sprawę z tych ograniczonych piaszczystych obszarów i w okresie lęgowym przyjeżdżają tam, aby zbierać jaja, wykopując ich setki. „Pracują” tu również lokalne drapieżniki, w tym jaszczurki monitorujące, psy i świnie. Samica składa każde jajko w głębokiej dziurze w piasku i opuszcza słońce lub wulkaniczne ciepło, aby ogrzać sprzęgło. W dobrze ogrzanym słońcem piasku, zarodek w jajku rozwija się powoli (około 70 dni), ale pisklę wykluwa się samodzielnie. Po wykluciu pisklęta przedzierają się przez piasek i chowają w lesie. Młode ptaki potrafią latać i są całkowicie niezależne od swoich rodziców. Samodzielnie szukają pożywienia i chronią się przed drapieżnikami, takimi jak jaszczurki, pytony, dziki czy koty.

Sęp himalajski lub sęp śnieżny lub kumai

Sęp himalajski lub sęp śnieżny lub kumai (łac. Gyps himalayensis) to ptak drapieżny żyjący na wyżynach (od 2 tys. Do 5 tys. M) Himalajów, Tybetu, Mongolii, Tien Shan, Pamir, Sayan itp. skrzydła tego dość dużego (116-150 cm długości) ptaka mają 310 cm, a dzięki swoim potężnym skrzydłom sęp himalajski może wznieść się na wysokość 8 tysięcy metrów.

Największa rozpiętość skrzydeł ptaka na świecie

Skrzydła - przednie łapy ptaków, pokryte piórami i pozwalające im wznieść się w powietrze. Rozpiętość skrzydeł ptaków to nic innego jak odległość między wierzchołkami w pełni rozłożonych skrzydeł.


Albatrosy mają największą rozpiętość skrzydeł, dlatego zajmują trzy pierwsze miejsca w tym zestawieniu.
Wędrowny albatros (Diomedea exulans) ma potężne, muskularne skrzydła o rozpiętości około 363 cm. to największa rozpiętość skrzydeł wśród ptaków na świecie, a zwłaszcza wśród albatrosów. Długość ciała tych ptaków jest 3 razy mniejsza niż rozpiętość skrzydeł.

Albatros Tristana (Diomedea dabbenena) - druga w tej kategorii albatrosy i ptaki świata. Jego rozpiętość skrzydeł może sięgać 350 cm. Na tak długich skrzydłach ptaki te doskonale szybują nad wodą w poszukiwaniu pożywienia.

Albatros amsterdamski (Diomedea amsterdamensis) tylko 10 cm plon z poprzedniego gatunku. Jego maksymalna rozpiętość skrzydeł to 340 cm. Ten gatunek albatrosa jest zagrożony wyginięciem, obecnie na świecie żyje nieco ponad 100 albatrosów amsterdamskich.

Kondor andyjski (Vultur gryphus) to jeden z największych ptaków na półkuli zachodniej. Długość ciała tych ptaków waha się od 115 do 135 cm, a rozpiętość skrzydeł około 275-320 cm, który jest znacznie większy niż jego najbliższego krewnego i konkurenta, kondora kalifornijskiego (Gymnogyps californianus).
Powiązany artykuł 10 najpiękniejszych ras psów na świecie

Afrykański marabut (Leptoptilos crumeniferus) jest wyposażony nie tylko w potężny dziób, którym z łatwością łamie kości zwierząt, ale także w jedno z najdłuższych skrzydeł, którego rozpiętość wynosi około 320 cm... Te ptaki to padlinożercy. Rozpościerając duże skrzydła, unoszą się nad sawanną w poszukiwaniu pożywienia.


Kędzierzawy pelikan (Pelecanus crispus) dobrze lata i pływa. Ptak używa głównie trzepoczącego lotu, ale czasami unosi się w powietrzu. W locie pelikan mierzy skrzydła, zginając szyję i odchylając nogi do tyłu. Pelikany dalmatyńskie mają rozpiętość skrzydeł ponad 3 metry (310-320 cm).


Inny albatros - albatros królewski południowy (Diomedea epomophora). Stracił 20 cm do albatrosa amsterdamskiego, a do lidera rankingu - 43 cm, jak ma rozpiętość skrzydeł 320 cm... Ptaki te charakteryzują się muskularnymi skrzydłami, które mogą utrzymać ptaka podczas lotu szybowego.


Kumaylub sęp himalajskilub sęp śnieżny (Gyps himalayensis), zamieszkuje wyżyny Himalajów i kilka innych pobliskich obszarów. Rozpiętość skrzydeł tego ptaka, szczerze mówiąc, jest dość duża - 310 cm... Na tak potężnych i długich skrzydłach sęp wznosi się na wysokość 8000 km.


Pelikany różowe (Pelecanus onocrotalus) to drapieżniki, jak wszystkie pelikany. Żywią się głównie rybami, ale potrafią też połykać pisklęta innych ptaków. Rozpiętość skrzydeł tego gatunku pelikana może sięgać 310 cm.


Sęp czarny lub brązowy (Aegypius monachus) ma stosunkowo duże siedlisko i stosunkowo dużą liczbę. Każdego dnia ptaki tego gatunku pokonują do 400 km na swoich długich i mocnych skrzydłach o rozpiętości 300-310 cm. Podobnie jak wszystkie jastrzębie, sępy szybują za pomocą prądów termicznych. Okazuje się, że największa rozpiętość skrzydeł dla ptaków ćwiczących szybownictwo. Ich skrzydła są dość szerokie i muskularne, co pozwala im utrzymać znaczny ciężar ciała (5-12 kg) w locie. P.S. Pobierz gotową prezentację dla szkoły „Największa rozpiętość skrzydeł ptaków” Autor: wolchonokW7 Copyright: Portal zooklubuW przypadku przedruku tego artykułu aktywny link do źródła jest OBOWIĄZKOWY.

Sęp czarny lub sęp brunatny

Sęp czarny lub brązowy (łac. Egypius monachus) to ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych. Jest to stosunkowo licznie występujący gatunek występujący w Europie Południowej, Azji Środkowej i Ameryce Północnej. Sęp brunatny codziennie przemierza odległości do 400 km w poszukiwaniu pożywienia. Szybuje wysoko na niebie za pomocą ciepłych podmuchów powietrza. Rozpiętość skrzydeł waha się od 300 do 310 cm.

Jak widać, ptaki ćwiczące szybowanie na dużych wysokościach mają największą rozpiętość skrzydeł. Najszczęśliwsi piloci szybowcowi to ptaki morskie latające nad oceanem.

Ptaki są bardzo interesującymi stworzeniami, uderzająco różnią się od wszystkich innych zwierząt, a nawet od siebie nawzajem. Niektóre ptaki spędzają prawie całe życie w powietrzu, drugie są generalnie pozbawione skrzydeł i piór i mogą biegać tylko po ziemi, a jeszcze inne wolą wyłącznie element wody.

Największy ptak

To naturalnie, struś... Wzrost największych osobników strusia afrykańskiego sięga 2,80 metra przy wadze 170 kilogramów.

Najmniejszy ptak

Ten rekord należy do koliber... Najmniejszy koliber waży zaledwie 1,5 grama przy długości ciała około 5 centymetrów.

Najszybszy ptak latający

Wśród latających ptaków Sokół wędrowny po prostu nie ma sobie równych. Na prostej odległości sokół wędrowny jest w stanie rozpędzić się do 200 km / h, a podczas tzw. Spadania nurkowego podczas polowania pierzasty drapieżnik rozwija prędkość do 325 km / h. Nawiasem mówiąc, sokół wędrowny to nie tylko najszybszy ptak, ale także najszybsze zwierzę na planecie.

Najszybciej biegający ptak

Prawdopodobnie nie jest to dla nikogo tajemnicą strusie są najlepszymi biegaczami wśród wszystkich ptaków. Potrafią poruszać się z prędkością 80 km / h. Przy takim biegu krok strusia może osiągnąć nawet 8 metrów długości.

Najcięższy ptak latający

Tutaj pierwsze miejsce zajmuje duży Afrykanin drop i dudak... Co zaskakujące, ptaki te ważą 18-20 kg.

Najdłużej żyjący ptak

Duży kakadu żółtoczubego żyje w niewoli przez około 80 lat. Uważa się jednak, że w warunkach naturalnych oczekiwana długość życia tej papugi może wynosić 100 lat lub więcej.

Najostrzejsza wizja

Drugi rekord Sokół wędrowny... Ten ptak ma tak dobry wzrok, że potrafi rozpoznać mysz z odległości 8 kilometrów.

Drugie miejsce - kazuar


Kazuar
Kazuar to drugi co do wielkości ptak na świecie, występujący w lasach Nowej Gwinei oraz w północno-wschodniej części kontynentu australijskiego. Wzrost największych osobników wynosi 2 m, a waga to 60 kg. Kazuary mają oryginalny wygląd - masywne ciało z grubym upierzeniem, skrzydła są małe i niewidoczne pod długimi piórami, potężne nogi, wydłużona szyja z wiszącymi wyrostkami, niebiesko-łysa głowa i rogowaty hełm na czubku głowy.

Ciekawostki: Największe ryby na świecie - lista, rozmiary, nazwy, miejsca ich znalezienia, zdjęcia i filmy

Cel tego hełmu nie jest do końca jasny, w jednej wersji pomaga mężczyznom wyglądać atrakcyjniej w oczach kobiet, a według drugiej sprzyja szybkiemu poruszaniu się w gęstych zaroślach. Kazuary biegają po lesie bardzo szybko, osiągając prędkość do 50 km / h. Mocne nogi z trzema palcami uzbrojone są w ostre pazury, a ptak potrzebuje nie tylko ruchu, ale także ochrony. Wewnętrzny palec każdej stopy ma pazur o długości do 120 cm, który bardziej przypomina sztylet i jest w stanie uderzyć wroga jednym ciosem. Kazuary to bardzo agresywne ptaki i najlepiej unikać spotkań z nimi.

Pin
Send
Share
Send
Send