Rodziny ptaków

Drozd pustelnik górski

Pin
Send
Share
Send
Send


Pustelnik drozd lub pstrokaty kos (łac. Catharus guttatus) Jest ptakiem śpiewającym z rodziny drozdów.

Opis

Drozd pustelnik ma 18 cm długości, upierzenie jest oliwkowozielone u góry i po bokach, a żółto-brązowe u dołu z ciemnymi kropkami na piersi. Inne oznaki to czerwonawy ogon i białe kręgi pod oczami. Piękno powolnych, opadających śpiewów, często wykonywanych w koronach drzew, jest niezwykłe.

Siedlisko

Drozd pustelnik to letni ptak w północnych lasach i zalesionych górach Ameryki Północnej, który migruje na zimę do Ameryki Środkowej aż do Gwatemali.

Jedzenie

Drozd pustelnik szuka chrząszczy, os i much na ziemi lub wśród roślin. Uzupełnieniem diety są owoce, zwłaszcza jagody.

Reprodukcja

W czasie nurtu samiec zajmuje miejsce, do którego mogą wejść tylko samice gotowe do krycia. Budują zwarte, masywne gniazdo w kształcie misy z materiału roślinnego i soku, zwykle na ziemi pod drzewem iglastym, i składają od 3 do 6 jaj. Samiec karmi samicę i pomaga w karmieniu piskląt, które usamodzielniają się po około 12 dniach. Często rodzice również zagnieżdżają się po raz drugi. Często brązowowłosa krowa usiłuje włożyć jajko do gniazda pustelnika, czego często nie zauważa iw efekcie podnosi czyjeś pisklę.

Notatki (edytuj)

Informacje o ptaku pustelnik brązogrzbietyWartości
Stan ochronyLC - Najmniej troski
SynonimyOmao
Przestarzałe łacińskie nazwy ptakówMyadestes obscurus var. occidentalis, Myadestes obscurus
DrużynaPasyjni / PASSERIFORMES
RodzinaDrozd / Turdidae
RodzajMyadestes
Obszar gniazdowaniaAmeryka środkowa

  • Piosenka, © Richard E. Webster
  • Piosenka, © Richard E. Webster
  • Piosenka, © Richard E. Webster
  • Piosenka, © Richard E. Webster
  • Zadzwoń, © Richard E. Webster
  • Zadzwoń, piosenka, © Richard E. Webster
  • Piosenka, © Richard E. Webster
JęzykTransfer
język angielskiPasjans z brązowym grzbietem, hawajski drozd, pasjans z brązowym grzbietem
język węgierskibarnahátú klarinétmadár
duńskiBrunvinget klarinetfugl
hiszpańskiSolitario dorsipardo, Clarín Jilguero, Clarin jilguero, Solitario Dorsipardo, Jilguero lomicafé
WłoskiSolitario dorsobruno
Katalońskisolitari d'ales brunes
chiński
chiński tradycyjny
litewskirudnugaris atsiskyrėlis, Rudnugaris atsiskyrėlis
NiemieckiBraunrückenklarino, Braunrücken-Klarino, Hawaiiklarino
holenderskiBruinrugsolitaire, Bruinrug-solitaire
norweskiTøylesolitærtrost, Omao
Polskieklarnetnik brązowoskrzydły, Klarnetnik siwy, klarnetnik brazowoskrzydly
RosyjskiOmao
słowackidrozdovec borovicový, drozdovec havajský
fińskiruostesiipirastuli, Ruostesiipirastuli
FrancuskiSolitaire a dos brun
Czechlesňák hnědohřbetý, lesňák havajský, Skalnícek hnedohrbetý
szwedzkimexikansk solitärtrast, Omao
język japońskiク リ セ ヒ ト リ ツ グ ミ, kurisehitoritsugumi

Informacje o ptakach Mountain Pustelnik DrozdWartości
Stan ochronyLC - Najmniej troski
Przestarzałe łacińskie nazwy ptakówMyadestes Townendii, Ptiliogonys [sic] Townendi
DrużynaPasyjni / PASSERIFORMES
RodzinaDrozd / Turdidae
RodzajMyadestes
Obszar gniazdowaniaAmeryka Środkowa, Ameryka Północna

  • Piosenka, © Richard E. Webster
  • Rozmowa, zwroty, © Richard E. Webster
  • Zwroty, © Richard E. Webster
  • Zadzwoń, © Richard E. Webster
  • Piosenka, © Richard E. Webster
  • Piosenka, © Richard E. Webster
  • Piosenka, © Richard E. Webster
JęzykTransfer
język angielskiTownsend's Solitaire, Townsend's Ptilogonys, Townsend's Flycatcher, Townsend's flycatching Thrush
język węgierskiTownsend-klarinétmadár
duńskiKlarinetfugl
islandzkiSkrækþröstur
hiszpańskiSolitario norteño, Clarin norteño, Clarín Norteño, Solitario Norteño
WłoskiSolitario di Townsend
Katalońskisolitari de Townsend
chiński
chiński tradycyjny
łotewskiTaunsenda strazds
litewskiTaunsendo atsiskyrėlis
NiemieckiTownsendklarino, Bergklarino, Townsend Klarino
holenderskiBergsolitaire, Townsend-pasjans
norweskiGråsolitærtrost
Polskieklarnetnik północny, klarnetnik pólnocny
Rosyjski
słowackidrozdovec čečinový
fińskiliuskerastuli, Liuskerastuli
FrancuskiSolitaire de Townsend
Czechlesňák západní, Skalnícek Townsenduv
szwedzkinordlig solitärtrast, Nordlig solitärtrast
estońskinäpprästas (põhja-näpprästas)
język japońskiハ エ ト リ ツ グ ミ, haetoritsugumi

Pustelnik Drozd (Catharus guttatus) osiąga długość około 20 cm, kolor upierzenia jest oliwkowozielony na górnej i bocznej stronie, a żółtobrązowy na dole z ciemnymi kropkami na piersi. Inne charakterystyczne cechy drozda pustelnika to czerwonawy ogon i białe kręgi pod oczami. Jak wiele kosów, ten ptak pięknie śpiewa. Drozd pustelnik gniazduje w lasach iglastych i mieszanych oraz zalesionych górach Ameryki Północnej, a na zimę migruje do Ameryki Środkowej, aż do Gwatemali.

Pin
Send
Share
Send
Send