Rodziny ptaków

Ptaki północno-zachodniej Rosji

Pin
Send
Share
Send
Send


Niedawno, przez całą drugą połowę XX wieku, turkawka zwyczajna w Rosji była masywnym, bardzo popularnym gatunkiem łowieckim, zwłaszcza w rejonach południowych, przez które przelatywały liczne ptaki północne, zaopatrzone tu w obfite zaplecze paszowe na skoszonym zbożu. pola i pola dojrzałych słoneczników. Liczbę turkawek w Rosji oszacowali wówczas eksperci na 1 750 000–2 880 000 par (Ravkin, Ravkin, 2005). I dość nieoczekiwanie dla wszystkich - zarówno myśliwych, jak i ornitologów - pod koniec XX wieku nastąpił ostry, szybki, w dużej mierze niezrozumiały i niewytłumaczalny do końca katastrofalny kryzys populacji turkawic na całym obszarze. Dlatego twierdzenia niektórych ornitologów-łowców, że nie obserwuje się spadku liczebności żółwi (Solokha, 2017), są albo niekompetencją zawodową, albo wręcz oszustwem, o czym świadczy zniekształcenie treści dyskusji, która odbyła się w styczniu 2017 przez tych „ekspertów” na Węgrzech podczas warsztatów poświęconych opracowaniu międzynarodowego planu działań na rzecz ochrony żółwia żółwia.

Tak więc fakty dostępne w rosyjskiej prasie wskazują, że na trasie automatycznej na północy obwodu leningradzkiego. w 1980 roku ornitolodzy naliczyli 40 par turkawek (Malchevsky, Pukinsky, 1983), ale w latach 1998 i 1999. Nie zaobserwowano tam ani jednego ptaka, aw bardziej optymalnych rejonach południowych w 1998 roku odnotowano tylko jedną turkawkę na 600 km trasy samochodowej (Pchelintsev, 1999). Na początku XXI wieku w rejonie Kostromy turkawki praktycznie zniknęły. (Preobrazhenskaya, 2010). W regionie Nowogrodu. teraz zostało tylko kilkadziesiąt par (Miszczenko, 2015). W Czuwasji turkawki są teraz rzadkością, nawet podczas migracji (Kuzyukov i Dmitriev, 2010). Liczebność tych ptaków w rezerwacie Oksky w latach 2000-2009. zmniejszyła się o 2 razy (Ivanchev, Denis, 2011). W regionie Lipieck. liczba zmniejszyła się 3–5 razy (Nedosekin, 2014). Na południowym wschodzie regionu Saratowa, gdzie w latach 1936-1940. w pasach leśnych uwzględniono 5,4 osobników / km trasy i 1,3 par / ha drzewostanów (Zavyalov i in., 2007); na początku XX w. w lasach wzdłuż rzeki. W ciągu dnia Eruslan nie widziano ani jednej żółwicy (Belik, 2017).

Na południu Rosji w latach 90. odnotowano spadek liczby turkawek o 20-40%, a także w regionach Dagestanu, Rostowa i Wołgogradu. populacja zmniejszyła się o 50% lub więcej (Belik i in., 2003). Jeśli na początku XXI wieku ogólną liczbę turkawek na południu Rosji szacowano na 100-300 tysięcy par, to w latach 2010 było to tylko 1-2 tysiące par, tj. spadła o co najmniej 100 razy (Belik, 2005, 2014). W latach 80. na terytorium Stawropola gnieździło się 200 tys. Par, ale na początku XXI wieku pozostało tam tylko 3,5-4,5 tys. Osobników (Khokhlov, 1993, Bobenko, 2010), a także zmniejszył się o 100 razy. U podnóża Terytorium Krasnodarskiego w okresie czerwiec-sierpień 2004-2016. na sześciu szlakach turystycznych o długości ponad 350 km odnotowano tylko 5 turkawek, tj. ich liczebność nie przekraczała 5 par / 100 km 2, czyli 2-3 rzędy wielkości mniej niż wcześniej (Belik, 2017). Pod koniec XX wieku na Półwyspie Tamańskim pospolicie występowała turkawka (Lokhman i in., 2004), ale w 2015 roku znaleziono tam tylko jednego osobnika. Taka sama sytuacja występuje na nizinie Imeretinskaya w Soczi, gdzie w latach 1980-1990. Turkawka była uważana za gatunek pospolity, ale obecnie występuje tylko u izolowanych osobników (Tilba, 1999, 2017).

Łączną liczbę turkawek w europejskiej Rosji w 2016 roku ornitolodzy oszacowali na 7-15 tys. Par (Miszczenko, 2017), czyli ponad 100 razy mniej niż tu pod koniec XX wieku (1,0-2,5 mln par ). Populacja turkawki w Europie również zmniejszyła się o 30-49% w ciągu ostatnich 16 lat (BirdLife International, 2015). Wskazuje to jednoznacznie na potrzebę podjęcia pilnych działań w celu ochrony tego gatunku, zwłaszcza że nie udało się jeszcze dokładnie ustalić przyczyn zaobserwowanej katastrofy.

Negatywny wpływ miało oczywiście tradycyjne polowanie na turkawki podczas jesiennej migracji na południu Rosji i na Ukrainie, w Gruzji, Turcji i innych krajach. W strefie stepowej negatywnym czynnikiem jest przedsiewne traktowanie ziarna silnie toksycznymi pestycydami, co prowadzi do zatrucia wielu ptaków. Istotnym czynnikiem był również wpływ susz, które nasiliły się w ostatnich dziesięcioleciach na zimowiskach turkawek w afrykańskim Sahelu (International Single Gaties Action Plan ..., 2017). Niemniej jednak ocalenie tego gatunku w dużej mierze zależy od organizacji ochrony w miejscach lęgowych w Rosji, gdzie znajduje się główna część jego zasięgu. Do tej pory turkawka zwyczajna jest wymieniona w Czerwonych Księgach 9 podmiotów wchodzących w skład Federacji Rosyjskiej, ale stało się to dopiero w ostatnich latach, kiedy gwałtowny spadek jej liczby stał się już szczególnie wyraźny. Dlatego, aby go zachować, niezwykle ważne jest terminowe włączenie tego gatunku do Czerwonej Księgi Rosji.

Belik V.P. 2014. Doświadczenie w pracy z regionalnymi Red Data Books w południowej Rosji // Strepet. T.12. Wydanie 1-2. S. 112-166.

Belik V.P. 2017. Spadek liczebności żółwi w Rosji u schyłku XX wieku // Strepet, t. 15, nr 1. S. 91-97.

Belik V.P., Mishchenko A.L., 2017. Turtur turtur zwyczajny Streptopelia w drodze na wyginięcie // Rus. ornithol. magazynek, t.26, nr 1538. - P.5259-5262.

Bobenko O.A. 2010. Aktualna liczba gołębi na terytorium Stawropola // Ornitologia na północy. Eurazja: materiały stażysty XIII. ornithol. conf. Streszczenia. raport Orenburg. P.62.

Mishchenko A.L. (red.). 2017. Ocena liczebności i jej dynamiki dla ptaków z europejskiej części Rosji (wyniki projektu „Europejska Czerwona Lista Ptaków”). Moskwa: Rosyjskie Towarzystwo Ochrony i Badań nad Ptakami. 63 s.

Tilba P.A. 2017. Stan populacji synogarlicy Streptopelia turtur na północno-zachodnim Ciscaucasia // Rus. ornithol. zhurn. T. 26. Wydanie ekspresowe 1423. S. 1245-1248.

BirdLife International, 2015. Streptopelia turtur. Europejska czerwona lista ptaków. Biuro Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, Luksemburg. http://www.iucnredlist.org/details/22690419/1

Międzynarodowy plan działania dotyczący pojedynczych gatunków na rzecz ochrony żółwia żółwia Streptopelia turtur (2018–2028). Fisher I., Ashpole J., Scallan D., Carboneras C., Proud T. (kompilatory). BirdLife International. Wersja robocza. 2017.

Profesor Południowego Uniwersytetu Federalnego,

Członek Centralnej Rady Rosyjskiego Związku Ochrony Ptaków V.P. Belik

Wiceprezes Rosyjskiego Towarzystwa Ochrony i Badań nad Ptakami GLIN. Miszczenko

Menu główne

  • Strona główna
  • Loons
  • Perkoz
  • Pelikan
  • Bocian
  • Flamingi
  • Anseriformes
  • Falconiformes
  • Kurczaki
  • Jak żuraw
  • Siewkowe
  • Gołębi
    • Vyakhir
    • Klintukh
    • Gołąb
    • Gołąb zaobrączkowany
    • Gołąb zwyczajny
  • Kukułka
  • Sowy
  • Podobny do kozy
  • Szybki
  • Skorupiaki
  • Dudek ptak
  • Dzięcioły
  • Wróblowaty

Pin
Send
Share
Send
Send