Rodziny ptaków

Brown Oriole / Oriolus szalayi

Pin
Send
Share
Send
Send


Ptak mały, długość ciała ok. 25 cm, upierzenie samców złocistożółte z czarnym, u samic i młodych - zielonkawe z plamkami na klatce piersiowej. Od dzioba do oka znajduje się czarny pasek zwany „uzdą”. Dziób jest brązowy lub czerwono-brązowy, raczej długi i mocny. Oczy są czerwone.

Ukazuje się w lasach liściastych i mieszanych. W większości unosi się wysoko w koronach drzew, więc jest rzadko spotykany. Bardzo ruchliwy ptak, szybko i cicho przeskakuje z gałęzi na gałąź w gęstym listowiu drzew.

Rasy raz w lecie. Gniazda wiszące, wzmocnione w rozwidleniach gałęzi na wysokości od 11 do 20 m. W lęgu znajduje się 3–5 jaj, białych z różowym lub kremowym odcieniem i rzadkimi czerwono-brązowymi plamkami. Inkubacja trwa 13–15 dni, głównie samica siedzi.

Żywi się owadami, rzadko jagodami. Czasami gniazda małych ptaków, takich jak muchołówka szara i plotkarz, są zrujnowane.
Gwizd wilga przypomina dźwięk fletu, a głośny krzyk to miauczenie wściekłego kota.

Pin
Send
Share
Send
Send