Rodziny ptaków

Bekas (ptak)

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Szyna
  • ffgrgt
  • eugenka
  • Svetlana
  • Amelia
  • Svetlana
  • Irina

Snipe - Gallinago gallinago L.

Rozpowszechniony brodziec europejski.

Pole Wielkość jest mniej więcej wielkości drozda, dziób jest bardzo długi (dłuższy niż wszystkich innych przedstawicieli rodzaju), proste, nogi stosunkowo krótkie. Kiedy ktoś się zbliża, chowa się, odlatuje nieoczekiwanie w ostatniej chwili, emitując rodzaj kwakania. Muchy, kaczkowate z boku na bok. Droga życia jest o zmierzchu, cicha.

Głosować. Przestraszony bekas najczęściej publikuje podczas startu pikantną „mewę” lub „gumę”. Podczas aktualnego lotu samiec kręci się w powietrzu dość wysoko i od czasu do czasu z luźnym i szeroko rozpostartym ogonem pędzi po stromej linii, w tym czasie słychać silny, drżący, beczący dźwięk, który można wyrazić słowami „bge-ege -e” lub „dudududu”. Lecąc więc na 10-20 m, bekas z szybkimi trzepotami skrzydeł wraca do utraconej wysokości i ponownie powtarza tę samą technikę „opadania” i tak dalej wiele razy. W tym samym czasie ptak wykonuje w powietrzu szerokie spiralne koła. Dźwięk jest spowodowany wspólnym działaniem wyciągniętych sterników i skrzydeł; podczas upadku bekas wyraźnie odwraca się w jedną stronę. Ponadto w okresie godowym samiec regularnie przecieka, siedząc na ziemi, na wysokim pniu lub na wierzchołku drzewa, wypowiadając w swoim głosie irytujące „tek-tek-tek”. „Lub” przepływ-przepływ-przepływ. ”. Podczas obecnego lotu samiec leci w kółko dość wysoko w powietrzu i od czasu do czasu z luźnym i szeroko rozpostartym ogonem pędzi po stromej linii, w tym czasie słychać silny, drżący, beczący dźwięk, który można wyrazić słowami „bge-ege -e” lub „dudududu”. Lecąc więc na 10-20 m, bekas z szybkimi trzepotami skrzydeł wraca do utraconej wysokości i ponownie powtarza tę samą technikę „opadania” i tak dalej wiele razy. W tym samym czasie ptak wykonuje w powietrzu szerokie spiralne koła. Dźwięk jest spowodowany wspólnym działaniem wyciągniętych sterników i skrzydeł; podczas upadku bekas wyraźnie odwraca się w jedną stronę.

Budowa i wymiary. Dziób jest bardzo długi, prosty, ułożony jak słonka. Nogi stosunkowo krótkie, czteropalczaste, dolna część piszczeli nieopierzona, palce długie. Istnieje od 6 do 9 par sterów, najczęściej 7.

Długość ciała samców (18) 248-310, samic (6) 274-300, średnio 286 i 289,8 mm. Rozpiętość samców (18) 430-480, samic (6) 435-476, średnio 466 i 447 mm. Długość skrzydeł samców (90) 125-135 g samic (37) 124-132, średnio 130 i 129,3 mm. Dziób samców (20) 62-72,5, samic (20) 63-76, średnio 67 i 68,8 mm. Stęp samców (20) 33,5-37, samic (20) 33-38, średnio 34,9 i 35 mm. Waga samca 93 g, samice (4) 102,5-143,5, średnia 123,3 g.

Malejąco s. Od dubelta, który nie gnieździ się w Evenkii, różni się białym odwłokiem bez smug i skrajnie czerwonymi piórami na ogonie, od dubelta azjatyckiego i bekasa - szerokimi zewnętrznymi piórami ogonowymi.

Ślady Zewnętrznie przypominają ślady słonek, ale są od nich o 0,5 cm krótsze i cieńsze. Wielkość nadruku to 4,0 x 4,6 cm, 1 palec ma 1 cm długości, 2-ga 2,7, 3-cia 4, 4-ty ma 3,2 cm, nadrukowany na całej długości i jakby zespolony z piętą. Cecha ta jest typowa dla śladów wszystkich przedstawicieli rodzaju bekasów, podczas gdy u większości woderów czteropalczastych tylny palec pozostawia owalne zagłębienie w pewnej odległości od pięty. Odciskom łap często towarzyszą dziury w ziemi.

Dorosły p t i c a. Wierzchołek głowy jest brązowoczarny, pośrodku wierzchołka znajduje się podłużny szeroki prążek koloru ochry, wzdłuż brzegów dwa podobne szerokie prążki brwiowe. Górna część jest brązowo-czarna z brązowo-rdzawymi plamami, tył grzbietu jest szarawy. Górne osłony ogona są rdzawo-buffy z ciemnymi poprzecznymi paskami. Pióra lotek są brązowo-czarne, pióra drugorzędne mają białe końcówki. Pióra środkowego ogona są czarne z szorstkimi końcami, inne pióra ogonowe są szorstkie z brązowymi poprzecznymi paskami i jaśniejszymi końcami. Liczba piór na ogonie wynosi od 12 do 18, głównie 14. Szyja, kark, pierś i dolna część ogona są żółtawobrązowe z ciemnymi podłużnymi paskami, gardło i podbródek są kremowe, reszta spodnia jest biała, boki ciemne poprzeczne paski. Pod pachami biały z czarnymi poprzecznymi paskami. Górny dziób jest jasnobrązowy z czarnym, dolny jest mięsisty z ciemnym końcem. Nogi są szare z zielonkawym odcieniem.

M o l d i I p t i c a. U góry ciemniejszy, spód w większe czarne paski.

P o w o y p t e c. Rdzawobrązowy (kolor "lisa"), z czarnymi znaczeniami na górze i białawymi końcówkami puchu. Na czole nad dziobem znajduje się brązowawo-czarna plama, oddzielona od wierzchołka szaro-białym kolorem. Brzuszna strona ciała jest jasna, na wole ciemna plama.

Rozpiętość. Od zachodniej granicy państwowej na wschód do wschodniego wybrzeża Półwyspu Czukockiego, Kamczatki, wybrzeży Morza Beringa i Morza Ochockiego. Na północy w części europejskiej do wybrzeża Arktyki, na Jamale do 68 równoleżnika, na Półwyspie Gydan do 71 równoleżnika, na Półwyspie Tajmyr do 74 równoleżnika, w dorzeczu Leny do 71 równoleżnika, do delty Yana , do delty Indigirka, do delty Kołymy, północnej części Półwyspu Czukockiego. Na południu w dolinie Wołgi do 49 równoleżnika, w dorzeczu Uralu do dolnego biegu Ileku, dalej na wschód do granicy państwowej Rosji, południowej Cisbaikalia, południowej Transbaikalia i południowej części dorzecza Ussuri . Wyspy: Wajgacz, Komandorskie, Sachalin.

Poza krajami byłego ZSRR: Europa Zachodnia, Himalaje, północna Mongolia, Ameryka Północna.

W południowej części Evenkii, a także w całym kraju, gniazdują podgatunki Gallinago gallinago gallinago.

PODSTAWOWE MIEJSCA Azja Południowo-Wschodnia, Indonezja, Hindustan, północna połowa Afryki.

H a r a c t e r wniosku. Gnieżdżące się gatunki wędrowne.

B i około t około str. Obszary podmokłe, z roślinnością krzewiastą lub bez.

Przemieszczenie. Rozpoczynają rozmnażanie w drugim lub trzecim roku kalendarzowym. Tworzą stałą parę na cały sezon lęgowy i chociaż samica wysiaduje bez pomocy samca, oboje rodzice w równym stopniu opiekują się wyklutymi pisklętami. Gniazdo zwykle mieści się na pagórku. Jest to niewielkie zagłębienie w glebie, wyłożone suchymi łodygami traw, grubość ściółki sięga 2 cm W lęgu są zwykle 4, sporadycznie 5 jajek gruszkowych, kolorowa oliwka, żółtawo-oliwkowa lub oliwkowa brązowy z dość dużą ciemnobrązową powierzchnią i matowo-szarymi głębokimi plamami. Wielkość jaj (100): 35-42,7 x 26,3-31, średnio 39,6 x 28,8 mm. Samica gęsto wysiaduje, wylatuje prawie spod nóg i szybko odlatuje lub wpada w trawę gdzieś w pewnej odległości, najczęściej nie odrywa się od gniazda, nie wykazuje zaniepokojenia. Inkubacja trwa 19-21 dni. Pisklęta są prowadzone przez samca i samicę, dzieląc lęg. Młode zaczynają latać w wieku trzech tygodni.

L i n k oraz. Pełne wylinki po ślubie następuje przed wyjazdem. Ptaki skupiają się w odległych miejscach (w „podporze”) i stopniowo zmieniają całe upierzenie. Linienie rozpoczyna się w czerwcu - lipcu. Wylinka poplęgowa (częściowa) rozpoczyna się w styczniu i kończy na ogół przed przybyciem na miejsca lęgowe. Młode osobniki linieją (częściowe wylinki) od sierpnia do połowy września.

Jedzenie. Robaki, ślimaki, chrząszcze i ich larwy, muchówki, nasiona niektórych roślin itp.

Opis bekasa

Dolna część ciała, podbródek i gardło są ciemnobiałe. Klatka piersiowa jest lekko brązowawo-brązowa z ciemniejszymi żyłkami. Brzuch jest biały, boki są brązowe.

Pióra na uszach i policzkach, oczy są ciemnobrązowe, podobnie jak korona ozdobiona wyblakłymi paskami. Brwi ciemnożółte. Długi elastyczny czarniawy dziób z żółtawą podstawą. Stopy są żółte lub szaro-zielone.

Obie płcie są podobne. Juniorzy różnią się od dorosłych jedynie zgrabnie obrzeżonymi bladożółtymi piórami skrzydeł. Podgatunek głównego dubelta, Gallinago gallinago, wykazuje pewne zróżnicowanie koloru i upierzenia.

W jakich miejscach mieszka bekas?

Ptaki żyją i budują gniazda:

  • w pobliżu otwartych, słodkich lub słonawych obszarów wodnych z roślinnością,
  • na trawiastych lub podmokłych brzegach jezior i strumieni,
  • na wilgotnych łąkach,
  • na bagnistej tundrze.

Gatunek ten potrzebuje trawy i wilgotnych gleb. Poza okresem godowym bekas zasiedla podobne siedliska, ale także wlatuje na pola ryżowe, zakłady lecznicze, ujścia rzek i na nadbrzeżne łąki.

Zakres bekasów

Ptaki są szeroko rozpowszechnione:

  • na Islandii,
  • na Wyspach Owczych,
  • na północy Europy,
  • Rosja.

Sezonowa migracja ptaków

Gatunek zimuje w południowej Europie i Afryce, podgatunki azjatyckie migrują do tropikalnej południowej Azji. Niektóre populacje są osiadłe lub migrują w obrębie zasięgu. Krewni z północnych szerokości geograficznych przybywają do Europy Środkowej, dołączają do dubelta, żerują na zalanych łąkach, gdzie występuje roślinność zapewniająca schronienie i bogate źródła pożywienia.

Jak rozmnaża się bekas

Bekas wiruje wysoko w powietrzu, szybko trzepocze skrzydłami. Potem spada jak kamień, wydając typowy kobiecy dźwięk bębnienia. Samiec również siedzi na słupach, publikuje pieśń godową.

Gatunek jest monogamiczny i gniazduje na ziemi. Rodzice umieszczają gniazdo w suchym miejscu wśród roślinności, przykrywają trawą lub turzycą. Samica składa 4 oliwne jaja z brązowymi plamkami w okresie od kwietnia do czerwca. Inkubacja kończy się po około 17-20 dniach, matka wysiaduje.

Oboje dorośli karmią i opiekują się potomstwem, umieszczają owady w otwartych dziobach piskląt. Młode zwierzęta wylęgają się 19-20 dni po urodzeniu. Ponieważ jaja znajdują się na ziemi, często są zjadane przez drapieżniki lub deptane przez wypasany inwentarz. Jeśli sprzęgło się nie powiedzie lub zginie, rodzice ponownie składają jaja.

Gniazdo bekasów z jajami

Co bekas je w naturze

Bekas poluje na owady, zjada również:

  • larwy,
  • dżdżownice,
  • małe skorupiaki,
  • ślimaki,
  • pająki.

Ptaki potrzebują niewielkiej ilości nasion i błonnika roślinnego w celu zapewnienia pełnej diety. Gatunek zwykle zbiera pokarm w pobliżu wody lub w płytkiej wodzie.

Gatunek żeruje w małych stadach, często o wschodzie i zachodzie słońca. W poszukiwaniu pożywienia dubelty eksplorują glebę długimi, wrażliwymi dziobami.

Taktyka przetrwania snajperów w przyrodzie

Ptak nigdy nie odlatuje daleko od schronienia. Zaniepokojony bekas kuca, a następnie silnie trzepocze skrzydłami, unosi się wysoko w powietrze, leci na duże odległości, ląduje i chowa się w ukryciu. Podczas tych czynności ptak wydaje szorstkie dźwięki. Upierzenie kamuflażu sprawia, że ​​bekas jest trudnym celem dla drapieżników i przedmiotem badań dla obserwatorów ptaków.

Wygląd i funkcje

Bekas japoński (Gallinago hardwickii) - rzadki gatunek dubelta zamieszkujący południe regionu Dalekiego Wschodu Federacji Rosyjskiej.

Z wyglądu bekas japoński jest podobny do bekasa pospolitego i bekasa drzewnego, dlatego wielu myśliwych przypadkowo do niego strzela. Od innych typów bekasów, dopuszczonych do strzelania, różni się dość dużymi rozmiarami, prawie tak dużymi jak gołąb (długość ciała 20-30 cm). Kolor dubelta jest jaśniejszy niż dubelta. Szerokość skrajnych piór ogonowych sięga 5-6 mm, upierzenie grzbietu jest pomalowane na czarno, na brzuchu widoczne są rozmyte smugi. Upierzenie dolnej części skrzydła jest szare, na górze nie ma białych pasków. Gatunek ten charakteryzuje się długim, cienkim, prostym dziobem, dość wysokimi nogami i stosunkowo długimi skrzydłami. Podczas startu z reguły wydaje ostry okrzyk „Chuck!” Prowadzi skryty tryb życia, unika człowieka. Gniazduje w bambusowych zaroślach. Kiedy bekas zostaje znaleziony, najpierw próbuje odejść „pieszo”, a dopiero potem odlatuje.

Rozpiętość

Ptak wędrowny: zimy w Australii, Tasmanii, krajach Azji Południowo-Wschodniej.

Na terenie RFSRR północny obszar gniazdowania bekasów pojawił się stosunkowo niedawno, w latach 40-50. XX wiek. Latem pierwsze pary dubeltów japońskich odnotowano po raz pierwszy na wyspach Kunashir i Iturup, na wyspach Shikotan i Zeleny (Habomai). Szybki wzrost gęsto zaludnionej populacji Chin, Korei i Japonii najwyraźniej popchnął pogląd w kierunku rozwoju bardziej północnych terytoriów. Na Sachalinie siew. granica zasięgu bekasa japońskiego przebiega na zachodnim wybrzeżu wzdłuż doliny rzeki. Uglegorka i przedmieścia Szachtterska na wschodzie. na wybrzeżu ptaki zbliżyły się do sali. Cierpliwość w pobliżu miasta Poronaysk. Zamieszkują terytoria położone nie dalej niż 20-30 km od wybrzeży morskich. Z większym prawdopodobieństwem można argumentować, że gatunek gniazduje około. Moneron. Aktywna kolonizacja przez bekasa japońskiego kontynentalnego wybrzeża Kraju Nadmorskiego, a także wysp Zatoki Piotra Wielkiego, rozpoczęła się około 1964 roku. Big Pelis do holu. Piotra Wielkiego po raz pierwszy zarejestrowano parę lęgową.

Reprodukcja

Krycie samców jest dość specyficzne. Dojrzałość płciową bekasa japońskiego następuje w wieku 2 lat. Sprzęgło zawiera zwykle 4 jajka. Podstawą diety gatunku są owady glebowe i lądowe, dżdżownice, niewielka ilość nasion traw i pędów roślin.

Stan ochrony

Głównymi wrogami bekasa japońskiego są lis i jenot, gniazda są niszczone przez wrony, a ludzie również na nie polują.

Na terytorium Rosji jest chroniony jako rzadki gatunek. Wymieniony w Czerwonych Księgach Rosji, ZSRR, Czerwonej Liście IUCN-96, Załączniku 2 do Konwencji Bońskiej, Załącznikach do umów dwustronnych zawartych przez Rosję z Japonią i Republiką Korei w sprawie ochrony ptaków wędrownych i innych krajów azjatyckich . Dzięki tym zabiegom ochronnym ornitolodzy odnotowali niewielki wzrost liczebności gatunku w latach 80-90 XX wieku, zwłaszcza na południu Sachalina, gdzie gatunek ten stał się dość pospolity. Łączną liczbę gatunków na tym szlaku szacuje się na około 36 tys. Osobników.

Pin
Send
Share
Send
Send