Rodziny ptaków

Sieć różnorodności zwierząt

Pin
Send
Share
Send
Send


Odmówiono dostępu do tej strony, ponieważ uważamy, że używasz narzędzi automatyzacji do przeglądania witryny.

Może się to zdarzyć w wyniku:

  • Javascript jest wyłączony lub blokowany przez rozszerzenie (na przykład programy do blokowania reklam)
  • Twoja przeglądarka nie obsługuje plików cookies

Upewnij się, że JavaScript i pliki cookie są włączone w Twojej przeglądarce i nie blokujesz ich ładowania.

Identyfikator referencyjny: # 134e3440-8193-11eb-8040-675e7c673665

Zasięg geograficzny

Rodzimy zasięg zięb domowych rozciąga się od Oregonu, Idaho i północnego Wyoming do Kalifornii, Nowego Meksyku i Meksyku, na wschód do zachodnich części Nebraski, Kansas i Teksasu. W latach czterdziestych XX wieku na Long Island w stanie Nowy Jork wprowadzono transport zięb domowych. Po kilku latach zmagań o przetrwanie populacja ostatecznie ustabilizowała się i rozprzestrzeniła się po wschodniej części wybrzeża Stanów Zjednoczonych. Występują teraz od południowej Kanady na południe do Zatoki Meksykańskiej, na całym wschodnim wybrzeżu i na zachód aż do rzeki Missisipi. Te nowo powstałe populacje wschodnie stały się od tego czasu migrantami i obecnie spędzają zimy w południowych częściach Stanów Zjednoczonych. Zięby domowe zostały również wprowadzone na Wyspy Hawajskie. (Farrand Jr., 1988, Hill, 1993, Palmer i Fowler, 1975)

Siedlisko

We wschodnich Stanach Zjednoczonych zięby domowe są wysoce przystosowalne do środowisk miejskich i podmiejskich. W rzeczywistości występują one prawie wyłącznie na obszarach, na których występują budynki i trawniki. Występują również na otwartej pustyni i pustynnych łąkach, chaparral, dębowej sawannie, obszarach łęgowych i otwartych lasach iglastych w zachodnich Stanach Zjednoczonych, ich rodzimym zasięgu. (Farrand Jr., 1988, Hill, 1993)

  • Regiony siedliskowe
  • umiarkowany
  • ziemski
  • Biomy lądowe
  • pustynia lub wydma
  • sawanna lub łąki
  • las
  • zarośla las
  • Inne funkcje siedliska
  • miejski
  • podmiejski
  • rolniczy

Opis fizyczny

Zięby domowe to małe ptaki śpiewające. Przeciętne dorosłe osobniki mają 14 cm długości i ważą od 19 do 22 g. Ich skrzydła mają około 8,4 cm długości, a ogony około 6,6 cm. Samice są o około 1,3 cm krótsze od samców. Samce mają różoworóżowe gardła i kupry. Mają czerwoną linię nad oczami, ich grzbiety są lekko czerwono prążkowane, ich odwłoki są białawe i brązowe, a skrzydła, boki i ogony mają brązowe pręgi. Samice są ogólnie brązowawe, ale mogą mieć również bladoczerwone ubarwienie. Młode zięby wyglądają podobnie do dorosłych samic.

Zięby domowe można pomylić z ziębami purpurowymi. Fioletowe zięby mają bardziej czerwonawy kolor na swoich górnych częściach i nie mają smug na brzuchu.

Zięby domowe można pomylić z ziębami purpurowymi. Fioletowe zięby mają bardziej czerwonawy kolor w górnej części i nie mają smug na odwłoku (Farrand, Jr. 1988). (Farrand Jr., 1988, Palmer i Fowler, 1975)

  • Inne cechy fizyczne
  • endotermiczny
  • dwustronna symetria
  • Dymorfizm płciowy
  • mężczyzna większy
  • płcie ubarwione lub z innym wzorem
  • mężczyzna bardziej kolorowy
  • Zakres masy 19 do 22 g 0,67 do 0,78 uncji
  • Średnia długość 14 cm 5,51 in
  • Średnia podstawowa przemiana materii 0,3108 W. Wiek

Reprodukcja

Zięby domowe są społecznie monogamiczne. Pary lęgowe zaczynają się formować zimą, a kulminacją są łączenie się w pary tuż przed rozpoczęciem sezonu lęgowego. Samce biorą udział w pokazie zalotów zwanym „lotem motyla”, podczas którego wznoszą się na wysokość 20–30 m, a następnie powoli szybują do okonia, śpiewając głośną nieprzerwaną piosenkę. Angażują się także w karmienie godowe i opiekę nad partnerami. Wydaje się, że samice wolą samce o jaskrawym upierzeniu. Czerwony kolor upierzenia jest bezpośrednio związany ze spożyciem pokarmów bogatych w karotenoidy. Jasnoczerwone zabarwienie może zatem świadczyć o dobrych zdolnościach do współzawodnictwa i żerowania u samców, co czyni go pożądanym partnerem. (Hill, 1990, Hill, 1993)

  • System krycia
  • monogamiczny

Zięby domowe rozmnażają się od marca do sierpnia. Para może złożyć do 6 lęgów podczas jednego sezonu lęgowego, chociaż zazwyczaj nie więcej niż trzy z tych lęgów dadzą pisklę. Samica buduje gniazda, które są płytkimi miseczkami zbudowanymi z trawy, włosów lub innych dostępnych włókien. Gniazda buduje się z szałwii, krzewów solnych, mahoniu górskiego, kaktusów, dziupli, budynków, na gałęziach drzew lub w skrzynkach dla ptaków. Samica składa od 3 do 6 niebieskawych lub zielonkawo-białych jaj, które przy dużym końcu są nakrapiane na czarno. Każde jajo waży około 2,4 g, a wyklucie trwa od 12 do 17 (zwykle 13 lub 14) dni. Samica wykonuje całą inkubację i wysiaduje pisklęta bez przerwy przez pierwsze kilka dni po wykluciu. Oboje rodzice karmią pisklęta i jedząc je, usuwają z gniazda woreczki kałowe. Pisklęta opuszczają gniazdo od 12 do 19 dni po wykluciu. Samiec kontynuuje karmienie piskląt przez nieokreślony czas (prawdopodobnie nie dłużej niż okres inkubacji), podczas gdy samica buduje nowe gniazdo i składa kolejny lęg.

Po usamodzielnieniu się młode zięby domowe tworzą duże stada, które gromadzą się u źródeł pożywienia. Te młode zięby będą mogły rozmnażać się następnej wiosny. (Palmer i Fowler, 1975)

  • Kluczowe cechy reprodukcyjne
  • iteroparous
  • hodowla sezonowa
  • gonochoryczny / gonochorystyczny / dwupienny (osobne płci)
  • seksualny
  • jajorodny
  • Odstęp lęgowy Para lęgowa może złożyć do 6 lęgów w ciągu jednego lata.
  • Okres lęgowy Zięby domowe rozmnażają się od marca do sierpnia.
  • Zakres jaj na sezon od 3 do 6
  • Średnia liczba jaj w sezonie 4 Wiek
  • Zakres czasu do wyklucia się od 12 do 17 dni
  • Średni czas do wyklucia 13,5 dnia
  • Wiek piskląt od 12 do 19 dni
  • Zakres wieku w momencie dojrzałości płciowej lub reprodukcyjnej (kobiety) 1 do 1 roku
  • Zakres wieku w momencie dojrzałości płciowej lub reprodukcyjnej (mężczyźni) 1 do 1 roku

Młode są wysiadywane i wysiadywane w gnieździe wyłącznie przez samice. Samce przynoszą pożywienie samicy, ale bezpośrednio opiekują się młodymi dopiero kilka dni po wykluciu, kiedy oboje rodzice rozpoczynają intensywny okres karmienia piskląt. Po opuszczeniu gniazda przez pisklęta samiec zazwyczaj kontynuuje karmienie piskląt, podczas gdy samica zaczyna budować gniazdo na następny lęg.

  • Inwestycje rodzicielskie
  • altricial
  • przed zapłodnieniem
    • zaopatrzenie
    • ochrona
      • Płeć żeńska
  • przed wykluciem / narodzinami
    • ochrona
      • Płeć żeńska
  • przed odsadzeniem / opierzeniem
    • zaopatrzenie
      • męski
      • Płeć żeńska
    • ochrona
      • męski
      • Płeć żeńska
  • przed uzyskaniem niepodległości
    • zaopatrzenie
      • męski

Żywotność / długowieczność

Wiadomo, że zięby domowe żyją na wolności do 11 lat i 7 miesięcy, chociaż najprawdopodobniej żyją znacznie krócej.

  • Zakres żywotności
    Status: dziki 11,6 (wysoki) lat
  • Średnia długość życia
    Status: dziki 139 miesięcy Laboratorium banderolowania ptaków

Zachowanie

Zięby domowe są aktywne w ciągu dnia. Nie mają charakteru terytorialnego. W rzeczywistości często gnieżdżą się w bliskim związku i zwykle występują w małych grupach lub stadach. W grupach samce i samice zwykle ustalają hierarchie dominacji, w których samice przeważają nad samcami. Zięby domowe nie migrują na większości swojego zasięgu. Jednak niektóre populacje we wschodnich Stanach Zjednoczonych migrują zimą do cieplejszych obszarów.

  • Kluczowe zachowania
  • muchy
  • dzienny
  • ruchomy
  • wędrowny
  • siedzący
  • społeczny
  • hierarchie dominacji

Komunikacja i percepcja

Zięby domowe używają wokalizacji i wizualnych wskazówek do komunikowania się. Połączenia składają się z dźwięków „kweat” lub „weet” i są często używane jako sposób na pozostanie w kontakcie z partnerem. Pieśń zięb domowych opisywana jest jako ekstatyczny śpiew, ale nie jest tak bogata jak śpiew zięb purpurowych. Większość śpiewu samców występuje w ciągu pierwszych kilku godzin po wschodzie słońca i ostatnich kilku godzin przed zachodem słońca. Samce śpiewają, gdy budowane jest gniazdo, które ma chronić samicę. Śpiewają również podczas żerowania oraz w okresie inkubacji i pisklęcia. Samice śpiewają podczas zalotów lub krycia. Zięby domowe również komunikują się za pomocą wskazówek wizualnych, takich jak kolor upierzenia i postawa ciała. (Farrand Jr., 1988, Hill, 1990, Palmer and Fowler, 1975)

  • Kanały komunikacji
  • wizualny
  • dotykowy
  • akustyczny
  • Kanały percepcji
  • wizualny
  • dotykowy
  • akustyczny
  • chemiczny

Nawyki żywieniowe

Ptaki te jedzą prawie wyłącznie zboża, nasiona, pąki i owoce. Pospolite spożywane nasiona to ostropest, mniszek lekarski, słonecznik i jemioła. Późnym latem ich ulubionymi są owoce, takie jak wiśnie i morwy. Zięby domowe zjadają również części kwiatów, a czasami zjadają owady, takie jak larwy chrząszczy i wszy roślinne, ale można je przypadkowo zjadać z nasionami.

W przeciwieństwie do innych zięb z rodzaju Carpodacus, zięby domowe żerują na ziemi. Podczas żerowania na terenach otwartych zięby domowe wolą mieć w pobliżu wysokie grzędy i / lub żerować w dużych stadach.

Zięby domowe piją, nabierając wodę do dzioba i odchylając głowę do tyłu. Zięby zwykle muszą pić co najmniej raz dziennie. (Hill, 1993, Palmer i Fowler, 1975)

  • Dieta podstawowa
  • roślinożerca
    • frugivore
    • ziarnożerne
  • Karma dla zwierząt
  • owady
  • Pokarmy roślinne
  • nasiona, zboża i orzechy
  • owoc
  • kwiaty

Drapieżnictwo

Zięby domowe unikają drapieżników przede wszystkim poprzez czujność. Grupy żerujące razem czerpią korzyści z tego, że wiele osobników aktywnie obserwuje drapieżniki. (Hill, 1993)

  • Znane drapieżniki
    • koty domowe (Felis silvestris)
    • Jastrzębie Coopera (Accipiter cooperii)
    • pasiaste skunksy (Mephitis mephitis)
    • szopy (Procyon lotor)
    • węże (węże)
    • jastrzębie o ostrych goleniach (Accipiter striatus)
    • sójki błękitne (Cyanocitta cristata)
    • wilki zwyczajne (Quiscalus quiscula)
    • Amerykańskie wrony (Corvus brachyrhynchos)
    • wiewiórki wschodnie (Tamias striatus)
    • wiewiórki lisów (Sciurus niger)
    • szczury (Rattus)

Role ekosystemu

Zięby domowe są ważnymi drapieżnikami i rozsiewaczami nasion. Również zięby domowe stanowią źródło pożywienia dla ptaków drapieżnych, węży i ​​innych drapieżników.

  • Wpływ na ekosystem
  • rozprasza nasiona

Znaczenie gospodarcze dla ludzi: pozytywne

Zięby domowe są mile widzianymi gośćmi w przydomowych karmnikach dla ptaków. Sprawiają wiele radości tym, którzy witają ich śpiew i obecność jako zapowiedź nadejścia wiosny.

Ekonomiczne znaczenie dla ludzi: negatywne

Zięby domowe mogą powodować uszkodzenia sadów, w tym upraw brzoskwiń, moreli, śliwek, wiśni i nektaryn.

  • Negatywne skutki
  • szkodnik upraw

Stan ochrony

Zięby domowe są powszechne w całym swoim zasięgu. Szacuje się, że na całym świecie żyje około 21 milionów zięb domowych. Ten gatunek nie jest obecnie chroniony, z wyjątkiem Stanów Zjednoczonych Migratory Bird Treaty Act, który zabrania chwytania lub przetrzymywania tych ptaków bez pozwolenia.

  • Najmniejsza troska na Czerwonej Liście IUCN
    Więcej informacji
  • Najmniejsza troska na Czerwonej Liście IUCN
    Więcej informacji
  • Ochrona amerykańskiej ustawy o ptakach migrujących
  • Lista federalna USA Brak specjalnego statusu
  • CITES Brak specjalnego statusu
  • Lista stanu Michigan Brak specjalnego statusu

Inne komentarze

Zięby domowe miały wahania populacji w wyniku zapalenia spojówek i infekcji ospą, a nie drapieżnictwa. Ziębę, która ma tę chorobę, można rozpoznać po opuchniętych, wodnistych lub zatrutych oczach. Mykoplazmatyczne zapalenie spojówek często kończy się śmiercią. Tę chorobę można ograniczyć, dbając o czystość karmników dla ptaków. (Palmer i Fowler, 1975)

Współtwórcy

Tanya Dewey (autorka), Animal Diversity Web.

Kari Kirschbaum (autorka, redaktor), Animal Diversity Web.

Janice Pappas (autorka), University of Michigan-Ann Arbor.

Słownik

mieszkający w bliskiej prowincji biogeograficznej, północnej części Nowego Świata. Obejmuje to Grenlandię, kanadyjskie wyspy arktyczne i całą Amerykę Północną aż po wyżyny środkowego Meksyku.

używa dźwięku do komunikacji

żyjący w krajobrazach zdominowanych przez rolnictwo ludzkie.

młode rodzą się w stanie stosunkowo słabo rozwiniętym, przez pewien czas po urodzeniu / wykluciu są niezdolne do samodzielnego karmienia i opieki nad sobą lub samodzielnego poruszania się. Ptaki nagie i bezradne po wykluciu.

mające symetrię ciała taką, że zwierzę można podzielić w jednej płaszczyźnie na dwie połowy w lustrzanym odbiciu. Zwierzęta o symetrii dwustronnej mają stronę grzbietową i brzuszną, a także końce przednie i tylne. Synapomorfia dwunastnicy.

komunikuje się za pomocą zapachów lub innych środków chemicznych

na pustyniach niskie (poniżej 30 cm rocznie) i nieprzewidywalne opady deszczu powodują, że krajobrazy zdominowane są przez rośliny i zwierzęta przystosowane do suchości. Roślinność jest zazwyczaj rzadka, chociaż po deszczu mogą wystąpić spektakularne zakwity. Pustynie mogą być zimne lub ciepłe, a codzienne temperatury zwykle ulegają wahaniom. Na obszarach wydmowych roślinność jest również uboga, a warunki są suche. Dzieje się tak, ponieważ piasek nie zatrzymuje wody, więc rośliny mają dostęp do niewielkiej ilości wody. Na wydmach w pobliżu mórz i oceanów jest to potęgowane przez wpływ soli w powietrzu i glebie. Sól ogranicza zdolność roślin do pobierania wody przez korzenie.

system rankingowy lub kolejność dziobania wśród członków długoterminowej grupy społecznej, w której status dominacji wpływa na dostęp do zasobów lub partnerów

zwierzęta, które wykorzystują ciepło wytwarzane metabolicznie do regulowania temperatury ciała niezależnie od temperatury otoczenia. Endotermia jest synapomorfią ssaków, chociaż mogła powstać u (wymarłego) przodka synapsydy, zapis kopalny nie rozróżnia tych możliwości. Zbieżny u ptaków.

W biomach leśnych dominują drzewa, w przeciwnym razie biomasy leśne mogą się znacznie różnić pod względem ilości opadów i sezonowości.

zwierzę, które zjada głównie owoce

zwierzę, które zjada głównie nasiona

Zwierzę, które zjada głównie rośliny lub części roślin.

odnoszące się do gatunków zwierząt, które zostały przetransportowane do populacji i zadomowiły się w regionach poza ich naturalnym zasięgiem, zwykle w wyniku działania człowieka.

potomstwo jest produkowane w więcej niż jednej grupie (mioty, lęgi itp.) i przez wiele sezonów (lub innych okresów sprzyjających reprodukcji). Zwierzęta Iteroparous z definicji muszą przetrwać wiele sezonów (lub okresowe zmiany stanu).

przemieszcza się sezonowo między lęgowiskami a zimowiskami

Posiadanie jednego partnera na raz.

możliwość przemieszczania się z jednego miejsca w drugie.

obszar, na którym zwierzę występuje naturalnie, region, w którym występuje endemicznie.

wyspy, które nie są częścią obszarów szelfu kontynentalnego, nie są i nigdy nie były połączone z lądem kontynentalnym, najczęściej są to wyspy wulkaniczne.

rozmnażanie, w którym jaja są uwalniane przez samicę, rozwój potomstwa następuje poza ciałem matki.

lasy zaroślowe rozwijają się na obszarach, na których występuje pora sucha.

hodowla jest ograniczona do określonego sezonu

pozostaje w tym samym obszarze

rozmnażanie, które obejmuje połączenie wkładu genetycznego dwóch osobników, mężczyzny i kobiety

łączy się z innymi gatunkami, tworzy grupy społeczne.

zamieszkanie na osiedlach na obrzeżach dużych miast lub miasteczek.

używa dotyku do komunikowania się

ten region Ziemi między 23,5 stopnia północy a 60 stopniem północy (między zwrotnikiem raka a kołem podbiegunowym) oraz między 23,5 stopniem południa i 60 stopniem południa (między zwrotnikiem Koziorożca a kołem antarktycznym).

Życie na ziemi.

Biom lądowy. Sawanny to murawy z rozproszonymi pojedynczymi drzewami, które nie tworzą zamkniętego baldachimu. Rozległe sawanny występują w częściach subtropikalnej i tropikalnej Afryki i Ameryki Południowej oraz w Australii.

Łąka z rozrzuconymi drzewami lub kępami drzew, typ zbiorowiska pośredniego między łąkami a lasem. Zobacz także biome tropikalnej sawanny i użytków zielonych.

Biom lądowy występujący w umiarkowanych szerokościach geograficznych (> 23,5 ° szerokości geograficznej północnej lub południowej). Roślinność składa się głównie z traw, których wysokość i różnorodność gatunkowa zależą w dużej mierze od ilości dostępnej wilgoci. Ogień i wypas są ważne dla długoterminowego utrzymania muraw.

mieszkający w miastach i dużych miasteczkach, krajobrazy zdominowane przez struktury i działalność człowieka.

używa wzroku do komunikacji

Bibliografia

Farrand Jr., J. 1988. Eastern Birds, An Audubon Handbook. Nowy Jork: McGraw-Hill, Inc.

Hill, G. 1990. Samice zięby preferują kolorowe samce: dobór płciowy ze względu na cechę zależną od stanu. Animal Behavior, 40: 563–572.

Hill, G. 1993. Dziwonia (Carpodacus mexicanus). Pp. 1-24 w A Poole, F Gill, wyd. Ptaki Ameryki Północnej, No. 46. Filadelfia: The Academy of Natural Sciences, Washington, DC: The American Ornithologists 'Union.

Palmer, E., H. Fowler. 1975. Fieldbook of Natural History, wydanie 2. Nowy Jork: McGraw-Hill, Inc.

Zespół Animal Diversity Web ma przyjemność ogłosić kieszonkowe przewodniki ADW!

Pomóż nam ulepszyć witrynę o biorąc udział w naszej ankiecie.

  • Facebook
  • Świergot
  • Pinterest

Pin
Send
Share
Send
Send