Rodziny ptaków

Gajówka indyjska

Pin
Send
Share
Send
Send


U dorosłych wodniczek indyjskich w upierzeniu rozpłodowym cała górna strona jest ciemnobrązowo-szara, czasami z niewyraźnym oliwkowym odcieniem, nieco jaśniejsza na lędźwiach. Pióra lotek i pióra ogonowe są monochromatycznie brązowe, tylko czasami z bardzo wąskimi, jasnymi marginesami zewnętrznych tkanin. Strona brzuszna jest brudnożółta lub oliwkowożółta (w kolorze woskowym), z jaśniejszym gardłem i środkiem brzucha oraz ochrowo-brązowawym nalotem na bokach i klatce piersiowej, ogon jest jeszcze bardziej kożuszek. Brwi są cytrynowożółte. Podszewki i pachowe kożuszki czerwonawe. W odrapanym upierzeniu kolor jest jaśniejszy, w świeżym jesiennym upierzeniu grzbiet jest bardziej szary, na stronie brzusznej mniej żółtego. Pisklęta w upierzeniu lęgowym mają na grzbiecie lekko czerwono-brązowy nalot, spód jest brudnożółty. Młode osobniki są jaśniejsze niż osoby dorosłe: strona grzbietowa jest bardziej szara, strona brzuszna mniej żółta i ma ciemniejszy kwaśno-brązowy nalot. Waga 6,5-11,5 gramów, samce 58-68, samice 55-61 mm.

Rozpiętość

Gajówka indyjska gniazduje wszędzie w Tien Shan, Dzhungarskiy Alatau, w Tarbagatay, w południowo-zachodnim Ałtaju, na Wyżynie Kalbińskiej, w górach na południe od Semipałatyńska (Kandygatay) oraz w niektórych miejscach na wyżynach Kazachstanu (Karkaralinsk, Kyzylrai). Migracja występuje u podnóża, w Betpak-Dal na górze Kurmanchite, w Kolshengel, włóczęga zaobserwowana 20 sierpnia w pobliżu Aralska. Na Przełęczy Chokpak zarejestrowano go 9 i 11 maja 1968 r., 10 maja 1969 r., 19-20 kwietnia 2004 r., 29 sierpnia 2005 r., We wrześniu 1973 r.

Biologia

Gajówka indyjska jest pospolitym, miejscami rzadkim migrantem rozrodczym. Zamieszkuje suche kamieniste, skaliste zbocza z krzewami, wolnostojącymi drzewami i rzadką roślinnością na wysokości 1900-3600 metrów w Tien Shan i 500-2000 metrów w Ałtaju. Podczas migracji występuje w lasach liściastych, gajach, ogrodach i lasach. Przylatuje pod koniec kwietnia - początek maja, wiosenny lot trwa do połowy maja. Rasy w oddzielnych parach w odległości 100-150 metrów od siebie. Gniazda budowane są w krzewach (jałowiec, wiciokrzew, dzika róża, jarzębina), w trawie, niekiedy na niższych gałęziach jodły. Gniazdo z włókien suchej trawy i kory pokryte jest włosami i piórami. Przez 5-16 dni gniazdo buduje tylko samica, samiec bardzo rzadko jej pomaga. Lęgi 4-6 jaj w połowie maja - koniec czerwca. Wysiaduje tylko samica. Pisklęta, które wylęgają się w dniach 14-17 (koniec czerwca - początek sierpnia) są karmione przez oboje rodziców. Jedno lęgi w roku, najczęściej w przypadku utraty gniazda, powtórne zagnieżdżanie. Migracja jesienna rozpoczyna się wcześnie, większość ptaków migruje w sierpniu - na początku września, ostatnie migrujące ptaki trwają do początku października (jednego ptaka zaobserwowano 6 października w pobliżu miejscowości Sairam).

Źródła informacji

„Ptaki Kazachstanu” tom 4. „Nauka”, Alma-Ata. 1972. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "Ptaki Kazachstanu". Ałmaty, 2005. E. I. Gavrilov. „Fauna i rozmieszczenie ptaków w Kazachstanie”. Ałmaty, 1999. AF Kovshar "Ptaki śpiewające". Alma-Ata, „Kainar”, 1983.

Pin
Send
Share
Send
Send