Rodziny ptaków

Pasterz o czerwonej twarzy / Laterallus xenopterus

Pin
Send
Share
Send
Send


Pasterza (łac. Rallidae) to duża rodzina małych i średnich ptaków z rzędu żurawiowatych.

Ogólna charakterystyka

Wielkość i waga wahają się od 12-13 cm i 40 gw przypadku szczura białoskrzydłego (Porzana exquisitus) do 59-63 cm i 2-3,2 kg w łysinie olbrzymiej (Fulica gigantea) i takhe (Porphyrio mantelli).

Prawie wszystkie ptaki z tej rodziny żyją w pobliżu zbiorników wodnych i na terenach podmokłych, wśród wyjątków jest derkacz, który gniazduje na łąkach, gruntach ornych i innych otwartych terenach.

Typowi przedstawiciele tej rodziny osiedlają się wśród gęstej roślinności dolnej warstwy wzdłuż brzegów jezior i rzek lub na bagnach. Niewiele stosunkowo prymitywnych gatunków zamieszkuje lasy tropikalne. W szczególności z ulubionych siedlisk można wyróżnić zarośla trzcin, turzyc lub trzcin. Ogólnie rzecz biorąc, ptaki z tej rodziny prowadzą raczej skryty, często nocny lub zmierzchowy tryb życia, unikają otwartych przestrzeni i są trudne do zobaczenia.

Większość gatunków biegnie szybko i pewnie po miękkiej, błotnistej glebie dzięki mocnym nogom z długimi palcami, które zmniejszają stres na ziemi. Łyski mają na stopach ząbkowane ostrza do pływania po bokach palców, co wskazuje na ich głównie wodny styl życia. Skrzydła pasterza z reguły są krótkie i zaokrąglone; ptaki rzadko latają, ale w razie potrzeby są w stanie pokonać znaczną odległość. Gatunki żyjące na wyspach często całkowicie przestają latać iz tego powodu wiele z nich wymarło, ponieważ nie były w stanie obronić się przed wrogami naziemnymi, takimi jak koty, szczury i świnie.

Z reguły ciało pasterzy jest lekko spłaszczone po bokach - to, podobnie jak bardziej elastyczny kręgosłup w porównaniu z innymi ptakami, pozwala im lepiej manewrować w zaroślach trzcin lub innej gęstej przybrzeżnej roślinności. Ogony wszystkich gatunków ptaków są krótkie i miękkie, zwykle wzniesione do góry, prawie wszystkie mają biały ogon. Na czole często można zobaczyć białą, pomarańczową lub czerwoną tarczę, która chroni głowę ptaka przed obrażeniami. Upierzenie jest miękkie i luźne, linienie występuje dwa razy w roku - podczas pełnego okresu popołudniowego zdolność do latania jest chwilowo tracona. Dymorfizm płciowy (widoczne różnice między płciami) nie jest wyraźny u większości (z wyjątkiem czterech) gatunków, z tym że samce są nieco większe niż samice. Charakterystyczną cechą rodziny jest równomierne drganie ogona i potrząsanie głową podczas chodzenia i pływania.

Aktywność nocna i ograniczona widoczność w zaroślach doprowadziły do ​​tego, że ptaki te mają ze sobą dobrze rozwiniętą komunikację głosową. Są to dość hałaśliwe ptaki, ich zróżnicowany i nie zawsze eufoniczny śpiew jest dobrze słyszalny poza ich siedliskami. Pasterze to ptaki wszystkożerne, które żywią się zarówno pokarmem roślinnym, jak i zwierzęcym, czasami polują na inne ptaki i ich jaja, gady, płazy, ryby i małe gryzonie. Ogólnie rzecz biorąc, pokarm dla zwierząt jest typowy dla małych gatunków, a pokarm roślinny dla dużych gatunków, chociaż są wyjątki.

Pisklęta pasterskie - typ lęgowy lub półlęgowy, po wykluciu się nie pozostają w gnieździe przez długi czas. Po jednym lub dwóch dniach, a u dużych gatunków po 3-4 dniach samica zaczyna wyprowadzać pisklęta na spacer, za każdym razem wracając. Początkowo tylko matka opiekuje się pisklętami, a ojciec zajmuje się produkcją żywności. Następnie oboje rodzice uczestniczą w wylęgu piskląt.

Rozpiętość

Pasterze są powszechni na całym świecie, nieobecni tylko w regionach arktycznych i subarktycznych, na Antarktydzie i na dużych pustyniach. Największą różnorodność biologiczną obserwuje się w tropikach i subtropikach, w strefie tajgi na półkuli północnej oraz na wyspach subarktycznych, obserwuje się tylko kilka gatunków. Charakterystyczną cechą pasterzy jest zdolność penetracji nawet najbardziej odległych wysp, mimo że latają rzadko i źle.

Na terytorium Rosji pasterzy reprezentuje 14 gatunków z 9 rodzajów, z których 11 gniazduje. Istnieją doniesienia o pojedynczych wizytach z terenu Ameryki Północnej Karoliny Karoliny (Porzana carolina). Przypadki gniazdowania wrzosowiska rogatego (Gallicrex cinerea) i krabów o białej klatce są nadal uważane za nieudowodnione. Czerwona księga Rosji obejmuje takie gatunki, jak borowik rogaty, sułtan (Porphyrio porphyrio) i padlinożerna (Porzana fusca).

Pin
Send
Share
Send
Send