Rodziny ptaków

Nowości w IT • Plastik w oceanie uznany za śmiertelne zagrożenie dla albatrosów na półkuli południowej

Pin
Send
Share
Send
Send


Albatros szarogłowy

Albatros szarogłowy to duży ptak morski z rodziny albatrosów. Rozproszony okołobiegunowy, gniazduje na odizolowanych wyspach Oceanu Południowego. Żeruje w morzu na dużych szerokościach geograficznych, wnika na południe dalej niż inne albatrosy. Swoją nazwę zawdzięcza popielatemu kolorowi głowy i szyi.

1. Wygląd

Średnio albatros szarogłowy osiąga długość 81 cm, jego głowa i szyja są koloru ciemnego popiołu. Wierzchołki skrzydeł, klatki piersiowej, grzbietu i ogona są prawie czarne. Zad, brzuch, spód skrzydeł są białe, za każdym okiem białe półkole. Dziób jest czarny, ale skrajna góra i dół dzioba są jasnożółte, a czubek jest pomarańczowo-różowy. Spód skrzydeł jest biały z szerokim czarnym paskiem wzdłuż krawędzi natarcia. Na tylnej krawędzi skrzydła czarny pasek jest węższy. U młodych ptaków dziób i głowa są czarne, półksiężyce za oczami są niewyraźne, a spód skrzydła jest prawie całkowicie ciemny.

2. Lot

Albatros szarogłowy jest wymieniony w Księdze Rekordów Guinnessa jako ptak z najszybszym lotem poziomym. Najszybszy lot na poziomie ptaka. W 2004 roku odnotowano prędkość takiego lotu 127 km / h, którą albatros wytrzymał przez ponad 8 godzin, wracając do swojego gniazda na wyspie Georgia Południowa podczas burzy antarktycznej.

3. Siedlisko i siedlisko

Albatros szarogłowy rozmnaża się w dużych koloniach na kilku wyspach Oceanu Południowego. Na wyspie Georgia Południowa znajduje się duża kolonia lęgowa. Mniejsze kolonie znajdują się na wyspach Diego Ramirez, Kerguelen, Crozet, Prince Edward na Oceanie Indyjskim, na wyspach Campbell i Macquarie na południe od Nowej Zelandii oraz na wielu wyspach u wybrzeży Chile. Karmiąc pisklęta w poszukiwaniu zdobyczy wkracza na południe w pas Antarktydy. Albatrosy gniazdujące na wyspie Marion w Archipelagu Księcia Edwarda również odwiedzają podzwrotnikowe wody w poszukiwaniu zdobyczy.

Młode lub niehodowlane pisklęta migrują swobodnie po całym Oceanie Południowym, kierując się na północ do 35 stopni szerokości geograficznej południowej.

4. Odżywianie

Albatrosy szarogłowe, w przeciwieństwie do innych albatrosów, spędzają więcej czasu na otwartym oceanie niż nad szelfami kontynentalnymi. Na pełnym morzu polują głównie na kalmary, ale jedzą też inne głowonogi, ryby, skorupiaki, padlinę i minogi. Kryl zajmuje mniejsze miejsce w diecie tego gatunku, właśnie dlatego, że na pełnym morzu jest mniej kryla niż na wybrzeżu. Albatrosy szarogłowe potrafią nurkować w poszukiwaniu ofiary na głębokość 7 metrów, ale robią to dość rzadko.

5. Powielanie

Buduj duże gniazda trawy na stromych zboczach lub skałach. Tylko jedno jajo, inkubacja trwa 72 dni. Badania przeprowadzone na Bird Island u wybrzeży Georgii Południowej wykazały, że rodzice przynoszą swoim pisklętom średnio 616 gramów pożywienia co 1,2 dnia, przy maksymalnej wadze piskląt wynoszącej około 4,9 kilograma. Uciekają 141 dni po wykluciu, opuszczają kolonię i wracają dopiero po 6-7 latach. Kilka lat po powrocie na rodzinną wyspę młody albatros zaczyna się rozmnażać. W tym samym czasie, po pomyślnym wychowaniu pisklęcia, para odpoczywa przez następny rok. Będąc przez wiele lat poza kolonią, młode albatrosy pokonują duże odległości, często kilkakrotnie okrążając Ziemię.

Populacje hodowlane i trendy w ich rozwoju

6. Ochrona gatunku

IUCN klasyfikuje albatrosa szarego jako gatunek wrażliwy, argumentując, że jego liczebność gwałtownie spada. Gatunek ten występuje na powierzchni 79 000 000 km2, jego powierzchnia lęgowa to 1 800 km 2, a liczba w 2004 r. Wynosiła ok. 250 000 osobników. W tym samym czasie na wyspie Georgia Południowa znaleziono 48000 par lęgowych, 6200 par na wyspie Marion w Archipelagu Księcia Edwarda, 3000 par na Wyspie Księcia Edwarda, 7800 par na Wyspie Campbell, 16408 par u wybrzeży Chile, tylko 84 pary na wyspie Macquarie, na wyspach Crozet i Kerguelen - odpowiednio 5940 par i 7905 par.

Liczne badania pokazują, że populacja albatrosów szarogłowych spada. Populacja na Ptasiej Wyspie zmniejszyła się o 20-30% w ciągu ostatnich 30 lat. Populacja wyspy Marion spadała o 1,75% rocznie do 1992 r., Ale obecnie wydaje się być stabilna. Na wyspie Campbell liczba albatrosów szarogłowych spadła od lat czterdziestych o 79 do 87%. Ogólnie rzecz biorąc, liczba tego gatunku w ciągu ostatnich 90 lat, 3 pokolenia spadła o 30 - 40%. W latach 1997 i 1998 nielegalne i nieuregulowane odławianie antara patagońskiego Dissostichus eleginoides na Oceanie Indyjskim spowodowało śmierć 10 000–20 000 albatrosów, głównie szarogłowych. Albatrosy szarogłowe giną w sieciach rybackich. Ponadto na gatunek ten może mieć wpływ ewentualne zmniejszenie podaży żywności spowodowane globalnym ociepleniem.

Albatros szarogłowy jest badany na większości wysp lęgowych. Ponadto Wyspa Księcia Edwarda jest rezerwatem przyrody, a wyspy Campbell i Macquarie są wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Pin
Send
Share
Send
Send