Rodziny ptaków

Czapla egipska

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla egipska - Bubulcus ibis Linnaeus, 1758 Wagler, 1829

Rozpiętość: Siew odbywa się na terenie Rosji. granica obszaru. Czapla egipska gniazduje w dolnym biegu Wołgi i delty Terek. Zarejestrowany jako bezpański gatunek na południu Dalekiego Wschodu. Poza Rosją żyje na północnym zachodzie. Region Morza Czarnego, Azerbejdżan, w krajach Malaje, Perednyaya, Yuzh., Południowo-Wschodni. Azja, Indie, Afryka (z wyjątkiem Sahary), szereg okręgów Australii na północy. i Yuzh. Ameryka.

Siedlisko: Małe zbiorniki wodne śródlądowe, równiny zalewowe i delty rzeczne, jeziora. Gniazda układane są na drzewach liściastych, w podporach trzcinowych, rzadziej na tamarykach. Osiedla się razem z ptakami stawowymi, kormoranami i kormoranami w koloniach mieszanych. Kolonie monospecyficzne są rzadkie. Rozmnażanie rozpoczyna się w wieku 2 lat. Średnia liczba jaj w lęgu waha się od 2,1 (Afryka) do 4,6 (Europa) [1-3].

Z reguły 1 lęg, na południu. okręgi są możliwe od 2 do 3 lęgów rocznie. Gatunek charakteryzuje się ochroną gniazda przed pierzastymi drapieżnikami, agresywnością wobec innych członków kolonii, co decyduje o jego wysokiej produktywności. Średnia liczba młodych osobników wynosi od 1,8 do 4,3 na gniazdo. Żywi się głównie owadami (głównie Orthoptera), płazami i małymi rybami. Może jeść gady, ich jaja, gryzonie mysie, pisklęta [1, 2, 4]. Główne zimowiska znajdują się na północy. Afryka (Arabia Saudyjska, Etiopia) i Azja Zachodnia (Iran, Irak).

Numer: Światowa populacja liczy co najmniej 0,5 miliona par lęgowych, a ogólna liczba gatunków rośnie w związku z ekspansją nowych terytoriów. W Rosji gnieździ się nie więcej niż 20 par. Pierwsze doniesienia o gniazdowaniu czapli egipskich w delcie Wołgi napłynęły w 1950 r. (2 pary) i 1951 r. (3 pary). ... Od 1976 roku obserwacje gatunków w delcie stały się regularne, ale gniazda w koloniach nie były co roku znajdowane. Maksymalnie 16 gniazd zostało policzonych w 1990 r. W kolonii mieszanej Trekhizbinsky na terenie Rezerwatu Astrachańskiego, w 1991 i 1994 r. W tym miejscu zagnieżdżono 6 par. Znana jest tylko jedna kolonia w dolnym biegu rzeki Terek.

Liczba gniazdujących tu czapli tego gatunku spadła z 25 (1970) do 3 (1973) par. Obecnie nie ma danych na temat tej kolonii. Spadek liczby czapli egipskich gniazdujących w delcie Wołgi wynika z podniesienia się poziomu morza, wydłużenia czasu trwania powodzi, co powoduje zalanie żerowisk ptaków. Przyczyną utrudniającą ekspansję obszaru lęgowego na terytorium Rosji jest brak biotopów lęgowych oraz czynniki klimatyczne.

Bezpieczeństwo: Zawarty w załączniku 2 do Konwencji berneńskiej, załączniku do umowy zawartej między Rosją a Republiką Korei w sprawie ochrony ptaków wędrownych. Chroniony w Rezerwacie Przyrody Astrachań.

Źródło:Czerwona księga Rosji 1. Litvinova, 1988, 2. Brown i in., 1982, 3. Hafner, 1980, 4. Simmons, 1977, 5. Franchimont, 1985, 6. Kudryavtsev i in., 1957, 7. Bondarev , Gavrilov, 1991.

Opracowany przez: NA. Litvinova

Gdzie mieszka

Czapla egipska występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Północna granica zasięgu tych ptaków przechodzi przez terytorium Rosji. Gniazdują w dolnym biegu Wołgi i Tereku, a podczas migracji obserwuje się na południu Dalekiego Wschodu. Tutaj ptaki preferują śródlądowe zbiorniki wodne, równiny zalewowe i delty rzeczne, małe jeziora.

Znaki zewnętrzne

Czapla egipska jest jednym z najmniejszych przedstawicieli swojej rodziny. Jego maksymalna długość sięga 53 cm, rozpiętość skrzydeł 96 cm, długość jednego skrzydła 25 cm, a waga ptaka 400 g. Głównym kolorem tej czapli jest biały, jedynie na głowie i szyi zdobienia ochrowo-żółtych piór. Ten strój staje się jeszcze bardziej świąteczny w okresie godowym. Na głowie ptaka pojawia się piękny grzebień wydłużonych pomarańczowo-złotych piór. Na grzbiecie pojawiają się osobne, mocno puszyste, jasne pióra.

Styl życia

Czaple egipskie żyją z innymi ptakami kostnymi w mieszanych koloniach. W przeciwieństwie do innych czapli ten mały, wyrafinowany ptak jest znacznie mniej przywiązany do wody. Swobodnie czuje się na polach, na łąkach, na polach ryżowych, a nawet w miastach, najczęściej jednak afrykańskich. Wiele z tych ptaków można znaleźć w Kairze.

Kiedy nadchodzi czas lęgowy, samica staje się głównym „brygadzistą”. To ona organizuje budowę gniazda, a samiec dostarcza jej cały niezbędny do tego materiał. W lęgu znajduje się od jednego do sześciu jaj, które rodzice wysiadują na przemian. Pisklęta czapli egipskiej mają szczęście do rodziców, ich życie będzie chronione za wszelką cenę, więc śmiertelność niemowląt jest bardzo niska. W najbardziej wysuniętych na południe regionach ich zasięgu czaple egipskie potrafią wykluć do trzech lęgów rocznie, w Rosji z reguły tylko jeden. Ptaki te rozpoczynają lęg w wieku około dwóch lat.

W swojej diecie czaple egipskie preferują owady, ale nie odmówią żabom, jaszczurkom, małym gryzoniom, a nawet pisklętom innych małych ptaków. Średnia długość życia tych ptaków wynosi 15 lat.

W Czerwonej Księdze Rosji

Czapla egipska jest jedynym przedstawicielem tego gatunku. Jest to rzadki gatunek na obrzeżach swojego zasięgu. Chociaż na przykład w Afryce czapla egipska występuje wszędzie i nic nie zagraża jej liczebności. Nie jest to zaskakujące, ponieważ tam znajduje się jej ojczyzna.

Interesujący fakt

Całe istnienie egipskiej czapli jest ściśle związane z życiem kopytnych. Nie bez powodu inna nazwa to krowa czapla, która w wersji angielskiej brzmi jak czapla. Na terenie całego swojego zasięgu ptaki te często trzymają się blisko zwierząt kopytnych, czy to krów, bawołów, żubrów, zebry, a nawet nosorożców. Czaple zbierają owady i kleszcze z grzbietów swoich roślinożernych towarzyszy. Żywią się również owadami niepokojonymi przez duże zwierzęta w ziemi. Jeśli zbliża się niebezpieczeństwo, pierwsze alarmują czaple, w tym same kopytne.

W starożytnym Egipcie feniks był często przedstawiany jako czapla.

02.10.2018

Czapla egipska (łac. Bubulcus ibis) należy do rodziny czapli (Ardeidae) z rzędu Ciconiiformes. W XIX-XX wieku osiadł na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i jest uznawany za gatunek inwazyjny w wielu krajach. Do jego przesiedlenia przyczynili się miłośnicy ornitologii.

Ptaki często uciekały z prywatnych kolekcji, aklimatyzowały się w nowym miejscu i rozmnażały z powodzeniem.

Globalne ocieplenie i wrodzona pasja wielu populacji do migracji w poszukiwaniu lepszych warunków życia również odegrały rolę w ekspansji.

Dziś liczebność gatunku szacuje się na 4-7 mln osobników, a powierzchnia zajmowanego przez niego zasięgu przekracza 10 mln km2,

Rozpiętość

Dom przodków czapli egipskiej jest uważany za centralne regiony Afryki, położone na południe od Sahary. Z afrykańskich sawann wraz z bydłem stopniowo przeniosła się na północny zachód i północny wschód kontynentu, a stamtąd na wyspy Oceanu Indyjskiego, do Europy Południowej i Azji Południowo-Wschodniej.

Pierwsze wzmianki o jej pobycie w Ameryce Łacińskiej pochodzą z 1877 roku. Pół wieku później okupował już terytoria od Gujany po Kanadę. Ubiegłego wieku ptak był już widziany na wielu wyspach Karaibów i Australii.

W Europie ptaki zamieszkują głównie Półwysep Iberyjski. W ostatnich latach zaczęli migrować z Hiszpanii i Portugalii w głąb lądu, docierając do Niemiec i Szwajcarii.

Na Ukrainie czaple egipskie są migrantami i są czasami obserwowane na południu kraju w dolnym biegu Dniepru. W Rosji gnieżdżą się w niewielkich ilościach w dolnym biegu Wołgi i Tereku.

W strefie klimatu umiarkowanego ptaki dokonują sezonowych migracji w celu zimowania. Na obszarach podzwrotnikowych ich obozy nomadów są związane z opadami atmosferycznymi. Niektóre populacje czasami wykorzystują pasaty do lotów transatlantyckich w obu kierunkach.

Pomimo życia w różnych biotopach na całym świecie, taksonomowie wyróżniają obecnie tylko dwa podgatunki.

Podgatunek nominatywny występuje w Afryce, Morzu Śródziemnym, Azji Mniejszej i na Bliskim Wschodzie aż do Morza Kaspijskiego. Został również sprowadzony do Nowego Świata. Podgatunek Bubulcus ibis coromandus żyje w Azji Południowej i Wschodniej, Australii, Nowej Zelandii, Nowej Gwinei, Indonezji i na sąsiednich wyspach Pacyfiku.

Zachowanie

W przeciwieństwie do wielu innych pokrewnych gatunków czapla egipska nie jest przyczepiona do zbiorników wodnych. Nie żeruje na rybach, ale głównie na owadach, które spotyka na polach i łąkach. Ptaki często podążają za stadami kopytnych, uwalniając je od brzydkich much i kleszczy z rzędu Ixodida.

Często siedzą na plecach i dziobią pasożyty prosto ze skóry. Ptaki znajdują pożywienie na obszarach suchych i wilgotnych, w tym na terenach podmokłych. Są aktywne w ciągu dnia, ale w razie potrzeby mogą polować o zmierzchu późnym wieczorem.

Czaple wysyłane są na paszę w małych grupach, co znacznie zwiększa efektywność polowań.

Jako ptaki społeczne gniazdują w koloniach. Często muszą dzielić gniazda z ibisami łysymi (Geronticus calvus), białymi (Ardea alba), szarymi (Ardea cinerea) i czaplami czarnymi (Egretta ardesiaca).

W diecie dominują motyki (Tabanidae), muchy (Diptera), komary (Culicidae), koniki polne (Tettigonioidae), pająki (Araneae), bezogonowe płazy (Anura), małe gady i ssaki. Zimą w menu rośnie liczba zjadanych robaków. W Ameryce Południowej kilkakrotnie zauważono egipskie czaple łowiące ropuchy aga (Rhinella marina).

Reprodukcja

Dojrzałość płciowa następuje w wieku 2 lat. Ptaki dojrzałe płciowo tworzą sezonowe pary monogamiczne, czasami samiec łączy więzi rodzinne z dwiema samicami. Okres godowy rozpoczyna się wczesną wiosną. Hodowla piskląt na półkuli północnej trwa od kwietnia do czerwca.

Gniazda znajdują się na wysokich drzewach i krzewach w pobliżu rzek i jezior lub w trzcinach.

Zbudowane są z chrustu i wszelkich dostępnych fragmentów roślin. Samiec dostarcza materiał budowlany, a jego żona zajmuje się budową gniazda. Zajmuje jej to 6-7 dni. Na półkuli północnej jaja składane są w kwietniu. W sprzęgle znajduje się 4-5 białych jaj o niebieskawym odcieniu. Samica składa je w odstępach 2 dni. Oboje małżonkowie na przemian inkubują sprzęgło. Inkubacja trwa od 22 do 26 dni.

Pisklęta wykluwają się asynchronicznie. Przez półtora tygodnia mama ogrzewa dzieci ciepłem swojego ciała, a dopiero potem zostawia je w spokoju. W wieku 3 tygodni opuszczają gniazdo, a na skrzydle osiągają wiek 25-35 dni.

W tropikach i strefach podzwrotnikowych samica jest w stanie rozmnażać potomstwo 2-3 razy w ciągu roku.

Opis

Dorosłe osobniki mają długość ciała 48-52 cm, rozpiętość skrzydeł 90-100 cm, ciężar 300-400 g. Upierzenie jest białe. Na początku okresu godowego na głowie, klatce piersiowej i plecach pojawiają się różowawe, złote lub brązowawe plamy. Żółto-zielony obszar wokół oczu zmienia kolor na niebieski, a dziób staje się czerwonawy.

Kończyny dolne są jasnobrązowe. Dziób około 6 cm długości, poza sezonem lęgowym żółtawy lub brązowawy.

Nie obserwuje się wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samce są nieco szczuplejsze i większe niż samice.

Czapla egipska żyje w warunkach naturalnych przez 10-15 lat. W niewoli żyje do 20 lat.

Taksonomia

Nazwa łacińska - Bubulcus ibis Nazwa angielska - Czapla amerykańska, czapla białogrzbieta Klasa ptaków - Zakon ptaków - bociany (Ciconiiformes) Rodzina - czaple (Ardeidae) Rodzaj - Czaple egipskie (Bubulcus)
Istnieją 2 podgatunki czapli egipskiej, różniące się szczegółami koloru i wielkości upierzenia: B.i.ibis i B.i. coromandus. Podgatunek Biibis, opisany przez K.Linneusza w 1758 r. Z okazów przywiezionych z Egiptu (stąd rosyjska nazwa ptaka), zamieszkuje zachodnią część pasma - w Europie, Azji Zachodniej i Afryce, a począwszy od połowy XX wieku i na kontynencie amerykańskim. Podgatunek B.i. coromandus zasiedla wschodnią część pasma - Indie, Indochiny, wyspy Pacyfiku (od Japonii po Australię). Nazwa Bubulcus została nadana tej czapli później (1855) i odzwierciedla specyfikę jej zachowania - towarzyszenia stadom zwierząt kopytnych, zarówno dzikich, jak i domowych. Łacińskie słowo „bubulcus” jest tłumaczone jako „booopas” lub „pasterz”.

Góralek przylądkowy

Cape hyrax pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej, z wyjątkiem Madagaskaru i dorzecza Konga. Występuje również w Algierii, Libii, Egipcie, Libanie, na Półwyspie Arabskim, Jordanii i Izraelu. Cape hyrax to zwierzę przystosowawcze, które może przetrwać w klimacie tropikalnym i pustynnym, jeśli istnieje dostęp do pożywienia i schronienia.

Woli mieszkać w skałach lub norach innych zwierząt, ponieważ nie może wykopać własnej dziury. Damany żywią się trawą, owocami, owadami, jaszczurkami i ptasimi jajami. W Egipcie góralki przylądkowe żyją głównie bliżej oaz lub wzdłuż brzegów Nilu.

Widok i osoba

Czapla egipska często osiedla się w pobliżu miejsca zamieszkania człowieka i nie boi się jego obecności. Jego obecność obok wypasu dużych zwierząt znalazła odzwierciedlenie w nazwie ptaka w wielu językach. Na przykład angielskie, niemieckie i hiszpańskie nazwy czapli są dosłownie tłumaczone jako „ptak krowy”, „ptak słonia”, „ptak nosorożca”. Działalność gospodarcza człowieka, w szczególności wylesianie, osuszanie bagien i rozwój hodowli bydła, okazały się korzystne dla czapli egipskiej. Dlatego była w stanie tak bardzo rozszerzyć swój zasięg, zaludniając nowe strefy klimatyczne, a nawet kontynenty.
Chociaż czapla egipska jest faworyzowana przez rolników, ponieważ pomaga kontrolować liczbę owadów szkodników w rolnictwie, miejscowi często pustoszą jej tętniące życiem kolonie na zaludnionych obszarach. W wielu regionach zmiany reżimu hydrologicznego po wybudowaniu elektrowni wodnych i systemów nawadniających prowadzą również do negatywnych konsekwencji dla czapli egipskich (np. Gwałtowny spadek poziomu jeziora Sewan w Armenii o prawie 20 m doprowadził do wysychanie sąsiedniego jeziora i zanik wielu gatunków ptaków, m.in. czapli egipskiej). Stosowanie pestycydów na polach prowadzi również do śmierci czapli egipskiej. Często czapla egipska jest wykorzystywana przez ludzi do biologicznej kontroli środowiska. Tak więc badania w indyjskim stanie Kerala, gdzie ptaki te często żerują na hałdach śmieci, wykazały, że każda czapla zjada codziennie 100-150 g padliny i larw muchy domowej, co znacznie zmniejsza ich liczebność. Dystrybucja i siedliska. Czapla egipska znana jest z szybkiego rozszerzania zasięgu. W XX wieku rozprzestrzenił się na prawie wszystkich kontynentach (z wyjątkiem Antarktydy). Pochodzenie gatunku związane jest z obszarami Afryki Środkowej. W Europie pierwotnie gnieździł się tylko na Półwyspie Iberyjskim iw delcie Wołgi; w Azji jego zasięg rozciągał się od Palestyny ​​po Indochiny, a ponadto zamieszkuje wszystkie duże wyspy Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Na terenie byłego Związku Radzieckiego czapla egipska gniazduje w południowych regionach Rosji, w Armenii, Azerbejdżanie i Kazachstanie. W krajach Nowego Świata czapla egipska zaczęła pojawiać się na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo były to osobne loty, ale stopniowo zaczęły gniazdować czaple. W Stanach Zjednoczonych czapla egipska pojawiła się po raz pierwszy w 1953 r., Aw latach 70. XX wieku populacja samej wschodniej części kraju liczyła ponad 400 tys. Osobników. Czaple egipskie zaczęły osiedlać się w Australii około 1948 r., A teraz można je znaleźć we wszystkich przybrzeżnych regionach Australii, a czasami latają w głąb lądu. W Europie czaple egipskie zaczęły osiedlać się w połowie XX wieku, obecnie regularnie gniazdują nie tylko w Hiszpanii (pierwotne miejsce lęgowe), ale także we Francji, Włoszech, Belgii i Holandii. Czaple egipskie są mniej związane z akwenami wodnymi niż inne gatunki czapli. Jednak wybierając siedliska preferują bardziej wilgotne biotopy w pobliżu zbiorników słodkowodnych. Głównymi naturalnymi siedliskami egipskiej czapli są łąki, sawanny i inne otwarte przestrzenie z trawiastą roślinnością i słodkowodnymi zbiornikami wodnymi.Czaple te często przebywają w pobliżu pasących się zwierząt, zdobywając w ten sposób pokarm dla siebie. Ludzkie zmiany w naturalnych krajobrazach (wylesianie i zastępowanie ich pastwiskami, tworzenie systemów irygacyjnych itp.) Doprowadziły do ​​tego, że egipskie czaple z powodzeniem rozwinęły się i zasiedliły te wtórne krajobrazy. Unikają tylko ciągłych lasów, wysokich gór, wybrzeży morskich i pustyń.

Wygląd

Czapla egipska to średniej wielkości krępa czapla. Różni się od innych członków rodziny gęstszą budową, masywną głową, stosunkowo krótką szyją i krótkim dziobem. Kolor dzioba jest jasnopomarańczowy z czerwonawym odcieniem, co natychmiast odróżnia czaplę egipską od innych blisko spokrewnionych gatunków. Długość ciała od 46 do 56 cm, waga 340-390 g, rozpiętość skrzydeł 88-06 cm, samce są nieco większe od samic. Jesienią, zimą i wiosną upierzenie dorosłych czapli egipskich jest czysto białe. W okresie lęgowym u większości ptaków na czubku głowy, szyi, grzbiecie i karkach pojawiają się plamy pomarańczowo-żółtych i ochrowych luźnych piór. Na głowie tworzą niewielki grzebień, bardziej widoczny u samców. Po złożeniu jaj upierzenie egipskich czapli blednie. W okresie lęgowym nogi ptaków są pomalowane na żółto i pomarańczowo, a po jego zakończeniu ciemnieją i nabierają brązowego odcienia.

Co je głowa wieloryba?

Zdjęcie: Kitoglav lub Royal Heron

Głowy wielorybów spędzają większość czasu na żerowaniu w środowisku wodnym. Większość ich mięsożernych pokarmów składa się z kręgowców z terenów podmokłych.

Zakłada się, że preferowane typy ofiar obejmują:

  • marmurowy protopter (P. aethiopicus),
  • Senegalese polipiper (P. senegalus),
  • różne rodzaje tilapii,
  • sum (Silurus).

Inne ofiary zjadane przez ten gatunek to:

  • żaby,
  • węże wodne,
  • Jaszczurki nilowe (V. niloticus),
  • małe krokodyle,
  • małe żółwie,
  • ślimaki,
  • gryzonie,
  • małe ptactwo wodne.

Biorąc pod uwagę ogromny dziób o ostrych krawędziach i szerokie usta, szybowiec wielorybi może polować na większą zdobycz niż inne ptaki brodzące. Ryby zjadane przez ten gatunek mają zwykle od 15 do 50 cm długości i waży około 500 g. Polowane węże mają zwykle od 50 do 60 cm długości. Na bagnach Bangweulu główną ofiarą, którą rodzice dostarczają pisklętom, jest sum afrykański i węże wodne.

Głównymi taktykami stosowanymi przez dzioby wielorybów są „stój i czekaj” oraz „wędruj powoli”. Po znalezieniu zdobyczy głowa i szyja ptaka szybko zanurzają się w wodzie, powodując utratę równowagi i upadek. Następnie głowa wieloryba musi przywrócić równowagę i zacząć ponownie z pozycji stojącej.

Wraz z ofiarą do dzioba wpadają cząsteczki roślinności. Aby pozbyć się zielonej masy, głowy wielorybów potrząsają głowami z boku na bok, trzymając ofiarę. Ofiarę zwykle odcina się przed połknięciem. Ponadto często używa się dużego dzioba do wyciągania brudu z dna stawu w celu wydobycia ryb ukrytych w dziurach.

Żywienie i zachowania żywieniowe

Głównym pokarmem czapli egipskiej są bezkręgowce, najczęściej koniki polne i muchówki (larwy i dorosłe muchy oraz bziki). Ponadto jedzą ważki, chrząszcze wodne, robaki, pająki, niedźwiedzie, mięczaki, aw mniejszym stopniu żaby i drobne rybki. W Afryce czaplom egipskim zwykle towarzyszą bawoły, zebry, duże antylopy, słonie, nosorożce i hipopotamy. Na terenach zagospodarowanych przez człowieka czaple te trzymają się w pobliżu zwierząt domowych - koni i krów. W miarę możliwości czaple preferują sąsiedztwo dużych zwierząt poruszających się z prędkością 5–10 kroków / minutę. Występują znacznie rzadziej w pobliżu mniejszych kóz i owiec. Często zamiast zwierząt czaple egipskie towarzyszą przemieszczającym się sprzętom - samochodom, traktorom, a nawet pociągom. Badania wykazały, że produktywność polowania czapli przy „udziale” dużych ssaków jest znacznie wyższa niż podczas samodzielnego polowania. Zwykle czaple chodzą lub latają w pobliżu głów lub stóp pasących się zwierząt i łapią koniki polne i inne owady, które odstraszają. Często można zobaczyć egipskie czaple siedzące na grzbietach słoni lub zebr i wypatrujące stamtąd zdobyczy. W związku z tym wielu zoologów uważa, że ​​czaple dziobią kleszcze i owady pasożytnicze z futra zwierząt, co znacznie ułatwia ich życie. Okazuje się, że jest to klasyczny przykład symbiozy (obopólna korzyść dla obu uczestników). Jednak inni ornitolodzy uważają, że czaple żywią się wyłącznie ziemią, nie wyrywają niczego z wełny ssaków, ale wykorzystują ją jako miejsce odpoczynku i środek transportu. Tak czy inaczej, ale widok słonia lub hipopotama z czaplą na grzbiecie to bardzo charakterystyczny obraz afrykańskiej sawanny.

Liczba czapli egipskich

Ponieważ egipska czapla woli gniazdować w dużych koloniach, które w niektórych miejscach osiągają kilkaset par, na niektórych obszarach ich liczebność jest bardzo duża. Jednak wąski obszar występowania sugeruje, że łączna liczba tych ptaków w naszym kraju jest niezwykle ograniczona.


Czaple egipskie przyjaźnią się z bawołami i często spędzają czas na plecach.

Wielbłąd

Wielbłądy to jedno z najbardziej znanych zwierząt pochodzących z Egiptu. Wielbłądy są dobrze znane ze swoich charakterystycznych „garbów”, które w rzeczywistości są dużymi złogami tłuszczu i nie są w ogóle wypełnione wodą, wbrew powszechnemu przekonaniu. Żyją średnio od 40 do 50 lat. Zwierzęta te są dobrze przystosowane do życia na pustyniach, ponieważ mogą obejść się bez wody przez kilka dni.

Zakres czapli egipskich

Ten mały ptak zajmuje rozległe terytoria Półwyspu Iberyjskiego, Afryki, Madagaskaru, Arabii, Syrii, północnego Iranu, nizin Kaukazu, Indii, Chin i Japonii. Występuje w dolinach w pobliżu brzegów dużych i średnich rzek, na bagnach, polach ryżowych i zbiornikach wodnych. Czaple egipskie zimują w Afryce.

Czaple egipskie żerują w grupach i rozmnażają się w koloniach z sąsiednimi ptakami.

Ptaki gniazdują w małych grupach w zagajnikach i zagajnikach, na łąkach i bagnach, nad brzegami jezior i rzek na terenach otwartych. W okresie lęgowym czapla egipska nie stroni od sąsiedztwa z ludźmi i może gniazdować bezpośrednio w osadach.

Jedzenie czapli egipskich

Głównym pokarmem tych ptaków są owady. Wszyscy są przyzwyczajeni do tego, że czaple uwielbiają biesiadować na żabach, ale to właśnie czaple egipskie preferują koniki polne, szarańcze, ważki, bziki, chrząszcze wodne i ich larwy, pająki i mięczaki. W mniejszym stopniu polują na żaby.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send