Rodziny ptaków

Encyklopedia właściciela ptaków

Pin
Send
Share
Send
Send


SWIFT BLACK (Apus apus)

Oddział jerzyka (Apodiformes)

Skrzydełka szybka czerń (Apus apus) w locie - to coś doskonałego, rodzaj półksiężyca, w poprzek którego znajduje się aerodynamiczny „kadłub” zakończony widelcem.

Ogólny odcień upierzenia jest ciemnobrązowy, prawie czarny, z małą jasną plamką na gardle. Młode ptaki są nieco jaśniejsze, krawędzie piór mają jasną obwódkę. W locie poziomym jerzyki nie mają sobie równych.

W przeciwieństwie do sokołów, które rozwijają dużą prędkość dzięki przyspieszeniu swobodnego spadania, jerzyki są w stanie przyspieszyć do 200 km / h podczas aktywnego lotu. Jerzyki są podobne do jaskółek, ale są większe, ich lot jest ostrzejszy i szybszy.

Siedlisko

Jerzyki żyją w różnych osadach: od małych wiosek po megamiasta. Ptaki polują na otwartych przestrzeniach, zwykle wysoko na niebie.

Migracje

Przyjazd odbywa się w maju, przeważnie w drugiej połowie miesiąca, wyjazd - w sierpniu. Podczas długotrwałej niepogody jerzyki mogą migrować z cyklonu.

Tablica ogłoszeń

Hilde Mattes zgłosiła się na ochotnika do Black Swift Rescue Centre we Frankfurcie nad Menem przy wsparciu Niemieckiego Towarzystwa Black Swift, gdzie przez lata opiekowała się setkami szybkich piskląt. Dziś pracuje jako osoba prywatna i co roku w lipcu-sierpniu hoduje około 35 piskląt, pomagając im stać się silniejszymi i odlecieć.

NIEKTÓRE CECHY BIOLOGII CZARNEGO SWIFTA (APUS APUS) W MIEŚCIE OMSK

  • Autorzy
  • Pliki zadań
  • Certyfikaty

Jerzyk to ptak, który wykonuje długie loty, docierając do miejsca lęgowego, pokonując dziennie do 10 000 km, od zimowisk (regiony tropikalne Afryki Południowo-Wschodniej) do Eurazji. Ptaki przylatują dość późno (kwiecień, maj) i odlatują w sierpniu.

Gniazduje w koloniach, gniazduje w dziuplach, pęknięciach w skałach, w dziurach, na przepaściach, pod dachami, w szczelinach budynków.

Struktury i budynki jako siedliska stworzone przez człowieka stanowią szczególne i po części nowe nisze ekologiczne. Pod względem struktury powierzchni są porównywalne ze skałami, a tym samym reprezentują odpowiednie warunki (podłoże, pęknięcia, dziury, pokarm, mikroklimat) dla jerzyka czarnego. To gatunek, który kiedyś gniazdował w skałach, na stromych brzegach rzek, ale teraz można go nazwać mieszkańcem całkowicie miejskim.

W miastach można wyróżnić kilka typów budynków, w których mieszkają głównie ptaki, najczęściej są to: budynki mieszkalne, biurowce, budynki przemysłowe od 3 do 13 kondygnacji.

Jerzyk czarny w rejonie Omska pozostaje słabo zbadanym ptakiem. Na terenie miasta Omsk istnieje bardzo niewiele prac specjalnych poświęconych biologii jerzyka czarnego i mają one wąski zakres tematyczny [3, 8].

Celem naszych badań jest zbadanie niektórych cech biologii szybkiego byka w mieście Omsk.

Cele badań:

Określić ilościowy skład kolonii ptaków na terenie miasta Omsk w okresie obserwacji,

Określić preferencje ptaków w wyborze miejsc do budowy gniazd,

Materiał i metody miejsce badań

Obserwacje wizualne kolonii prowadzono na terenie miasta Omsk w okresie lęgowym w 2014 roku.

Region położony jest w południowej części Niziny Zachodniosyberyjskiej. Miasto położone jest na wysokości 100-140 m npm i ma stosunkowo płaską powierzchnię. Położone w dolinie rzeki Irtysz u zbiegu rzeki Om. W mieście zbocza doliny Omi są strome, strome i pokryte wąwozami.

Klimat Omska jest kontynentalny, z krótkimi gorącymi latami i mroźnymi zimami. Średnia temperatura powietrza w styczniu to -21 ° C, w lipcu + 17 ° C. Zimą przeważa kierunek południowo-zachodni, a latem północno-zachodni średnia roczna prędkość wiatru wynosi 2,8 m / s. Roczne opady wynoszą około 320-340 mm.

Miasto jest podzielone na pięć okręgów administracyjnych (radziecki, centralny, okiabrski, leninski, kirowski). Sowiecki to najbardziej wysunięta na północ dzielnica o powierzchni 103 km². Różni się w gęstych wielokondygnacyjnych budynkach.

Dzielnica centralna zajmuje centralną część miasta, przepływa przez nią rzeka Ob o powierzchni 105 km².

Oktyabrsky to dzielnica we wschodniej części, która ma niewielki obszar mieszkalny, uważana jest za przemysłową część miasta i zajmuje powierzchnię 65 km².

Leninsky to największa pod względem powierzchni dzielnica w południowej części miasta (153 km²). Graniczy z wałem Irtysz.

Okręg Kirowski to zachodnia dzielnica Omska, położona na lewym brzegu rzeki Irtysz, o powierzchni 127 km².

Obliczenia prowadzono od początku czerwca do końca sierpnia w godzinach od 6:00 do 23:00. Dane o napotkanych koloniach wprowadzono do tabeli.

Dzielnica miasta

Data i godzina

Adres

Pogoda

Liczba osobników

Wysokość lotu

Materiał budowlany

Ekspozycja

Winiki wyszukiwania

W trakcie badań w 3 dzielnicach miasta: Oktyabrsky, Central i Sovetsky zidentyfikowano 75 kolonii jerzyka czarnego, czyli znacznie więcej niż w latach poprzednich: 2007 - 21 kolonii, 2008 - 23 kolonie, 2012 - 25 kolonii.

Największe kolonie znaleziono w Okręgu Centralnym, maksymalna liczba, w której osiągnęła 22 osobniki. Na terenie Okręgu odnotowano łącznie 27 kolonii, przeciętna liczebność ptaków wynosiła 12 osobników (por. Tab. 1).

Charakterystyka ilościowa czarnych kolonii szybkich na niektórych obszarach miasta Omsk (2014)

Tabela 1.

Centrum

Rejon Oktyabrsky

radziecki

dzielnica

Całkowita liczba kolonii

27

35

13

Łączna liczba zarejestrowanych osób

328

249

133

Średnia liczba osobników w koloniach

12

7

10

Limity

minimum maksimum

8 – 22

4 - 17

5 - 20

W powiecie Oktyabrsky zaobserwowano 35 kolonii, z których średnia liczba wynosiła 7 osobników. W tej samej dzielnicy odnotowuje się najmniejszą kolonię ptaków, której liczba wynosi 4 osobniki.

W sowieckim Okręgu Administracyjnym znaleziono 13 czarnych kolonii szybkich, z maksymalną liczbą do 20 osobników, średnia liczba osobników w kolonii wynosiła 10.

Analizując dane obserwacyjne, możemy tak powiedzieć większość kolonii zakładała gniazda na budynkach z czerwonej cegły (pięciokondygnacyjne domy mieszkalne o wysokości około 15 m) lub na budynkach z szarego betonu (dziewięciopiętrowe domy mieszkalne o wysokości około 25 m). Kolonie znajdowały się również na starych pięciokondygnacyjnych budynkach z lekkiej cegły na wysokości około 15 m. W nowych budynkach, drewnianych domach i parterowych budynkach nie zauważono gniazd jerzyków.

Ekspozycja gniazd na punkty kardynalne w różnych koloniach była różna, ale większość z nich znajdowała się po wschodniej stronie budynków i była równa 29 gniazdom. Minimalna liczba: 4 gniazda po stronie północnej, 21 po stronie południowej i 14 po stronie zachodniej (patrz ryc. 1).

Rysunek 1. Ekspozycja gniazd w szybkich koloniach na punkty kardynalne.

Porównaliśmy również preferencje ptaków w wyborze kardynalnego kierunku lokalizacji gniazd w dzielnicach Oktyabrsky, środkowej i radzieckiej (patrz ryc. 2). Z wykresu wynika, że ​​60% ptaków osiedliło się w rejonie Oktyabrsky po wschodniej stronie, 8% na zachodzie, 2% na północy i 30% na południu. W Okręgu Centralnym 73% ptaków osiadło po wschodniej stronie fasady, 7% po zachodniej, 5% po północnej i 15% po południowej. W Okręgu Radzieckim 55% ptaków wybierało do gniazdowania stronę wschodnią, 5% zachodnią, 2% północną, 38% południową.

Rysunek 2. Korelacja preferencji ptaków w wyborze kardynalnego kierunku lokalizacji gniazd w różnych dzielnicach miasta Omsk.

Jak wiadomo, dieta jerzyka czarnego składa się wyłącznie z owadów, które łapie w locie ... Zmiany wilgotności względnej powietrza, wiatr, wzrost lub spadek temperatury, ciśnienie atmosferyczne wpływają na owady latające. Zmiana zachowania owadów ma bezpośredni wpływ na aktywność jerzyków. Jak wykazały nasze obserwacje, wraz ze wzrostem wilgotności powietrza aktywność ptaków gwałtownie spada, aw czasie deszczu loty często całkowicie się kończą.

Po przeanalizowaniu naszych danych można stwierdzić, że jerzyki mają dwa szczyty dziennej aktywności: rano - od 5:00 do 9:00 i wieczorem - od 20:00 do 23:00.

Ptaki zaczęły odlatywać z miejsca lęgowego 12 sierpnia, ostatnie kolonie odleciały 16 sierpnia 2014 roku.

Wyniki:

W okresie obserwacji w Omsku odnotowaliśmy 75 kolonii jerzyka czarnego, liczące od 4 do 22 osobników.

Większość kolonii mieściła się w budynkach z czerwonej cegły. Wysokość rozmieszczenia gniazd zależała od wysokości budynku i wahała się od 7 do 15 m. Na terenie miasta Omsk jerzyki czarne zajmują najchętniej wschodnią stronę elewacji budynków.

Bibliografia

Klausnitzer B. Ekologia fauny miejskiej [Tekst] / B. Klausnitzer - M .: Mir, 1990. - 246 str.

Kozhukhar A. A., Zaikov G. I., Smirnova V. I., Vorobyeva Z. V. Geography of the Omsk region [Tekst] / A. A. Kozhukhar - Omsk: Omsk State Pedagogical Institute, 2001. - 144 str.

Kolpakova T. Yu. Ptaki strefy rekreacyjnej miasta Omsk // Abstracts City. Las. Relaks. Rekreacyjne wykorzystanie lasów na terenach zurbanizowanych [Tekst] / T.Yu. Kolpakova - M: T-in naukowe publikacje KMK, 2009. - str.33 - 35.

Kolpakova T. Yu., Odintsev O. A. [Zasoby elektroniczne] / T.Yu. Kolpakova // Czarny jerzyk (Apusapus) w mieście Omsk: Współczesne problemy nauki i edukacji. - Tryb dostępu:http://www.science-education.ru/105-7224. - 27.12.14.

Lyuleeva D. S. Jerzyki: migracja i gniazdowanie pięciu gatunków jerzyków w Rosji i krajach sąsiednich [Tekst] / SPb .: 1993.176 s.

Omsk okrug [Zasoby elektroniczne] - Tryb dostępu:http://omskpress.ru/omsk/okryga_omska

Ryabitsev V.K. Ptaki Uralu, Uralu i zachodniej Syberii [tekst] / V. K. Ryabitsev - Jekaterynburg: Wydawca: Ural University, 2001. 608 s.

Soloviev S. A. Ptaki Omska i okolic [Tekst] / S.А. Sołowiew - Nowosybirsk: Nauka, 2005. - 296 str.

Reprodukcja

Na gniazdo przedstawiciele tego gatunku wybierają różne schronienia: pęknięcia w skałach, dziury w klifach, zaciszne nisze pod dachami w osadach, a także sztuczne gniazda. Materiał budulcowy (pióra, słoma) do wyściełania jerzyków zbiera się w powietrzu.

Lęg składa się z dwóch do czterech wydłużonych jaj o białej skorupce. Czas inkubacji w dużym stopniu zależy od warunków pogodowych. Samiec i samica inkubują lęg po kolei przez 18–27 dni. Pisklęta wykluwają się na oślep, nagie i bezradne. Początkowo nie mogą utrzymać stałej temperatury ciała, aw przypadku gwałtownego trzasku zimna wpadają w oszołomienie nawet do dwóch tygodni. W tym czasie rodzice migrują do ciepłych miejsc, a następnie wracają i „reanimują” potomstwo. W zależności od warunków atmosferycznych pisklęta spędzają w gnieździe 5–8 tygodni, a zaraz po locie nie potrzebują opieki rodziców.

Pisklęta, jerzyki, które wydostały się z gniazda przy zbyt długiej nieobecności rodziców podczas przedłużającej się złej pogody - to rzadki przypadek piskląt, kiedy pomoc osoby może być bardzo przydatna. Karmiąc pisklę mielonym mięsem przez kilka dni, możesz ją bezpiecznie wypuścić, gdy tylko nauczy się latać.

Jedzenie

W przeciwieństwie do jaskółek jerzyki nie są zdolne do celowanego polowania. Są raczej rodzajem wielorybów powietrznych, które z szeroko rozwartymi dziobami przemierzają gromadzące się w powietrzu owady. Jerzyki gromadzą pożywienie (owady) dla piskląt w dolnej części jamy ustnej, z której na gardle tworzy się spuchnięty „woreczek”.

Pin
Send
Share
Send
Send