Rodziny ptaków

Albatros - zdjęcie, opis, siedlisko, odżywianie, rozmnażanie

Pin
Send
Share
Send
Send


Czy uważasz, że woda morska jest domem i pożywieniem dla ryb i ssaków podwodnych? Oto albatros - ptak morski, który jest tak mocno przywiązany do błękitnych wód, że wychodzi na ląd tylko po to, by kontynuować swój wyścig.

Albatros białogrzbiety (Phoebastria albatrus).

Wydaje się, że człowiek zbadał wszystkie zakątki naszej rozległej planety, a teraz obserwuje i umieszcza niektóre gatunki w Czerwonej Księdze. Okazuje się jednak, że na Ziemi jest znacznie więcej gatunków roślin i zwierząt, o których wiemy bardzo mało.

Wędrowny albatros (Diomedea exulans) obok małej peleryny z nosem rurkowatym.

Niedawno naukowcom udało się zbadać niesamowite stworzenia - albatrosy. Z dala od lądu można znaleźć te stworzenia, które godzinami towarzyszą parowcom, jakby były do ​​nich przywiązane, szybując i nawet nie trzepocząc skrzydłami.

Skrzydła wędrownego albatrosa są porównywalne do skrzydeł małego, jednomiejscowego samolotu.

Albatrosy, petrele i mieszkańcy oceanów są częścią specjalnego zamówienia - rurkowłosych. Wszyscy ci przedstawiciele mają charakterystyczną cechę - ich nozdrza są zamknięte w zrogowaciałych rurkach. Ich upierzenie jest jasne, a tył i końce skrzydeł są ciemne. W czwartym roku życia młode albatrosy będą miały „odzież” dla dorosłych.

Albatros mglisty (Phoebetria palpebrata) na wyspie. Georgia Południowa.

Albatrosy gniazdują na półkuli południowej, poza okresem lęgowym można je spotkać we wszystkich morzach z wyjątkiem Oceanu Arktycznego.

Albatrosy zyskały popularność i sporą sławę dzięki zamiłowaniu do podróży. Z lądem związane są jedynie okresem gniazdowania i reprodukcji. Przez resztę czasu unoszą się nad powierzchnią oceanu - śpią, żywią się wodą, a nawet piją wodę morską.

Albatrosy galapagos (Phoebastria irrorata) to jedyne gatunki, które rozmnażają się na równiku.

Wygląd albatrosa

Odczep rurkowłosy to gęsto zbudowane ptaki, wiele z nich waży do dwunastu kilogramów. Ich ciało pokryte jest gęstym upierzeniem, ponieważ mają do czynienia z wodą i potrzebują niezawodnego, ciepłego i wodoodpornego „ubrania”. Skrzydła albatrosa są długie i bardzo wąskie, a niektóre są bardzo długie.

Największy wędrowny albatros ma skrzydła o długości 3,7 metra. Jest to równoznaczne ze skrzydłami małego jednomiejscowego samolotu. Ogon ma zróżnicowany kształt i nie jest tak duży. Dziób jest mały i kończy się zakrzywionym haczykiem. W ustach mają rogowe wypustki, które pomagają utrzymać śliską zdobycz - rybę. Ich nogi są średniej długości, ale u niektórych gatunków są krótkie. Pływająca membrana łącząca trzy przednie palce jest dobrze rozwinięta. Rozróżnienie samców i samic po ich wyglądzie jest prawie niemożliwe. Skrzydła albatrosów są zaprojektowane w taki sposób, aby ptaki mogły wykorzystywać prądy powietrza unoszące się z powierzchni oceanu, dzięki czemu nie latają, ale szybują.

Albatros czarnobrązowy (Thalassarche melanophris) unosi się nad falami oceanu.

Albatrosy to wieczni wędrowcy, którzy nie mają stałego siedliska, pokrywając swymi lotami całą planetę.

Hodowla albatrosów i petreli

Mimo takiej „bezdomności” albatrosy gniazdują w ściśle określonym miejscu, w którym same się urodziły. Są to hawajskie, japońskie Galapogos i Falklandy.

Badania wykazały, że znajdują się one nie dalej niż dwadzieścia dwa metry od miejsca urodzenia. Dla ptaków, które nie widziały lądu od lat, jest to fenomenalna pamięć topograficzna i zdumiewająca dokładność.

Albatros tristański (Diomedea dabbenena) odlatuje z powierzchni wody.

Albatrosy robią gniazda na ziemi i z ziemi lub ze sterty trawy z dziurą pośrodku.

Albatrosy z Galapagos w ogóle nie budują gniazd, czasami nawet zwijają jajka w poszukiwaniu lepszego miejsca.

Podczas gniazdowania obszary paszowe na lądzie są podzielone przez ptaki różnej płci. Samce albatrosa Tristana odlatują w poszukiwaniu pożywienia tylko na zachód, samice tylko na wschód.

Albatros czarnogłowy (Phoebastria nigripes).

Okres lęgowy albatrosów jest bardzo długi - od 140 u małych gatunków do 280 dni u albatrosa wędrownego. W tym czasie pisklę dwukrotnie zrzuca i przybiera na wadze. W końcu przychodzi czas, kiedy rodzice odlatują z gniazda na zawsze, a pisklę pozostaje doskonałe samo. Siedzi kilka dni lub tygodni w gnieździe, po czym sam udaje się na brzeg, gdzie rozwinie trzepotanie skrzydeł. Pisklęta spędzają cały czas w wodzie i są bardzo podatne na działanie rekinów.

Albatros bada faetona, który znajduje się w pobliżu.

Karmienie albatrosów

Różne gatunki albatrosów żerują w różnych miejscach - niektóre na lądzie, inne daleko w oceanie

Kolonia albatrosów czarnobrewych na Falklandach. Na pierwszym planie para jest zaangażowana w zaloty małżeńskie.

A albatros wędrowny kategorycznie unika miejsc, w których głębokość jest mniejsza niż 1000 metrów. Ale dla wszystkich pozostaje tajemnicą - jak ptak określa głębokość, jeśli pożywienie dostaje tylko na powierzchni wody.

Albatrosy czarnonogie na palcach wykonują taniec godowy.

Albatrosy żywią się skorupiakami, kałamarnicami, rybami, ale mogą też żerować na padlinie. Polują na zdobycz z powietrza i chwytają dziobem w locie z powierzchni oceanu. Albatrosy mogą nurkować na głębokość dwunastu metrów w poszukiwaniu pożywienia.

Wędrowny albatros śpiewa przed samicą pieśń godową.

Prędkość lotu albatrosów wynosi od pięćdziesięciu do osiemdziesięciu kilometrów na godzinę. Przy tak dużych prędkościach mogą latać przez całą dobę, pokonując do ośmiuset kilometrów dziennie.

Samica albatrosa czarnobrego z pisklęciem.

Naukowcy oznaczyli albatrosy i dowiedzieli się, że okrążyły kulę ziemską w czterdzieści sześć dni.

Gigantyczne wędrowne pisklę albatrosa spędziło w gnieździe prawie rok.

Albatrosy to ptaki monogamiczne, które pozostają wierne swojemu partnerowi przez całe życie. Szukają pary od bardzo dawna. Przez pierwsze kilka lat latają na miejsca lęgowe, rozmawiają, ale nie znajdują par. Z biegiem czasu doskonalą swoje umiejętności, przyswajają język migowy, uczą się rytuałów.

Pozostałości albatrosa z plastikowymi szczątkami, które ptak połknął za życia.

Podczas rytuału godowego dotykają piór wybranego przez siebie, uczą się pięknie obracać głową, głośno rechotać, uczą się trzepotać szeroko rozpostartymi skrzydłami, kłapać dziobami i chwytać za dziób partnera.

Albatrosy o ciemnych liniach (Phoebastria immutabilis) są zmuszane do gniazdowania wśród plastikowych szczątków, które lądują nawet na odległych, niezamieszkałych wyspach.

W całkowitym spokoju albatrosy muszą często trzepotać skrzydłami. W tym okresie wolą w ogóle nie wznosić się w powietrze. Są uważane za oznakę kłopotów dla żeglarzy, jeśli pojawią się albatrosy, to - spodziewaj się kłopotów - burze, burze. Im silniejszy wiatr, tym więcej ptaków z nosami rurkowymi można zobaczyć. Dlatego cała grupa ptaków ruronosych nazywana jest petrelami.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Opis, wygląd albatrosa

Ten majestatyczny ptak morski należy do rzędu petreli... Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody dzieli dużą rodzinę albatrosów na 4 rodzaje z 22 gatunkami, ale liczba ta jest nadal przedmiotem dyskusji.

Niektóre gatunki, na przykład albatrosy królewskie i wędrowne, przewyższają wszystkie żyjące ptaki rozpiętością skrzydeł (ponad 3,4 m).

Upierzenie dorosłych jest zbudowane na kontraście ciemnej górnej / zewnętrznej części skrzydeł i białej klatki piersiowej: niektóre gatunki mogą być prawie brązowe, inne - śnieżnobiałe, jak samce albatrosa królewskiego. U młodych zwierząt ostateczny kolor piór pojawia się po kilku latach.

Potężny dziób albatrosa kończy się haczykowatym dziobem. Dzięki długim nozdrzom rozciągniętym wzdłuż, ptak ostro wyczuwa zapachy (co jest dla ptaków nietypowe), które „prowadzą” go na rufę.

Na każdej łapie nie ma tylnego palca, ale są trzy przednie palce połączone taśmą. Mocne nogi pozwalają wszystkim albatrosom poruszać się bez wysiłku po lądzie.

W poszukiwaniu pożywienia albatrosy są w stanie pokonywać duże odległości przy niewielkim wysiłku, wykorzystując ukośne lub dynamiczne szybowanie. Ich skrzydła są ułożone w taki sposób, że ptak może długo wisieć w powietrzu, ale nie opanowuje długiego trzepoczącego lotu. Albatros wykonuje aktywne trzepotanie skrzydłami tylko podczas startu, bardziej polegając na sile i kierunku wiatru.

Kiedy jest spokojnie, ptaki kołyszą się na powierzchni wody, dopóki nie pomoże im pierwszy podmuch wiatru. Na morskich falach nie tylko odpoczywają, ale także śpią.

To interesujące! Słowo „albatros” pochodzi od arabskiego al-ġaţţās („nurek”), które po portugalsku zaczęło brzmieć jak alcatraz, a następnie przeniosło się na angielski i rosyjski. Pod wpływem łacińskiego albusu („białego”) alcatraz stał się później albatrosem. Alcatraz to nazwa wyspy w Kalifornii, na której przetrzymywano szczególnie niebezpiecznych przestępców.

Siedlisko dzikiej przyrody

Większość albatrosów żyje na półkuli południowej, rozprzestrzeniając się od Australii po Antarktydę, a także w Ameryce Południowej i Afryce Południowej.

Wyjątki obejmują cztery gatunki należące do rodzaju Phoebastria. Trzy z nich żyją na północnym Pacyfiku, od Hawajów po Japonię, Kalifornię i Alaskę. Czwarty gatunek, albatros Galapagos, żeruje u wybrzeży Pacyfiku w Ameryce Południowej i występuje na Wyspach Galapagos.

Obszar występowania albatrosów jest bezpośrednio związany z ich niezdolnością do aktywnych lotów, co sprawia, że ​​przekroczenie spokojnego sektora równikowego jest prawie niemożliwe. I tylko albatros Galapagos nauczył się ujarzmiać prądy powietrza powstałe pod wpływem zimnego oceanicznego prądu Humboldta.

Obserwatorzy ptaków, używając satelitów do śledzenia ruchu albatrosów nad oceanem, odkryli, że ptaki nie uczestniczą w sezonowych migracjach. Albatrosy rozprzestrzeniają się na różne obszary naturalne po zakończeniu sezonu lęgowego.

Każdy gatunek wybiera swoje terytorium i trasę: na przykład albatrosy południowe zwykle odbywają rejsy okołobiegunowe dookoła świata.

Ekstrakcja, racja żywnościowa

Gatunki albatrosów (a nawet populacje wewnątrzgatunkowe) różnią się nie tylko siedliskiem, ale także preferencjami gastronomicznymi, chociaż ich podaż pokarmu jest w przybliżeniu taka sama. Różni się tylko proporcja określonego źródła żywności, która może być:

  • ryba,
  • głowonogi,
  • skorupiaki,
  • zooplankton,
  • padlina.

Niektórzy wolą jeść kalmary, inni łowią kryla lub ryby. Na przykład, z dwóch gatunków „hawajskich”, jeden, albatros ciemnogrzbiety, skupia się na kałamarnicach, a drugi, albatros czarnogłowy, na rybach.

Ornitolodzy odkryli, że niektóre gatunki albatrosów chętnie zjadają padlinę... Tak więc albatros wędrowny specjalizuje się w kalmarach, które giną podczas tarła, są wyrzucane jako odpady rybne, a także odrzucane przez inne zwierzęta.

Znaczenie wpisania się do jadłospisu innych gatunków (np. Albatrosów szarogłowych czy czarnobrewych) nie jest tak duże: ich ofiarą stają się mniejsze kalmary, a gdy umierają, zwykle szybko schodzą na dno.

To interesujące! Nie tak dawno temu obaliła się hipoteza, że ​​albatrosy zbierają pożywienie na powierzchni morza. Były wyposażone w echosondy, które mierzyły głębokość, na jaką ptaki zatonęły. Biolodzy odkryli, że kilka gatunków (w tym albatros wędrowny) nurkuje na około 1 m, podczas gdy inne (w tym albatros mglisty) mogą zejść do 5 m, zwiększając w razie potrzeby głębokość do 12,5 metra.

Wiadomo, że albatrosy dostają pożywienie w ciągu dnia, nurkując za ofiarą nie tylko z wody, ale także z powietrza.

Styl życia, wrogowie albatrosa

Paradoks polega na tym, że wszystkie albatrosy, praktycznie bez naturalnych wrogów, są w naszym stuleciu na skraju wyginięcia i objęte są ochroną Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody.

Głównymi powodami, które doprowadziły ptaki do tej śmiertelnej linii, były:

  • ich masowe zniszczenie ze względu na pióra do kapeluszy damskich,
  • wprowadzone zwierzęta, których ofiarą są jaja, pisklęta i dorosłe ptaki,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • śmierć albatrosów podczas połowów sznurami haczykowymi,
  • wyczerpywanie się zasobów ryb w oceanie.

Tradycja polowania na albatrosy wywodzi się ze starożytnych Polinezyjczyków i Indian: dzięki nim zniknęły całe populacje, tak jak na wyspie. Wielkanoc. Później swój wkład wnieśli również europejscy żeglarze, łapiąc ptaki do dekoracji stołu lub do uprawiania sportu.

Morderstwa osiągnęły szczyt w okresie aktywnego osadnictwa w Australii, który zakończył się wraz z pojawieniem się przepisów dotyczących broni palnej... W przedostatnim stuleciu albatros białogrzbiety prawie całkowicie zniknął, co bezlitośnie zastrzelili łowcy piór.

Ważny! W dzisiejszych czasach albatrosy nadal giną z innych powodów, w tym z połknięcia haczyków sprzętu wędkarskiego. Obserwatorzy ptaków obliczyli, że jest to co najmniej 100 tysięcy ptaków rocznie.

Kolejnym zagrożeniem są wprowadzane zwierzęta (myszy, szczury i zdziczałe koty) pustoszące gniazda i atakujące dorosłych. Albatrosom brakuje umiejętności obronnych, ponieważ gniazdują z dala od dzikich drapieżników. Przywiezione na wyspę bydło. Amsterdam stał się pośrednim powodem upadku albatrosów, kiedy zjadał trawę, w której ptaki chowały swoje gniazda.

Innym czynnikiem ryzyka są odpady z tworzyw sztucznych, które niestrawione osadzają się w żołądkach lub blokują przewód pokarmowy, dzięki czemu ptak nie odczuwa głodu. Jeśli plastik dostanie się do pisklęcia, przestaje rosnąć normalnie, ponieważ nie wymaga jedzenia od rodziców, doświadczając fałszywego uczucia sytości.

Wielu działaczy na rzecz ochrony przyrody pracuje obecnie nad środkami mającymi na celu zmniejszenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych trafiających do oceanu.

Długość życia

Albatrosy można przypisać długiej wątrobie wśród ptaków... Obserwatorzy ptaków szacują swoją średnią długość życia na około pół wieku. Naukowcy opierają swoje obserwacje na jednym egzemplarzu gatunku Diomedea sanfordi (albatros królewski). Został zaobrączkowany, gdy był już w wieku dorosłym i był śledzony przez kolejne 51 lat.

To interesujące! Biolodzy zasugerowali, że albatros obrączkowany żyje w swoim naturalnym środowisku od co najmniej 61 lat.

Rozmnażanie albatrosów

Wszystkie gatunki przejawiają filopatyczność (lojalność wobec miejsca urodzenia), powracając z zimowania nie tylko do swoich rodzinnych miejsc, ale prawie do gniazd rodzicielskich. Do hodowli wybiera się wyspy ze skalistymi pelerynami, na których nie ma zwierząt drapieżnych, ale jest swobodny dostęp do morza.

U albatrosów obserwuje się późną płodność (w wieku 5 lat) i zaczynają się kojarzyć jeszcze później: niektóre gatunki nie są wcześniej niż 10 lat. Albatros bardzo poważnie podchodzi do wyboru partnera życiowego, którego zmienia tylko wtedy, gdy para nie ma potomstwa.

Samiec od kilku lat (!) Opiekuje się swoją Panną Młodą, odwiedzając kolonię z roku na rok i opiekując się kilkoma samicami.... Każdego roku zawęża krąg potencjalnych partnerów, aż osiedli się na tym jedynym.

W lęgu albatrosa jest tylko jedno jajko: jeśli zostanie przypadkowo zniszczone, samica składa drugie. Gniazda są budowane z otaczających roślin lub gleby / torfu.

To interesujące! Phoebastria irrorata (Galapagos albatros) nie zawraca sobie głowy budowaniem gniazda, woląc toczyć złożone jajo wokół kolonii. Często odpycha go na odległość 50 metrów i nie zawsze może zapewnić jego bezpieczeństwo.

Rodzice po kolei siedzą na sprzęgle, nie podnosząc się z gniazda od 1 do 21 dni.Po urodzeniu piskląt rodzice ogrzewają je przez kolejne trzy tygodnie, karmiąc rybami, kałamarnicą, krylem i lekkim olejem, który jest wytwarzany w żołądku ptaka.

Małe albatrosy swój pierwszy lot wykonują za 140-170 dni, a przedstawiciele rodzaju Diomedea jeszcze później - po 280 dniach. Pisklę wzniesione na skrzydle nie liczy już na wsparcie rodziców i może opuścić swoje gniazdo.

Pin
Send
Share
Send
Send