Rodziny ptaków

Południowoafrykański Finch Kanarek / Crithagra symonsi

Pin
Send
Share
Send
Send


Kanarek szary (Crithagra leucopygius)

Wiadomość Gularis »11 marca 2017 r., 18:15

Zięba kanarek szara (Crithagra (Serinus) leucopygius) - to bardzo mały i nieokreślony ptak, rozmiar 10-10,5 cm, waga 8-16 g. Słynie z dźwięcznego, melodyjnego i misternie zmiennego śpiewu.
Samiec i samica są prawie nie do odróżnienia w wyglądzie. Ich głowy są jasnoszare, z małymi brązowymi plamkami. Pióra na grzbiecie, skrzydłach i ogonie są brązowe z jasnobrązowymi krawędziami. Lędźwie białe. Spód ciała jest białawy, z szarym odcieniem na klatce piersiowej i brązowawymi smugami na piersi i po bokach; u samic smugi te są ostrzejsze. Dziób i nogi mają jasny mięsisty kolor.

Ich obszar dystrybucji rozciąga się na całym kontynencie afrykańskim od Senegalu na zachodzie po północną Etiopię na wschodzie:

  • S. l. riggenbachi - południowa Mauretania, Senegal i Gambia, wschodni i południowy Niger, północna Nigeria, środkowy i południowy Czad, północna środkowoafrykańska Republika i zachodni Sudan,
  • S. l. pallens - północny Niger,
  • S. l. leucopygius - środkowy i południowy Sudan, północna i środkowa Erytrea, zachodnia i środkowa Etiopia, północno-wschodnia DR Kongo i północno-zachodnia Uganda.

Ptaki te często trafiają do sklepów zoologicznych w dość złym stanie. Do poprawki należy im podać małe żywe owady i małe miękkie nasiona. Trzymaj się ciepło. Ptaki, które z powodzeniem przezwyciężyły krytyczny dla nich okres adaptacji do nowych warunków, żyją w niewoli dość długo: do pięciu, a często do dziesięciu lat. Dobrze przyzwyczajają się do ludzi i często gniazdują nie tylko w wolierze, ale także w klatce. Te zięby słabo dogadują się z innymi ptakami. W okresie lęgowym nawet te znacznie większe ptaki są odważnie wypierane z gniazda. Są w tym czasie szczególnie agresywne w stosunku do swoich bliskich - wobec wszystkich innych gatunków zięb kanarków, z którymi walczą nawet przez kratownicę klatki. Aby para kanarków szarych stworzyła dogodne warunki do rozmnażania, należy ją posadzić w oddzielnej klatce i w jakiś sposób osłonić od sąsiadów.

Samica, jako miejsce lęgowe, chętnie bierze kubek z kanarków. Z cienkich źdźbeł trawy, korzeni, wełny i piór tworzy w niej głębokie, schludne gniazdo. Tylko samica buduje gniazdo i wysiaduje jaja, a samiec w tym czasie ją karmi. Jaja kanarka szarego są zielonkawe lub niebieskawo-zielonkawe, z ciemnymi plamkami na tępym końcu. W lęgu jest 4-6 jaj. Pisklęta wykluwają się po 13 dniach i opuszczają gniazdo w 16-18 dniu życia. 10-14 dni po wyjeździe należy je odebrać rodzicom.

Zięby kanarka szarego karmione są namoczoną i lekko kiełkującą kaszą jaglaną i kanarową, nasionami sałaty, brzozy, maku, rzepaku, mniszka lekarskiego i innymi chwastami, zieleniną i pokarmem dla zwierząt - poczwarkami małych mrówek, mszyc, ochotek i posiekanych larw mączlika . Przez całe lato bukiety różnych ziół z półdojrzałymi nasionami należy trzymać w klatkach.

© Lukina E.V., Egzotyczne ptaki w naszym domu, 1986.

Pin
Send
Share
Send
Send