Rodziny ptaków

O kaspijskim Ular Tetraogallus caspius caspius w Turkmenistanie

Pin
Send
Share
Send
Send


Ulary lub, jak często nazywa się je wielkością, indyki górskie (choć są to duże kuropatwy i wcale nie przypominają indyków) - różnią się rozmiarem, waga samic w pobliżu samców jest czasem nawet większa, ogon par sterów, zaokrąglonych i stanowiących około 2/3 długości skrzydła, samiec ma krótką, tępą ostrogę na śródstopiu i jest znacznie większy niż samica, podczas gdy u obu płci prawie nie da się odróżnić koloru. Początki ostróg mają również młode samce i bardzo stare samice.

Ulary to ptaki alpejskich łąk i górskich łąk, wznoszące się ponad linię śniegu, ale tylko na transcendentalnych wysokościach Tybetu, schodzące do wysoko położonych pól zbożowych, utrzymujących łącznie od 2100 m, ale częściej od 3500 do 5800 m n.p.m. . Unika się nie tylko zarośli, ale nawet wysokich traw. Podzielony na pary. Żywią się głównie nasionami roślin, pąkami i pędami, ale podobnie jak inne ptaki kurze chętnie zjadają dużą liczbę owadów.

Nogi są czerwone lub pomarańczowe, naga skóra w pobliżu oka żółta, tylko u kuca tybetańskiego, a jego podgatunek jest niebieskawo-szary. Oczy są ciemnobrązowe.

W sumie występuje 6 gatunków z wielu ras zamieszkujących góry Azji południowo-zachodniej i środkowej.

Kogut kaukaski Tetraogallus caucasicus (Tetraogallus caucasicus)

U kaukaskiego śnieżnego czubek głowy i szyi jest ciemnoszary, gardło i przód szyi, prążek wzdłuż boków szyi i podudzia są białe, górna część ciała jest ciemnoszara z niewielkimi poprzecznymi faliste kożuszki z dużymi kożuszkowymi i rdzawymi plamami, których jednak nie ma na przodzie pleców, wole i klatka piersiowa są bladożółte z gęstymi małymi poprzecznymi czarnymi paskami biegnącymi mniej więcej wzdłuż krawędzi piór, brzuch łupkowo-szary z kożuszkowymi pręgami, boki rdzawymi i czarnymi paskami, od podstawy dzioba wzdłuż boków gardła pas ciemnoszary lub ciemnoczerwony, ciemnoczerwony lub kasztanowy tego paska zgodnie dla jednych badaczy (Dresser, Menzbir) to znak samicy, według innych (Hartert) - znak samca, według innych - znak starych ptaków obojga płci. Do rozwiązania tego problemu potrzebny jest materiał z dokładnym określeniem płci na podstawie sekcji zwłok.

Młode ptaki są jaśniejsze, a paski po bokach gardła są zróżnicowane.

Męskie skrzydło żeńskie

Ular kaukaski zasiedla główny grzbiet kaukaski i jego ostrogi wszędzie tam, gdzie jest wieczny śnieg.

Kaspijski kurek śnieżny Tetraogallus caspius

Ogólnie kolor jest tak podobny do poprzedniego ptaka, że ​​nie jest wymagany osobny opis, a wszystkie różnice są wskazane w tabeli. U samicy boki wola są nieco nakrapiane ochrą. Skrzydło jest blisko mężczyzny i kobiety.

Opisano trzy rasy tego gatunku, z których 2 mieszczą się w naszych granicach.

Kuk perski kaspijski Tetraogallus caspius caspius

Rasa ta natychmiast różni się od następnej silnym czerwonawo-kożuszkowym odcieniem górnej części oraz jaśniejszymi, bardziej cętkowanymi czerwono-kożuszkowymi osłonami skrzydeł.

Zamieszkuje grzbiet Elbursk, graniczący z południowym wybrzeżem Morza Kaspijskiego, skąd został opisany przez Gmelina Młodszego, i przenika do naszych granic, rozciągając się na wschód wzdłuż Kopet-Dag w przybliżeniu do południka Aszchabadu.

Kuk ormiański kaspijski Tetraogallus caspius tauricus (Tetraogallus caspius tauricus)

Łatwo różni się od poprzedniej rasy ciemniejszym i bardziej czystym szarym, bezcieniowym odcieniem kożuszka, odcieniem górnej części ciała i osłonami skrzydeł.

Występuje z gór Taurus w południowej części Azji Mniejszej, od około 32 ° E. do zachodnich części Małego Kaukazu - Arsian, Agridag, Ararat i być może nawet dalej na wschód, ale ptaki Talysh mają już prawdopodobnie typową formę.

Ptaki z grzbietu Zagrosh w południowo-zachodniej Persji zostały opisane przez Zarudnego pod imieniem T. caspius semenow-tian-schanskii. Ten ptak jest nawet zauważalnie jaśniejszy niż typowe ptaki perskie, biały kolor na pierwotnych lotkach jest bardziej rozwinięty, obszar ucha i tył policzków nie są szare, ale prawie białe.

Skrzydło (bez określenia płci) 31,5 cm, ogon 21,5 cm.

Streszczenie artykułu naukowego z zakresu nauk biologicznych, autor pracy naukowej - Sopiev O.S., Bozhko T.P., Solokha A.V.

Druga edycja. Pierwsza publikacja: Sopiev O.S., Bozhko T.P., Solokha A.V. 1986. O kaspijskim kurku śnieżnym w Turkmenistanie // Badanie ptaków ZSRR, ich ochrona i racjonalne wykorzystanie. L., 2: 253-254.

Tekst pracy naukowej na temat „O kaspijskim ular Tetraogallus caspius caspius w Turkmenistanie”

stały. Jeśli drzewostan jest jednolity i jest dużo drzew, to często zmienia się to z roku na rok, a nawet w różne dni tego samego sezonu.

Wyjazd samic na prąd kończy się 25 kwietnia - 10 maja, krycie samców trwa do 1-31 maja. Średnio obecny okres trwa około 45 dni. Jednak z powodu częstych przerw aktywny wyciek występuje średnio przez 15 dni. W ostatnich dniach nurtu samce w całkowitej ciszy wykonywały zwykłe pokazy (m.in. skoki z trzepotaniem skrzydeł).

W chronionej strefie rezerwatu od dawna prowadzi się polowanie na prądy. Czasami był bardzo intensywny, ale przypadki spadku liczby samców z tego powodu były rzadkie. Pod naszą kontrolą do 20-30% samców zostało wystrzelonych w prądy eksperymentalne bez uszczerbku dla obecnego zgrupowania. Stwierdzono, że obszary rozstrzeliwanych samców z reguły nie są puste iw następnym roku zajmują je nowe ptaki. Wśród łowionych na prąd samców przeważały głuszce w wieku 2 i 3 lat.

Jednolite wykorzystanie siedlisk odpowiednich dla gatunku, stabilna liczba samców na przeciekach przez długi okres pozwalają stwierdzić, że populacja głuszca jest na obszarze obserwacji w korzystnym stanie.

Russian Ornithological Journal 2015, tom 24, wydanie ekspresowe 1173: 2764-2765

O kaspijskim kurku śnieżnym Tetraogallus caspius caspius w Turkmenistanie

O.S. Sopiev, T. P. Bozhko, A. V. Solokha

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1986 *

Kaspijski kurek śnieżny Tetraogallus caspius caspius (SG Gmelin, 1784) w Turkmenistanie żyje w wąskim odcinku Centralnego Kopetdagu w pasie około 60 km między punktami Khairabad i Gaudan oraz na górze Dushak-Erekdag (2482 m n.p.m.) .

W latach 1983-1985 na torusie Dushak przeprowadzono stacjonarne badania populacji kurka śnieżnego kaspijskiego. Zimą ptaki przebywają w dolnej części wąwozu w miejscach nagrzanych przez słońce, wznosząc się do górnej krawędzi wąwozu, gdzie żerują w lasach jałowca. W pozostałej części roku na łagodnych zboczach w okolicy spotyka się również ulary.

* Sopiev O.S., Bozhko T.P., Solokha A.V. 1986. O kaspijskim kurku śnieżnym w Turkmenistanie // Badanie ptaków ZSRR, ich ochrona i racjonalne wykorzystanie. L., 2: 253-254.

W okresie wegetacji roślin ulary żerują na soczystych zielonych częściach i kwiatach, głównie zbożach i roślinach strączkowych. W pozostałej części roku - nasiona i suche pędy roślin zielnych, kłącza, cebulki itp. Pożywienie uzyskuje się, rozdzierając dziobem ściółkę darniową pod starymi jałowcami i między kamieniami. Powierzchnia rojów sięga 5-7 m2. Teren jest „zaorany” na głębokość 10 cm. Zjadane części nadziemne i podziemne roślin stanowią około 10% całkowitej masy roślin na jednostkę powierzchni. Pisklęta w niewoli chętnie zjadały owady do półtora miesiąca życia.

Pierwsze oznaki aktywności seksualnej (męskie rozmowy) obserwowano od końca lutego. Do połowy marca wzrosła intensywność połączeń, osiągając maksimum w okresie kwiecień-maj. Pierwsze lęgi napotkano na początku połowy maja. Ostatnie pisklęta wykluwają się na początku czerwca. W 1983 r. Od 17 maja do 20 czerwca zanotowano 12 lęgów, w 1984 r. - od 1 do 20 czerwca tylko 1 lęg, wiosną 1985 r. - 4-5 lęgów. Maksymalny rozmiar lęgów we wrześniu wynosił 8 piskląt w 1983 i 1985 oraz 4 pisklęta w 1984. Najwyraźniej lęg nie rozpadają się aż do zimy. W 1985 roku do grudnia obserwowaliśmy dwa lęgi po 2 i 3 pisklęta w towarzystwie dorosłego ptaka, aw styczniu na świeżym śniegu zaobserwowaliśmy ślady jednego dużego i dwóch mniejszych.

Liczby są niestabilne. W 1983 i 1984 r. W wąwozie żyło ok. 20-25 par lęgowych, aw 1985 r. Prawie o połowę mniej. Główne czynniki ograniczające: ograniczona wysokość, suchość, turystyka masowa, kłusownictwo. Odnowienie tej populacji w wyniku napływu ptaków z sąsiednich obszarów wysokogórskich jest mało prawdopodobne, choć nie jest wykluczone.

Środki ochrony: dołączenie góry Dushak do obszaru rezerwatu Kopetdag, opracowanie technologii utrzymywania i hodowli kur śnieżnych w niewoli O realności hodowli kurków śnieżnych w niewoli świadczy doświadczenie w hodowli piskląt do półtora roku życia w laboratorium naukowym Turkmeńskiego Instytutu Rolnictwa (Aszchabad).

Pin
Send
Share
Send
Send