Rodziny ptaków

Striped Wren Anttrap / Myrmotherula surinamensis

Pin
Send
Share
Send
Send


(Thamnophilidae) Rodzina Thamnophilidae, Striped Anttraps, Rodzina Thamnophilidae


Życie zwierząt. Tom 5. Ptaki pod redakcją profesora L.A. Zenkevicha 1970

NAJWYŻSZE NOWO PTAKI LUB TYPOWE PTAKI (NEOGNATHA)
PASSERIFORMES
Porządek ptaków wróblowych obejmuje ogromną liczbę gatunków i dużą liczbę rodzin. Ponad połowa (według szacunków słynnego ornitologa Mayra, 63%) gatunków ptaków zamieszkujących Ziemię należy do tego rzędu. Jednak udział wróblowych w awifaunie nie wszędzie jest taki sam. Większość z nich znajduje się w lasach o ciepłych i gorących szerokościach geograficznych, im dalej na północ, tym więcej ptaków wróblowych i bezwzględnie i względnie maleje. Na przykład w tundrze północno-wschodniej części europejskiej części ZSRR tylko 29% ogółu zarejestrowanych tam gatunków należy do rzędu wróblowatych, a na północy Jakuckiego ASRR jest ich jeszcze mniej.
Wróble to ptaki średniej i małej wielkości. Największy przedstawiciel rzędu - wrona waży 1100-1600 g, najmniejsze wróblowe fauny ZSRR (kinglet) ważą 5-7 g. W krajach tropikalnych niektóre słoneczniki ważą 3-4 g. Zewnętrznie ptaki wróblowe są bardzo zróżnicowane . Ich dzioby mają różne kształty, mniej więcej proste, ale jest też długi zakrzywiony, czasem krótki masywny, czasem trójkątny, spłaszczony od góry do dołu, z szeroką szczeliną pyska. W krzyżodzióbach przecinają się górny i dolny dziób. Stęp i palce umiarkowanej długości, 4 palce, pierwszy palec skierowany do tyłu. Pazury są zakrzywione, tylko tylny (pierwszy) palec może czasami mieć długi i mniej lub bardziej prosty pazur. Skrzydła mogą być długie i raczej ostre (jak jaskółka) lub krótkie i tępe. Liczba lotek pierwotnych wynosi 10-11, lotek drugorzędnych Czasami najbardziej wewnętrzne lotki drugorzędne są wyraźnie wydłużone, tworzą tak zwany warkoczyk, jak np. U pliszki. Zwykle jest 12 piór ogonowych, rzadko więcej (do 16) lub mniej (tylko 6). Pierwsze koło zamachowe jest często słabo rozwinięte i można je wykryć tylko po dokładnym zbadaniu skrzydła. Ogon ma różne kształty. Może być długie lub krótkie, proste lub zaokrąglone, schodkowe, klinowe, widelcowe. Dymorfizm płciowy wyraża się rozmiarem, głosem, często kolorem upierzenia, czasem w rozwoju Ukraińców i ozdabianiu piór u samców. Mózg ptaków wróblowych jest wysoce rozwinięty.
Większość gatunków ptaków wróblowych jest związana z drzewami i krzewami. Niektóre z nich, jak piki, kowaliki, bloodworms i inne, spędzają prawie całe życie na drzewach. Niektóre (jaskółki) można nazwać mieszkańcami powietrza. Występuje stosunkowo niewiele gatunków lądowych (skowronki, z wyjątkiem wąsów, pliszki, pszenicy, dłuta).
Pisklęta wróblowe to pisklęta monogamiczne. Ich pisklęta wykluwają się z jaj bezradne, ślepe, nagie lub pokryte tylko niewielką ilością puchu. Co najmniej 10 dni, aż do momentu, gdy się wylęgną, przebywają w gnieździe, do którego rodzice przynoszą im jedzenie. Po wyjściu z gniazda karmienie piskląt trwa jeszcze przez pewien czas. Układ starannie wykonanych gniazd jest charakterystyczny dla wróblowych, wyróżniają się pod tym względem niektóre gatunki (wisiorki, zwłoki). Miejsca, w których umieszczane są gniazda, są zróżnicowane. Wiele gatunków gniazduje na ziemi, inne w norach, na skałach i w szczelinach skalnych, wiele ptaków gniazduje na drzewach (na gałęziach i w zagłębieniach) i krzewach, niektóre gatunki (na przykład jaskółki) w budynkach ludzkich. Wyboru miejsca lęgowego dokonuje zwykle samiec, który z reguły przybywa na miejsce lęgowe nieco wcześniej niż samica.
Jaja u wróblowych są średniej wielkości, zwykle barwne, ale czasami, częściej u gatunków gniazdujących w dziuplach, monochromatyczne. W lęgu częściej znajduje się 4-6 jaj, u niektórych gatunków sikorek do 15-16, u niektórych gatunków australijskich w lęgu jest tylko 1 jajo. Wiele gatunków ma dwa lęgi rocznie, rzadko jedno lub trzy. Gatunki, które są szeroko rozpowszechnione, mogą mieć jedno lęgi na północy i trzy na południu. Czasami oba lęgi są tak blisko siebie, że samica zaczyna budować drugie gniazdo i składać jaja, zanim pisklęta z pierwszego lęgu osiągną niezależność. Pisklęta pierwszego pokolenia (na przykład u świnki morskiej) są następnie wychowywane przez samca.
Passeriformes zwykle zaczynają wysiadywać po złożeniu wszystkich jaj, ale u wielu gatunków inkubacja rozpoczyna się od przedostatniego jaja, u niektórych ze środka lęgu, a kilka gatunków (krzyżodzioby, wrony) zaczyna wysiadywać po złożeniu pierwszego jaja. położono. Czas inkubacji u większości gatunków wynosi 11-14 dni, ale kruk wysiaduje przez 19-20 dni, a ptak lira wysiaduje około 45 dni. Pisklęta szybko rosną i opuszczają gniazdo po 10-11 dniach u gatunków gniazdujących na ziemi (nawet po 9 dniach u skowronków). Ale w wydrążonych i lęgowych gniazdach pisklęta wylatują później, na przykład w sikorku 23, a kowalikiem w 26 dniu życia. Oboje rodzice karmią młode, z rzadkimi wyjątkami.
Ubiór lęgowy wielu ptaków wróblowych (pleszka, muchołówka, drozd, itp.) Charakteryzuje się specyficznym łuskowatym wzorem, pisklę skowronków charakteryzuje się obecnością specyficznych smug świetlnych. W wielu innych przypadkach młode pisklęta mają podobny kolor do samic.
Dojrzałość płciową następuje zwykle w wieku jednego roku, u kruka później - w wieku dwóch lat. W tym samym czasie kupowany jest strój dla dorosłych. Wróble pierzą się raz w roku, kompletne. Jasny strój wiosenny wielu gatunków nie jest uzyskiwany w wyniku linienia, ale w wyniku odsłonięcia matowych krawędzi piór, które pokrywały jaśniejszą środkową część pióra.
Pożywienie ptaków wróblowych jest zróżnicowane. Niektóre gatunki są wszystkożerne (kruki), inne żywią się pokarmem roślinnym, a jedynie pisklęta żywią się owadami, większość gatunków jest owadożerna. Zdecydowana większość wróblowych to pożyteczne ptaki. Wiele ptaków wróblowych prowadzi osiadły tryb życia, ale większość gatunków zamieszkujących miejsca, w których występują gwałtowne zmiany sezonowych warunków bytowania, to gatunki wędrowne.
Pasyny są szeroko rozpowszechnione na całym świecie, większość z nich w gorących krajach, nie ma ich na Antarktydzie. W górach niektóre gatunki docierają do strefy alpejskiej.
Zamówienie obejmuje około 5100 gatunków ptaków. Wszystkie z nich, pomimo znacznych różnic w wyglądzie i cechach biologicznych, są w istocie raczej monotonne, aw wielu przypadkach nie jest możliwe znalezienie dostatecznie uzasadnionego kryterium podziału oderwania na rodziny, ustalenia ich objętości i kolejności w układzie. system.
Na podstawie budowy strun głosowych, palców u nóg i innych cech strukturalnych i stylu życia, wróblowe dzieli się na 4 podrzędy: dzioborożce (Eurylaimi) z jedną rodziną i 14 gatunkami, które żyją w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej, krzyczą (Clamatores lub Tyranni ) z 14 rodzinami i prawie 1100 gatunkami, zamieszkującymi głównie Amerykę Południową, w niewielkiej liczbie Amerykę Północną i tropików półkuli wschodniej, półśpiewa (Menurae) z 2 rodzinami i 4 gatunkami zamieszkującymi Australię, śpiewacy (Oscines), szeroko rozpowszechnieni świat, liczący największą liczbę gatunków (około 4000) i zrzeszony w 49 rodzinach. W sumie w oddziale jest 66 rodzin. Największe niejasności w taksonomii rodzin dotyczą podrzędu śpiewaków. Wyznajemy (z pewnymi odchyleniami) układ rodzin w podrzędie ptaków śpiewających, zalecany przez międzynarodowe spotkanie ornitologów w Bazylei w 1964 roku. Odpowiada to porządkowi przyjętemu w Check-list the Birds of the World i rozmieszczeniu rodzin w Identyfikatorze ptaków ZSRR przez N. A. Gladkowa, G. P. Dementieva, E. S. Ptushenko, A. M. Sudilovskaya (1964). W A New Dictionary of Birds, opublikowanym w 1964 roku pod redakcją L. Thomsona, w tym samym porządku.
KRZYK PODPRZEDAŻY (KLAMATORY LUB TYRANNI)
Charakteryzuje się wieloma cechami anatomicznymi, w szczególności prostą budową dolnej krtani, która ma nie więcej niż 2 pary mięśni głosowych, oraz szczególnym układem mięśni palców.
Rodzina mrówek (Formicariidae) obejmuje dużą liczbę małych i średnich (od 10 do 25 cm długości) gatunków, zwykle ciemnych, ale często w paskach lub plamkach, z mniej lub bardziej widocznym grzebieniem na koronie. Wyraźny jest dymorfizm płciowy. Większość gatunków tworzy dość proste otwarte gniazda, umieszczając je w widelcu na drzewie lub krzaku. Niektóre gatunki zakładają zamknięte gniazda i umieszczają je na powierzchni ziemi, inne w zagłębieniach.
W poszukiwaniu pożywienia mrówkojady szumi jak drozdy w lesie o zmierzchu na ziemi. Niewiele gatunków zjada głównie mrówki i termity, ale większość z nich ma szerszą gamę pokarmów, żywiąc się szeroką gamą owadów. W związku z tym nazwa rodziny „anttrap” nie odzwierciedla faktycznego schematu żerowania tych ptaków.
Ptak o złożonej nazwie pręgowany strzyżyk (Myrmotherula surinamensis)w pełni uzasadnia swoją nazwę „w paski”, ponieważ kolor jego upierzenia składa się głównie z czarnych i białych podłużnych pasów. W górnej części ciała, na skrzydłach i ogonie, kolor czarny jest bardziej wyraźny, na spodniej stronie jest bardziej biały, ogon ołowiano-szary. Samice mają zardzewiałe upierzenie. Długość skrzydeł tego ptaka wynosi 50–53 mm, waga 7–9 g. Strzyżyk pręgowany jest pospolity w Ameryce Południowej od Panamy po Kolumbię i zachodni Ekwador. Preferuje wilgotne miejsca w pobliżu stawów lub bagien. Żywi się pająkami i owadami.
Chrząszcz pręgowany Anttrap (Thamnophilus doliatus) wszystko w czarno-białe paski, podłużne na głowie, tułowiu, ogonie i poprzecznych skrzydłach. Dziób jest mocny, górny kończy się małym nagietkiem. Na głowie jest grzebień. Ogon raczej krótki, nogi mocne. Samica jest ogólnie koloru czerwonawego, bez czerni. Długość skrzydła 75-80 mm, waga 25-35 g.
Shrike Anttrap zasiedla suche pustkowia i krzewy sawanny, a także gniazduje w obszarach zarośli bambusowych. To jedna z niewielu pułapek na mrówki, które można zobaczyć w pobliżu osad ludzkich. Na początku sezonu lęgowego (i trwa, jeśli mówimy o gatunku jako całości, prawie przez cały rok) zarówno samiec, jak i samica śpiewają w rytmicznym duecie, najeżając pióra czubka i merdając ogonem . Gniazdo to otwarty kosz z suchą trawą - umieszcza się je w widelcu w krzaku na niewielkiej wysokości nad ziemią. Budują go oboje przyszli rodzice. W lęgu znajdują się 2-3 białawe jaja z niewyraźnymi fioletowymi plamkami i smugami. Gniazdo z jajami można znaleźć o każdej porze roku. Inkubacja trwa 14 dni, samica i samiec wymieniają się co około godzinę, ale w nocy samica siedzi na jajach. Wyklute pisklęta pozostają w gnieździe przez 12 dni, oboje rodzice je karmią.
Mrówkojad żywi się różnymi jagodami, dodatkowo zjada błonkoskrzydłe - mrówki, pszczoły, osy, a także chrząszcze, motyle i termity.
Mrówkojad w paski jest szeroko rozpowszechniony w Ameryce Środkowej i Południowej, od Meksyku na północy po Boliwię i północno-wschodnią Brazylię na południu.

Pin
Send
Share
Send
Send