Rodziny ptaków

Czarny żuraw: co nauka mówi o rzadkim ptaku?

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Ptaki

Domena: Eukarionty

Królestwo: Zwierząt

Typ: Chordates

Klasa: Ptaki

Drużyna: Dźwigi

Rodzina: Dźwigi

Rodzaj: Dźwigi

Widok: Szary żuraw

Rozpiętość

Żuraw szary gniazduje w północnej i zachodniej Europie, w większości Rosji aż do dorzecza Kołymy i Transbaikalii, północnej Mongolii i Chin. Ponadto małe miejsca lęgowe zaobserwowano w Turcji, Ałtaju i Tybecie. Żuraw szary jest nieobecny w regionach tundry na północy i półpustyniach na południu. Zimą migruje na południe - do Hiszpanii, Francji, Afryki Północnej i Wschodniej, Bliskiego Wschodu, Indii, a także południowych i wschodnich regionów Chin.

Gniazduje głównie na terenach podmokłych: pagórkowatych torfowiskach otoczonych lasem, na łąkach porośniętych turzycą lub trzciną, na bagnistych terenach zalewowych rzek. Preferują duże odizolowane mokradła, ale w przypadku braku takich miejsc mogą osiedlać się na niewielkich obszarach w pobliżu gruntów rolnych. Na zimowanie wybierają wyżyny, gęsto porośnięte trawiastą roślinnością, często osiedlają się w pobliżu gruntów rolnych i pastwisk.

Opis

Kolor jest przeważnie szary, co znacznie różni się od syberyjskiego żurawia i bocianów. Pomimo różnicy w wielkości można go łatwo pomylić z żurawiem Demoiselle. Natomiast za okiem i z tyłu głowy nie ma ozdobnych piór, ale mniej więcej w tym samym miejscu znajduje się biała plama opadająca na szyję. Dół szyi jest szary, bez wiszących czarnych piór. Z reguły z daleka nie można zobaczyć czerwonej, nagiej skóry na czubku głowy. Szary żuraw ma bardziej wydłużoną głowę niż belladonna. Upierzenie młodych ptaków jest czerwono-szare, także na głowie i szyi; do pierwszej wiosny nabierają koloru prawie jak u dorosłych. Waga dorosłych ptaków wynosi 3,0–6,1 kg, długość 114–130, skrzydło 54,0–66,0, rozpiętość 200–230 cm.

Rodzaje dźwigów

Wszystkie typy żurawi można podzielić na trzy grupy w zależności od ich wielkości: wzrostu, masy i rozpiętości skrzydeł. Pierwszy składa się z największych: żurawi japońskich, indyjskich, australijskich, amerykańskich i szarych. Drugi to ptaki średniej wielkości: żurawie syberyjskie, przedstawiciele rodziny siwej, kanadyjskiej, czarnoszyi i dauryjskiej. Trzeci to najmniejsze ptaki: belladonna, rajski, czarny, koronowany i orientalny żuraw koronowany.

Żuraw australijski

Spośród wszystkich żurawi najwyższy jest żuraw australijski (Grus rubicunda). Jest rekordzistą najwyższego ptaka na świecie, który potrafi latać. Występuje w Australii, Indonezji i Papui Nowej Gwinei. Gatunek ten jest wszystkożerny, ale preferowane są przede wszystkim bulwy niektórych roślin uprawnych. W ich diecie są również obecne owady, mięczaki, płazy, a nawet myszy.

Japoński żuraw

Innym typem, który znajduje się w pierwszej grupie, jest Japoński żuraw (Grus japonensis). Może ważyć do 9 kg, rozpiętość skrzydeł sięga 2,5 m, wysokość 1,5 m. Jest jednym z najrzadszych gatunków żurawi wędrownych, spędzających lato na mokradłach Azji Wschodniej. A zimuje na słonych i słodkowodnych bagnach Chin, Japonii i Półwyspu Koreańskiego. Żuraw japoński przeważnie żyje na wolności przez 30 lat, aw niewoli ponad 60 lat.

Żuraw indyjski

Żuraw indyjski (Antygona Grus) - największy członek rodziny, biorąc pod uwagę stosunek wzrostu do wagi. Jego wysokość sięga 1,8 m, a jego waga waha się od 5 do 12 kg, rozpiętość skrzydeł dochodzi do 2,5 m Mieszka w północnych Indiach, Azji Południowo-Wschodniej, a także w północnych regionach Australii.

Liczba i dystrybucja

Większość żurawi gniazduje w Rosji i Skandynawii. Obecnie żyje około 250 tysięcy tych ptaków.... Jednak ich liczba systematycznie spada ze względu na budowę różnych obiektów, wysychanie bagien, rozbudowę terenów rolniczych itp. Ponadto żurawie są zabijane przez pestycydy, których rolnicy używają do ochrony swoich upraw. Kłusownicy tych ptaków, jeśli strzelają, to w skąpych liczbach. Dlatego fakt ten nie wpływa na zmniejszenie ich liczby.

Żurawie zwyczajne są wymienione w Czerwonej Księdze i są chronione przez stany wielu krajów. Są chronione przepisami dotyczącymi wędrownych ptaków wędrownych i pływających. Strzelanie i chwytanie dźwigów jest prawnie zabronione. Jednak pomimo całej ochrony i pomimo tego, że żurawie figurują w Czerwonej Księdze, liczba tych ptaków z roku na rok maleje.

W Rosji istnieją dwa rodzaje zwykłych dźwigów - zachodni i wschodni... Są prawie nie do odróżnienia od siebie. Granica rozmieszczenia i niezależność gatunku nie są w pełni zrozumiałe. Wiadomo, że granica oddzielająca te dwa podgatunki przebiega wzdłuż Uralu. Zachodni podgatunek żurawi żyje w europejskiej Rosji, a wschodni - w Azji. Zimą żuraw leci z europejskiej części kraju do Afryki. I ze wschodu na północ Indii czy do Chin. Niewielka część ptaków zimuje poza Kaukazem.

Żuraw amerykański


zdjęcie

Najrzadszym gatunkiem jest Żuraw amerykański (Grus americana), który zajmuje kilka, głównie chronionych obszarów w Ameryce Północnej. Jego siedlisko składa się z otwartych przestrzeni w pobliżu dużej ilości wody i roślinności. Otwarta przestrzeń jest szczególnie ważna dla wizualnego wykrywania potencjalnych drapieżników.

Jedzenie

W okresie lęgowym żuraw czarny żeruje w trudno dostępnych obszarach torfowisk wysokich tajgi z uciskaną roślinnością drzewiastą, składającą się głównie z modrzewia lub rzadkich krzewów. Na obszarach migracji zimowej zatrzymuje się w pobliżu pól ryżowych lub zbożowych oraz na terenach podmokłych, gdzie czarne żurawie gromadzą się w dużych stadach, często razem z żurawiami szarymi i dahurskimi. Dieta tego gatunku obejmuje zarówno pokarm roślinny, jak i zwierzęcy - są to rośliny wodne, jagody, zboża, owady, żaby, salamandry i inne małe zwierzęta.

Żuraw mandżurski


zdjęcie

Żuraw mandżurski (Bugeranus carunculatus) swoją nazwę zawdzięcza unikatowym wśród żurawi „kolczykach” - dwóch długich skórzastych pędach. Są to ptaki monogamiczne, które łączą się w pary na całe życie. Po okresie inkubacji trwającym 33-36 dni para ma w zasadzie jedno pisklę. Za około pięć miesięcy będzie mógł latać. Oboje rodzice stale opiekują się swoim potomstwem.

Żuraw syberyjski lub żuraw biały


zdjęcie

Żuraw syberyjski lub żuraw biały (Grus leucogeranus) - endemiczny dla północnych terytoriów Rosji. Są to smukłe, bardzo piękne białe ptaki średniej wielkości: wysokość do 1,4 m, rozpiętość skrzydeł od 2,1 do 2,3 m, waga od 4,9 do 8,6 kg. Trudno jest odróżnić samce od samic, ponieważ są one bardzo podobne w wyglądzie. Unikalną cechą żurawi syberyjskich jest ich ząbkowany dziób, który pomaga im łapać śliską zdobycz i żerować na podziemnych korzeniach.

Rodzina żurawi obejmuje cztery rodzaje i 15 gatunków. Niektórzy naukowcy do rodziny żurawi zaliczają również żurawie pasterskie i trębacze. Jednak zgodnie z klasyfikacją międzynarodową gatunki te należą do innych rodzin.

Żuraw szary (Grus grus lub Grus communis)


Szary żuraw w locie
Wygląd: ciało pomalowane na szaro, na puszystym ogonie obecne są brązowe odcienie. Przód szyi jest ciemnoszary. Z tyłu głowy znajduje się czerwona plama. Oczy są czerwone. „Spodnie” - pierzasta górna część nogawek - jasnoszara. Nogi są czarne, a dziób lekki. Samica szarego żurawia ma jednolity szary kolor.

Występowanie: żuraw szary żyje w Eurazji, zimy na południu kontynentu, w północnej Afryce, w Indiach i Arabii Saudyjskiej.


Wczesna zima i szary żuraw

Cechy: jeden z najpospolitszych gatunków żurawi, jednak liczba szarych ptaków nieuchronnie spada. Powodem tego jest zmniejszenie liczby miejsc nadających się do gniazdowania, wysychanie rzek i bagien.

Żuraw syberyjski (Grus leucogeranus)


Dwa syberyjskie żurawie na łące
Wygląd: ptak średniej wielkości (wzrost do 140 centymetrów, waga - 5-8 kilogramów), o smukłej budowie, krótkich nogach i krótkiej szyi. Upierzenie ciała jest białe, twarz jest czerwona, nogi są jasnoróżowe, dziób ciemnoczerwony.

Występowanie: Żurawie białe żyją w północnej części Rosji. Żurawie syberyjskie są zagrożone wyginięciem i wpisane na międzynarodowe listy Czerwonej Księgi.


Żuraw syberyjski na bagnach

Cechy: Żurawie syberyjskie mają niezwykły dziób - wzdłuż wewnętrznej krawędzi znajdują się liczne zęby, którymi ptak jest w stanie złapać śliską rybę i wyrwać podziemne korzenie.

Żuraw dauryjski (Grus vipio)


Zdjęcie żurawia dauryjskiego
Wygląd: Tułów, ogon i przód szyi są koloru ciemnoszarego. Tył szyi i głowy są białe. Nagie, czerwone obszary wokół oczu. Nogi są różowe, dziób jest szaro-zielony.

Dystrybucja: Żurawie Daurian mieszkają w Mongolii, Chinach, Korei Południowej.

Cechy: Rzadki gatunek, liczba to 4900-5300 ptaków.

Żuraw kanadyjski (Grus canadensis)


Żurawie wśród wysokiej trawy
Wygląd: Żurawie kanadyjskie mają beczkowate ciało i długie cienkie nogi, szyja jest skrócona. Dziób jest gruby i średniej długości. Kolor korpusu jest brązowy. Szyja jest szaro-zielona, ​​nogi czarne. Okolice oczu są ciemnoczerwone. Średnia waga ptaka wynosi 4 kilogramy, jego wysokość to 120 centymetrów.

Dystrybucja: żurawie grupy kanadyjskiej mieszkają na północy Ameryki i na Czukotce.

Cechy: najliczniejszy gatunek żurawi. Liczba kolonii ptaków to 650 tysięcy ptaków.

Żuraw czarnoszyi (Grus nigricollis)


Żuraw czarnoszyi zatrzepotał skrzydłami
Wygląd: ptaki o wydłużonym, poziomo osadzonym ciele i silnie wysklepionej szyi. Ciało jest koloru szarego, głowa z szyją i krzaczastym ogonem są czarne. Bordowe plamy nad oczami. Nogi i oczy są czarne.

Występowanie: ptaki żyją w Tybecie, Chinach i Indiach. Prowadzą siedzący tryb życia. Rzadko spotykany w Alpach.


Zdjęcie żurawia czarnoszyi wczesną zimą

Cechy: Żurawie czarnoszyje nie boją się ludzi, dlatego często osiedlają się obok ludzkich siedzib.

Żuraw demoiselle, belladonna lub żuraw mniejszy (Anthropoides virgo)


Zdjęcia belladonny w pobliżu
Wygląd: najmniejszy członek rodziny żurawi. Waga ptaka nie przekracza trzech kilogramów, a wysokość dźwigu to 85-90 centymetrów. Upierzenie ciała jest zadymione. Pióra pod ogonem, na szyi i głowie są czarne. Na piersi bujny bukiet długich czarnych piór.

Występowanie: istnieje sześć licznych populacji ptaków, które żyją w 47 krajach świata. Najwięcej małych żurawi obserwuje się w Rosji, Azji Środkowej, Afryce. Dwa tuziny par Demoiselles gniazdują w Turcji.


Belladonna nad stawem

Cechy: mały żuraw, w przeciwieństwie do swoich rodzinnych odpowiedników, woli mieszkać na otwartych równinach z gęstą roślinnością.

Żuraw rajski, afrykańska belladonna lub żuraw Stanley (Anthropoides paradiseus)


Rajski żuraw szuka pożywienia
Wygląd: ptak o wysokości metra i wadze 2-2,5 kg. Ma dużą głowę, krótki wąski dziób, wydłużony korpus i długi opadający ogon. Kolor upierzenia - wszystkie odcienie szarości.

Występowanie: rajski żuraw zamieszkuje południowe regiony Afryki, w szczególności 99% ptaków żyje w Afryce Południowej, niewielka populacja gniazduje w Namibii.


Rajski żuraw na bezkresnym polu

Cechy: Afrykańska belladonna zimuje w górach. Latem gniazduje na gruntach rolnych.

Koronowany Żuraw (Balearica pavonina)


Koronowany żuraw w pobliżu kamieniołomu
Wygląd: okazałe ptaki są jaskrawo ubarwione - tułów i szyja są szare, brzuch i lędźwie czarne, krótki ogon czarny. Skrzydła w górnej części białe, u podstawy żółte plamy, wzdłuż tylnej krawędzi skrzydeł bordowy pasek. Korona to puszysta nitkowata wiązka na głowie - koloru żółtego. Wole czerwone, policzki białe, twarz czarna. Krótki dziób jest szary, nogi brązowe.

Występowanie: osiadły tryb życia na zachodnich i wschodnich wybrzeżach kontynentu afrykańskiego.


Coś najwyraźniej rozgniewało koronowanego żurawia.

Cechy: Koronowany żuraw ma długi tylny palec u stóp. Dzięki takiej budowie łap ptak z łatwością utrzymuje równowagę siedząc na gałęzi drzewa.

Żuraw wschodni (Balearica regulorum)


Żuraw koronowany wschodni w locie
Wygląd: ptaki o wysokości do 120 centymetrów, o wadze 3-4 kilogramów. Upierzenie grzbietu i brzucha jest szaro-niebieskie z jasną szyją. Końce skrzydeł są białe. Na ogonie rosną brązowe i czerwone pióra. Pomarańczowa korona znajduje się z tyłu głowy. Długie nogi są szare, krótki gruby dziób jest czarny.

Występowanie: Żuraw koronowany wschodni żyje głównie we wschodniej Afryce. Siedzący tryb życia.


Para wschodnich żurawi koronowanych

Cechy: Większość żurawi jest pół-koczowniczych. Ptaki wędrują sezonowo tylko w swoim środowisku, latając bliżej zbiorników wodnych podczas suszy.

Czarny Żuraw (Grusmonacha)


Czarny żuraw pije wodę z jeziora
Wygląd: średni wzrost ptaków wynosi 1 metr, masa ciała 2,8-3,5 kg. Ciało jest czarne, szyja i głowa są białe. Czoło jest czarne, długi gruby dziób jest jasnobrązowy. Nogi są szare.

Występowanie: niewielka populacja żurawia czarnego (na świecie jest 9,5 tys. Ptaków) gniazduje głównie w Rosji. Małe grupy występują w Chinach i Korei Południowej.


Zdjęcie czarnego żurawia na bagnach

Cechy charakterystyczne: ptaki te prowadzą tajemniczy tryb życia, gniazdują głównie w trudno dostępnych obszarach wysokich torfowisk tajgi. Po raz pierwszy gniazdo czarnego żurawia odkryto w 1974 roku. Rzadki gatunek, wymieniony w Czerwonej Księdze.

Reprodukcja


Tańce godowe żurawi
Rytuały małżeńskie obejmują pieśni i tańce chóralne. Samce, wabiące samice, wykonują dźwięczne piosenki. Podczas śpiewu samce wyciągają szyje i podnoszą głowy, tak aby ich dziób patrzył w niebo. W okresie wiosennych piosenek mówią: „Żurawie dmuchają o świcie”. Dźwięczne głosy żurawi zwiastują nadejście wiosny.

Rytualne tańce ptaków wyglądają kolorowo. Dojrzałe płciowo ptaszki biegają w kółko, trzepocząc skrzydłami i skacząc na szczudłach w górę iw dół. Podczas tańca emitowane są głośne, ostre dźwięki kończące się bezdźwięczną spółgłoską „rkakk-like-karrs”. W tańcu bierze udział od dwóch do siedmiu ptaków.

Styl życia, funkcje

Szary żuraw, jak wspomniano powyżej, po przybyciu do ojczyzny zaczyna tańczyć w szczególny sposób. Robią to samodzielnie lub w stadzie. W tym okresie ptaki są bardzo ostrożne, więc wszystko to można obserwować tylko z daleka. Żurawie gniazdujące zwykle nigdy nie gromadzą się masowo, to znaczy pary gniazdują daleko od siebie.

Samica i samiec bardzo szybko i niedbale budują gniazdo. W efekcie to tylko kupka chrustu zebranego z okolicznych terenów. Wewnątrz gniazda znajduje się taca wyłożona suchą trawą. Z reguły starsze ptaki zajmują gniazda (w zeszłym roku). Takie gniazdo może służyć parze żurawi przez kilka lat, tylko co roku ptaki trochę je aktualizują.

Migracja

Żurawie szare to prawdziwe ptaki wędrowne. Każdego roku wiosną i jesienią pokonują ogromne odległości. Takie migracje są energochłonne. Dlatego na przełomie sierpnia i września żurawie gromadzą się w tradycyjnych miejscach, gdzie tworzą przedmigracyjne skupiska liczące od kilkudziesięciu do kilku tysięcy ptaków.

Takie terytoria są zwykle ograniczone do rozległych pól uprawnych i bezpiecznych noclegów (wyspy, strumienie, bagna). Tu ptaki odpoczywają, nabierają sił przed długą podróżą, przyzwyczajają się do siebie.Wczesnym rankiem i późnym wieczorem żurawie przelatują między miejscami noclegu i żerowania, a stada ustawiają się w kolejce w formie klina. Dokładnie w tym okresie żurawie tolerują obecność ludzi i maszyn rolniczych na polach. W tym czasie najłatwiej je zobaczyć i usłyszeć ich dźwięczne głosy.

Od końca sierpnia w rejonach północnych do początku października w południowych żurawie opuszczają swoje rodzime miejsca i migrują na południe. Podobnie jak większość innych dużych ptaków z szerokimi skrzydłami, żurawie stosują strategię lotu, która zużywa mniej energii podczas migracji.

W spokojną pogodę, zwykle w ciepłe dni indyjskiego lata, żurawie unoszą się w powietrze i wypatrują tzw. Termiki - pionowo wznoszących się strumieni ciepłego powietrza. W tym momencie widać odejście żurawi - stado nagle startuje i z okrzykami zaczyna krążyć, unosząc się coraz wyżej w strumieniu, aż w końcu całkowicie znika w błękitne niebo. Takie prądy powietrza przenoszą dźwigi w pożądanym kierunku z dużą prędkością. Tak więc w krótkim czasie pokonują duże odległości, robiąc po drodze dość długie postoje na odpoczynek i pożywienie.

Żurawie szare zimują na południu Europy Zachodniej, Afryce Północnej, Azji Zachodniej, Indiach i Chinach. Żurawie żyjące na północy części europejskiej, w Skandynawii i krajach bałtyckich latają zimą we Francji, Hiszpanii, Egipcie i Sudanie. Ptaki z centralnych rejonów europejskiej części Rosji, a także z zachodniej Syberii zimują w Turcji, Izraelu, Iranie, Iraku i częściowo w Egipcie. Żurawie zwyczajne żyjące w rejonie Bajkału, południowo-wschodniej Syberii i Dalekiego Wschodu zimują w Indiach i Chinach.

Ciekawostki o żurawiach

  1. Nigdy nie widać ich na gałęziach drzew, bardzo kochają wygodę. Siedzenie na cienkich, wygiętych gałęziach nie jest dla tych dumnych ptaków. Istnieje starożytna legenda, że ​​kiedyś para żurawi, bardzo zmęczona na drodze, usiadła na suchym drzewie, a nocą piorun uderzył w drzewo i zapaliło się. Ptaki mocno spały, a płomienie dotykały ich stóp, mocno je paląc. Stworzenia wzleciały w przerażeniu, ale nie można było wydostać się z płomieni. Od tego czasu żaden z ptaków nie przysiadł na drzewie i często można usłyszeć ich płaczliwy płacz. Oczywiście można spierać się o prawdziwość legendy, ale fakt, że nie siedzą na drzewach, jest faktem.
  2. Żurawie to bardzo romantyczne ptaki. Wybierają swoich partnerów na całe życie. Dopiero w przypadku śmierci partnera lub braku potomstwa druga połowa może utworzyć nową parę.
  3. Te majestatyczne ptaki są przedstawione na malowidłach naskalnych starożytnych ludzi.
  4. Mieszkańcy Armenii również nie omijali tego rodzaju ptaków, czyniąc z nich narodowy symbol kraju, który uosabia szczęście, miłość, zdrowie i dobrobyt. Dla Chińczyków i Japończyków to stworzenie jest symbolem mądrości, honoru, piękna, długowieczności, czujności. W chrześcijaństwie często kojarzy się ze słońcem i sosną. A w Rosji dźwig jest symbolem lojalności.
  5. Ptak jest bohaterem wielu legend, bajek, legend, filmów, kreskówek. Na przykład w kreskówce Kung Fu Panda Master Crane jest jednym z Wściekłej Piątki. Styl walki tej postaci opiera się na precyzyjnej równowadze. Pomagają mu w tym szerokie skrzydła i długi dziób.
  6. Jeden z satelitów „Kraju Kwitnącej Wiśni” nosi nazwę „tsuru”, co oznacza żuraw. Japończycy mocno wierzą w omen: jeśli chory musi wyzdrowieć, ale nie może tego zrobić przez długi czas, origami należy stworzyć z tysiąca papierowych żurawi. Wtedy osoba otrzyma dobre zdrowie.
  7. Dziewczyna o imieniu Sadako Sasaki zginęła podczas bombardowania nuklearnego Hiroszimy. Miała zaledwie 12 lat. Żurawie papierowe zostały wybrane jako symbol pokoju, te origami zostały wysłane do Japonii przez troskliwych ludzi z całego świata.

Pin
Send
Share
Send
Send