Rodziny ptaków

Jak długo żyje kukułka

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Opis
  • Pojawienie się kukułki
  • Siedlisko
  • Dlaczego nazywano ich kukułką
  • Co je
  • Pisklęta w domu
  • Rozpiętość
  • Styl życia
  • Jajka
  • Brodata kukułka
  • Kukułka filipińska
  • Czarna kukułka
  • Kukułka indyjska

Opis

Kukułka to mały ptak leśny z rodzaju o tej samej nazwie. Średnia długość ciała ptaka wynosi 32-34 cm, rozpiętość skrzydeł 6-7 cm, a waga 90-190 gramów.

Pojawienie się kukułki

Kukułka ma długie, cienkie ciało, wąskie skrzydła osadzone na końcu, długi ogon opadający wzdłuż krawędzi w kształcie klina. Nogi są krótkie, słabo rozwinięte, nie nadają się do chodzenia po ziemi. Struktura łap to zygodactyl - dwa pazury patrzą w przód, a dwa pozostałe są odwrócone. Dziób jest krótki, wygięty w dół.

Dymorfizm płciowy wyraża się wielkością (samce są większe od samic) i upierzeniem. U dorosłych samców głowa, łopatki i plecy są szare. Gardło i górna część klatki piersiowej są popielate. Brzuch i klatka piersiowa są kremowe z szerokimi czarnymi poprzecznymi paskami. Pióra ogonowe są ciemnoszare z białymi plamami i obwódką.

Kolor samic nie zawsze powtarza upierzenie samca. U niektórych gatunków występuje tzw. Morf, gdy plecy i pierś są pomalowane na kolor ochry, rozcieńczony czarnymi paskami (pospolite, głuche i małe kukułki). Istnieją gatunki, które mają solidną czarną klatkę piersiową (rodzaj czarnej kukułki).

Kukułka zwyczajna waży około 100 gramów, a długość jej ciała wynosi 40 centymetrów. Samica i samiec różnią się kolorem upierzenia. Tak więc grzbiet samca jest ciemnoszary, a reszta ma jasnoszare i białe upierzenie w paski. Dziób takiej osoby jest czarny i lekko zgięty, a nogi krótkie.

Siedlisko

Kukułki osiedlają się w odległych, opuszczonych miejscach. Zamieszkują gęste lasy, podgórza, zarośla krzewów. Nie znajdziesz tych ptaków w tajdze i lasach iglastych. Na obszarach o rzadkiej roślinności zasiedlają oazy.

Dlaczego nazywano ich kukułką

Kukułka została tak nazwana ze względu na osobliwości jej piosenek. Głośnego „ku-ku” nie można pomylić z żadnym innym ptakiem. Nazwy tego ptaka są dla wielu narodów podobne: w Bułgarii nazywa się go „kukovitsa”, w Czechach - „kukacha”, w Niemczech - „kukuch”, we Francji - „kukuo”, w Rumunii - „kukul”, we Włoszech - „kukulo” ... Łacińska nazwa Cuculus pochodzi od słowa „canere”, które oznacza „śpiewać”

Co je

Kukułki to żywność pochodzenia zwierzęcego. Małe drzewo i latające owady, pająki idą po jedzenie. Ulubiony pokarm kukułek: koniki polne, ślimaki, komary, muchy, robaki, gąsienice, motyle. Kukułki zwykłe dodają do menu owoce i jagody.

Kukułka jest jednym z nielicznych ptaków, które z przyjemnością zjadają futrzane gąsienice. Ich trucizna zawarta w jelitach jest śmiertelna dla większości ptaków. Kukułka, przed zjedzeniem owada, ostrożnie wypycha językiem zatrute jelito. Nie przejmuj się smakiem kukułki nowonarodzonych jaszczurek i ptasich jaj. Ptaki chwytają pożywienie w locie, nie opadając na ziemię.

Kukułki to żarłoczne ptaki. Jeden dorosły ptak może zjeść do 100 gąsienic w ciągu godziny. Jesienią ptaki jedzą jeszcze więcej. Gromadzą więc podskórną tkankę tłuszczową, która jest niezbędna do wykonywania długich lotów.

Naukowcy uważają kukułkę za sanitariusza w lesie. Jeśli szkodniki zostaną wprowadzone do jego siedliska, ptak nie zatrzyma się, dopóki ich wszystkich nie przełowi.

Pisklęta w domu

Dorosłe kukułki okazują zainteresowanie otaczającym je światem i często wypadają z gniazda. padłe pisklęta stają się ofiarą ssaków, ponieważ przybrani rodzice nie spieszą się z pomocą.

Dopasowaną kukułkę można karmić w domu. Wiadomo, że

kukułki to ptaki owadożerne. Muszą być karmione żywnością pochodzenia zwierzęcego. W

w naturze podstawą diety są gąsienice. Młode zwierzęta jedzą dużo i często. W

dziennie zjada do 50 gąsienic. I prosi o jedzenie co pół godziny. Kukułka w niewoli

karmione mącznikami, które są sprzedawane w sklepach zoologicznych. Jeśli nie ma znajomego

dla ptaków pokarmowych, następnie podawaj mięso mielone zmieszane z surowym jajkiem, płynne jedzenie

psy i koty. żywność w puszkach.

Pisklęta nie dbają o to, kto jest ich żywicielem. chętnie otwierają usta, gdy tylko ktoś się zbliża.

W ciągu miesiąca życia pisklę nauczy się samodzielnie zdobywać pożywienie. Jak tylko dostanie się na skrzydło,

powinien zostać uwolniony. Z reguły kukułek nie da się oswoić.

Po dojrzewaniu ptak natychmiast odleci na wolność.

Kukułki próbują wrzucić swoje jaja do takich gniazd, gdzie odpowiadałyby tym jajom, które zostały złożone przez samych właścicieli gniazda. Dopasowanie jest zwykle określane zarówno przez kolor, jak i rozmiar. Początkowo przygląda się trochę, jak budowane jest gniazdo, z góry wybierając tych, którym może złożyć jaja.

Warto zaznaczyć, że samica jednego lata może wyprodukować do 20 jaj, ale udaje jej się wyrzucić tylko 5 jaj. Jeśli nie znajdzie gniazda, zostawia jajko na ziemi lub w jakimś opuszczonym gnieździe. W razie potrzeby samica jest w stanie zatrzymać jajko przez kilka dni, które jest już gotowe do rozbiórki.

Rzadko upierzeni właściciele gniazd zauważają wymianę jaj. Ale

i już 13 dnia są gotowe do wyklucia się z muszli. Wylęgają się nagie i ślepe. Na początku małe kukułki są bardzo podobne do piskląt swoich przybranych rodziców, czasem nawet głos upodabnia się do dźwięków wydawanych przez rodziców adopcyjnych. Wyklęta kukułka ma wrażliwy grzbiet i niewielkie zagłębienie w kości ogonowej. Jeśli którekolwiek z piskląt go dotknie, to za pomocą tego zagłębienia może wyrzucić jajko lub samo pisklę z gniazda.

Kukułka jest bardzo wymagająca: często i szeroko otwiera pomarańczowy pysk, wymagając pokarmu. Ze względu na ciągłe zapotrzebowanie na pożywienie, właściciele gniazd nie mają nawet czasu, aby zobaczyć pisklę upadającego i mu pomóc, a czasami po prostu tę jesień ignorują. Kukułka rośnie bardzo szybko. Wiadomo, że już 22 dnia nie tylko przekracza wielkość swoich przybranych rodziców, ale także w tym czasie opuszcza gniazdo. Ale właściciele gniazda pędzą za nim, karmiąc go owadami jeszcze przez kilka tygodni.

Rozpiętość

Obszar dystrybucji kukułek jest rozległy. Na świecie występuje ponad 150 gatunków ptaków żyjących w Eurazji, Afryce, Indonezji i Azji. Kukułki występują w Ameryce i na wyspach Pacyfiku. Jedynymi wyjątkami są szerokości geograficzne Arktyki. Kukułka to bezpretensjonalny ptak. Zapuszcza korzenie w tropikach, umiarkowanych szerokościach geograficznych, a nawet w tundrze. Kukułki zwyczajne żyją w Europie i Rosji, Indiach, Chinach i Japonii. Zimą gniazdują w Afryce, południowych Indiach i południowych Chinach.

Kukułka jest szeroko rozpowszechniona. Zwykle gniazduje na następujących terytoriach:

  1. Europa.
  2. Afryka.
  3. Azja.
  4. Koło podbiegunowe.

Kukułka jest ptakiem wędrownym, dlatego można ją znaleźć w tajdze, na stepie, na zbiornikach, w parkach i ogrodach, na obrzeżach miast i wiosek, w górach i wzdłuż obrzeża pustyń, a nawet mórz położonych wysoko nad poziomem morza. Podczas lotu poruszają się w kierunku północno-wschodnim i pokonują dziennie 80 kilometrów.

W Rosji ptaki te pojawiają się zwykle pod koniec maja - lipca. Zamieszkują prawie wszędzie, z wyjątkiem północnej tundry. Ulubionymi miejscami kukułki zwyczajnej są lasy i parki, obrzeża i polany lasów, nadbrzeżne zarośla i niskie zarośla.

Styl życia

Samce kukułek natychmiast zajmują dość duży obszar, przyciągając samice głośnym i niejednoznacznym krzykiem. Dzięki temu pianiu ten ptak otrzymał swoją nazwę. Samice nie są tak melodyjne i wolą bardziej milczeć, ale czasami w locie mogą również emitować dźwięczny tryl, przyciągając samce do krycia.

Do tej pory znanych jest ponad 120 gatunków ptaków, w których gniazdach kukułka kiedykolwiek wrzucała jaja. Ale zazwyczaj starają się wybrać ptaki śpiewające z rzędu wróblowatych. Dlatego jaja kukułki są tak łatwe do wrzucenia do gniazd, ponieważ są tego samego rozmiaru i koloru. Wiadomo, że jeśli samica kukułki wyrośnie w gnieździe, to latem przyszłego roku wróci na teren, na którym gniazdowali jej przybrani rodzice, wspominając wygląd tych, którzy je wychowali. Młode ptaki zaczynają rozmnażać się później niż starsze. Nawiasem mówiąc, żywotność kukułki na wolności nie przekracza 5-10 lat.

Wiele gatunków kukułek to ptaki wędrowne. Grzywacze z rodzaju żyjący w Europie i południowej Afryce migrują na zimę do Afryki Północnej. Kukułki grubodziwe zamieszkujące południową Afrykę i Madagaskar latają na zimę do jego wschodniej części.

Najbardziej przebadany sposób życia kukułki zwyczajnej. Ptak przez większość roku ukrywa się w zaroślach gęstych lasów. Nie jest pokazywany ludziom ani zwierzętom. W tej chwili praktycznie nie śpiewa. Kukułki prowadzą skryty tryb życia. Nigdy nie zbierają się w stada, tworzą pary na jeden sezon. W okresie lęgowym stają się bardziej towarzyskie.

Samce śpiewają swoje jędrne piosenki, a samice zaczynają szukać terytoriów do rozmnażania. Zabawy godowe składają się z pokazów, zaciekłych walk samic. Samce rozpościerają ogony i wzywają swoich partnerów. W wdzięczności za to, że samica go wybrała, samiec przynosi jej w prezencie gałązkę lub liść.

Kukułki nie budują gniazd ani nie wychowują potomstwa. Ptaki te są idealnymi pasożytami, które pozbywają się jaj i utrzymują populację kosztem innych gatunków ptaków. Kukułki nie mają rozwiniętego instynktu macierzyńskiego, dlatego z całych sił starają się uwolnić z okowów macierzyństwa, rzucając jajami innym ptakom. Dzięki temu mają czas dla siebie na poszukiwanie pożywienia i odpoczynku.

Żywotność kukułek wynosi 9-11 lat. Większość ptaków umiera w młodym wieku z powodu drapieżników, które pustoszą gniazda ptaków.

Nie ma obszaru lęgowego lęgowego. Pod względem geograficznym podzielone są tylko obszary, na które samica dokonuje wymiany jaj. Na jednym obszarze można znaleźć 2-3 samice naraz. Dwie lub trzy kukułki mogą jednocześnie wrzucić swoje jajka do jednego gniazda.

Kukułki to poligamiczne ptaki. Kojarzą się tylko w celu zapłodnienia jaj. Samiec kojarzy się z 5-10 samicami dziennie. Samice czekają na samców na swoim „własnym” terytorium. Partnerzy odwiedzają małżonka, a następnie opuszczają jego siedlisko w poszukiwaniu innego partnera.

W przypadku jednego lęgu samica przynosi do 15 jaj. Rozłoży je wszystkie na pobliskie gniazda. Jednocześnie matka kukułki nadal opiekuje się swoimi przyszłymi młodymi - przed złożeniem jaja wyrzuca jaja pana z gniazda. Przybrani rodzice wykluwają się i wychowują nie własne pisklęta, ale pisklęta kukułki.

Ten sposób życia rozwinął się u kukułki ze względu na biologiczne cechy ciała ptaka. Kukułka składa jaja w odstępach 3-5 dni. W okresie letnim przynosi kilkanaście jaj, podczas gdy u większości gatunków ptaków w lęgu jest tylko 2-4 jaja. Pisklęta wykluwają się zgodnie z kolejnością nieśności.

Gdyby kukułka samodzielnie wysiadywała swoje potomstwo, musiałaby pozostać w gnieździe przez dwa miesiące bez wychodzenia. Ponadto nie może nakarmić takiej liczby piskląt, nawet jeśli pomógłby jej samiec. Dlatego ewolucja doprowadziła do tego, że kukułka nie ma innego wyjścia, jak tylko wychowywać młode przy pomocy innych ptaków.

Kukułka starannie wybiera rodziców na swoje potomstwo. Najczęściej wraca ze swojego rodzimego biotypu i rzuca jaja tym gatunkom ptaków, którymi sama się karmiła. Kukułka samica obserwuje ptaki, przylega do par zaangażowanych w budowę gniazda. Gdy tylko ptak ustali miejsce zniesienia, jego organizm uruchamia mechanizm tworzenia jaj.

Kukułka składa jaja w czyimś gnieździe. Aby to zrobić, czeka, aż właściciel odleci, po czym w 15 sekund wkłada sprzęgło. Samiec pomaga samicy wypędzić żywicieli z gniazda. Krąży wokół gniazda udając jastrzębia. Inne ptaki, bojąc się, że zostaną złapane, odlatują. Chwytając chwilę, kukułka pędzi do cudzego domu.

Pisklęta rodzą się wcześniej niż inne, noworodki są znacznie bardziej rozwinięte niż przyrodni bracia i siostry. Cukushaty są bardzo żarłoczne. Ciągle domagają się żywności, żywności dla całej dzielnicy. Pisklęta kukułki nie lubią rywalizacji i zwykle wyrzucają przybranych rodziców z gniazda. Instynkt pozbycia się obcych zanika w czwartym dniu życia.

Nie wszystkie kukułki są pasożytami. Gatunki zamieszkujące tropikalną Afrykę nie wyrzucają jaj, ale budują jedno wspólne gniazdo i składają w nim lęg. Dojrzałe ptaki zajmują się wychowywaniem potomstwa.

Okres inkubacji trwa 12 dni. Jaja kukułki wyglądają na większe niż jaja ptaków. Kolor muszli jest zróżnicowany. Są białe jajka z brązowymi plamkami, są niebieskawo-zielone, brudnożółte, ciemnobrązowe.

Niektóre gatunki kukułek składają jaja podobne pod względem wielkości i koloru do ptaków lęgowych. Kukułki, które pasożytują na gniazdach wróbli, pliszek lub wodniczek, składają małe jasnobrązowe jaja. Kukułki, które wolą gniazda wron i sroki, składają większe jaja. Jaja kukułki można znaleźć w gniazdach ptaków wróblowych, a także z rodziny jastrzębiowatych.

Najczęściej kukułka pasożytuje na gniazdach pisklęcia, gajówki, chrząszczy, strzyżyk, słowików, jerzyków, wróbli itp. Liczba wychowawców gatunków sięga 300. Wiele kukułek pasożytuje na jednym gatunku ptaków. Niektóre gatunki lgną chaotycznie, nie rozumiejąc, do jakiego gatunku ptaków należy to lub inne gniazdo.

Brodata kukułka

  • Nazwa łacińska: Cuculus (Hierococcyx) vagans
  • Waga: 140 g
  • Stan ochrony: Gatunki rzadkie

Mały, zwinny ptak, nie większy od gołębicy. Długość ciała - około 32 centymetry, waga - 140 gramów. Rasy głównie w Indonezji, Brunei, Malezji, Birmie i południowej Tajlandii. Mieszka na subtropikach i tropikach, w gęstych lasach. Prowadzi siedzący tryb życia. Ze względu na uprawę dzikich terenów zmniejszyła się liczba brodatych kukułek.

Grzbiet, kark, ogon i skrzydła są koloru brązowego, który rozcieńcza się kremowymi pociągnięciami. Na gardle gęsta „broda” z białych piór. Klatka piersiowa i brzuch są białe z symetrycznymi czarnymi pionowymi paskami. Nogi i oczy są żółte. Dziób jest czarny.

Kukułka brodata rozmnaża się latem. Samica składa jedno niebieskawe jajo w gniazdach innych ptaków. Kukułka wyrzuca inne jaja z gniazda, pozostając sama z rodzicami zastępczymi, którzy karmią go przez miesiąc. Następnie dorosłe pisklę opuszcza klasztor.

  • Nazwa łacińska: Cuculus fugax
  • Waga: 130 g
  • Stan ochrony: najmniejsza troska

Mały ptak o płytkiej głowie, długim rozwidlonym ogonie i szerokich skróconych skrzydłach. Masa ciała nie przekracza 130 gramów, długość ciała 30 centymetrów. Zachowaniem w powietrzu przypomina jastrzębia. Kolor: grzbiet, skrzydła i ogon pomalowane na kolor grafitowy, brzuch, klatka piersiowa i gardło kremowe z podłużnymi ciemnoszarymi paskami-zagięciami. Brzeg ogona jest czerwony.

Ten rodzaj kukułki dzieli się na trzy podgatunki:

  1. C. fugax - mieszka w południowej Birmie, Tajlandii, Singapurze, Borneo, zachodniej Jawie,
  2. C. hyperythrus - rasy występujące w Chinach, Korei, Rosji (Daleki Wschód) i Japonii. Grupy mieszkające na północy spędzają zimę na Borneo. W Rosji żyją w górskich lasach tajgi.
  3. C. nisicolor - występuje w północno-wschodnich Indiach, Birmie, południowych Chinach.

Kukułka o szerokich skrzydłach głośno krzyczy, ale trudno ją dostrzec, bo chowa się za wiatrołapem lub nieprzeniknionymi zaroślami. Dla obserwatorów ptaków jest to jeden z najmniej zbadanych gatunków ptaków z rodziny kukułek.

Kukułka filipińska

  • Nazwa łacińska: Cuculus (Hierococcyx) pectoralis
  • Waga: 120-140 g
  • Stan ochrony: najmniejsza troska

Mały ptak leśny o długości 29 centymetrów i wadze 120-140 gramów. Upierzenie dorosłych jest ciemnoszare w górnej części ciała i białe w dolnej części. Na ogonie znajdują się 3-4 poprzeczne paski koloru czarnego lub ochry. Brzeg ogona jest czerwony.Dziób jest czarny z oliwkową podstawą. Wokół oka znajduje się żółty pierścień. Młode mają czerwone paski na brzuchu.

Siedliskiem kukułki tego gatunku są Filipiny. Wcześniej eksperci zidentyfikowali gatunek filipiński jako podgatunek kukułki szerokoskrzydłej, jednak we współczesnej klasyfikacji gatunek filipiński jest uważany za gatunek niezależny. Specyfika wokalizacji pozwoliła uznać ją za odrębny gatunek. Piosenka o kukułce składa się z 7 różnych dźwięków.

Ptaki filipińskie żyją wysoko nad poziomem morza (2300 m npm), na skraju lasu. Żywi się owadami drzewnymi. Okres godowy rozpoczyna się w połowie wiosny i trwa 3 miesiące. Jest pasożytem gniazdującym.

  • Nazwa łacińska: Cuculus crassirostris
  • Waga: 130 g
  • Stan ochrony: Gatunki rzadkie

Mały ptak z rodziny kukułek, pospolity w lasach wyspy Sulawesi (Indonezja). Rasy do 1400 metrów nad poziomem morza. Długość ciała to 29-30 centymetrów, waga - 130 gramów.

Naukowcy nie ustalili jeszcze, którym ptakom kukułka rzuca jaja. Zakłada się, że możliwym opiekunem jest drongo.

  • Nazwa łacińska: Cuculus solitarius
  • Waga: 120-125 g
  • Stan ochrony: najmniejsza troska

Ptak jest średniej wielkości (długość ciała - 28 centymetrów, waga - 120-125 gramów).

Głowa i ogon kukułki są koloru grafitowego, grzbiet jest szary. Jasnobrązowa klatka piersiowa jest usiana poprzecznymi brązowymi liniami. Szary kolor ogona rozcieńcza się dużymi białymi pociągnięciami. Charakterystyczną cechą upierzenia kukułki czerwonobrązowej jest jasna duża brązowa plama na gardle.

Duża populacja kukułki rdzawoszyjej żyje w Afryce Południowej. Prowadzi koczowniczy tryb życia. Siedliskiem kukułki są lasy.

Ptaki rdzawoszyje żyją samotnie, nigdy nie gromadzą się w stadach. Po wrzuceniu jajka do gniazda innego ptaka (z reguły ptaki wróblowe stają się rodzicami adopcyjnymi), kukułka jest usuwana z tego miejsca i nie wraca na swoje dawne terytorium. Na jedno sprzęgło kukułka składa do 20 brązowych jaj. Niesie je do pobliskich gniazd. Najczęściej podnosi się samice pliszki.

Czarna kukułka

  • Nazwa łacińska: Cuculus clamosus
  • Waga: 135-145 g
  • Stan ochrony: najmniejsza troska

Ptak waży 135-155 gramów, długość ciała 35 centymetrów. To mały, gęsto zbudowany ptak, malowany głównie na ciemne kolory. Podgatunek Cuculus clamosus clamosus ma czarne upierzenie z wybielonymi pociągnięciami na klatce piersiowej. Ptaki z podgatunku Cuculus clamosus gabonensis są czarne z czerwoną szyjką i białymi smugami na brzuchu.

Kukułka czarna składa jaja co najmniej 22 gatunkom ptaków. Głównymi wychowawcami gatunków są dzierzba rdzawoszyja i dzierzba etiopska.

Kukułka indyjska

  • Nazwa łacińska: Cuculus micropterus
  • Waga: 120 g
  • Stan ochrony: najmniejsza troska

Kukułka indyjska to ptak wędrowny. Na zimę wyjeżdża do Indii i Indonezji. Latem gnieździ się we wschodniej części Chin, czasami lata w wysokopiennych lasach Dalekiego Wschodu. Gatunek ten jest podobny do głuchoniemej i pospolitej kukułki, jedyna różnica polega na tym, że w upierzeniu nie ma czerwonych obszarów. Ciało ptaka jest koloru brązowego, obwódka ogona jest czarna. Na piersi występują czarne szerokie poprzeczne pasy.

Indyjska kukułka prowadzi odludny, ukryty tryb życia. Niewiele wiadomo o zwyczajach i stylu życia ptaków. Obserwatorzy ptaków wiedzą na pewno, że składa do 20 jaj w sezonie i składa je dla gatunków ptaków. Jednocześnie nie wyrzuca innych jaj.

Pin
Send
Share
Send
Send