Rodziny ptaków

Drongo czarny

Pin
Send
Share
Send
Send


DRONGO CZARNY (Dicrurus macrocercus)

ma czarne upierzenie z lekkim niebiesko-zielonym połyskiem. Długość skrzydła 135 - 150 mm. Ogon długi - 130-150 mm, głęboko ścięty. Czarny drongo zasiedla obszary zalesione zarówno w krajobrazach naturalnych, jak i kulturowych. Występuje w Azji Południowej i Wschodniej na południe na wyspy Cejlon, Jawę i Bali. W Indiach jest to bardzo pospolity ptak, który często towarzyszy stadom bydła, szukając owadów w pobliżu zwierząt i na ich grzbietach.

Rozmnażanie czarnych drongo następuje w kwietniu - sierpniu. Gniazda są osadzone wysoko na drzewie. Czasami to samo drzewo może zawierać gniazda wilga lub gołębia. Drongo spokojnie dogaduje się z tymi ptakami, podczas gdy kruki i jastrzębie zdecydowanie wypędzają je z miejsca lęgowego. W lęgu znajduje się 3-5 białych jaj z brązowawymi i fioletowymi plamkami. Czarny drongo ma czysty głos.

W byłym Związku Radzieckim ptak ten został znaleziony dwukrotnie (w 1944 i 1947 r.) W South Primorye. Oczywiście są to ptaki wędrowne.

Drongo czarny

  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamówienie PASSERIFORMES - PASSERIFORMES
  • Suborder Singing Passerines - grupa Oscines Corvida
  • Rodzina Drongoids - Dicruridae
  • Rodzaj Drongo - Dicrurus

Drongo czarny - Dicrurus macrocercus - ma czarne upierzenie z lekkim niebiesko-zielonym połyskiem. Długość skrzydła 135 - 150 mm. Ogon długi - 130-150 mm, głęboko ścięty.

Czarny drongo zasiedla obszary zalesione zarówno w krajobrazach naturalnych, jak i kulturowych. Występuje w Azji Południowej i Wschodniej na południe na wyspy Cejlon, Jawę i Bali. W Indiach jest to bardzo pospolity ptak, który często towarzyszy stadom bydła, szukając owadów w pobliżu zwierząt i na ich grzbietach.

Rozmnażanie czarnych drongo następuje w kwietniu - sierpniu. Gniazda są osadzone wysoko na drzewie. Czasami to samo drzewo może zawierać gniazda wilga lub gołębia. Drongo spokojnie dogaduje się z tymi ptakami, podczas gdy kruki i jastrzębie zdecydowanie wypędzają je z miejsca lęgowego. W lęgu znajduje się 3-5 białych jaj z brązowawymi i fioletowymi plamkami. Czarny drongo ma czysty głos. W byłym Związku Radzieckim ptak ten został znaleziony dwukrotnie (w 1944 i 1947 r.) W South Primorye. Oczywiście są to ptaki wędrowne.

Drongo

Drongo - oddział Sparrow, rodzina Drongov

Czarny drongo (Dicrurus macrocercus). Siedlisko - Azja. Rozpiętość skrzydeł 40 cm Waga 70 g

Ta rodzina obejmuje około 20 gatunków ptaków zamieszkujących strefy tropikalne Azji i Afryki. Cechą charakterystyczną drongo jest długi, karbowany ogon. Ekstremalne pióra na nim są czasami 2-3 razy dłuższe niż reszta.

Drongos żyją w zaroślach sawann, na skraju lasów. Często można je spotkać w górach na wysokości do 3 tysięcy metrów nad poziomem morza.

To lotnicy wirtuozi, polujący głównie na latające owady. Ptaki nigdy nie przegapią lotu roju termitów, lotu szarańczy, podążającego za nimi przez długi czas. Spośród cech behawioralnych należy zwrócić uwagę na wyjątkowe przywiązanie krewnych ptaków do siebie i nieprzejednaną wrogość do nowo przybyłych. Instynkt obrony swojego terytorium jest tak silny, że ptaki Azji, gdzie zabawa latawcem jest bardzo popularna, toczą z nimi zaciekłe walki. Gniazda ptaków to kruche kosze trawy przyczepione do gałęzi drzew. W lęgu znajduje się od 3 do 5 jaj.

Pin
Send
Share
Send
Send