Rodziny ptaków

Kaczka po mandaryńsku

Pin
Send
Share
Send
Send


Rosyjska nazwa - kaczka po mandaryńsku
Nazwa łacińska - Aix galericulata
angielskie imie - mandarynka, kaczka mandarynka
Klasa - ptaki
Drużyna - Anseriformes
Rodzina - kaczka

W Chinach szlachetni szlachcice, którzy mają prawo nosić kolorowe ubrania, nazywani byli mandarynkami, a kaczka otrzymała tę samą nazwę właśnie ze względu na jasny strój.

Wygląd kaczki mandarynki

Miniaturowy ptak o niesamowitych kolorach rzadko waży więcej niż 500-800 gramów. Należy do rzędu kaczek leśnych, ale pod względem urody zasługuje na czołowe miejsce wśród licznych przedstawicieli rodziny kaczek. Na małym ciele 40-46 cm pasuje około ośmiu kolorów upierzenia o soczystych jasnych odcieniach.

  • Szyję i głowę zdobią bujne baczki i obszerny pomarańczowy grzebień.
  • Wachlarz tego samego koloru tworzy ostatni rząd skrzydełek. Kiedy są złożone, na grzbiecie kaczki mandarynki tworzy się rodzaj siodła.
  • Łapy mandarynki są żółte, a dziób czerwono-szkarłatny.
  • Ciało jest w kolorze białym, zielonym, pomarańczowo-czerwonym, fioletowym, brązowym. Kolory czasami przechodzą jeden w drugi, z przepełnieniem, w innych miejscach granica jest ostra, wyraźna.

Barwny przepych zdobi ptaka w okresie godowym, od początku września do końca lipca, przed początkiem okresu linienia. Można śmiało powiedzieć, że kolorowa tęcza występuje tylko u smoków. U kobiet strój jest skromniejszy:

  • szara głowa z małą kępką,
  • brzuch jest biały,
  • tył jest oliwkowo-brązowy.

Ale kobiety mają wielki wdzięk w ciele. Mandarynki świetnie radzą sobie ze wszystkimi rodzajami ruchu. Dobrze pływa i nurkuje, pewnie manewruje w powietrzu i szybko porusza się na lądzie. Głos ptaka nie jest taki sam, jak głos wszystkich kaczek. Kwaknięcie na nią wyraża się piskiem lub cichym gwizdkiem.

Kachka-Mandarynka (Ranei - Mandarynka)

Yuri Kvach, ur. Lideyka, Lida (rejon grodzieński), obs. 22.10.2014

Miejsca rejestracji od 2000 roku:

Obwód brzeski - dzielnice brzeskie, prużańskie

Obwód witebski - Okręgi Verkhnedvinsky, Lepel

Obwód grodzieński - dzielnice Grodno, Lida

Obwód miński - obwód miński

Rodzina kaczek - Anatidae

Bardzo rzadki przypadkowy gatunek włóczęgi. Po raz pierwszy odnotowano go w faunie Białorusi w kwietniu 1986 roku, kiedy na rzece znaleziono jednego osobnika. Berezyna w rezerwacie przyrody Berezinsky. Rok później, od kwietnia do maja 1997 roku, jeden ptak tego gatunku był wielokrotnie obserwowany na obrzeżach Brześcia nad rzeką. Mukhavets. Możliwe, że w obu przypadkach zaobserwowano ptaki, które odleciały z ogrodów zoologicznych.

Rejestracja jednej osoby w dniu 31 sierpnia 2011 r. Na stawie w mieście Werchnedvinsk jest nieco inna. Wcześniej kaczka mandarynka w obwodzie witebskim. nie został zarejestrowany.

W 2015 roku odnotowano 3 doniesienia z obserwacji kaczki mandarynki: w Lidzie, 1 stycznia i 17 lutego, na rzece zaobserwowano jednego samca, który był tam od jesieni 2014 roku. Samotnego samca odnotowano w PN "Puszcza Białowieska" (Obwód prużański) 7 lutego. Ostatnia rejestracja to dopiero szósta na Białorusi.

Jednocześnie Yu. Kvach przekazał serwisowi serię zdjęć zimującego samca kaczki mandarynki w Lidzie, datowanych od 22 października 2014 do 20 marca 2015 roku.

W marcu 2019 roku w pobliżu wsi Raubichi w obwodzie mińskim zaobserwowano kaczkę.

W dniu 05.08.2019 samca kaczki mandarynki został znaleziony w rezerwacie przyrody Berezinsky na Kanale Serguch w pobliżu wsi Kraytsy (rejon lepelski, obwód witebski).

Yuri Kvach, ur. Lideyka, Lida (rejon grodzieński), obs. 22 października 2014

Mała kaczka, kolor dorosłego samca w upierzeniu hodowlanym jest bardzo jasny i kontrastowy: czoło i czubek głowy są zielone, na głowie czub z czerwono-zielonych piór, policzki i podbródek są jaskrawoczerwone. Szeroki biały pasek biegnie od dzioba przez oko do tyłu głowy. Strona grzbietowa jest ciemnooliwkowa, wola miedziano-czerwona z fioletowym połyskiem, po bokach klatki piersiowej czarno-białe paski. Spód jest szaro-zielony z białawymi zmarszczkami, brzuch biały. Pióra lotek są oliwkowo-brązowe, ostatnie pióro lotki jest szorstkie, zakrzywione do góry, au ptaka siedzącego silnie wystaje ponad grzbiet. Dziób jest czerwony, łapy są żółte. Samica jest jaśniej ubarwiona, w odcieniach szarości z białawymi zmarszczkami na spodniej stronie szyi, „lustro” skrzydła jest zielone, a dziób jest szary. Waga samca 570-800 g, samica 428-659 g. Długość ciała (obie płcie) 41-49 cm, rozpiętość skrzydeł 68-74 cm.

Pierwotnym siedliskiem tej kaczki są lasy dorzecza rzeki Amur i wschodnich Chin. W XX wieku został zaaklimatyzowany w Europie Zachodniej, gdzie jest hodowany jako ozdobny ptak parkowy. Gniazduje w dziuplach.

Yuri Kvach, ur. Lideyka, Lida (rejon grodzieński), obs. 23 października 2014

Irina Gruzdilovich, res. Dubrovskoe, env. wieś Raubichi, rejon miński Yuri Kvach, r. Lideyka, Lida (rejon grodzieński), obs. 29 października 2014 Yuri Kvach, ur. Lideyka, Lida (rejon grodzieński), obs. 1 stycznia 2015 Yuri Kvach, ur. Lideyka, Lida (rejon grodzieński), obs. 15 lutego 2015 Yuri Kvach, ur. Lideyka, Lida (rejon grodzieński), obs. 20 marca 2015 r

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Świat zwierzęcy Białorusi. Kręgowce: podręcznik do nauki" Mińsk, 2013. -399 str.

2. Nikiforov M. E., Samusenko I. E. "Znaleziska i spotkania ptaków, zatwierdzone przez Białoruską Komisję Ornitologiczno-Fauny 16 stycznia 2013 r." / Subbuteo 2014, tom 11 s. 84-90

2. Protokół posiedzenia BOFC nr 2 (2018) z dnia 03.04.2018r

3. Gruzdilovich I. Wiadomość osobista z materiałem fotograficznym z dnia 18.03.2019

4. Kaczka mandarynka została ponownie odnotowana w rezerwacie przyrody Berezinsky! / Państwowa Instytucja Ochrony Środowiska „Rezerwat Biosfery Berezinsky”

Wygląd

Masa ciała kaczki może dochodzić do 700 gramów, ale średnia waga to 450-500 gramów.

Rozpiętość skrzydeł osoby dorosłej osiąga 550-600 mm. Na głowie ma grzebień, który różni się tylko kolorem, u samca jest wyraźny, a u samicy łączy się z ogólnym kolorem.

Upierzenie samca w okresie godowym można pomalować na następujące palety kolorów:

  1. Pomarańczowy,
  2. Ochra żółty
  3. Fioletowy,
  4. Zielony,
  5. Niebieski,

Wydaje nam się, że nawet człowiek nie byłby w stanie ułożyć tej kolorowej układanki tak harmonijnie, jak zrobiła to Matka Natura. Jeśli chodzi o wygląd kobiety, pozostaje niezmieniony przez całe jej długie życie.

Stopy mogą być ciemnożółte lub jaskraworóżowe, mają cztery palce, jeden z nich znajduje się z tyłu. Trzy przednie palce pokryte są błonami skórnymi, dzięki czemu ptak szybko nabiera prędkości podczas pływania.

Jeśli przyjrzysz się uważnie dziobowi kaczki, zauważysz, że samiec ma czerwony odcień, a dziób samicy ma żółto-szary kolor.

Siedlisko

Preferowanymi miejscami do życia są doliny leśnych rzek lub głuche jeziora, zaśmiecone różnymi wiatrochronami. Gniazda znajdują się w dziuplach na wysokości od sześciu do piętnastu metrów. Nie przywiązują się do gniazda i w przyszłym roku próbują zbudować nowe.

Czasami, ale bardzo rzadko, gniazdują na ziemi w gęstej trawie.

Styl życia

Samiec zyskuje ekstrawagancki wygląd podczas tańców godowych i lotów długodystansowych do ciepłych krajów. Na zimę wolą migrować do krajów takich jak:

  • Japonia,
  • KRLD,
  • Chiny,

W sezonie letnim ptak tego gatunku często gniazduje na terytorium Federacji Rosyjskiej, tutaj jest tylko kilka okręgów federalnych, w których można go spotkać:

  • Sachalin, Kunashir,
  • Amur, region Sachalin,
  • Chabarowsk,

Jak już zrozumiałeś, nie prowadzi siedzącego trybu życia iw zależności od pory roku regularnie zmienia miejsce zamieszkania. Z powyższych rejonów próbuje wylecieć do końca września. U mandarynek pierzenie się występuje dwa razy w roku, samce gromadzą się w ogromnych grupach.

Reprodukcja

Kaczka mandarynka tworzy kilka razy i na zawsze. Po długim locie na terytorium lęgowe mogą długo wybierać miejsce na przyszłe gniazdo, w tym czasie można je obserwować siedząc na drzewach.

Po kryciu samica składa od 6 do 15 jaj. Przez 30 dni pod żadnym pozorem nie opuszcza sprzęgła, nawet jeśli grozi jej potencjalne niebezpieczeństwo. Wynika to z faktu, że ich jaja są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury.

Po określonym czasie z jaj, które są już gotowe do opuszczenia gniazda, zaczynają wykluwać się małe pisklęta. Wydawałoby się, że jest to niemożliwe, ponieważ gniazdo znajduje się na wysokości piętnastu metrów, ale z naturą nie można dyskutować - na wolności wszystko jest możliwe!

Na rozkaz matki kaczuszki wyskakują z zagłębienia, gdy upadają i pozostają całkowicie nietknięte z powodu nóg i słabych skrzydeł, które tłumią prędkość.

Jedzenie

Ich dieta obejmuje nie tylko pokarm roślinny, ale także pokarm dla zwierząt. Pokarm roślinny obejmuje:

  1. Ziarna ryżu,
  2. Żołędzie,
  3. Rośliny wodne,

Menu pochodzenia zwierzęcego obejmuje:

  1. Mięczaki,
  2. Małe ryby i ich kawior,
  3. Owady,
  4. Robaki,
  5. Ślimaki,

Dieta okazała się dość nieskromna, a menu bardzo urozmaicone.

Wrogowie

Niestety ta piękna kaczka ma w Rosji dwóch wrogów. Pierwszy to jenot, niszczy ich gniazda, drugi to osoba (myśliwy), która omyłkowo bierze tego ptaka za zwykłą kaczkę i strzela do niego.

Długość życia

Nie mamy wiarygodnych danych na temat tego, jak długo żyje kaczka tego gatunku, ale porównując ją z najbliższymi krewnymi, możemy założyć, że może przeżyć od 15 do 20 lat.

Czerwona książka

Ten gatunek ptaków nie podlega żadnej kategorii ochrony, która w jakiś sposób wpłynęłaby na ich wyginięcie, ale w Rosji, jest wymieniony w czerwona książka a polowanie na nią jest prawnie zabronione, ponieważ gatunek ten jest uznawany za niezwykle rzadki. Według naukowców ten ptak nie jest zagrożony w najbliższej przyszłości.

Interesujące fakty

  • W Chinach i Japonii jest przedmiotem czci.
  • Przed kryciem samiec mandarynki wykonuje dla swojej ukochanej tańce godowe.
  • Jeśli wśród tych ptaków zobaczysz albinosa, nie zdziw się - jest to częste zjawisko dla tego gatunku.
  • W Chinach nowożeńcy otrzymują usługę z udziałem tych ptaków, ponieważ stanowią one harmonijny i długotrwały związek małżeński.
  • Na populację może mieć silny wpływ pogoda panująca podczas rozrodu, ponieważ pisklęta są w tym momencie bardzo wrażliwe, niewielka hipotermia organizmu prowadzi do śmierci.
  • Niedawno nazywano je kaczkami chińskimi lub mandarynkowymi.

Wiesz to.

Czy lisa polarnego można pomylić z lisem?

Aby poszerzyć swoje horyzonty lub napisać raport jakościowy i streszczenie, zdecydowanie zalecamy przeczytanie poniższych artykułów. Jesteśmy przekonani, że po przeczytaniu tych artykułów dowiesz się wielu unikalnych i przydatnych informacji. Życzymy dobrego nastroju w naszym przyjaznym zespole!

Pająk krabowy lub chodzik (łac. Thomisidae)

Drogi Gościu! Aby uzyskać pełne informacje o dzikich zwierzętach lub owadach, musisz znać ich klasyfikację naukową. Główna klasyfikacja naukowa zwierzęcia obejmuje:

  • Klasa,
  • Rodzina,
  • Oderwanie,

Zapraszamy do skorzystania z poniższego linku i uzupełnienia wiedzy o fakty naukowe. Dziękujemy, że jesteście z nami!

Status gatunkowy w przyrodzie

Należy do gatunków najmniej niepokojących, ponieważ dobrze rozmnaża się w niewoli. Znajduje się w Czerwonej Księdze Rosji.

Wokalizacja

Kaczki mandarynki to ciche kaczki. Poza sezonem lęgowym rzadko się odzywają. W okresie godowym piszczą lub gwizdają. Samiec, opiekujący się kobietą, dudni niskim głosem.

Zwierzę w moskiewskim zoo

Kaczki mandarynki trzymane są w naszym zoo od dawna. Można je oglądać przez cały rok na wybiegu zewnętrznym na Nowym Terytorium ZOO, obok Pawilonu Ptaków i Motyli, gdzie są trzymane razem z innymi gatunkami ptaków. Ponieważ mandarynki gniazdują w dziuplach, muszą zachować zdolność latania, w przeciwnym razie nie będą w stanie dostać się do zagłębienia. Dlatego mandarynka nie jest trzymana w stawie, ale w klatce na świeżym powietrzu, zamkniętej ze wszystkich stron siatką. W tej wolierze specjalnie dla kaczek gniazdujących w dziuplach znajdują się drewniane domki - dziuple. Dobrze się rozmnażają, mandarynki są bardzo dobrymi rodzicami, ale w wolierze jest duże skupienie ptaków, jaja mandarynek są zabierane do inkubatora, aby pisklętom nic się nie stało.
W wolierze mandarynki mają okazję wejść do wnętrza i rozgrzać się, jeśli jest bardzo zimno.
Kaczkę mandarynkową, podobnie jak inne kaczki, karmi się specjalną mieszanką paszową dla ptactwa wodnego; należy jej podawać marchewkę, kapustę i inne warzywa.

Funkcje związane ze stylem życia

Kolorowa kaczka uwielbia osiedlać się w pobliżu górskich rzek, gdzie nad wodą wiszą drzewa z zakrzywionymi koronami lub w lasach, gdzie rzeka koniecznie płynie. Pary zakładają gniazda na gałęziach drzew bezpośrednio nad wodą, która jest zaśmiecona wiatrowskazami. To nie jest zwykły kaprys. W takich miejscach małym kaczuszkom będzie łatwiej uczyć się na kruchych błonach i skrzydłach planowania z zagłębienia i nauczyć się pływać.

Zabawny fakt! Kaczka mandarynka - kopia z Czerwonej Księgi. Pod koniec ubiegłego wieku było około 15 tysięcy par.

Miniaturowe kaczki bardzo cierpią z powodu ataków jenotów. Również w okresie linienia, kiedy kaczor zrzuca eleganckie pióro i staje się podobny do swoich zwykłych odpowiedników, myśliwi strzelają do niego przez pomyłkę lub ignorancję.

Kaczka zmienia strój dwa razy w roku. Smoki z takim szacunkiem podchodzą do swoich luksusowych garniturów, że na początku linienia zbłąkają się w duże stada i nieśmiało chowają się w zaroślach, dopóki nie zdobędą nowego. W tej chwili są praktycznie nie do odróżnienia od samicy kaczki mandarynki.

Dieta chińskiej kaczki na wolności

Menu mandarynek jest zróżnicowane, ale ulubionym przysmakiem są żaby i żołędzie. Poza tym szczęśliwie wchłaniają:

  • nasiona różnych roślin,
  • Mała ryba,
  • ślimaki,
  • chrząszcze itp.

Ptaki nie gardzą zbożami, jedzą ryż i grykę i często plądrują na zimowych polach.

Hodowla potomstwa

Wędrujące kaczki wracają czasem ze swoich zimowisk w śnieg, który jeszcze nie stopił. Wraz z nadejściem okresu godowego rozpoczyna się zaciekła walka o kacze piękności. Ptaki urządzają pojedynki, a zwycięzca otrzymuje w nagrodę wybraną pannę młodą.

Po złożeniu przez kaczkę małych kremowych jaj (7-14 sztuk) wysiaduje je przez miesiąc bez opuszczania gniazda. Żywi się tym, co przyniesie kaczor. Aby wychować młode potomstwo, para potrzebuje całego sezonu letniego. Rodzice wspólnie uczą je pływać, latać, chronić się przed drapieżnikami i znajdować pożywienie. Lęg wychodzi na żer dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Pisklęta zaczynają latać 40 dni po urodzeniu.

Kaczka mandarynka w niewoli

Egzotyczna i mała kaczka dobrze przystosowuje się do życia w środowisku człowieka. Dobrze osiedla się na terenach zoologicznych i miejskich, a nawet rodzi potomstwo. Co więcej, rzadkiego ptaka można zabrać do domu. Inną kwestią jest to, że cena za tę przyjemność jest dość wysoka.

Wielobarwne ptaki nie lubią zimna, hipotermia szkodzi ich zdrowiu. Dlatego jeśli za oknem jest poniżej + 5C, to kaczki należy przenieść do ciepłej woliery z miękkimi słomianymi matami i basenem z podgrzewaną wodą. Pływanie z mandarynkami to konieczność.

W miesiącach letnich kaczki żyją bez problemów, podobnie jak inne pierzaste zbiorniki wodne. To prawda, że ​​warunki dla nich są wymagane jak najbardziej naturalne: drzewa, gruz, słupy, aby było na czym usiąść.

W niewoli samica czasami odmawia siedzenia na jajach. Jest tylko jedno wyjście - umieścić przyszłe pisklęta pod bardziej elastyczną kurą lęgową.

Opis

W pełnym upierzeniu samiec mandarynki ma dwa „żagle” piór, które rosną pionowo na grzbiecie, jasny wielokolorowy grzebień na głowie oraz szeroki biały pas za oczami, obszyty od góry i od dołu ciemniejszymi piórami. Kolor upierzenia samic jest skromniejszy, biały pasek za oczami nie jest tak szeroki jak u samca, a dolna część ciała pokryta jest wieloma jasnymi plamkami. Masa ciała kaczki mandarynki waha się od 428 do 693 gramów.

Powierzchnia

Kaczka mandarynka żyje we wschodniej Syberii, Chinach, Japonii. Zimy zwykle występują w południowych Chinach i Japonii. W Wielkiej Brytanii występują niewielkie populacje kaczek mandarynek.

Siedlisko

Kaczka mandarynka preferuje lasy Chin i Japonii. Występują w zalesionych górskich rzekach i stawach, w których można brodzić i żerować.

Biomy lądowe: las,

Biomy wodne: jeziora, rzeki i stawy.

Zachowanie

Na Dalekim Wschodzie kaczka mandarynka to ptaki wędrowne. Niektóre z kaczek występujących w Wielkiej Brytanii również dokonują migracji sezonowych, chociaż większość kaczek brytyjskich prowadzi siedzący tryb życia. Ptaki te mogą podróżować do 500 mil w ciągu 24 godzin.

Komunikacja i percepcja

Kanały percepcyjne kaczek mandarynek: wizualne, dotykowe, akustyczne i chemiczne.

Wartość ekonomiczna dla ludzi: pozytywna

Kaczki mandarynki eksportowano na zachód, a dokładniej do Wielkiej Brytanii, gdzie od 1745 roku hodowano je w niewoli jako ptaki ozdobne.

Stan ochrony

Zniszczenie siedlisk miało poważny wpływ na populacje wschodnich kaczek mandarynek. W 1911 roku otwarto do budowy las Dong Ling, bastion kaczki mandarynki, co stanowi zagrożenie dla siedliska kaczek. Do 1928 roku pozostało tylko kilka obszarów nadających się do rozmnażania. Obecnie azjatycka populacja kaczek mandarynek liczy około 20 000 ptaków. Jednym z czynników, który pomógł przetrwać kaczce mandarynki, jest to bezsmakowe mięso, które sprawia, że ​​nie poluje się na nie w poszukiwaniu pożywienia.

Pin
Send
Share
Send
Send