Rodziny ptaków

Wodniczka Acrocephalus palustris - nowy gatunek fauny rosyjskiego Dalekiego Wschodu i Kraju Nadmorskiego

Pin
Send
Share
Send
Send


Sotnikov V.N. 2002. Mewa - Larus canus Linnaeus, 1758 // Ptaki regionu Kirowa i terytoriów przyległych. Kirov, 1, 2: 259–268.

Stolyarova I.V. 2018. Zagnieżdżenie mewy Larus canus na drzewie w Parku Katarzyny miasta Puszkin // Rus. ornithol. zhurn. 27 (1638): 3311–3314.

Odważny V.M. 2015. Ptaki Petersburga: Ilustrowana książka informacyjna. SPb.: 1-463.

Brave V.M., Zanin S.L. 2018. Gniazdowanie mewy Larus canus na drzewie w parku w Sankt Petersburgu // Rus. ornithol. zhurn. 27 (1635): 3220–3223.

Cherenkov A.E., Semashko V.Yu., Tertitskiy G.M. 2014. Ptaki Wysp Sołowieckich i Zatoki Onega Morza Białego: materiały i badania (1983-2013). Archangielsk: 1-414.

Shepel A.I., Matveeva G.K. 2014. Mewa - Larus canus L., 1758 // Ptaki miasta Perm. Perm: 138-140.

Shergalin E.E. 2009. Nietypowe gniazdowanie mewy Larus canus na lotnisku w Tallinie // Rus. ornithol. zhurn. 18 (528): 2082-2083.

Yudin K.A., Firsova L.V. 1988. Mewa - Larus canus Linnaeus, 1758 // Ptaki ZSRR. Mewy. M.: 182-199.

Russian Ornithological Journal 2018, tom 27, wydanie ekspresowe 1696: 5672-5674

Wodniczka Acrocephalus palustris to nowy gatunek fauny rosyjskiego Dalekiego Wschodu i Kraju Nadmorskiego

Valery Pavlinovich Shokhrin. Wspólna Dyrekcja FSBI Państwowego Rezerwatu Przyrody Łazowskiego i Parku Narodowego „Zew Tygrysa”. Św. Centralnaya, 56, wieś Lazo, ośrodek regionalny, Kraj Nadmorski, 692980. Rosja. E-mail: [email protected] Yaroslav Andreevich Redkin. Muzeum Zoologiczne Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego, ul. Bolszaja Nikitskaja, 6, 125009 Moskwa, Rosja. E-mail: [email protected]

Otrzymano 16 listopada 2018 r

Wodniczka Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798) jest typowym występującym gatunkiem europejskim, którego część lęgowa rozciąga się od Oceanu Atlantyckiego po wschodnie regiony europejskiej Rosji i dalej na wschód do wschodnich zboczy Grzbiet Uralu (Iwanow 1976, Stepanyan 1990). Na Syberii Zachodniej wodniczki obserwowano w środkowej części stepu Baba (Ruzsky 1946, Pukinsky 1969) oraz w okolicach Nowosybirska (Yudkin 1999, Zhukov i in. 2009). Ogólnie informacje z tego regionu są bardzo skąpe. Wodniczka jest tu raczej rzadka niż pospolita; znaleziska lęgowe są rzadkie. Na dużych obszarach gatunek w ogóle nie został znaleziony (Ryabitsev 2001). Istnieją dowody na gniazdowanie tych ptaków w okolicach Krasnojarska oraz w rezerwacie Stolby (nr

brody 1971). Wodniczka jest wymieniana jako pospolity ptak gniazdujący w Kotlinie Minusińskiej (Prokofiew 1987), ale według innych źródeł jest tu rzadkością (Savchenko, Baikalov 1996). Mieszka w Kazachstanie i Dolnej Syrdarii. Odnotowano loty do Turkmenistanu. Zimy w Afryce Południowo-Wschodniej (Ivanov 1976, Stepanyan 1990). Gatunek ten nie był wcześniej notowany na wschodzie Eurazji.

Po raz pierwszy w Kraju Nadmorskim 26 września 2018 roku dorosłego samca wodniczki błotnej (patrz ilustracja) złapała sieć pająka na wybrzeżu Morza Japońskiego w Rezerwacie Przyrody Łazowski, w dolinie rzeki Rzeka Proselochnaya (43 ° 01 'N, 134 ° 07' E).).

Dorosły samiec wodniczki Acrocephalus palustris. Rezerwat Lazovsky, rzeka Proselochnaya. 26 września 2018 r. Zdjęcie: V.P. Shokhrin

Łowisko znajdowało się w zaroślach piołunu, z niewielką domieszką trzcin i paproci. Wymiary złapanego ptaka, mm: długość skrzydła 66,0, długość ogona 54,5, długość stępu 22,0, długość dzioba wzdłuż kalenicy 11,0, długość dzioba od przedniej krawędzi nozdrza 7,9, długość wierzchołka skrzydła (różnica długości lotu pierwotnego i wtórnego pióra) - 19.3. masa ciała 12,8 g. Ptak był pozornie zdrowy, ruchomy i dobrze odżywiony (7 punktów na 10). Podczas sekcji zwłok odnotowano również znaczną ilość tłuszczu podskórnego.

Autorzy są wdzięczni V.N. Miedwiediewa za wykonanie tuszki drobiowej, która została zdeponowana w Muzeum Zoologicznym Uniwersytetu Moskiewskiego przy wsparciu grantu Rosyjskiej Fundacji Nauki „Podstawy naukowe do stworzenia narodowego

depozytariusz systemów żywych ”(grant nr 14-50-00029). Część prac wykonanych przez Ya.A. Redkin wykonano w ramach tematu państwowego AAAA-A16-116021660077-3 „Analiza taksonomiczna i biochorologiczna świata zwierząt jako podstawa do badania i zachowania struktury różnorodności biologicznej. "

Bezborodov V.I. 1971. Do awifauny rezerwatu Stolby // Tr. rezerwa "Stolby" 8: 65-69.

Zhukov V.S., Carey D.D., Leader P.D., Kennerly P.R., Balatsky N.N. 2009. Blada jaskółka i wodniczka w regionie Nowosybirska // Materiały do ​​rozmieszczenia ptaków na Uralu, na Uralu i Zachodniej Syberii. Jekaterynburg, 14: 5355.

Prokofiev S.M. 1987. Awifauna depresji miusińskiej i jej przemiany na przestrzeni 80 lat //

Fauna i ekologia ptaków i ssaków środkowej Syberii. M.: 151-172. Pukinsky Yu.B. 1969. Paseryny naturalnych krajobrazów niziny Baraba // Pytania ekologii i biocenologii 8: 62-78. Ruzsky M.D. 1946. Zoodynamics of the Baraba Steppe // Tr. Tomsk. University 97: 36–77. Ryabitsev V.K. 2001. Ptaki Uralu, Cisurals i zachodniej Syberii: przewodnik. Jekaterynburg: 1–608. Savchenko A.P., Baikalov A.N. 1996. Rzadkie i rzadkie ptaki wróblowe na południu Syberii Nisei // Problemy zarządzania rezerwatem przyrody na Syberii: Postępowanie interregionu. naukowo-praktyczne conf. Shushenskoe: 144–147. Stepanyan L.S. 1990. Podsumowanie fauny ornitologicznej ZSRR. M.: 1-728. Yudkin V.A. (1999) 2011. Przerost wodniczki Acrocephalus palustris w Nowosybirsku // Rus. ornithol. zhurn. 20 (622): 31.

Russian Ornithological Journal 2018, tom 27, wydanie ekspresowe 1696: 5674-5675

O lotach czapli egipskiej Bubulcus ibis i bąka Botaurus stellaris w Jakucji

Natalia Vladimirovna Safonova. Państwowa instytucja budżetowa Republikańskie zoo „Orto-Doydu” Ministerstwa Ochrony Przyrody Republiki Sacha (Jakucja). Sverdlova Street, 14, Yakutsk, Republic of Sakha (Yakutia), 677005, Russia Maria Vsevolodovna Vladimirtseva. Federalny Państwowy Instytut Naukowy Instytut Biologicznych Problemów Wiecznej Zmarzliny SB RAS. Lenin Avenue, 41, 677980 Jakuck, Rosja. E-mail: [email protected]

Otrzymano 15 listopada 2018 r

Przelatującą czaplę egipską Bubulcus ibis zaobserwowano we wsi Khaptagai w Jakucji (61 ° 46'39 "N, 129 ° 47'09" E) w okresie od 25 maja do pierwszej połowy czerwca 2017 r. Pojedynczy ptak pojawił się na dziedzińcu budynku mieszkalnego i stale trzymał się blisko krów, ujawniając tym samym specyficzne skłonności do gatunku, odzwierciedlone w jego naukowej nazwie (wiadomo, że czapla egipska często towarzyszy

Pin
Send
Share
Send
Send