Rodziny ptaków

Czy to prawda, że ​​wróble robią gniazda

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Opis i funkcje
  • Klasyfikacja [edytuj]
  • Charakter i styl życia wróbla
  • jedzenie
  • Powielanie i oczekiwana długość życia
  • Wartość ekonomiczna [edytuj]
  • Naturalni wrogowie

Opis i funkcje

Niezrównany wygląd i ćwierkanie pomagają rozpoznać te niesamowite ptaki. Początkowo może się wydawać, że ich upierzenie jest szare. Przyglądając się uważnie, można złapać pierzaste brązowe odcienie z czarnymi plamami na górze. Głowa, umiejscowiona w pobliżu uszu i odwłok pierzastego mają kolor jasnoszary.

Ptak ma dość mocny dziób i krótki ogon. Ptaki są małe. Średnia długość ich ciała sięga 15 cm, a wróble ważą nie więcej niż 35 g. Rozpiętość skrzydeł dochodzi do 26 cm.

Istnieją wyraźne różnice między samcami i samicami. Pierwszą z nich jest to, że samce są zawsze większe niż samice. Samiec ma wyraźnie widoczną czarną plamkę. Znajduje się przed brodą i piersiami.

Pierzasta głowa jest znacznie ciemniejsza niż u samicy. Brakuje jej również czarnej plamki. Jej klatka piersiowa i czubek głowy są jasnoszare. A oczy są ozdobione słabym szaro-żółtym konturem. Ptaki stoją na krótkich kończynach ze słabymi pazurami. Ich skrzydła są krótkie.

Najbardziej podstawową cechą wróbli jest to, że mają one bliski kontakt z ludźmi wszędzie i wszędzie. Można ich spotkać zarówno w zaludnionych miastach, jak iw skromnych, prawie opuszczonych wioskach, na polach. Na statkach podróżni ci docierają do miejsc, w których nigdy wcześniej nie byli i pozostają tam na stałe.

W rzeczywistości jest to siedzący siedzący ptak, który prawie nigdy nie opuszcza swojego zwykłego terytorium. Wróble rzadko mogą przekroczyć granicę tego obszaru, i to tylko w celu zwiadu, co dzieje się za nim.

Obecnie obserwuje się duże stada wróbli, które pomimo masowego skupienia żyją w doskonałej bliskości ludzi, ptaków i zwierząt.

Ale wróble nie nawiązują ufnych i pokojowych relacji ze wszystkimi ptakami. Czasami rabusie mogą całkowicie wypędzić sikorki i jerzyki z witryn. Małe ptaki czasami nie wytrzymują silnego ataku małych zuchwałych ludzi i oddają im terytorium.

Wróble mają doskonałą pamięć. Potrafią połączyć wszystko, co jest związane z osobą, w logicznym łańcuchu. Boją się kotów, ale mogą drażnić ją z jej własnego karmnika na własne ryzyko i ryzyko. Ten sam obraz można zaobserwować w odniesieniu do koni.

Wróble wcale nie boją się królików i kurczaków. Nie wahają się przedostać na swoje terytorium i zjeść z nimi posiłek. Wróble nie boją się ludzi. Ale należą właśnie do tych ptaków, które są bardzo trudne do oswojenia, więc zdjęcie wróbla i osoby jest prawdziwą rzadkością. To prawda, że ​​istnieją pojedyncze przypadki przyjaźni ludzi z tymi ptakami, ale tak naprawdę zdarza się to bardzo rzadko.

Mały ptak o brązowo-brązowym upierzeniu z szarymi, białymi, czarnymi plamami dał nazwę licznym gatunkom wróblowych. Obejmuje również małe ptaki - zięby, szczygły, śpiewające słowiki, jaskrawo ubarwione wilgi, malutki króliczek (o wadze do 10 gramów) i podgatunki, które na pozór różnią się od wróbli - czarne wrony, ćwierkające sroki, kawki polowe.

Egzotyczny Lyrebird to australijski ptak, uważany za symbol i narodowy skarb kraju ze względu na piękny długi ogon samców, również należy do gatunku wróblowego. Gatunek ten obejmuje rajskie ptaki o niezwykle pięknym kolorze, tropikalnych mieszkańców wysp Indonezji, Nowej Gwinei. Istnieje tylko około 5000 podgatunków wróblowych.

Niewielka waga i wielkość wróbla determinuje pewne cechy fizjologiczne i behawioralne. Ze względu na krótki ogon, rozpiętość skrzydeł, ptak może latać nawet do kwadransa. Ta cecha była używana do zwalczania wróbli w 1958 roku, za czasów Mao, Chińczyka.

Doszli do wniosku, że duża populacja ptaków zjada dużo ryżu i zbóż. Rozpoczął się masowy ruch przeciwko ptakom. Przy pomocy różnego rodzaju efektów hałasu nie pozwolono im lądować przez 15 minut, a ptaki zdechły. Zbiory w pierwszym roku naprawdę wzrosły, ale już w drugim zostały prawie zniszczone przez szarańczę i gąsienice, które zjadały wróble, co już doprowadziło do głodu i milionów zgonów Chińczyków.

Fizjologiczne cechy wróbli:

  • waga - do 25 gramów,
  • długość ptaka - 16-18 cm,
  • średnia temperatura ciała - 44 ⁰С,
  • puls osiąga 860 uderzeń na minutę,
  • przyspieszony metabolizm (pokarm jest trawiony i wydalany w postaci odchodów średnio w ciągu 15 minut),
  • upierzenie ma aż 1300 piór,
  • oczekiwana długość życia w normalnych warunkach naturalnych wynosi średnio do dwóch lat.

Wysokie tętno ptaka (14 razy większe niż u ludzi) zrodziło powiedzenie „drży jak wróbel”.

Klasyfikacja [edytuj]

  • Królestwo: zwierzęta
  • Rodzaj: Chordates
  • Klasa: ptaki
  • Zamówienie: PASSERIFORMES
  • Podrząd: Passeri
  • Nadrodzina: Passeroidea
  • Rodzina: Passerines
  • Rodzaj: Real Sparrows
  • Nazwa łacińska: Passer (Brisson, 1760)
  • Obejmuje 27 typów

Wyróżnia je mocny, krótki, gruby, stożkowaty, lekko zgięty dziób, krótkie nogi uzbrojone w słabe pazury, zaokrąglone krótkie skrzydła i krótki ścięty lub lekko ząbkowany ogon.

Wróble charakteryzują się dymorfizmem płciowym, co oznacza, że ​​samce i samice z reguły mają odmienne umaszczenie; samce charakteryzują się czarnym gardłem.

Wróbel domowy, wróbel miejski lub wróbel górski (przestarzały) - Passer domesticus

Wcześniej rodzaj prawdziwych wróbli przypisywano rodzinie tkaczy.

W Europie, Azji i Afryce występuje 27 (według innych klasyfikacji - od 16 do 35) gatunków wróbli:

  • Saxaul Sparrow (Passer ammodendri (Gould, 1872))
  • Somalijski Wróbel (Passer castanopterus (Blyth, 1855))
  • Passer cordofanicus (Heuglin, 1871)
  • Wróbel południowy (Passer diffusus (A. Smith, 1836))
  • Wróbel domowy (Passer domesticus (Linnaeus, 1758))
  • Passer Eminibey (Hartlaub, 1880)
  • Passer euchlorus (Bonaparte, 1850)
  • Passer flaveolus (Blyth, 1845)
  • Passer gongonensis (Oustalet, 1890)
  • Passer griseus (Vieillot, 1817)
  • Wróbel hiszpański lub czarnoskóry (Passer hispaniolensis (Temminck, 1820))
  • Passer iagoensis (Gould, 1838)
  • Passer insularis (Sclater et Hartlaub, 1881)
  • Passer italiae (Vieillot, 1817)
  • Passer luteus (Lichtenstein, 1823)
  • Cape Sparrow Passer melanurus (Statius Muller, 1776)
  • Passer moabiticus (Tristram, 1864)
  • Wróbel polny (Passer montanus (Linnaeus, 1758))
  • Wielki Wróbel (Passer motitensis (A. Smith, 1848))
  • Przechodzień Pyrrhonotus (Blyth, 1845)
  • Passer rufocinctus (Fischer et Reichenow, 1884)
  • Red Sparrow (Passer rutilans (Temminck, 1836))
  • Passer Shelleyi (Sharpe, 1891)
  • Desert Sparrow (Passer simplex (Lichtenstein, 1823))
  • Passer suahelicus (Reichenow, 1904)
  • Passer swainsonii (Rüppell, 1840)
  • Passer zarudnyi (Pleske, 1896)

    Samiec z gatunku kenijskiego Passer rufocinctus (Nanyuki, Kenia)

    Samiec Cape Sparrow (Passer melanurus, Namib Desert]]

    W przeszłości Passer italiae był klasyfikowany jako podgatunek albo brownie (Passer d. Italiae | (Vieillot, 1817)) lub hiszpańskiego (Passer h. Italiae (Temminck, 1820)), a Passer cordofanicus był klasyfikowany jako podgatunek dużego (Passer m. Cordofanicus) ...

    Na terytorium byłego ZSRR odnotowano wcześniej siedem gatunków: brownie (Passer domesticus), indyjskie (Passer indicus), polne (Passer montanus), hiszpańskie (Passer hispaniolensis), saksaul (Passer ammodendri), pustynne (Passer simplex) i czerwony (Passer rutilans) ... Obecnie wróbel indyjski jest uważany za podgatunek wróbla domowego (Passer d. Indicus).

    • Zdeponowane sekwencje nukleotydowe w EntrezNucleotide Database, GenBank, NCBI], USA: 220 (stan na 28 marca 2007).
    • Sekwencje białek zdeponowane w EntrezProtein Database, GenBank, NCBI, USA: 119 (stan na 28 marca 2007).
    • Ptaki Związku Radzieckiego / wyd. G. P. Dementieva i N. A. Gladkova. - M .: Nauka radziecka, 1954 - T. 5.

    Charakter i styl życia wróbla

    Te siedzące ptaki wolą gniazdować w jednym miejscu. Po dorastaniu ich potomstwo pozostaje z rodzicami, więc ptaki te tworzą bardzo duże stada. Para ptaków jest jednym na całe życie.

    Wróble na swoje gniazda wybierają różne miejsca, w których można je umieścić. Gniazdo tego ptaka można zobaczyć na okapie balkonu, w ptaszarni, w pustych budynkach z drewna i cegły, wśród rur, a nawet stert śmieci.

    Charakter tych ptaków wyróżnia się plugastwem. Zaciekle i gorliwie strzegą swojego mienia. Odważnie wkraczają do bitwy o swoje terytorium i przeżywają ptaki, które są jeszcze większe. Ponadto pokazują swoje usposobienie nie tylko w stosunku do obcych. Mogą, z powodu lub bez powodu, znęcać się nad swoimi bliskimi.

    Cisza i cisza absolutnie nie są charakterystyczne dla tych ptaków. Najmniejszy ruch w ich pobliżu powoduje bardzo gwałtowną reakcję, której towarzyszą hałaśliwe dźwięki.

    Wiosną, gdy między ptakami tworzą się pary, robi się szczególnie głośno i „gorąco”. Samce walczą między sobą o prymat nie tylko na drzewach, dachach, ale także wysoko na niebie.

    Po tym krwawe konsekwencje się nie zdarzają. Przeciwnicy rozpraszają się w różnych kierunkach, ale mija jakiś czas i ponownie wchodzą w pojedynek.

    Ptaki te żyją na prawie wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy i Arktyki. Chociaż wróble prowadzą siedzący tryb życia, nie latają w cieplejsze rejony, migrują w poszukiwaniu nowych miejsc do żerowania. Często podążają śladami człowieka do nowych miast, osad, na nowo zaorane ziemie. Szlaki migracji wróbli w Rosji dotarły do ​​Karelii, obwodu murmańskiego, a nawet niektórych regionów Jakucji.

    W zachowaniu ten ptak jest hałaśliwy, ciągle się porusza, słychać jego ćwierkanie. Wróble mają nieco absurdalny charakter, często w okresie godowym urządzają małe walki o pożywienie. W tym samym czasie wróbel, który jako pierwszy znajduje pożywienie, daje sygnał pozostałym. Na wypadek niebezpieczeństwa w stadzie znajduje się stróż.

    Ptaki oczyszczają swoje upierzenie ze szkodników „kąpiąc się” w piasku. Potem wyglądają niezbyt czysto, ale ta metoda jest dość skuteczna.

    Wróble dobrze pływają, aw okresie grożącego im niebezpieczeństwa potrafią ukryć się przed wrogiem w wodzie.

    Krótkie nogi dosłownie nie pozwalają ptakowi „uciec”, dlatego w skokach poruszają się po twardej powierzchni.

    Jedzenie

    Im mniejszy ptak, tym szybszy jest jego metabolizm. Wróbel jest w ciągłym ruchu i szuka pożywienia. Umiera w ciągu dwóch dni bez jedzenia. Najważniejszą rzeczą, która pomaga ptakowi, jest jego wszystkożerność.

    Co jedzą wróble? Ich dieta jest zróżnicowana:

    • pokarm białkowy: małe owady, gąsienice,
    • zboża, nasiona ziołowe,
    • trawa, warzywa, jagody, owoce.
    • kawałki mięsa, smalec,
    • Marnowanie jedzenia,
    • bułka tarta.

    Pomimo faktu, że wróbla nie można nazwać „smakoszem”, takie bezkrytyczne pożywienie zapewnia populacji przetrwanie na wolności.

    Wróble zjadają dosłownie wszystko. Nie mają szczególnych preferencji. Jedzą owady, ziarno, okruchy, odpady żywności ludzkiej. Te ptaki nie są szczególnie skromne. Potrafią siedzieć i bezczelnie patrzeć w usta osoby, która je przy stole w letniej kawiarni.

    Jeśli przez jakiś czas pozostanie w tym przypadku bez ruchu, ptak może spokojnie wspiąć się na stół i chwycić to, co przyciągnęło jego uwagę. Najmniejszy ruch zmusza ptaka do lotu. Ptaki nie mają chciwości na jedzenie. Całe stado zbiera się na smakołyk, po czym zaczyna się uczta.

    Nieznajome jedzenie jest testowane z wielką starannością. Lato jest szczególnie dobre dla wróbli wiejskich. W wiosce mają po prostu ogromny zapas jedzenia. Co więcej, strachy na wróble budowane przez ludzi w ogrodzie w celu odstraszania ptaków absolutnie nie są straszne dla wróbli.

    Oprócz tego pokarmu wróble żywią się również gąsienicami i innymi szkodliwymi owadami, które w dużych ilościach mogą spowodować nieodwracalne szkody dla gospodarki narodowej.

    Powielanie i oczekiwana długość życia

    Eksperci nie są zgodni co do tego, jak długo żyją wróble. W naturze, w sprzyjających warunkach, ich oczekiwana długość życia waha się od jednego do dwóch lat, ale w niewoli mogą żyć znacznie dłużej - do 9 lat, odnotowano przypadki i 11 lat. Czas trwania zależy od zapasów żywności, sezonowych warunków pogodowych.

    Wraz z nadejściem wiosny większość wróbli zaczyna się kojarzyć i gniazdować. Wróble domowe zaczynają się przede wszystkim rozmnażać, ponieważ w miastach temperatura jest o kilka stopni wyższa.

    Wróble wiejskie i domowe budują gniazda w różnych jamach: dziuplach, szczelinach, pustkach, pniach, pod dachami budynków, na drzewach. Kilkadziesiąt par może tworzyć małą kolonię. Gniazda są wykonane z źdźbeł trawy, słomek, piór. Wnętrze wyściełane jest miękkim materiałem. W sezonie para składa i usuwa do trzech lęgów (w regionach południowych).

    Samica wysiaduje jaja średnio przez dwa tygodnie, w ilości od 4 do 7-10 jaj. Wróble rodzą się nagie, bezradne. Kiedy zaczynają się wykluć, natychmiast zaczynają oddychać. Ich dziób jest żółty, wokół niego ta sama krawędź. Pisklęta są żarłoczne, a rodzice nieustannie szukają pożywienia.

    Są karmione głównie białkiem, pokarmami białkowymi: robakami, owadami, larwami, jajami mrówek. Taka dieta pozwala pisklętom szybko rosnąć, opiekować się pisklętami, więc 10-14 dnia są gotowe do opuszczenia gniazda. Rywalizacja o przestrzeń życiową i pożywienie zaczyna się już w gnieździe. Yellowworms nie biorą udziału w ceremonii ze słabymi braćmi - często wypychają je z gniazda.

    Pod koniec zimy słychać pieśni wróbli i można zauważyć ich próżność. Sugeruje to, że ich okres godowy jest właściwy. Jednocześnie bardzo rzadko unika się walki między rywalami. W efekcie na całe życie powstaje para, która do końca marca buduje własne rodzinne gniazdo.

    W kwietniu samica składa jaja. W gnieździe jest ich zwykle nie więcej niż 8. Samiec i samica będą potrzebować około dwóch tygodni na inkubację. I robią to razem.

    Rodzice również karmią owady i opiekują się swoimi urodzonymi razem dzieci. Dzięki takiej opiece pisklęta bardzo szybko stają się skrzydłami. Dzieje się to na początku czerwca. Rodzice w tym czasie zaczynają robić drugie sprzęgło. Jeśli warunki życia odpowiadają takim lęgom, mogą mieć około trzech.

    Nie żyją długo, około 5 lat. Ale wśród wróbli były też stulatki, które żyły 2 razy dłużej. Krótka żywotność tych ptaków wynika z surowości zim w niektórych miejscach.

    Wartość ekonomiczna [edytuj]

    Liczne badania bazy pokarmowej wskazują na przewagę pokarmu roślinnego u wróbla domowego, którego podstawą są nasiona zbóż. Dlatego na obszarach wiejskich wróble domowe mogą powodować duże szkody w uprawach. Niektóre gatunki (hiszpańskie, indyjskie podgatunki wróbla domowego) są złośliwymi szkodnikami zbóż i zwalczane są z nimi trujące przynęty.

    Odsetek szkodliwych owadów zjadanych przez dorosłego wróbla (na przykład prusików, żółwi) jest bardzo niewielki w stosunku do całego pożywienia. Dlatego wróbla domowego nie można uznać za przydatny w rolnictwie. Wśród owadów, które zjada, są też pożyteczne, na przykład biedronki, muchy kwiatowe. Pisklęta karmione są głównie owadami, wśród których aż 88 procent to Orthoptera.

    Ale z całkowitej liczby owadów karmionych pisklętami szkodliwe stanowią tylko 21-31%. Większość owadów nie jest interesująca dla gospodarki. Pisklęta lęgowe są również karmione pszenicą. W niektórych częściach Uzbekistanu około 40 procent otwartych żołądków zawierało pszenicę. Ciekawe, że wróble wolą niektóre odmiany pszenicy od innych, co niewidocznie wiąże się ze specyfiką budowy uszu.

    Ptakom trudniej jest wykluć bardzo kolczaste i gęste uszy i prawie ich nie dotykają. Badanie diety wróbla domowego w warunkach południowych regionów rolniczych sprawia, że ​​w miesiącach letnich uważamy go za bezwarunkowego szkodnika. Okazał się szkodliwy w Ameryce, dokąd przywieźli go imigranci. Obecnie wydaje się dużo pieniędzy, aby z tym walczyć.

    Naturalni wrogowie

    W środowisku miejskim głównym zagrożeniem dla wróbli są koty, zwłaszcza żyjące na zewnątrz. Z wysokości atakują je jastrzębie, krogulce. Czujnie wypatrują ofiary, szybko atakują.

    Dzikie wróble wiejskie żyjące na obrzeżach wsi, w rzadkich lasach, w zaroślach krzewów, powinny wystrzegać się nocnych marków. Niszczą gniazda, lisy polują na pisklęta. Kuna jest niebezpieczna, dobrze wspina się na drzewa.Nawet tak pozornie nieszkodliwe zwierzęta jak jeż, fretka, wiewiórka również nie mają nic przeciwko jedzeniu na jajach wróblowych.

    Wróbel, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, przynosi względną szkodę, zjadając plon. Ale korzyści z nich są znaczące, jedna para ptaków niszczy do 3 kg szkodników w ciągu miesiąca. Najważniejsze jest zachowanie równowagi na naturalnym obszarze między liczbą ludności a zasobami żywności.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send