Rodziny ptaków

Strzyżyk domowy

Pin
Send
Share
Send
Send


Wygląd. Bardzo mały, prawie dwa razy mniejszy od wróbla, ptak (jeden z najmniejszych w faunie Rosji), kasztanowobrązowy z ciemnym wzorem poprzecznym. Krótki ogon jest podniesiony. Różni się od małych przedstawicieli rodziny Warbler brakiem jasnej brwi.

Głos to trzaskający trick-tic-tic. Utwór jest głośny, energiczny major, z charakterystycznym, suchym trzeszczeniem, trylem. Słychać to do późnej jesieni.

Siedlisko. Zamieszkuje różne typy lasów z gęstym runem, zwykle blisko wody.

Jedzenie. Żywi się owadami i pająkami.

Miejsca lęgowe. Gnieździ się w lasach iglastych, mieszanych i liściastych, przylegając do starych, zagraconych terenów z zaroślami, zaroślami paproci, pokrzyw, malin, wiatrowskazami i zwałami zarośli, a także wilgotnymi i podmokłymi zaroślami olszy, wąwozów ciemnego lasu itp. .

Lokalizacja gniazda. Gniazdo osadzone jest nisko nad ziemią - w zaroślach, wśród świerkowych zarośli, w kupie chrustu, wśród wywróconych korzeni powalonego drzewa, na małych drzewach, w dziuplach szczelinowych na wysokości 0,5-2 m od na ziemi lub na samej ziemi między korzeniami drzew, w niszy brzegowej itp.

Materiał budulcowy gniazda. Gniazdo zbudowane jest z różnych materiałów, ale zawsze z domieszką znacznej ilości zielonego mchu i suchych liści. Najczęściej ściany są starannie utkane z suchych źdźbeł trawy i cienkich gałązek, a na zewnątrz grubą warstwą mchu, suchych liści paproci i innych roślin, czasem porostów. Wnętrze gniazda zwykle wyłożone jest mchem, puchem roślinnym i dużą liczbą małych piór. Czasami może brakować śmieci.

Kształt i wielkość gniazda. Dość duże gniazdo w kształcie kuli z małym bocznym wlotem jest bardzo umiejętnie skręcone. Wymiary gniazda: średnica zewnętrzna 90-120 mm, średnica wewnętrzna 60-70 mm, wysokość 160 mm, średnica otworu pod baterię 50 mm.

Cechy muru. Lęg 5-7 białych jaj z czerwonawymi plamami. Wielkość jaj: (16-18) x (12-13) mm.

Daty hodowli. Pomimo tego, że na południu kraju strzyżyk jest ptakiem osiadłym, stosunkowo późno zaczyna się rozmnażać. Dopiero pod koniec maja gniazdo kończy budowę i zaczyna składać jaja. Ale sam okres lęgowy kończy się bardzo szybko: pisklęta siedzą w gnieździe przez 11-12 dni, tyle samo trwa w przybliżeniu czas inkubacji, a pod koniec czerwca młode ptaki już wylatują z gniazd. Wrenom udaje się zrobić dwa lęgi w jednym sezonie lęgowym.

Samiec buduje podstawę kilku gniazd na terenie, a samica dokonuje ostatecznego wyboru, wyściełając tacę również piórami i wełną. Pozostałe gniazda w okresie wysiadywania przez samicę lęgów są wykorzystywane na noc przez samca.

Rozpiętość. Ukazuje się w lasach i górach europejskiej części Rosji, południowo-wschodniej Syberii, Dalekiego Wschodu, Kamczatki, dowódcy i Kurylów, prawdopodobnie na Ałtaju.

Zimowanie. Zimy w południowych regionach Rosji. Ptak zamieszkały i wędrowny.

Opis Buturlin. Podobnie jak Kinglet, to nasz najmniejszy ptak. Długość strzyżyka to tylko 9-10 centymetrów. Mały zadarty ogon wyraźnie pozbawia go solidności. Nazwa „orzech” najlepiej pasuje do postaci brązowej kurguzy, zwinnie rzucającej się gdzieś w rowie zaśmieconym chrustem lub w gąszczu gęstych jodeł lasu, jakby toczyła się kula. W półmroku lasu lub pod korzeniami drzew można go pomylić z myszą. Ale nagle słychać trzaskający „trick-tee-tick” i ta „mysz” szybko wylatuje z pęknięcia i znika w zaroślach. Grasując w takich miejscach, grzebiąc w chrustach, płotach, stosach drewna opałowego, strzyżyk od wczesnej wiosny do późnej jesieni znajdzie dla siebie wystarczającą ilość pokarmu dla zwierząt - różnorodne małe owady, pająki, wszy, krocionogi, ślimaki, a jesienią, kiedy te „ziemie” stają się rzadkie lub od -śnieżenie staje się mało dostępne, strzyżyk zaczyna jeść, leśne jagody (na przykład bzu czarnego).

Niemal wszędzie tam, gdzie występuje, strzyżyk prowadzi częściowo siedzący tryb życia, zmieniając swoje środowisko tylko na zimę. Jego dystrybucja jest bardzo szeroka. Gniazduje w całej Europie - od Półwyspu Skandynawskiego po Morze Śródziemne oraz w europejskiej części Rosji od Archangielska po Krym i Kaukaz. Występuje w Azji Środkowej (i dalej na południe - w Azji Mniejszej). Ale w dolnym biegu Wołgi oraz na zachodniej i środkowej Syberii nie ma strzyżyka, a tylko na Dalekim Wschodzie, wzdłuż rzek Amur, Ussuri i aż do Transbaikalia, żyje specjalny podgatunek (Daurian). Ze względu na siedzący tryb życia, a co za tym idzie dobrą izolację strzyżyków w różnych miejscach geograficznych oraz w Europie i na Kaukazie, na Krymie iw Azji Środkowej, żyją różne podgatunki.

Od wczesnej wiosny kilka strzyżyków upodobał sobie kawałek lasu lub gęste zarośla (czasem w ogrodach) i cały czas tam pozostają. Z każdym dniem śpiew samca staje się coraz głośniejszy i dłuższy, przyciągając uwagę siłą i czystością dźwięków. Śpiew strzyżyka w pobliżu (na przykład w pokoju) jest bezpośrednio ogłuszający i można mimowolnie zastanawiać się, jak taki mały ptak może śpiewać głośniej niż skowronek lub zięba. Z założenia pieśń strzyżyka jest połączeniem kilku częstych trylów, szybko przemieniających się w siebie i nagle urywanych. Bardzo przypomina tryle domowego kanarka, ale dźwięki są głośniejsze, bardziej soczyste i być może bardziej pospieszne. Strzyżyk śpiewa zarówno rano, jak iw środku dnia, podczas karmienia lubi wyskakiwać z trylem w jakieś podwyższone miejsce - na pniak, kupkę chrustu, chrust lub wierzchołek małej choinki .

Tu obok, wśród świerkowych zarośli, w zaroślach lub wśród wywróconych korzeni powalonych drzew, znajduje się gniazdo. Pod koniec maja jego budowa zwykle się kończy, a samica zaczyna nieść (na środkowym pasie). Gniazdo jest bardzo umiejętnie skręcone i ma kształt dość dużej kuli z bocznym wlotem. Jej materiał jest bardzo odmienny, ale zawsze z domieszką zielonego mchu i suchych liści. Wnętrze zwykle wyłożone jest piórami. Samica składa 6-7 bardzo małych jąder (o długości 15-16 milimetrów), białych, z czerwonawymi plamkami. Co ciekawe, w pobliżu głównego gniazda z jajami można czasem spotkać inne (a czasem aż dwa) - puste i gorzej zrobione. Istnieją sugestie, że gniazda te buduje samiec, któremu samica nie pozwala na udział w budowie gniazda głównego. Ale samiec bierze udział w wysiadywaniu jaj, a także bardzo pilnie karmi pisklęta. Nawet w trakcie karmienia, kiedy ptaki prawie co minutę ciągną pająka lub gąsienicę do gniazda lub piskląt, samiec znajduje czas na zaśpiewanie choćby małego fragmentu swojej piosenki.

Pisklęta w wieku jedenastu lub dwunastu dni już wczołgują się z gniazda i siedzą w pobliżu, kurczowo trzymając się cienkich gałązek na leśnym siedzeniu lub chowając się w kupie chrustu. Kiedy rodzice się zbliżają, wydają pisk („niebieski”). Ich kolor jest bardzo podobny do starych, ale na piersi czerwonawy.

Młodzi ludzie długo trzymają się razem, nawet po opuszczeniu ich przez rodziców, rozpoczynając drugi wniosek. A jesienią często można zobaczyć razem trzy lub cztery ptaki.

W północnej części Rosji część osobników migruje dalej na południe (zwłaszcza w śnieżne zimy), a strzyżyki zimą są tam znacznie rzadziej niż latem. Ale nawet pod koniec zimy, czasami w pobliżu niezamarzających źródeł w leśnych wąwozach lub nawet w ogrodach, słychać dźwięczną pieśń tego wytrzymałego i energicznego ptaka, wskazującą, że przed wiosną zaczęli ożywać i wracać do ojczyzny.

Pin
Send
Share
Send
Send