Rodziny ptaków

Płomykówka sulaweska osiąga długość od 41 do 50 cm

Pin
Send
Share
Send
Send


Płomykówka (Łac. Tytonidae) to jedna z dwóch rodzin sów.

Trójkątna tarcza twarzowa, zwężająca się ku dołowi, odróżnia płomykówki od prawdziwych sów. Ciało jest smukłe, głowa wąska i długa.

Wszystkie płomykówki są nocnymi łowcami i żywią się głównie małymi ssakami, takimi jak myszy, ryjówki, a także małymi ptakami i dużymi owadami. Aby uniknąć dźwięków podczas lotu, ich pióra mają specjalny puch, a same pióra mają specjalną strukturę.

W sumie w rodzinie płomykówek występują dwa rodzaje i piętnaście gatunków.

  • Rodzaj Maskowane płomykówki (Phodilus) lub płomykówki szare
    • Płomykówka zamaskowana (Phodilus badius)
    • Płomykówka afrykańska zamaskowana (Phodilus prigoginei)
  • Rodzaj Płomykówka (Tyto)
    • Płomykówka (Tyto alba) lub płomykówka zwyczajna
    • Płomykówka Złota (Tyto aurantia)
    • Płomykówka (Tyto capensis)
    • Płomykówka Minakhas (Tyto inexpectata)
    • Australijska płomykówka (Tyto novaehollandiae)
    • Płomykówka sulaweska (Tyto rosenbergii)
    • Płomykówka madagaskarska (Tyto soumagnei)
    • Płomykówka (Tyto tenebricosa)

Powierzchnia

Przedstawiciele rodziny znajdują się na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.

Jeden z gatunków płomykówki maskowej - wschodnia płomykówka maskowa występuje powszechnie w Azji Południowo-Wschodniej, druga - afrykańska - w Afryce Środkowej.

Płomykówka ma najbardziej rozległy zasięg, obejmuje Europę (w tym obwód kaliningradzki Rosji, Białorusi, zachodnie i centralne regiony Ukrainy i Mołdawii), Afrykę, Bliski Wschód, Azję Południową i Południowo-Wschodnią, Nową Gwineę i Australię, i cała Ameryka, z wyłączeniem północnych regionów Kanady i Alaski. Tyto glaucops występuje endemicznie na wyspie Haiti na Karaibach. Płomykówka żyje w Afryce Południowej i Środkowej, na Madagaskarze - na Madagaskarze. Pozostałe gatunki są endemiczne dla Australii, Nowej Gwinei, Nowej Brytanii, wyspy Manus i wysp Indonezji.

Płomykówki nie występują na Dalekiej Północy, na rozległych obszarach Azji i Nowej Zelandii.

Płomykówka Sulawesian

Płomykówka sulaweska osiąga długość od 41 do 50 cm, górna część ciała jest szaro-brązowa w cętki, u dołu biała, u góry czarna. Spód jest bladożółty z brązowymi plamami. Nogi są niezwykle mocne. W jego zasięgu występuje jeden gatunek płomykówki, płomykówka Minakhas, która jest znacznie mniejsza, bo ma od 27 do 31 cm długości.

Przestrzeń życiową płomykówki Sulawesian to wilgotna dżungla, krajobrazy zalesione i lasy. Występuje również na obszarach rolniczych, a także w pobliżu osad ludzkich. Zakres wysokości rozciąga się od nizin do 1100 m npm.

Dieta tej płomykówki nie została w pełni zbadana. Pożywienie ptaków stanowią szczury i norniki, a także małe kręgowce. Niewiele wiadomo na temat biologii reprodukcji. Nie ustalono również wielkości populacji. Uważa się jednak, że jest to gatunek szeroko rozpowszechniony na Sulawesi i jest mniej dotknięty wylesianiem, które ma miejsce na tych wyspach.

Pin
Send
Share
Send
Send