Rodziny ptaków

Pingwin grubodzioby

Pin
Send
Share
Send
Send


Najbardziej rozległy rodzaj z rodziny. Wszyscy przedstawiciele rodzaju charakteryzują się pogrubionym matowo czerwonym dziobem, czerwonawymi oczami, masywną głową na krótkiej szyi, zdobiącą pęki wydłużonych złotych piór w postaci „brwi” lub „korony”.

Żywią się krylem, a wiele gatunków dramatycznie wzrosło w ostatnich latach z powodu prawie całkowitej eksterminacji wielorybów, głównych konsumentów kryla na półkuli południowej.

Pingwin Sklater lub wielkodzioby (E. sclateri), grubodzioby (E. pachyrhynchus) i duży grubodzioby (E. solidus) - gniazdują tylko na wysepkach u wybrzeży Nowej Zelandii.

Pingwin grubodzioby

Długość ciała 55 - 60 cm, masa od 2 do 5 kilogramów, średnia 3 kilogramy. Jego pióra osiągają długość około 2,7 cm. Głowa i tułów pingwina są czarne, z przodu białe, plamy na policzki też są białe. U podstawy dzioba wyraźnie widoczne są żółte paski w kształcie krzyża, biegnące w kierunku oczu. Od grzbietu pisklęta są szarobrązowe z białą piersią i brzuchem.

1. Dystrybucja

Zamieszkuje wyspy Stewart i Solander oraz Nową Zelandię na południowo-zachodnim wybrzeżu Wyspy Południowej. Populacja gatunku liczyła od 5 000 do 10 000 par w latach 80. XX wieku, obecnie zmniejszyła się do 1 000 - 2500 par, ale jest uznawana za stabilną.

2. Styl życia

Pożywienie pozyskiwane jest z wód przybrzeżnych, odżywiając się skorupiakami, głowonogami i małymi rybami. W czasie lęgów migrują z wybrzeża, niektóre gniazda mogą znajdować się na wysokości 100 m n.p.m. Zimą pingwiny wiktoriańskie żyją w oceanie i żyją samotnie przez wiele miesięcy, w tym okresie przypada 75% ich życia. W lipcu pingwiny wychodzą na lęgowisko i spędzają tam 25% swojego życia. W ciągu dnia pingwiny chowają się w skalistych szczelinach i gęstej roślinności, wykazując aktywność tylko w nocy. Naturalnymi wrogami pingwinów są fretki, inne drapieżniki lądowe, które zostały wprowadzone do Nowej Zelandii. Wśród wodnych drapieżników występują foki i duże ryby.

3. Powielanie

W koloniach pary znajdują się w pewnej odległości od siebie. Nie gniazdują na otwartych przestrzeniach; do gniazdowania preferowane są skalne półki, zwalone drzewa, nory. Samce wracają na lęgowiska w lipcu, zwykle dwa tygodnie wcześniej niż samice. Gniazdo zbudowane jest z małych gałązek. Samice zwykle składają dwa bladozielone jaja. Wylęg jaj trwa 4-6 tygodni. Z reguły najczęściej jedno jajko umiera, ale jeśli oboje przeżyją, to rodzice nie są w stanie wykarmić dwóch piskląt, a słabsze pisklę umiera. Z dwóch piskląt przeżywa zwykle jajo wyklute z większego jaja. Z mniejszego jaja często nie wykluwa się ani jedno pisklę, ani nie umiera kilka dni po urodzeniu. Samiec przez pierwsze 2-3 tygodnie po wykluciu się pisklęcia przebywa w pobliżu gniazda i je chroni, podczas gdy samica szuka i pozyskuje pożywienie. Za dwa tygodnie oboje rodzice wyjeżdżają na żer w morzu, pozostawiając pisklę na brzegu w grupie młodych zwierząt. W wieku 75 dni pisklęta linią się i są już w stanie pływać w morzu.

Pin
Send
Share
Send
Send