Rodziny ptaków

Salangany: jerzyki jaskiniowe robią gniazda ze śliny, a Chińczycy robią z tej śliny elitarną zupę

Pin
Send
Share
Send
Send


Jerzyki żyją w małych grupach. Istnieje około 100 gatunków, zwykle podzielonych na dwie podrodziny i cztery plemiona. Jest najszybszym ptakiem na świecie i jest silnie uzależniony od warunków pogodowych. Szybki stworzone z myślą o powietrzu i wolności. Występują na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy i odległych wysp, do których nie udało im się jeszcze dotrzeć. W europejskim folklorze jerzyki były znane jako „diabelskie ptaki” - prawdopodobnie ze względu na ich niedostępność i podobnie jak sowy przyciągają więcej uwagi.

Pochodzenie gatunku i opis

Jerzyk jest średniej wielkości, wygląda jak jaskółka, ale trochę większy. Podobieństwa między tymi grupami wynikają z zbieżnej ewolucji, odzwierciedlającej podobny styl życia oparty na łapaniu owadów w locie. Jednak ich ścieżki rozeszły się w odległej przeszłości. Ich najbliższymi krewnymi są kolibry Nowego Świata. Starożytni uważali je za jaskółkę bez nóg. Naukowa nazwa Apus pochodzi od starożytnej greki α - „bez” i πούς - „noga”. Tradycja przedstawiania jerzyków bez nóg trwała do średniowiecza, co widać na zdjęciach heraldycznych.

Interesujący fakt: Taksonomia jerzyków jest złożona, a generyczne i gatunkowe granice są często kwestionowane. Analizę zachowania i wokalizacji dźwiękowych komplikuje ogólna równoległa ewolucja, podczas gdy analiza różnych cech morfologicznych i sekwencji DNA przyniosła niejednoznaczne i częściowo sprzeczne wyniki.

Jerzyk zwyczajny był jednym z gatunków opisanych przez szwedzkiego przyrodnika Karla Linneusza w 1758 roku w dziesiątym wydaniu jego Systema Naturae. Wprowadził dwumianową nazwę Hirundo apus. Obecny rodzaj Apus został utworzony przez włoskiego przyrodnika Giovanniego Antonio Scopoli w 1777 roku. Prekursor środkowoeuropejskiego podgatunku, który żył podczas ostatniej epoki lodowcowej, został opisany jako Apus palapus.

Jerzyki mają bardzo krótkie nogi, które służą przede wszystkim do chwytania pionowych powierzchni. Nigdy nie lądują dobrowolnie na ziemi, gdzie mogą znajdować się w trudnej sytuacji. W okresach braku lęgów niektóre osobniki mogą spędzać do dziesięciu miesięcy w ciągłym locie.

Wygląd i funkcje

Zdjęcie: Szybki w locie

Jerzyki mają długość od 16 do 17 cm i rozpiętość skrzydeł od 42 do 48 cm, w zależności od wieku osobnika. Są czarnobrązowe z wyjątkiem brody i gardła, które mogą mieć kolor biały do ​​kremowego. Ponadto górna część lotek jest bladobrązowo czarna w porównaniu z resztą ciała. Jerzyki można również odróżnić po umiarkowanie rozwidlonych piórach na ogonie, wąskich półksiężycowych skrzydłach i przeraźliwych odgłosach krzyków. Bardzo często mylone są z jaskółkami. Swift jest większy, ma zupełnie inny kształt skrzydeł i przekątną lotu niż jaskółki.

Wszystkie gatunki z rodziny Apodidae (jerzyk) mają unikalne cechy morfologiczne, boczną „łapę chwytającą”, w której jeden i dwa palce opierają się o trzy i cztery palce. Dzięki temu konwencjonalne fryzury przylegają do obszarów, takich jak kamienne ściany, kominy i inne pionowe powierzchnie, do których inne ptaki nie mogą dotrzeć. Mężczyźni i kobiety wyglądają tak samo.

Gdzie mieszka jerzyk?

Zdjęcie: jerzyk

Jerzyki żyją na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, ale nie na dalekiej północy, na dużych pustyniach czy na wyspach oceanicznych. Jerzyk pospolity (Apus apus) można znaleźć w prawie każdym regionie od Europy Zachodniej po Azję Wschodnią oraz od północnej Skandynawii i Syberii po Afrykę Północną, Himalaje i środkowe Chiny. Zasiedlają to całe pasmo w okresie lęgowym, a następnie migrują podczas zimowych miesięcy w południowej Afryce, z Zairu i Tanzanii na południu po Zimbabwe i Mozambik. Letni zasięg rozciąga się od Portugalii i Irlandii na zachodzie po Chiny i Syberię na wschodzie.

Rozmnażają się w takich krajach jak:

  • Portugalia,
  • Hiszpania,
  • Irlandia,
  • Anglii,
  • Maroko,
  • Algieria,
  • Izrael,
  • Liban,
  • Belgia,
  • Gruzja,
  • Syria,
  • Indyk,
  • Rosja,
  • Norwegia,
  • Armenia,
  • Finlandia,
  • Ukraina,
  • Francja,
  • Niemcy i inne kraje europejskie.

Jerzyki zwyczajne nie rozmnażają się na subkontynencie indyjskim. Większość siedlisk lęgowych znajduje się w strefach umiarkowanych, gdzie znajdują się odpowiednie drzewa do gniazdowania i duże otwarte przestrzenie do zbierania pożywienia. Jednak siedlisko jerzyków staje się tropikalne na kilka miesięcy po migracji do Afryki. Ptaki te preferują obszary z drzewami lub budynki z otwartymi przestrzeniami, ponieważ mają możliwość korzystania z pionowych powierzchni, takich jak kamienne ściany i rury, ze względu na ich wyjątkowe fizyczne przystosowania.

Co je jerzyk?

Jerzyki zwyczajne są ptakami owadożernymi i żywią się wyłącznie owadami powietrznymi i pająkami, które chwytają dziobem podczas lotu. Owady gromadzą się w gardle, używając produktu ze ślinianki, tworząc kulkę pokarmową lub bolus. Jerzyki przyciągają stada owadów, ponieważ pomagają one szybko zebrać wystarczającą ilość pożywienia. Szacuje się, że na jedną bolus przypada średnio 300 owadów. Liczby te mogą się różnić w zależności od liczebności i wielkości ofiary.

Najczęściej używane owady:

  • mszyca,
  • osy,
  • pszczoły,
  • mrówki,
  • chrząszcze,
  • pająki,
  • muchy.

Ptaki latają z otwartym dziobem, łapiąc zdobycz za pomocą szybkich manewrów lub po prostu lecąc szybko. Jeden z typów jerzyków może osiągnąć prędkość 320 km / h. Często latają w pobliżu powierzchni wody, aby złapać latające tam owady. Zbierając pożywienie dla nowo wyklutych piskląt, dorosłe chrząszcze umieszczają je w elastycznym worku na gardło. Po zapełnieniu worka jerzyk wraca do gniazda i karmi młode. Młode jerzyki lęgowe są w stanie przetrwać kilka dni bez pożywienia, obniżając temperaturę ciała i tempo przemiany materii.

Interesujący fakt: Z wyjątkiem okresu lęgowego jerzyki większość życia spędzają w powietrzu, żyjąc energią owadów złapanych w locie. Piją, jedzą, śpią na skrzydle.

Niektóre osoby latają przez 10 miesięcy bez lądowania. Żaden inny ptak nie spędza tyle życia w locie. Ich maksymalna prędkość lotu poziomego wynosi 111,6 km / h. W ciągu całego życia mogą pokonać miliony kilometrów.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Black Swift

Jerzyki to bardzo towarzyski gatunek ptaków. Zwykle gniazdują, żyją, migrują i polują na pożywienie w grupach przez cały rok. Ponadto ptaki te są wyjątkowe pod względem zdolności do utrzymywania się w powietrzu przez dłuższy czas. Często spędzają cały dzień na skrzydle, lądując tylko w celu nakarmienia młodych piskląt lub na noc. Szacuje się, że jerzyki przelatują co najmniej 560 km dziennie w okresie lęgowym, co świadczy o ich wytrzymałości i sile, a także niesamowitych zdolnościach lotniczych.

Jerzyki mogą również łączyć się w pary i żerować w powietrzu. Ptaki wolą latać w niższej przestrzeni powietrznej przy złej pogodzie (zimno, wiatr i / lub wysoka wilgotność) i przemieszczać się do wyższej przestrzeni powietrznej, gdy pogoda sprzyja długotrwałej aktywności powietrznej.

Interesujący fakt: W sierpniu i wrześniu jerzyki opuszczają Europę i rozpoczynają podróż do Afryki. Ostre pazury są niezwykle przydatne podczas tego lotu. Chociaż pisklęta wykluwają się przed rozpoczęciem migracji, obserwacje wskazują, że wiele młodych osobników nie przeżywa długiej podróży.

Jerzyki mogą gniazdować w dawnych dziuplach dzięciołów występujących w lasach, na przykład około 600 ptaków lęgowych w Puszczy Białowieskiej. Ponadto jerzyki przystosowały się do gniazdowania na sztucznych obszarach. Budują swoje gniazda z unoszącego się w powietrzu materiału uwięzionego w locie i łączonego ze śliną w pustkach budynków, w szczelinach pod parapetami i pod okapami oraz wewnątrz szczytów.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: Swift chick

Jerzyki zaczynają rozmnażać się od drugiego roku życia i tworzą pary, które mogą kojarzyć się latami i wracać do tego samego gniazda i kojarzyć się z roku na rok. Wiek pierwszego rozrodu może się różnić w zależności od dostępności miejsc lęgowych. Gniazdo składa się z trawy, liści, siana, słomy i płatków kwiatów. Szybkie kolonie obejmują od 30 do 40 gniazd, co odzwierciedla towarzyski charakter ptaków.

Jerzyki zwyczajne rozmnażają się od końca kwietnia do początku maja i do połowy września, kiedy młode osoby uciekają. Jedną z najbardziej wyjątkowych cech tego ptaka jest zdolność do kojarzenia się w locie, chociaż może on również kojarzyć się w gnieździe. Krycie odbywa się co kilka dni po sprzyjającej pogodzie. Po udanej kopulacji samica składa od jednego do czterech białych jaj, jednak najczęściej lęgami są dwa jaja. Inkubacja trwa 19-20 dni. Oboje rodzice są zaangażowani w inkubację. Po wykluciu może minąć kolejne 27 do 45 dni, zanim dojdzie do wylęgania się.

W pierwszym tygodniu po wykluciu sprzęgło jest ogrzewane przez cały dzień. W drugim tygodniu rodzice ogrzewają pisklęta przez około pół dnia. Przez resztę czasu rzadko podgrzewają mur w ciągu dnia, ale prawie zawsze przykrywają go w nocy. Oboje rodzice są jednakowo zaangażowani we wszystkie aspekty wychowania piskląt.

Interesujący fakt: W przypadku, gdy zła pogoda utrzymuje się przez długi czas lub źródła pożywienia stają się niewystarczające, wyklute pisklęta mogą stać się półtętne, jakby zanurzone w hibernacji, zmniejszając tym samym zapotrzebowanie energetyczne ich szybko rosnącego ciała. Pomaga im to przetrwać przy niewielkiej ilości jedzenia przez 10-15 dni.

Pisklęta karmione są kulkami owadów, które podczas lotu są zbierane przez ich rodziców i trzymane razem przez śliniankę, tworząc bolus pokarmowy. Małe pisklęta dzielą się jednym bolusem pokarmowym, ale gdy się powiększą, mogą same połknąć cały bolus.

Naturalni wrogowie jerzyków

Zdjęcie: Szybki na niebie

Dorosłe czarne jerzyki mają niewielu naturalnych wrogów ze względu na ich ekstremalne prędkości lotu. Istnieje kilka udokumentowanych przypadków ataków na te ptaki. Strategiczne rozmieszczenie gniazd pomaga jerzykom zapobiegać atakom drapieżników lądowych. Umieszczenie gniazd we wnękach zapewnia najlepsze pokrycie, aw połączeniu z ciemną skórą i puszystymi piórami maskującymi pisklęta na wierzchu zapewnia ochronę przed atakami z powietrza. W niektórych przypadkach łatwo widoczne gniazda zostały spustoszone przez ludzi.

Unikalne, wielowiekowe adaptacje ochronne jerzyków pozwalają ptakom uniknąć większości ich naturalnych drapieżników, w tym:

  • hobby (Falco Subbuteo),
  • jastrząb (Accipiter),
  • myszołów zwyczajny (Buteo buteo).

Wybór miejsc lęgowych na pionowych powierzchniach, takich jak kamienne ściany i kominy, również utrudnia polowanie na jerzyki zwyczajne ze względu na trudności z dostępem do obszaru lęgowego. Prosta kolorystyka pomaga również unikać drapieżników, ponieważ trudno je zobaczyć, gdy nie znajdują się w powietrzu. Zdecydowana większość ataków jerzyków ma związek z ich jajami zebranymi przez ludzi przed XXI wiekiem.

Czarny jerzyk jest bardziej podatny na śmiertelność z powodu trudnych warunków środowiskowych. Typowe umieszczanie gniazd w wilgotnych miejscach stwarza potencjalne zagrożenie dla piskląt. Jeśli dziecko przedwcześnie wypadnie z gniazda lub odleci, zanim wytrzyma długi lot, może zostać zmyte wodą lub jego pióra zostaną obciążone wilgocią. Gniazda mogą zostać utracone z powodu gwałtownych powodzi.

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: jerzyk

Monitorowanie szybkich populacji komplikuje trudność w zlokalizowaniu zajętych przez nie gniazd, a niekiedy duże odległości od gniazda, w którym mogą się rozmnażać, a często także znaczny napływ osobników nielęgowych w sąsiedztwie kolonii lęgowych na środek lata. Ponieważ jerzyki zwykle nie rozpoczynają rozrodu przed ukończeniem co najmniej dwóch lat, liczba osobników nielęgowych może być duża.

Niektóre organizacje międzynarodowe starają się ułatwić tworzenie miejsc lęgowych dla jerzyków, ponieważ liczba odpowiednich stanowisk stale spada. Zbierają również informacje o populacji, aby spróbować wyjaśnić status rozrodczy każdego gatunku.

Gatunek ten ma niezwykle duży zasięg i dlatego nie zbliża się do wartości progowych dla gatunków wrażliwych pod względem wielkości zasięgu. Populacja jest niezwykle duża i dlatego nie zbliża się do progów dla najsłabszych według kryterium wielkości populacji. Z tych powodów gatunek ten jest oceniany jako gatunek najmniej zagrożony.

Chociaż szybka populacja zniknęła w niektórych miejscach, nadal można ją spotkać w dość dużych ilościach w miastach i na wielu innych obszarach. Ponieważ nie martwią się obecnością ludzi, można się spodziewać, że jerzyki w najbliższym czasie nie będą zagrożone. Jednak dwanaście gatunków nie ma wystarczających danych do klasyfikacji.

Ptaki Krymu

  • Tagi
  • Ptaki zaczynające się na literę C.
Nazwa łacińska:Apodidae
Angielskie imie:Zostać określone
Królestwo:Zwierząt
Typ:Chordates
Klasa:Ptaki
Drużyna:Szybki
Rodzina:Szybki
Rodzaj:Zostać określone
Wzrost:16-22 cm
Długość skrzydeł:15—18 cm
Rozpiętość skrzydeł:42-60 cm
Waga:25-140 g
  • 1 Opis ptaka
  • 2 Co je
  • 3 Gdzie mieszka
  • 4 popularne typy
    • 4,1 Black lub Tower Swift (Apus apus)
    • 4.2 Białobrzuchy (Tachymarptis melba)
    • 4,3 biały pas lub biały pas Swift (Apus pacificus)
    • 4,4 blady jerzyk (Apus pallidus)
  • 5 Mężczyzna i kobieta: główne różnice
  • 6 Powielanie
  • 7 Głos
  • 8 Ciekawostki
  • 9 Odmiany nazw

Opis ptaka

Jerzyk to mały ptak, przeważnie szary z czarnymi i białymi plamami. Na zewnątrz jerzyk wygląda trochę jak jaskółka. Długość ciała ptaka wynosi od 10 do 12 cm, masa dorosłych około 140 g. Głowa duża, dziób ostry i mały, ogon prosty, skrzydła zakrzywione, długie, nogi słabe , krótki. Oczy są czarne.

Jerzyk ma bardzo krótkie nogi w stosunku do ciała, więc jeśli ptak jest na ziemi, to podczas próby startu jego długie skrzydła uderzają o powierzchnię ziemi i utrudniają start.

Upierzenie samców i samic jest takie samo, monochromatyczne, ciemne, niekiedy z metalicznym połyskiem.

Lot jerzyka wyróżnia się bardzo dużymi prędkościami, niektóre gatunki potrafią osiągać prędkości do 120 km / hi wyższe. Ponadto jerzyki mają różną temperaturę ciała, podobnie jak większość gatunków ptaków, dlatego w przypadku gwałtownego trzasku zimna jerzyki wpadają w oszołomienie, krótką hibernację.

Black lub Tower Swift (Apus apus)

Ptak osiąga 18 cm długości, rozpiętość skrzydeł ok. 40 cm, długość skrzydeł ok. 17 cm, długość ogona 8 cm, budową ptaka przypomina jaskółkę. Ogon jest rozwidlony. Kolor upierzenia jest ciemnobrązowy z zielonkawym metalicznym połyskiem. Brodę i szyję zdobi okrągła biała plamka. Oczy są ciemnobrązowe, dziób czarny, nogi jasnobrązowe. Upierzenie samców i samic jest takie samo. Pisklęta są lżejsze od dorosłych, a ich pióra mają białawe krawędzie na końcach. W okresie letnim jerzyk czarny wyraźnie blaknie i ogólnie jego upierzenie staje się znacznie jaśniejsze.

Pozioma prędkość lotu jerzyka czarnego sięga 111 km / h.

Siedlisko gatunku obejmuje Europę Środkową oraz północne i środkowe regiony Azji. W Rosji ptak jest rozprowadzany od zachodnich granic do Transbaikalia. Mieszka głównie w miastach.

Miejsca zimowania jerzyka czarnego znajdują się w Afryce i południowych Indiach. Po drodze ptaki latają po całym kontynencie z północy na południe. Również ten gatunek zimuje w południowo-wschodniej Azji, w Tajlandii.

Jerzyk białobrzuchy (Tachymarptis melba)

Kształt korpusu jest opływowy, podłużny, skrzydła długie, spiczaste. Ogon jest rozwidlony. Długość ciała ptaka wynosi od 20 do 23 cm, rozpiętość skrzydeł 51-58 cm, masa osobników dorosłych od 76 do 125 g. Samice są nieco mniejsze niż samce.

Szyja i góra brzucha są czysto białe, na klatce piersiowej znajduje się ciemny prążek. Dolna część ciała i górna część ciała są beżowe lub szaro-brązowe. Dziób jest czarny, oczy są brązowo-czarne. Stopy są beżowe, czubki palców są ciemnobrązowe z czarnymi pazurami.

Gatunek ten występuje powszechnie w Afryce Północnej, na Madagaskarze, w Europie Południowej, Europie Środkowej, Azji Zachodniej, Azji Środkowej, Indiach i na Sri Lance.

Biały pas lub jerzyk z białym pasem (Apus pacificus)

Ptak żyje na wschodzie Azji. Gatunki wędrowne, migrują na zimę do Azji Południowo-Wschodniej i Australii. Oprócz Azji został zarejestrowany w USA, Nowej Zelandii i Europie (Dania, Hiszpania, Szwecja, Wielka Brytania). Kształtem ciała i kolorem upierzenia przypomina zwykłego jerzyka, różni się jednak od niego białym paskiem na zadu. Samice i samce nie różnią się od siebie, u młodych ptaków brzegi piór mogą być blade. Głos piszczy.

Blady jerzyk (Apus pallidus)

Długość ciała ptaka 16-18 cm, waga 32-44 g. Ogon krótki, rozwidlony. Tułów w kształcie torpedy. Skrzydła są długie, w kształcie półksiężyca. Długość skrzydeł wynosi od 16,5 do 18 cm, dziób mały, około 0,5 cm długości.

Blady jerzyk wygląda jak czarny jerzyk. Ale jego sylwetka jest bardziej krępa, upierzenie ogólnie jaśniejsze, brzuch brązowawy. Na tle pozostałej części upierzenia kontrastuje biała plama w okolicy gardła. Płacz jest wysoki, wysoki, składa się z dwusylabowego „vri-e”.

Siedliskiem tego gatunku jest Afryka Północna, Europa Południowa i Bliski Wschód. Występuje niezwykle rzadko w Europie Środkowej. Ptak wędrowny, zimą migruje do tropikalnej Afryki.

Mężczyzna i kobieta: główne różnice

Jerzyk nie charakteryzuje się dymorfizmem płciowym. Tylko u niektórych gatunków samiec jest większy niż samica.

Reprodukcja

Wiosną jerzyki wędrowne wracają do swoich dawnych siedlisk. Ich pamięć jest doskonała, a ptaki są bardzo przywiązane do miejsc lęgowych. Dopiero po powrocie jerzyki natychmiast zaczynają budować swoje gniazda i składać jaja. Samica jerzyka ma zwykle 2 jaja w jednym lęgu. Czarny jerzyk ma ich cztery, samica inkubuje od dwóch do trzech tygodni. Samiec w tym okresie zapewnia pożywienie sobie i małżonkowi. Po urodzeniu pisklęta pozostają pod opieką rodziców przez około 40 dni, po czym na zawsze opuszczają gniazdo. Średnia długość życia jerzyków wynosi od 10 do 20 lat.

Głosować

Jerzyki są dość hałaśliwymi i hałaśliwymi ptakami. Ich wołanie brzmi jak wysoki pisk, na który składają się ćwierkanie i pisk „strriii” lub „viiiirrrri”.

Interesujące fakty

  • Jerzyki potrafią rozpędzić się do 170 km / h, są prawdziwymi mistrzami w szybkich lotach wśród ptaków. Na przykład jaskółka leci z prędkością od 70 do 80 km / h. Ale jednocześnie jerzyki potrafią tylko latać. Nie potrafią pływać i chodzić, ponieważ ich nogi są na to za małe. Gdy jerzyk jest na ziemi, z powodu dużej rozpiętości skrzydeł trudno mu wystartować.
  • Aby wznieść się w powietrze, jerzyk potrzebuje trampoliny lub wzniesienia. Dlatego jerzyki większość życia spędzają w locie: szukając pożywienia, jedząc, pijąc, zdobywając materiały do ​​budowy gniazda, a nawet gody. Co więcej, ptaki te mogą spać nawet przez kilka godzin w locie, czasami trzepocząc skrzydłami.
  • Niektóre typy jerzyków budują gniazda ze śliny, która twardnieje w powietrzu, nazywane są „jaskółczymi gniazdami”, z których gotują najsmaczniejszą na świecie zupę, jaką jedzą ludzie.

Charakter i styl życia

Jerzyki reprezentują oddział jerzyków, podczas gdy na naszej planecie żyje około 8 tuzinów gatunków z tego oddziału. Wśród przedstawicieli oddziału są zarówno gatunki osiadłe, jak i wędrowne. Jerzyki wolą gniazdować w licznych koloniach, choć czasami żyją w małych grupach. Każda kolonia może liczyć kilkaset osobników. Ptaki te są aktywne od wczesnych godzin porannych do późnych godzin nocnych.

W przeszłości jerzyki wolały gniazdować w dziuplach wysokich drzew. W ten sposób nadal układają swoje gniazda w naszych czasach, mieszkając w Szkocji, a także w Abern Forest. Współcześnie jerzyki gnieżdżą się najczęściej pod dachami starych budynków, za co często płacą życiem, gdyż stare budynki są często rozbierane. Swoje gniazda budują dzięki obecności specjalnego gruczołu ślinowego, który wytwarza wystarczającą ilość budulca w postaci śluzu. Ten śluz wystarczająco mocno wiąże wszystkie składniki budulcowe.

Jak długo żyje jerzyk

Żyjąc w swoim naturalnym środowisku, żywotność jerzyków wynosi około 5 i pół roku.

Rodzaje jerzyków

Dziesiątki gatunków tych wyjątkowych ptaków żyją w przyrodzie, a za najpospolitszego uważany jest jerzyk czarny. To jedyny przedstawiciel dużej rodziny, który jest w stanie wystartować z płaskiej powierzchni. Aby wystartować, ptak podskakuje na niewielką wysokość, co pozwala na pierwszy trzepot skrzydeł, wystarczający do dalszego lotu. Śpiewanie szybkie można porównać do dobrej muzyki.

Interesująca informacja! Wąsate jerzyki dorastają do 30 cm, a nawet więcej, dlatego są największymi przedstawicielami tej rodziny. Ten typ jerzyków preferuje życie w górach, na wysokości do półtora tysiąca metrów nad poziomem morza. Jego głowę zdobią długie, atrakcyjne wąsy, natomiast czoło charakteryzuje się białym kolorem.

Iglice ogoniaste osiągają długość do 22 cm, rozpiętość skrzydeł dochodzi do pół metra, przy wadze do 180 gramów. Górna część ciała jest jasnobrązowa, a dolna ciemniejsza.

Skrzydła są koloru czarnego z metalicznym połyskiem, podczas gdy głowa i okolice gardła są prawie białe. Wolą gniazdować w lasach, wyposażając swoje gniazda w dziupli. Samica składa od 3 do 6 jaj.

Siedlisko

Jerzyki hibernują na obszarach na południe od Sahary. Ptaki zaobrączkowane w Wielkiej Brytanii znaleziono w dorzeczu Konga, Malawi, Tanzanii i Zimbabwe, Mozambiku i Afryce Południowej. Naukowcy wciąż nie mają wiarygodnych informacji o trasach lotów tych ptaków.

Co oni jedza

Jerzyki to ptaki, których pożywienie zależy od warunków pogodowych. Dla nich długotrwały post jest niedopuszczalny, co prowadzi do obniżenia temperatury ciała. Często można zobaczyć, jak jerzyki wydają się być w stanie odrętwienia. Zwinność tych ptaków w powietrzu jest po prostu poza skalą. Swoimi dziobami łapią w locie różne owady, jak sieć na motyle. To jedyne ptaki zdolne do polowania nawet na sokoła.

Jeśli pożywienie jest niewystarczające z powodu warunków pogodowych, jerzyki hibernują od 2 do 10 dni, aby przetrwać złą pogodę. Co zaskakujące, hibernować mogą nie tylko dorosłe ptaki, ale także pisklęta.

Pisklęta mogą spać przez cały tydzień, podczas gdy ich rodzice od czasu do czasu opuszczają gniazdo w poszukiwaniu pożywienia, jeśli pozwalają na to warunki pogodowe. Gdzieś w sierpniu ptaki te zimują w ciepłych regionach, ale w każdym razie wiele zależy od dostępności pokarmu, a także od warunków pogodowych. W poszukiwaniu pożywienia jerzyki mogą na długo opuścić swoje rodzinne miejsca, ale wtedy na pewno wrócą.

Wreszcie

Jerzyki są słusznie uważane za wyjątkowe ptaki, które ponadto przynoszą ogromne korzyści, niszcząc ogromną liczbę wszelkiego rodzaju owadów. Innymi słowy, biorą udział w regulacji liczebności owadów, dlatego zasługują na ochronę i uwagę.

Pin
Send
Share
Send
Send