Rodziny ptaków

Kukułki: podrzucając pisklęta, ptak nie pozbywa się ich, ale ratuje

Pin
Send
Share
Send
Send


| Malajska kukułka Sunda - Wiki ..

Kukułka malajska Sunda

Kukułka malajska Sunda to kukułka z rodzaju Cuculus z rodziny Cuculidae, zamieszkująca Azję Południowo-Wschodnią. Wcześniej gatunek ten był uważany za jedną z form poltypowego gatunku Cuculus saturatus, razem z himalajskim C. saturatus i głuchą kukułką, które obecnie uważa się za odrębne gatunki. Cuculus lepidus został uznany za odrębny gatunek na podstawie różnic w wokalizacji, wielkości i ubarwieniu.

1. Opis

Długość ciała 29 - 30 cm Góra, szyja i górna część klatki piersiowej są ciemnoszare. Dolna część ciała jest nakrapiana czarnymi paskami. Ogon jest czarniawy z białymi plamami. Samice mogą również należeć do rudobrązowej odmiany, która ma ciemnobrązową górną część ciała, jaśniejszą dolną część i czarne pręgi na górze i na dole. Gatunki himalajskie Cuculus saturatus i głucha kukułka są podobne do Cuculus lepidus, ale są jaśniejsze, z mniej ciemnożółtym brzuchem i węższymi czarnymi smugami.

Piosenka Cuculus lepidus zazwyczaj składa się z krótkiej pierwszej nuty, po której następują dwie lub trzy dłuższe i niższe nuty, przypominające „ooop”. Cała piosenka ma generalnie wyższą tonację niż utwór himalajskiego Cuculus saturatus, który emituje trzy lub cztery okrzyki - „uup uup”.

2. Taksonomia

Ta kukułka została po raz pierwszy opisana jako gatunek w 1845 roku przez niemieckiego przyrodnika Salomona Müllera. W 1940 roku został sklasyfikowany jako podgatunek małej kukułki C. poliocephalus przez Jamesa Lee Petersa w jego liście kontrolnej ptaków świata. W 1975 r. J. Becking doszedł do wniosku, że jest to forma C. saturatus, opierając się na podobieństwie głosu, barwy i strukturze ultra-skorupy oraz wyborze żywiciela gniazdowego do wychowywania piskląt. Ben King zasugerował w 2005 roku, że tę formę należy uznać za odrębny gatunek na podstawie różnic w rozmiarze, kolorze upierzenia i ostatnich badaniach wokalizacji.

Zwykle rozróżnia się dwa podgatunki. Podgatunek nominatywny Cuculus lepidus zasiedla dużą część zasięgu tego gatunku. Podgatunek Cuculus lepidus insulinindae występuje na Borneo i ma ciemniejsze ubarwienie dolnej części ciała.

3. Dystrybucja i siedliska

Jego zasięg obejmuje Półwysep Malajski, Borneo, Sumatrę, Jawę, Bali, Seram i Małe Wyspy Sundajskie oraz Timor Wschodni. W przeciwieństwie do kukułek himalajskich i głuchych, których zasięg pokrywa się z zasięgiem Cuculus lepidus podczas zimowania, jest gatunkiem osiadłym, niemigrującym. Występuje w lasach, głównie na obszarach górskich, na wysokości 950 - 1700 m na Półwyspie Malakka, 1300 - 2700 m na wyspie Borneo i powyżej 1000 m na wyspach Jawa, Sumatra i Wyspy Wallace'a. Uważa się, że gatunek powoli spada, ale nadal zajmuje znaczny zasięg, a jego ogólna liczebność jest na tyle wysoka, że ​​według BirdLife International jego status został sklasyfikowany jako wymagający najmniejszej uwagi.

4. Zachowanie

Żywi się głównie owadami, zwłaszcza gąsienicami, może też jeść owoce. Jest to tajemniczy ptak, który jest trudny do zauważenia, chyba że krzyczy.

Pasożyt lęgowy, składa jaja w gniazdach innych ptaków. Stosowanie gniazd odnotowano w przypadku Seicercus castaniceps na Półwyspie Malajskim, Phylloscopus trivirgatus i Seicercus montis w Sabah oraz Phylloscopus trivirgatus, Seicercus grammiceps i Horornis vulcania na Jawie. Jajka są białawe z brązowymi plamami.

Pojawienie się kukułki

Przeanalizujmy wygląd tych ptaków na przykładzie zwykłych kukułek.

Długość ciała waha się od 35 do 38 centymetrów. Ogon ma 13-18 centymetrów długości. Te ptaki ważą około 130 gramów.


Kukułki to najsłynniejsze pasożyty gniazdujące.

Rozpiętość skrzydeł wynosi około 55 centymetrów. Kończyny są krótkie i mocne. Pióra na grzbiecie i ogonie samców są ciemnoniebieskie. Klatka piersiowa i gardło są koloru jasnoszarego. Reszta ciała jest jasna, ma ciemne prążki. Nogi są żółte, dziób ciemny.

W kolorze samic przeważają odcienie brązu i czerwieni. Głowa i plecy przecinają czarne paski. Pióra są obszyte białą obwódką. Na jasnej piersi wyraźnie zaznaczone wąskie paski czerni i bieli. Waga samic nie przekracza 110 gramów.

Młode zwierzęta są przeważnie bladoczerwone. Ciemniejsze paski przecinają całą długość ciała. Kukułki topią się 2 razy w roku. Latem zmieniają upierzenie częściowo, a zimą całkowicie.

Deklinacja rzeczownika kukułka

WalizkaPytanieNumer jednostkiMn. numer
Mianownikowy(kto, co?)kukułkakukułki
Dopełniacz(kto, co?)kukułkikukułki
Celownik(do kogo; do czego?)kukułkakukułki
Biernik(kto, co?)kukułkakukułki
Instrumentalny(przez kogo, przez co?)kukułkakukułki
Przyimkowy(O kim o czym?)kukułkakukułki

O zachowaniu i odżywianiu pasożyta gniazdowego

Kukułki żywią się głównie owadami: chrząszczami drzewiastymi i gąsienicami, które uszkadzają pnie i liście drzew. Oprócz owadów dieta kukułki obejmuje jaja i pisklęta innych ptaków. Kukułki nie zjadają swoich piskląt i jaj, których nie można było rzucić.


Nieodpowiedzialna matka przeprowadza „operację” wrzucenia jajka w 8 sekund.

To samce gotują, a samice milczą, bo zawsze starają się, żeby nikt ich nie zauważył. Rzeczywiście, aby wrzucić swoje jajka do gniazd innych ludzi, musisz zachowywać się wyjątkowo niezauważalnie.

Na początku wiosny kukułki wędrują z Afryki do Azji i Europy. Ptaki prowadzą samotne życie. Samce posiadają duże terytoria, które mogą sięgać kilku hektarów. Samice mają mniej rozległe działki. Najważniejsze w przypadku kukułek jest to, że na ich terytorium znajdują się gniazda innych ptaków.

Ciekawe odpowiedzi

  • Raport chemii metali, klasa 9 Post
    Metale to pierwiastki chemiczne o wysokiej przewodności elektrycznej. Są szeroko rozpowszechnione w morzach, rzekach, górach, polach, we wnętrznościach ziemi, a nawet w ciałach żywych organizmów.
  • Chronologiczna tabela Bloku (życie i praca)
  • Odpowiedź: Jak żeglarz Longren zaczął robić zabawki?
    Po tym, jak został wdowcem, Longren postanowił samodzielnie wychować córkę. Po dziesięciu latach żeglowania po morzach i oceanach zgromadził tylko niewielką sumę pieniędzy. Dlatego, aby on i Assol mieli z czego żyć, zaczął robić zabawki na sprzedaż.
  • Raport po gruźlicy (biologia stopnia 5)
    Trudno sobie wyobrazić, ile wirusów i infekcji żyje w tej samej przestrzeni z nami. W rzeczywistości odporność człowieka nieustannie radzi sobie z ogromną liczbą wirusów.
  • Vasco da Gama - post raport (5, 7 klasa geografii)
    Vasco da Gama to portugalski nawigator, który otworzył Europejczykom drogę do Indii, tym samym mając poważny wpływ na dalszy bieg historii.

Notatki (edytuj)

  1. Boehme R.L., Flint V.E.
    Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski / redakcja Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - Str. 135. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0.
  2. 123
    Koblik, 2001.
  3. 12
    Payne, 1997, s. 481.
  4. [www.xeno-canto.org/species/Hierococcyx-pectoralis Philippine cuckoo · Hierococcyx pectoralis · Cabanis & Heine, 1863]
  5. A. D. Numerov
    Międzygatunkowe i wewnątrzgatunkowe pasożytnictwo gniazdujące u ptaków. Woroneż: FSUE IPF Woroneż. 2003, s. 27.
  6. A. D. Numerov
    Międzygatunkowe i wewnątrzgatunkowe pasożytnictwo gniazdujące u ptaków. Woroneż: FSUE IPF Woroneż. 2003, s. 30.
  7. A. D. Numerov
    Międzygatunkowe i wewnątrzgatunkowe pasożytnictwo gniazdujące u ptaków. Woroneż: FSUE IPF Woroneż. 2003, s. 40.
  8. [www.xeno-canto.org/species/Cuculus-lepidus Malajska kukułka Sunda · Cuculus lepidus · Müller, S, 1845]
  9. A. D. Numerov
    Międzygatunkowe i wewnątrzgatunkowe pasożytnictwo gniazdujące u ptaków. Woroneż: FSUE IPF Woroneż. 2003, s. 47.

Literatura

  • Buturlin SA, Dementyev G.P.
    Kompletny przewodnik po ptakach ZSRR. T. 3. - M .: KOIZ, 1936 - 254 str. - S. 159-164.
  • E. A. Koblik
    Różne ptaki (na podstawie materiałów z ekspozycji Muzeum Zoologicznego Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego. Część 2) 5-211-04072-4.
  • Payne, Robert B. 1997. Family Cuculidae (Cuckoos) in del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds.
    Tom 4: Sandgrouse to Cuckoos // Podręcznik ptaków świata. - Barcelona: Lynx Edicions, 1997 - ISBN 8487334229.

Cechy hodowlane

Samiec, podobnie jak upierzenie jastrzębia, okrąża wybrane gniazdo, aż przestraszony ptak opuści swój dom. Samica kukułki potrzebuje 10-16 sekund, aby złożyć własne jajko i porwać jajo jednego pana.

Jest to wyjątkowa cecha, ponieważ większość ptaków ma tylko trzy palce. Kukułki są niezwykle zróżnicowane kolorystycznie. Mężczyzna ma jasnoszarą górną część ciała, głowę, szyję i klatkę piersiową. Ogon jest szaro-szary i pokryty białymi, okrągłymi plamkami. Jego krawędź ma jasny koniec. Dolna część ciała to brzuch pokryty poprzecznymi szaro-białymi paskami.

U kobiet występują dwa rodzaje ubarwienia. W pierwszym, podobnie jak u samca, dominującym kolorem jest szary, ale na szyi pojawiają się rdzawe fragmenty. W drugim typie ubarwienia przeważa kolor rdzy, a paski na spodniej stronie korpusu są czarne. Łuk kukułki jest mały, czarny i żółtawy u podstawy. Tęczówka jest również koloru żółtego.

Jeśli kukułka zobaczy, że lęg jest już dobrze wykluty, zjada wszystkie jaja właścicieli, zmuszając je do ponownego rozmnażania.

Kukułka w gnieździe konia leśnego.

Kukułka czeka na przybranych rodziców (świergotek łąkowy).

Kukułka i przybrany rodzic.

Siedlisko

Kukułka występuje na wszystkich kontynentach naszej planety. Jedynymi wyjątkami są Antarktyda i Arktyka, gdzie panują wyjątkowo niekorzystne i niewygodne warunki.

Najczęstsze regiony siedliskowe: Azja, Stary Świat, Ameryka Południowa i Północna, Afryka, kontynent australijski. Ptak żyje również na terytorium Rosji. Kukułki europejskie i północnoazjatyckie są koczownicze ze względu na charakterystykę klimatyczną tych regionów. W krajach południowych, gdzie słońce grzeje przez cały rok, ptaki czują się komfortowo, dlatego nigdy nie opuszczają swojej ojczyzny.

Ulubione miejsca lęgowe to roślinność drzewiasta, gęste krzewy i trzciny występujące w lasach alpejskich lub wzdłuż wybrzeża. Czasami ptaki siadają bezpośrednio na ziemi.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: Mała kukułka

Kukułki zwyczajne są całkowicie samotne i poligamiczne. Nie gromadzą się w stadach, a pary tworzą się tylko na jeden sezon. Ale jednocześnie rytuały godowe tych ptaków są pełne romansu. Zwykle samiec macha ogonem jak wachlarz i kiwa do samicy. Jej obniżona głowa i skrzydła są oznakami uznania i atrakcyjności. Samiec może również oddać gałązkę lub łodygę na znak uwagi. Rozmnażanie odbywa się od połowy wiosny do połowy lata.

W tradycyjnym sensie nie ma terytorium gniazdowania kukułek. Na tej samej stronie można znaleźć zarówno jedną kobietę, jak i kilka samców i odwrotnie. Miejsce lęgowe można uznać za miejsce, w którym samica kukułki szuka odpowiednich gniazd innych ludzi, aby złożyć w nich jaja, po jednym w każdym. Ale czasami na tym samym obszarze znajdują się dwie samice. W tym przypadku pasożytują na ptakach różnych gatunków.

Ciekawostka: Okres inkubacji jaj kukułki zwyczajnej wynosi 11, rzadziej 12 dni. Dlatego kukułka rodzi się wcześniej niż jej przyrodni bracia i uzyskuje nad nimi znaczną przewagę w walce o pożywienie przyniesione przez rodziców adopcyjnych.

Przez pierwsze cztery dni zachowanie pisklęcia ma na celu wyparcie z gniazda pozostałych jaj i wyklutych piskląt. Kukułka siada pod kolejnym pisklęciem, a następnie wraca na skraj gniazda, gdzie ostro się prostuje, tak że ofiara leci w dół. Robi to instynktownie, a po czterech dniach instynkt znika.

Samodzielne istnienie kukułki rozpoczyna się 40 dni po wykluciu, kiedy upierzenie jest w pełni ukształtowane u ptaka. Do tego czasu pisklę zjada przybranych rodziców. Karmienie odbywa się nieustannie, nawet gdy kukułka jest większa niż karmiące ją ptaki. Kukułka może opuścić gniazdo nawet po 20 dniach, ale ze względu na to, że wydaje charakterystyczne okrzyki z prośbą o jedzenie, rodzice adopcyjni nadal ją karmią.

Ciekawe fakty

Rodzina poligamiczna ma dobre powody, by rzucać jajami. Po pierwsze, nie budują własnego gniazda. Drugi to za dużo jaj w jednym sprzęgle: do 25.

Jest ptak, w którego gnieździe kukułka nigdy nie rzuca jaj. To jest sikorka.

W wielu kulturach kukułka jest uosobieniem cierpienia i zwiastunem złych wydarzeń. Jej śpiew jest oznaką złych zbiorów, chorób, nieuchronnej śmierci i innych kłopotów.

Tylko męskie ciastka. Śpiewa swoją piosenkę w okresie godowym, aby przyciągnąć partnera.

Imię ptaków nie ma podziału na płeć, zarówno samce, jak i samice noszą to samo.

Inni członkowie rodziny kukułek również gotują.

Laik nie zawsze rozpoznaje kukułkę ze zdjęcia. Chodzi o różnorodność gatunków i ich zewnętrzne cechy charakterystyczne.

Taksonomia

Łacińska nazwa gatunku pochodzi z łaciny Cuculus

(kukułka) i
canorus
(melodyjny, od canere, co oznacza śpiewać). Cała rodzina kukułek ma swoją nazwę i nazwę rodzajową od onomatopei na wezwanie samca kukułki zwyczajnej.

Istnieją cztery podgatunki tego typu:

  • S. s. canorus
    , mianownik podgatunku, został po raz pierwszy opisany przez Linneusza w 1758 roku. Jego zasięg rozciąga się od Wysp Brytyjskich przez Skandynawię, północną Rosję i Syberię po Japonię na wschodzie oraz od Pirenejów przez Turcję, Kazachstan, Mongolię po północne Chiny i Koreę. Zakłada się zimy w Afryce i Azji Południowej.
  • C. c. bakeri
    po raz pierwszy opisany przez Harterta w 1912 r., rozmnaża się w zachodnich Chinach u podnóża Himalajów w północnych Indiach, Nepalu, Birmie, północno-zachodniej Tajlandii i południowych Chinach. Zimą występuje w Assam, Wschodnim Bengalu i Azji Południowo-Wschodniej.
  • C. c. bangsi
    po raz pierwszy opisany w 1919 roku przez Oberholsera [en], obszar lęgowy obejmuje Półwysep Iberyjski, Baleary i Afrykę Północną, a zimuje w Afryce.
  • C. c. subtelephonus
    po raz pierwszy opisany przez Zarudnego w 1914 roku, rasy w Azji Środkowej od Turkiestanu po południową Mongolię. Przypuszcza się, że zimą migruje do Azji Południowej i Afryki.

Pin
Send
Share
Send
Send