Rodziny ptaków

Wyrażenie „neotropikalne sowy”

Pin
Send
Share
Send
Send


Sowa okularowa neotropikalna - Pulsatrix perspicillata.

Zamów Sowy (Strigiformes)
Rodzina True owls (Strigidae)


Znaki: Wielkość dorosłego ptaka wynosi 43–46 cm, podobnie jak u wielu innych sów, kolor upierzenia tego gatunku ma 2 fazy kolorystyczne: jedna jest ciemniejsza, druga jaśniejsza. Ponadto sowy z Ameryki Środkowej na ogół wydają się ciemniejsze niż sowy z Ameryki Południowej tego samego gatunku. Samice są zwykle nieco większe niż samce, co jest typowe dla większości sów.


Głos neotropikalnej sowy okularowej brzmi jak tępe „boo-hoo-hoo”. Czasami ptaki wydają świszczące dźwięki lub serię 6-8 nagłych okrzyków, częściowo przypominających dźwięk dzięcioła. Dość często 2 ptaki krzyczą jednocześnie, tworząc prawdziwy duet.


Sowy okularowe zwykle spędzają dzień ukrywając się wśród gęstego listowia. Czasami wylatuje na polowanie w dzień, częściej w deszczowe lub pochmurne dni. Ofiarą są różne gryzonie, nietoperze, ptaki, jaszczurki, kraby lądowe i duże owady.


Występowanie: Dystrybucja - od południowego Meksyku do północno-zachodniej Argentyny i południowej Brazylii. Siedliska - lasy na równinach, sawannach, plantacjach.

Hodowla: Pisklęta wykluwają się w zagłębieniach. Pisklęta opuszczają gniazdo, nie mogąc latać i przez długi czas znajdują się pod opieką rodziców.


W przeciwieństwie do swoich rodziców, młode ptaki są prawie białe z brązowymi skrzydłami i brązową maską („okularami”) z przodu.

Zapisanie frazy „sowy neotropikalne” w transliteracji

Jak to się pisze w transliteracji.

Jak to zdanie jest zapisane w układzie klawiatury w języku angielskim Qwerty.

y t j n h j g b x t c r b t c j d s

Inne zwroty składające się z 2 słów

Jakie inne frazy składają się z tej samej liczby słów.

  • i na domiar
  • ale co gdyby
  • i po wszystkim
  • i tu
  • co jeśli
  • i jeszcze
  • mianowicie
  • a cappella
  • i ciężkiej pracy
  • daj spokój
  • ale miły
  • i
  • i tam
  • Inaczej
  • aa mówi
  • odpowiedzi aa
  • aa mówi
  • laska aarona
  • błogosławieństwo aarona
  • zgoda aarona
  • ab ovo
  • lampa abażurowa
  • Arystokracja Abaza
  • Literatura Abaza

Sowa okularowa

  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamów Sowy - Strigiformes
  • Rodzina sów lub prawdziwe sowy - Strigidae
  • Podrodzina True Owls lub Właściwa Sowa - Striginae lub Buboninae
  • Rodzaj Spectacled Owls - Pulsatrix

Sowa okularowa - Pulsatrix perspicillata - ciemnobrązowa sowa z białym lub żółtawo-żółtawym brzuchem, białą plamą na szyi i ciemnym paskiem wzdłuż górnej części klatki piersiowej. Białe „okulary” wokół żółtych oczu dały nazwę rodzajowi. Brakuje „uszu”. Krążek twarzy jest ciemnobrązowy. Młode ptaki dokładnie odwrotnie powtarzają kolor dorosłych - biała twarz, maska ​​na niej jest ciemnobrązowa. Młodemu ptakowi minie kilka lat, zanim osiągnie kolor dorosłej sowy okularowej.

Sowy są aktywne nocą, ale mogą polować w ciągu dnia przy pochmurnej pogodzie. Długość ciała samca 43-46 cm, waga samca 453-680 g, waga samicy 680-906 g, długość ciała 41-52 cm, średnia waga sowy okularowej wynosi 590–980 g.

Specyficzny krzyk sowy okularowej składa się z serii uderzeń, przyspieszających i słabnących pod koniec trylu: „pępek-pępek-pępek”. Każda kolejna nuta ma niższy ton i słabszy dźwięk. Samice wydają okrzyk podobny do okrzyku sokoła „ker-viyir”.
Poluje na małe ssaki (czasem podobne do myszy, oposy lub skunksy), owady, gąsienice, nietoperze, małe ptaki, kraby i żaby. Atakuje zdobycz z zasadzki z grzędu, skąd strzeże terenów łowieckich. Po ustaleniu możliwej ofiary spada na nią jak kamień. Zbiera owady bezpośrednio z listowia korony.

Sowa okularowa gnieździ się w kwietniu i czerwcu, w zagłębieniu drzewa. Samica składa 2-3 (zwykle 1-2) jaja, które wysiadują przez 35 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo w wieku 6 tygodni (zwykle 1 przeżywa), ale może przebywać z rodzicami przez cały rok. W Kostaryce sowy składają jaja w porze suchej lub wraz z nadejściem pory deszczowej. Pisklęta opuszczają gniazdo i znajdują się w pobliżu na sąsiednich gałęziach, nie będąc jeszcze w stanie latać.

Sowy okularowe żyją w lasach tropikalnych i subtropikalnych, na plantacjach i osiedlają się w pobliżu wody. Nie są pospolite, ale w ich stałych siedliskach można je uznać za zwykłe ptaki.

Podgatunki są znane:
Pulsatrix perspicillata perspicillata - północno-zachodniej Ameryce Południowej do wschodniego Peru i Mato Grosso (Brazylia), na obszarach o gęstych lasach,
Pulsatrix perspicillata saturata - południowym Meksyku na północ od Kostaryki i zachodniej Panamy,
Pulsatrix perspicillata chapmani - ze wschodnich regionów Kostaryki do wschodniego wybrzeża północno-zachodniego Ekwadoru, z wyłączeniem regionów górskich wzdłuż zachodniego wybrzeża Pacyfiku w Panamie,
Pulsatrix perspicillata trinitatis - Trynidad,
Pulsatrix perspicillata bolivana - z Boliwii do północnej Argentyny.

Pin
Send
Share
Send
Send