Rodziny ptaków

Szczygieł czarnogłowy

Pin
Send
Share
Send
Send


Szczygły charakteryzują się długim i ostrym dziobem (długość dzioba jest dwukrotnie większa od szerokości przy nozdrzach), czerwonym kolorem upierzenia twarzy u dorosłych, skrzydłami są długie i raczej ostre, najdłuższe lotki po drugie, trzecie i czwarte ogon ząbkowany, łapa krótka i mocna, kolor samców i samic jest bardzo podobny, ale młode osobniki w upierzeniu gniazdowym różnią się istotnie od osobników dorosłych. Linienie raz w roku, po wykluciu się piskląt, młode, podobnie jak inne zięby, zastępują małe pióra pierwszej jesieni swojego życia. Szczygły są bardzo zbliżone do Linnet, czyżyk i stepowania i wszystkie z nich można bardziej poprawnie uznać za podrodzaj. Jedyny gatunek szczygieł dzieli się na dużą liczbę form geograficznych, które można połączyć na dwie grupy: północną i zachodnią, charakteryzującą się czarną głową oraz wschodnią, charakteryzującą się szarawą głową, jednokolorową z grzbietem.

Szczygieł, Carduelis carduelis carduelis

U dorosłego mężczyzny upierzenie części twarzy, przedniej części korony i gardła jest jaskrawoczerwone, uzda jest czarna, korona, małe i średnie osłony skrzydeł, podstawy dużych osłon skrzydeł, lotki a pióra ogona są czarne, wierzchołki dużych pokryw skrzydeł, podstawy piór lotek są żółte, plamy na wierzchołkach piór lotek i piór ogonowych, podstawy dwóch skrajnych par piór ogonowych, ogon górny , plama z tyłu głowy i policzków jest biała, grzbiet jest brązowy, w poprzek gardła jest bladobrązowa plamka, boki tułowia i klatka piersiowa są jasnobrązowe, reszta spodu jest biała. Samica jest ubarwiona podobnie jak samiec, tylko czerwony kolor na głowie jest mniej powszechny. W świeżym piórze po wylince pióra głowy i skrzydła mają słabo rozwinięte jasne krawędzie, które są usuwane wiosną. Oczy brązowawe, nogi mięsiste, dziób żółtawy, ciemniejący ku górze. Skrzydło samca w pobliżu samic Młode ptaki w upierzeniu lęgowym nie mają głowy czarno-czerwonej, wierzch jest brązowawy z ciemnymi wierzchołkami piór, białe plamy na czubkach lotek i piór ogonowych są duże, spód ma brązowawe smugi w miejsca, które są brązowawe u dorosłych ptaków ...

Szczygieł pospolity jest szeroko rozpowszechniony w całej Europie Zachodniej, z wyjątkiem Dalekiej Północy, gdzie go nie ma, oraz Wysp Brytyjskich i Morza Śródziemnego, gdzie zastępuje go blisko spokrewnione formy, różniące się głównie ciemnym kolorem, w ZSRR występuje na północy do około 60 ° N. sh., na wschodzie - do regionu Wołgi, na południu - do Morza Czarnego (ale nie na Krymie). Zimą spotyka się na Morzu Śródziemnym i na Kaukazie

Szczygieł wołga, Carduelis carduelis volgensis (K. K. volgenzis)

Różni się od poprzedniej formy nieco większym rozmiarem i nieco bardziej jasnobrązowym ubarwieniem grzbietu. Skrzydło średnie W istocie szczygły Wołgi są populacją przejściową do rasy syberyjskiej.

Ponieważ forma ta jest połączona ciągłymi przejściami z rasą nominalną z jednej strony, az drugiej syberyjską, granice jej dystrybucji można wskazać tylko warunkowo. Dorzecze Sury na zachodzie i Ural (Ufa, Orenburg) na wschodzie są zwykle traktowane jako takie. Jednak ptaki w Tobolsku w zasadzie nie są jeszcze typowymi S. p. poważny. Zimą szczygieł Wołgi dociera do Półwyspu Bałkańskiego, Iranu i Kazachstanu.

Szczygieł syberyjski, Carduelis carduelis major (K. K. major)

Większe niż w poprzednim wyścigu: średnio skrzydło jest jaśniejsze, brązowy kolor na piersi i bokach jest mniej rozpowszechniony.

Syberia na wschód od Uralu, na północ do Tiumenu i Tomska, na wschód do środkowego Ałtaju (dorzecze Katun, według P.P. Sushkina), Krasnojarska i Achińska. Zimą - do Prikamye i Turkiestanu.

Szczygieł kaukaski, Carduelis carduelis brevirostris (K. K. bravirostris)

Mniejszy niż szczygły europejskie, grzbiet skrzydła jest jaśniejszy niż szczygieł zwyczajny, z szarawym odcieniem.

Kaukaz, Gilan i Mazanderan na północy. Iran, rozmieszczenie dalej na wschód pozostaje niejasne, według N.A. Zarudny występuje na terenie zoologicznym Khorassan na Terytorium Zakazańskim.

Szczygieł czarnogłowy

  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamówienie PASSERIFORMES - PASSERIFORMES
  • Suborder Singing Passerines - grupa Oscines Passerida
  • Family Finches - Fringillidae
  • Podrodzina szczygieł - Carduelinae, Cardueline
  • Rodzaj Szczygły - Carduelis

Szczygieł czarnogłowy - Carduelis carduelis Linnaeus. Wielkość wróbla, ale smukła. Dziób jest dość długi i ostry. Dorosłe ptaki są jasne: wokół dzioba szeroka czerwona "maska", ogon i skrzydła czarne, na skrzydłach poprzeczny żółty pasek. Czubek głowy jest czarny, grzbiet jest brązowy. Piosenka jest zbiorem dźwięcznych trylów, wezwaniem - „qi-ivit”, kończącym się rozproszonym trylem. W locie nieustanne ćwierkanie - „drink-drink-drink”, podczas kłótni - ostry, trzeszczący okrzyk „re-re-re”.

Ptak rzadkich lasów liściastych i mieszanych oraz parków. Gnieździ się na drzewach na wysokości od czterech do sześciu metrów. Gniazdo to piękna, wdzięczna, solidna konstrukcja w postaci gęstej filiżanki o regularnym półkulistym kształcie z grubymi ścianami bocznymi i zaokrągloną głęboką tacą. Boczne ściany szkieletu zestawu zbudowane są z cienkich i elastycznych łodyg i korzeni roślin zielnych, ściśle ze sobą splecionych i spiętych pajęczynami. Na zewnątrz w ściany gniazda wplecione są kawałki mchu, puch roślinny, skrawki kory brzozowej i porostów. Miot składa się głównie z puchu roślinnego (najczęściej wierzby i topoli) z domieszką włosia końskiego, wełny i pierza. Średnica gniazda 90-100 mm, średnica tacy 40-55 mm, głębokość tacy 25-40 mm. Lęg - 4-5 niebieskawych lub zielonkawych jaj z fioletowo-brązowymi plamami. Głównym pokarmem są różne nasiona, zwłaszcza nasiona chwastów: łopian, szczaw koński, łopian. Pisklęta karmione są owadami.

Na podstawie materiałów ze strony: Birds of Central Syberia

Styl życia, odżywianie, reprodukcja

W swoim naturalnym środowisku para buduje gniazda na wierzchołkach drzew, które kształtem przypominają miskę. Wykonane są z gałązek, porostów, kawałków mchu. Okres godowy przypada na późną wiosnę - wczesne lato, samica szczygła może w ciągu sezonu złożyć dwa lęgi. Od wewnątrz gniazdo wyłożone jest puchem i piórami, po czym samica składa kilka jaj. Po 2 tygodniach rodzą się małe szczygły, karmione przez oboje rodziców: najpierw owadami, potem robakami i chrząszczami. W czasie lotu młode będą już tak silne, że będą mogły dołączyć do stada.


foto: Shcheglov jest kochany za kolor i śpiew

Szczygły trzymane są również w domach - są kochane za żywiołowe usposobienie i opalizujący śpiew. Przedstawiciele tego gatunku szybko oswajają się, można je nauczyć siedzieć na ramieniu lub ramieniu. Ptaki trzymają w wolierze lub w przestronnej, całkowicie metalowej klatce, szczygły najlepiej łapać późną jesienią lub zimą. Klatka jest umieszczona bliżej słońca, w pomieszczeniu wolnym od przeciągów. Początkowo złowiony szczygieł będzie walczył w klatce, dlatego zaleca się przykryć go grubą szmatką. Jako pokarm można oferować ptakom nasiona roślin, mieszanki zbożowe, sałatę, świeżą trawę, startą marchewkę, larwy owadów, mączniki, tarte jajka na twardo.

Ciekawe fakty o Szczygieł

  • Szczygły są bardzo terytorialne, nie lubią konkurentów, dzięki czemu mogą walczyć z mniej żywymi ptakami,
  • Tryle szczygieł są zróżnicowane: od gwizdania i naśladowania odgłosów zwierząt po piskliwe i szorstkie krzyki,
  • Szczygły to inteligentne ptaki, których można nauczyć sztuczek i sztuczek
  • Jeśli zdecydujesz się na kilka ptaków, wybierz dla nich przestronną klatkę lub wolierę - w zatłoczonych warunkach szczygły kłócą się ze sobą i przestają śpiewać.

Ta strona była oglądana 97044 razy

Wygląd.

Ptaki wielkości wróbla. Dziób jest dość długi, ostry, stożkowaty. Kolor dorosłych ptaków jest jasny. Wokół dzioba znajduje się szeroka czerwona „maska”. Skrzydła i ogon są czarne, z poprzecznym żółtym paskiem na skrzydłach. U szczygieł europejskich i syberyjskich (czarnogłowych) czubek głowy jest czarny, grzbiet jest brązowy.

W środkowoazjatyckiej i południowo-syberyjskiej (siwogłowej) czubek głowy, plecy i klatka piersiowa są monochromatyczne, brązowoszare. Młode osobniki bez czerwonej „maski”, z podłużnymi małymi smugami na plecach i klatce piersiowej.

Styl życia.

Mieszkaniec lasów mieszanych i liściastych. Zamieszkuje rzadkie, jasne lasy, ogrody i parki. Żywi się krzewami ostu i łopianu oraz uprawami konopi i słonecznika. Wspólny ptak wędrowny. Wiosną trzymany jest w parach, przez resztę czasu w stadach.

Wołanie to głośny „drink-drink-drink”. Piosenka to zestaw dźwięcznych trylów. Gnieździ się na drzewach na wysokości 4-6 mw okresie kwiecień - maj. Lęg 4-5 niebieskawych lub zielonkawych jaj z fioletowo-brązowymi lub fioletowo-szarymi plamkami w maju - czerwcu. Żywi się nasionami i owadami.

Pin
Send
Share
Send
Send