Rodziny ptaków

Dzięcioł

Pin
Send
Share
Send
Send


Dryobates to rodzaj dzięcioła z rodziny Picidae. Składa się z następujących odmian:

  • Woodpecker Dryobates nuttalliNuttola
  • Puszystydzięcioł Dryobates pubescens
  • Wsparty na drabiniedzięcioł Dryobates scalaris
  • DzięciołDryobates nieistotne
  • Dzięcioł Dryobates cathpharius z szkarłatną skrzynią
  • Dzięcioł Dryobates pernyiiz ciemnoczerwonymi piersiami

Wygląd:

  • Rachunek: Prosty, mocny, czarny, u samców nieco dłuższy
  • Rozmiar: 7,25 cala długości, rozpiętość skrzydeł 11-12 cali, szerokie skrzydła, sztywny ogon
  • Zabarwienie: Czarny, biały, płowy, szary, czerwony
  • ZnakowaniaWygląd dimorficzny. Samce mają jasnobiałą twarz z poziomymi czarnymi paskami. Czoło i kark są czarne i prążkowane, a korona jaskrawoczerwona, ale z przodu może wydawać się ziarnista. Buff do gardła. Górna część i skrzydła są czarno-białe, a zad czarny. Centralne pióra ogonowe są czarne, a zewnętrzne pióra ogonowe są białe z czarnymi paskami. Dolna część ciała ma barwę od bujnej do białawej, z rozmytymi plamami i żyłkami, szczególnie na klatce piersiowej i po bokach. Podszerstek pokryty białawo-szarymi paskami. Samice są podobne do samców, ale mają czarną koronę i bielszą twarz. Obie płcie mają ciemne oczy oraz szaro-czarne nogi i stopy.
    Młode ptaki są podobne do dorosłych ptaków. Obie młode płcie mają czerwone smugi w koronie, chociaż ogólnie czerwony kolor jest mniejszy niż u dojrzałych samców.

Produkty: Owady, larwy, jagody, owoce, nektar (Zobacz: Owadożerne)

Siedlisko i migracja:

Te małe dzięcioły preferują stosunkowo suche siedliska i można je znaleźć wzdłuż strumieni i obszarów przybrzeżnych na obszarach pustynnych. Często występują na obszarach z niewielkimi roślinami lub krzewami, a także w miastach i na przedmieściach.

Dzięcioły drabinowe są całorocznymi mieszkańcami swojego zasięgu. Występują w południowej Nevadzie i południowo-wschodniej Kalifornii, południowej Arizonie i Nowym Meksyku oraz zachodnim Teksasie. Na południu zasięg tego ptaka rozciąga się na całym Meksyku, na południu aż po Półwysep Jukatan. Mniejsze populacje występują w Ameryce Środkowej na południu, aż po Belize, Honduras i Nikaraguę.

Wokalizacje:

Ptaki te mają pojedynczy ostry znak wywoławczy „szczyt” lub „szczyt”, a także ostry, grzechoczący, grzechotający okrzyk, który na końcu nieznacznie zmniejsza wysokość. Typowy rytm perkusji jest głośny i szybki, trwający 1-2 sekundy z każdym wybuchem.

Zachowanie:

Dzięcioły te przeważnie występują samotnie lub w parach, chociaż małe grupy rodzinne mogą pozostawać razem późnym latem, gdy młode ptaki dojrzewają. Podczas poszukiwania pożywienia samice często pozostają ponad liśćmi, podczas gdy samce pozostają niżej i mogą nawet polować na mrówki na ziemi. Te dzięcioły zwykle nie kopią podczas karmienia, ale skubią, skubią lub zbadają, aby znaleźć owady. Ich lot jest pofałdowaną ścieżką fali, a gdy są poruszeni, mężczyźni podniosą swoje koronne pióra w krótki grzebień.

Reprodukcja:

Są to ptaki monogamiczne. Jako puste gniazda kopią odpowiednie gniazda albo na martwym drzewie, albo na gałęzi, albo w dużym kaktusie lub sukulencie, takim jak saguaro lub agawa. Wejścia do gniazd znajdują się zwykle 3-30 stóp nad ziemią, a większość wykopalisk wykonują samce, chociaż kobiety pomagają.

Proste białe jaja są owalne lub eliptyczne, a każdy lęg zawiera 2-7 jaj. Oboje rodzice wykonują obowiązki inkubacyjne przez 12-13 dni, a po wykluciu oboje rodzice kontynuują karmienie piskląt przez 20-25 dni. W ciągu roku odchowywany jest tylko jeden lęg.

Dzięcioły podparte na drabinach czasami krzyżują się z dzięciołami Nuttall lub dzięciołami włochatymi na obszarach, w których gatunki nakładają się. Taka hybrydyzacja może utrudnić prawidłową identyfikację, ponieważ etykietowanie staje się niejasne.

Wabienie dzięciołów drabiną:

Dzięcioły te chętnie odwiedzają podwórka z przykuwającym ich uwagę niezawodnym źródłem wody, takim jak ptasia fontanna. Odwiedzą również karmniki ze smalcem, masłem orzechowym i słonecznikiem. Zminimalizowanie środków owadobójczych może pomóc w zapewnieniu odpowiedniego naturalnego źródła pożywienia dla tych dzięciołów, a krzewy jagodowe mogą być dobrym zimowym pokarmem. Pozwalając rodzimym kaktusom rosnąć do dużych rozmiarów, można przyciągać dzięcioły ze skrzyżowanymi drabinami. W miarę możliwości należy pozostawić martwe drzewa, aby zapewnić dodatkowe możliwości gniazdowania i żerowania.

Ochrona:

Te dzięcioły nie są uważane za zagrożone. Ich populacja jest ogólnie stabilna, chociaż niektóre populacje w Teksasie powoli spadają z powodu utraty siedlisk. Ochrona siedlisk i zminimalizowanie stosowania pestycydów może pomóc chronić dzięcioły na schodach.

Pin
Send
Share
Send
Send