Rodziny ptaków

ZIELONY (Chloris chloris)

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Carduelis [Chloris] chloris
Angielskie imie:Szczygieł
Oderwanie:PASSERIFORMES
Rodzina:Zięby (Fringillidae)
Długość ciała, cm:15
Rozpiętość skrzydeł, cm:24,5–27,5
Masa ciała, g:20–31
Funkcje:kolor upierzenia, głos, aktualny lot
Liczba, miliony par:12–14
Stan ochrony:SPEC 4, BERNA 2
Siedlisko:Gatunki synantropijne
Dodatkowo:Rosyjski opis gatunku

Jest mniej więcej wielkości wróbla, ale głowa i dziób są większe. Upierzenie jest koloru żółto-zielonego z żółtą plamą na skrzydle. Samica jest jaśniejsza i mniej kontrastowa. Ogon jest krótki, wąski, rozwidlony, ciemny, z żółtymi krawędziami.

Rozpiętość... Jest gatunkiem wędrownym, osiadłym i koczowniczym, z 8 podgatunkami w Eurazji, na wyspach wschodniej części Atlantyku i w Afryce Północnej. Greenfinch został sprowadzony do Australii, Nowej Zelandii i Ameryki Południowej. Główny zasięg europejski nie rozciąga się na północ poza 65 ° szerokości geograficznej północnej. Zimy na południu pasma, aż do Morza Śródziemnego. We Włoszech gniazduje 400-800 tysięcy par, skupionych poniżej 1300 metrów nad poziomem morza. Powszechne podczas migracji i zimowania.

Siedlisko... Mieszkaniec różnych jasnych krajobrazów leśnych, w tym sztucznych plantacji. Preferuje tereny płaskie i pagórkowate z zagajnikami, pasami leśnymi i nasadzeniami iglastymi, często również zasiedla winnice, sady, ogrody warzywne, alejki, parki na terenach miejskich i wiejskich, na cmentarzach.

Biologia... Gniazduje na drzewach i krzewach, skręca się w duże, dość luźne gniazdo, w którym od marca składa zwykle 4–6 jaj białawych z ciemnymi plamami. Inkubacja samicy trwa 13 dni. Pisklęta wylatują z gniazda w 14-18 dniu życia. Za rok dwa, rzadko trzy lęgi. Greenfinch to ptak szkolny, często trzymający się razem z wróblami, ziębami i szczygłami. Ostrożny ptak, chodzi i skacze po ziemi. Charakterystycznym wołaniem jest grzechotający tryl, natomiast piosenka jest bardziej urozmaicona, ale zawsze kończy się charakterystycznym „buczeniem”. Śpiewa, siedząc na podwyższeniu i podczas aktualnego lotu. Żywi się głównie nasionami, owocami i pędami roślin uprawnych i dzikich.

Zwykły szczygieł (Carduelis [Chloris] chloris)

Syn. Carduelis chloris

Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

Całe terytorium Białorusi

Family Finches - Fringillidae.

Na Białorusi - Ch. rozdz. chloris.

Powszechne gatunki lęgowe, wędrowne, migrujące tranzytowo i zimujące w niewielkiej liczbie. Na południu Białorusi niektóre ptaki prowadzą osiadły tryb życia. Znalezione na całym terytorium. Zimą na północy Białorusi występuje rzadko, na południu - zwykły ptak.

Vladimir Bondar, Mohylew

Wielkość wróbla. Ogólny odcień samca jest szaro-zielony, na klatce piersiowej żółtozielony, na skrzydłach i skrajnych piórach ogona znajdują się obszary jasnożółtych wachlarzy, które tworzą żółte plamy po bokach ogona i na skrzydłach. Samica jest ciemniejsza, z zielonkawo-szarą piersią i szarobrązowym grzbietem. Dziób i nogi są jasnoróżowe lub szare. Waga samca 23-34 g, samica 24-37 g. Długość ciała (obojga płci) 14-16 cm, rozpiętość skrzydeł 24-28 cm Długość skrzydeł samca 8,5-9,5 cm, ogon 5-6 cm, stęp 1,7-2 cm, dziób 1,2-1,3 cm, długość skrzydeł samic 8,5-9 cm, ogon 5-6,5 cm, stęp 1,7-2,2 cm, dziób 1,1-1,3 cm.

Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

Ptak jest ostrożny, trzyma się dolnych warstw drzewostanu i słabo porasta krzewy. Śpiew to przeciągające się „chzhiy” lub raczej głośna piosenka z charakterystycznym, przeciągłym i skrzypiącym kolanem „dzhzhiii”.

Vladimir Bondar, Mohylew

Zamieszkuje dość zróżnicowane biotopy. Grawituje w kierunku plantacji drzew i krzewów. Pozwala uniknąć dużych ciągłych tablic. Najczęściej spotyka się go na obrzeżach lasów z przewagą mieszanych i iglastych, obficie porośniętych różnorodnym runem liściastym, świerkowym lub sosnowym, a także w niedużych lasach i zakrzaczeniach wśród łąk zalewowych, pól i dużych łąk. Osiedla się zarówno na zarośniętych polanach, jak i na młodych plantacjach drzew iglastych, a także w zróżnicowanym krajobrazie kulturowym: w pasach ochronnych wzdłuż dróg, w parkach i skwerach, na cmentarzach, a nawet na alejach nasadzeń ulicznych, w centralnych obszarach miast (zwłaszcza w południowej części republiki), wśród roślinności podwórzowej, na prywatnych działkach letniskowych i osadach wiejskich, w sadach.

Elena Kitaeva, powiat wołkowski (obwód grodzieński)

Przylot i migracja ptaków następuje w marcu - pierwszej połowie kwietnia. Na północy ptaki migrują ściśle z północnego wschodu na południowy zachód, na południu ptaki przemieszczają się w różnych kierunkach, najwyraźniej należą do miejscowych wędrownych migrantów szukających pożywienia i schronienia i przybyły z północno-wschodnich regionów. Podczas postojów na wędrówki poszczególne samce zaczynają śpiewać zimą. Zwykle już pod koniec marca samce zajmują miejsca lęgowe i od tego czasu słychać pieśń. Na początku marca rośnie liczba dziczyzny. Dziurawice śpiewają szczególnie lekkomyślnie w pierwszej połowie kwietnia.

Joseph Kremis. Powiat Postawy (obwód witebski)

Rasy w osobnych parach, które w korzystnych siedliskach mogą znajdować się blisko siebie i tworzyć małe skupiska. Gniazdo umieszcza się na małym drzewie lub krzaku, zwykle w pobliżu pnia lub blisko niego w rozwidleniach bocznych gałęzi, rzadziej na dolnych gałęziach dużych drzew, na wysokości 1-2,5 m (czasami do 5-7 mw osadach). Jednocześnie preferowany jest świerk (głównie młode drzewa). Gniazduje również na sosnach, jałowcach, wierzbach i innych krzewach liściastych, w osadach dodatkowo niekiedy na klonie (z zagęszczoną koroną), kasztanowcach, krzewach ozdobnych.

Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

Gniazdo jest zawsze dobrze ukryte w gęstej koronie i ma konstrukcję w kształcie misy z dość głęboką tacą. Jego zewnętrzna warstwa nie jest bardzo gęsta, składa się z suchych, zdrewniałych gałązek (głównie świerkowych), zwykle wystających we wszystkich kierunkach, z łodyg roślin zielnych, z ich korzeni i kłączy, bardzo często z domieszką znacznej ilości mchu. Taca wyłożona jest cienkimi korzeniami, piórami, sierścią i sierścią zwierzęcą, puchem roślinnym. Ponadto skrawki nici, lin, waty, kawałków papieru mogą służyć jako materiał budowlany. Wysokość gniazda 5-8 cm, średnica 9,5-15,5 cm, głębokość tacy 3,5-4,5 cm, średnica 5,5-7 cm.

Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

W pełnym lęgu jest 5-6 jaj, często 4, sporadycznie 7, w wyjątkowych przypadkach tylko 3 jaja. Muszla jest matowa lub lekko błyszcząca, mlecznobiała, czasem z szarawym lub bladoniebieskim odcieniem. Rzadko są na nim rozrzucone fioletowe i czerwono-brązowe plamy na powierzchni, plamki i loki, a także czerwonawe i szaro-fioletowe głębokie plamki i kropki, często tworzące koronę na tępym końcu. Masa jajka 2,2 g, długość 18-22 mm, średnica 12-16 mm.

Natalia Stefanenko, ogród botaniczny, Gorki (obwód mohylewski)

Świeże lęgi pojawiają się w większości par na przełomie kwietnia i maja i występują przez cały maj. W ciągu roku są dwa lęgi. Drugie lęgi pojawiają się w drugiej połowie czerwca iw pierwszej połowie lipca. Samica wysiaduje przez 13-14, czasem 12 dni. Zaniepokojone pisklęta potrafią wylecieć z gniazda w 7-8 dniu, przebywają w nim zwykle 13-16 dni i otrzymują pożywienie od obojga rodziców. Pod koniec maja - pierwsza połowa czerwca prawie wszystkie pary rozmnażają się po raz drugi.

Po odejściu młodych osobników ptaki stopniowo łączą się w stada, często razem z ziębami i innymi ziębami.

Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

Od maja do końca lata w diecie zielonki przeważa pokarm zwierzęcy - owady, pająki, drobne mięczaki, w pozostałej części roku jest to typowy ptak ziarnożerny, żywiący się głównie nasionami traw, drzew i krzewów.

Migracja jesienna jest dobrze wyrażona na przełomie września i pierwszej połowy października. Ptaki wędrowne latają w stadach po 8–45 osobników, zwykle przylegają do pędów na obrzeżach lasów, lubią odpoczywać w młodym brzozowym lesie. Stada zimujące tego gatunku są również dość powszechne (zwłaszcza na południu republiki), gdzie te, które przybyły na zimę, dołączają do miejscowych ptaków, które pozostały na zimę. Zimą stada dziczyzny liczące 20–140 osobników, w przeciwieństwie do ptaków z regionów północnych, trzymają się głównie na bezśnieżnych polach. W Puszczy Białowieskiej zimujące stada liczące 7–80 ptaków pojawiają się pod koniec grudnia i pozostają do połowy lutego, przylegając do brzegów wyspiarskich lasów.

Liczba wspólnych zielonych liści na Białorusi jest stabilna i szacowana na 100-250 tysięcy par.

Maksymalny wiek odnotowany w Europie to 13 lat i 7 miesięcy.

Młody człowiek. Zdjęcie: Vladimir Bondar. Okręg Mohylewski

Nina Kopanitsa, Brest Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski) Joseph Kremis, Postavy (obwód witebski)

Vladimir Bondar. Mohylew Iosif Kremis, Postawy (obwód witebski)

Vladimir Bondar. Mohylew

Vladimir Bondar. Rejon Mohylewski Józef Kremis, rejon Postawy (obwód witebski) Józef Kremis, rejon Postawy (obwód witebski)

Vladimir Bondar, obwód mohylewski

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Świat zwierzęcy Białorusi. Kręgowce: podręcznik do nauki" Mińsk, 2013. -399 str.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. "Ptaki Białorusi: Księga informacyjna - identyfikator gniazd i jaj" Mińsk, 1989. -479p.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekologia ptaków południowo-zachodniej Białorusi. Pasyjki: monografia". Brest, 2013. -298s.

4. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. "Ptaki Białorusi". Mińsk, 1967.-521s.

5. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

Opis

Nieco mniej niż zwykła zielona herbata. Z kolei w kolorze dominują odcienie oliwkowo-brązowe, a poniżej czerwonawe, żółty pasek na skrzydle jest jaśniejszy, szerszy i przebiega przez całe skrzydło. Samica jest podobna do samca, ale bledsza, wzór skrzydeł jest taki sam. Młode ptaki są jeszcze bardziej matowe i brązowe, z licznymi smugami, różnią się od młodych zwykłych dziczyzny dużym (jak u dorosłych) żółtym paskiem na skrzydle.
Głosować. Głos jest słabszy niż zwykłego zielonka, ale bardzo podobny. Piosenka często kończy się wołaniem „drzhzhd”.

Rozpiętość

Zasadniczo Daleki Wschód - od terytorium Chabarowska na południe do wschodnich Chin i Korei. Obszar ten rozciąga się na zachód do Transbaikalia.

Biologia

Przyjazdy wiosną trwają od końca marca do maja. Występują głównie w krajobrazie antropogenicznym: lasy iglaste i liściaste przerzedzone w wyniku starych wycinek i pożarów, zagajniki i zagajniki w pobliżu pól uprawnych, ogrodów, parków i zadrzewień w miastach i miasteczkach. Gniazdowanie rozpoczyna się w maju, ale generalnie okres lęgowy wydłuża się od maja do sierpnia, co najwyraźniej tłumaczy się różną gotowością ptaków do lęgów i częstymi przypadkami rujnowania gniazd. Poszczególne pary rozpoczynają budowę gniazd już pod koniec kwietnia, a ostatnie ptaki z budulcem odnotowano na początku sierpnia. Gniazdo umieszcza się w krzakach lub drzewach, na wysokości od 0,2 do 13 m. Jest to zwarta miseczkowata struktura z gałązek, łodyg, włókien roślinnych i igieł, wyłożona cienkimi korzeniami traw, włosami, wełną i piórami. Ptaki gniazdujące w maju zakładają gniazda na drzewach iglastych (świerki, jodły), później na liściastych. Gniazda z reguły są dobrze zakryte, zlokalizowane w rozwidleniach gałęzi, rzadziej na gałęziach bocznych.
Samica buduje gniazdo i wysiaduje, samiec ją karmi. W lęgu jest 2-7 jaj. zwykle 4-5. Są białe, jasnoniebieskie lub niebieskawo zielonkawe, z głębokimi jasnobrązowymi i powierzchownymi czarnymi, fioletowymi i brązowymi plamkami. Wielkość jaj 18-22 * 14-16 mm. Inkubacja trwa 12-13 dni, ok. Pisklęta przebywają w gnieździe przez 2 tygodnie. Oczywiście są dwa udane sprzęgła. Pisklęta jednodniowe pokryte są szarym puchem. Skóra piskląt jest żółtawo-różowa, usta i język są czerwone, a grzbiety dziobów są różowożółte. Rodzice karmią pisklęta głównie nasionami roślin, chociaż istotną rolę odgrywają również owady. Dorosłe osobniki żywią się również głównie nasionami, także latem.
W sierpniu lęgi łączą się w stadach, we wrześniu w dużych stadach. Niektóre osobniki nie gniazdują, przez całe lato można znaleźć stada liczące do 20-40 osobników. Przyklejają się do drzew, krzewów i ziemi. Migracja jesienna trwa do połowy października - początku listopada. Niedaleko odlatują: na południu Primorye to już pospolity gatunek zimujący, na Syberii możliwe są też zimowe spotkania.

Pin
Send
Share
Send
Send