Rodziny ptaków

Perkoz srebrzysty / Podiceps occipitalis

Pin
Send
Share
Send
Send



Perkoz rdzawoszyi ma oficjalną nazwę - Podiceps auritus. Populacja jest duża, ale nie we wszystkich regionach. W niektórych siedliskach gatunek wymaga ochrony. Status Podiceps auritus różni się w zależności od regionu, w którym gatunek jest wymieniony jako zagrożony.

Perkoz rdzawoszyi Podiceps auritus

Historia gatunku

Perkoz rdzawoszyi ma dużą populację w sprzyjających warunkach. Wyjątkiem jest dolny bieg Ob. Na tym terytorium gatunek jest niewielki. Z badań wynika, że ​​w części północnej liczba ludności rośnie.

W południowych regionach kraju sytuacja jest diametralnie inna. Muchomor czerwonoszyi potrzebuje ochrony.

Przyczyn znikania ptaków jest wiele, między innymi zagospodarowanie terenu przez człowieka, negatywne zmiany klimatyczne. Dodatkowym zagrożeniem jest niekontrolowane polowanie.

Cechy zewnętrzne

Perkoz rdzawoszyi jest ptakiem wodnym. Należy do rodziny muchomorów, ma szereg ogólnych cech zewnętrznych. Gatunek jest niewielki, przeważnie ma ciemną barwę piór.

Ogólna charakterystyka osoby dorosłej:

  • długość ciała waha się od 20 do 22 cm,
  • waga nie przekracza pół kilograma,
  • ciemny kolor.

Ogólny kolor piór zmienia się wraz z porami roku. Kolor pomaga w zamaskowaniu ptaka. Latem głowa jest czarna, z kilkoma czerwonymi wstawkami. Jasne pióra rozciągają się od rozcięcia oczu, sięgając do tyłu głowy. Boki i szyja są czerwone, jasne.

Jesienią i zimą kolor się zmienia. Pióra są lekkie, matowe. Na głowie tworzy się rodzaj szarej czapki. Szyja jest biała.

Dziób jest prosty. Kolor jest ciemny, końcówka jest jasna, mała. Podczas gdy ptak pływa, odchyla nieco głowę do tyłu.

Krótki opis gatunku

Ze względu na charakterystyczne potrzeby ptak żyje tylko w pobliżu zbiorników wodnych. Błąka się w małe stadka, rzadko prowadzi oderwany tryb życia. Muchomor osiada w sprzyjających warunkach, pozostaje w nich maksymalny czas.

Loty są możliwe, ale tylko po niesprzyjających warunkach. Zazwyczaj perkoz amerykański zmienia swoje siedlisko dwa razy w roku. Na terytorium Rosji ptaki nie mogą zmieniać swojego siedliska.

Gatunek gniazduje na małych jeziorach. Rzeki lub inne zbiorniki wodne rzadko wypływają z płynącej wody. Jeśli gatunek migruje, to tylko na wybrzeżu morza.

Ptak często wychodzi na brzeg, rzadko broni się przed atakiem. Perkoz rdzawoszyi nie jest tak ostrożny jak inne gatunki. Na lądzie dorośli stoją prosto. Umiejętności latania są dobre.

Jedzenie

Rodzaj pożywienia jest podobny do żywienia ptaków wodnych. Główna dieta składa się z bezkręgowców. Zimą, w chłodne dni, żywią się małymi rybami. W razie potrzeby perkoz rudy nurkuje w poszukiwaniu zdobyczy. Głębokość może być znacząca.

Reprodukcja

Ptak gniazduje na wodzie. Gniazdo unosi się, porusza się, co zapewnia ochronę przed atakiem. Przeciętny lęg składa się z 3-6 jaj. Średnia wielkość jaja to 4% cm długości i 3 cm średnicy.

Od pierwszych dni urodzenia pisklęta są duże, pręgowane i puchowe. Pisklęta zwykle nie wydają żadnych dźwięków, większość czasu śpią. W rzadkich przypadkach wydają świszczący oddech, co jest sygnałem alarmowym. Głos piskląt różni się od głosu muchomorów. Jeśli gniazdo znajduje się blisko brzegu, pisklęta śpią krócej ze względu na większe zagrożenie ze strony drapieżników.

Status zwierząt

Tylko osoby mieszkające na określonym terytorium potrzebują ochrony. Gdy tylko osoba opuści terytorium, traci status ochronny. Ochrona pozwala na stopniowe zwiększanie populacji.

Opis

Srebrzysty muchomor ma mniej więcej długość. Istnieją dwa różne podgatunki, które różnią się ubarwieniem na głowie i przednich piórach. Forma południowa ma czarną czapkę, a boki głowy są szare. Szyja, klatka piersiowa i brzuch są białe, grzbiet ciemnoszary, a boki i oprawki czarnawe. Dziób i nogi są czarne, a oko czerwone. Z wyglądu przypomina muchomor Junina (Podiceps taczanowskii).

Podgatunki

  • P. o. juninensis, Kolumbia do północno-zachodniej Argentyny i północnego Chile
  • P. o. occipitalis, Środkowe i południowe Chile oraz Argentyna, Falklandy

Dystrybucja i siedlisko

Noctilucent perkoz gniazduje w Argentynie, Falklandach, Chile i zachodniej części Boliwii, Peru, Ekwadoru i Kolumbii. Jest imigrantem w Paragwaju i południowej Brazylii, a prawdopodobnie także w Urugwaju. Jego siedliskiem są słodkowodne jeziora, laguny, zbiorniki i zbiorniki wodne na wysokościach między poziomem morza a. W Andach czasami żeruje w jeziorach hipersalinowych, a także zasiedla słone jeziora w Patagonii, gdzie występuje w towarzystwie flamingów.

Biologia

Perkoz srebrzysty występuje w małych grupach i żywi się bezkręgowcami wodnymi, które łapie podczas nurkowania pod wodą. Jego dieta obejmuje dorosłe osobniki i larwy chruścików, chrząszczy wodnych, muszkowatych i wodniaków.

Perkoz srebrzysty ma tendencję do rozmnażania się w koloniach na jeziorach słodkowodnych. Gniazdo często składa się z pływających mat roślinnych. Gniazdowanie odnotowano w lutym w Kolumbii i między wrześniem a marcem w Peru, przy czym większość jaj składana jest między listopadem a styczniem.

Informacje o użytkowaniu

Zdjęcie "Srebrzysty grzyb, Podiceps occipitalis" może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej jakości w rozdzielczości do 3504x2336.

  • Kraj: Zjednoczone Królestwo
  • Lokalizacja: Na zewnątrz
  • Orientacja obrazu: Poziomo
  • Pora roku: Lato
  • Pory dnia: Dzień
Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne w Dostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send