Rodziny ptaków

Kosy: znane i nieznane

Pin
Send
Share
Send
Send


Etymologia

Nazwa drozda jest onomatopeiczna i jest ustalona w indoeuropejskich językach Europy: Szablon: lang-lat, Wed-Irl. truit, druit

(szpak), inne ryc.
prostr
(drozd), staro-wysoko-niemiecki
droscala
(Szablon: lang-de), OE
ðrysce
(Szablon: lang-en). prus.
tresde
, lit.
strãzdas
, Łotewski.
strazds
(drozd), rosyjski.
drozd
.

Wraca do Proto-Indoeuropejczyków * trozdos

, uległy asymilacji w językach słowiańskich:
drozdъ
, z którego się wywodzi m.in. rosyjski.
drozd
, ukr.
drízd
(rodzaj n.
drozd
), Środkowo-bułgarski.
dreszczyk
, bulg.
drozd
, Serbo-Horv.
drȍzd, dròzda
, Słoweński.
drȏzg
, Czeski, słowacki.
drozd
, Polskie.
drozd
, V.-kałuże.
drózn
, n.-kałuże.
drozn
.

Reprodukcja

Dojrzałość płciowa obu płci rozpoczyna się w następnym roku po urodzeniu]]. Sezon lęgowy trwa od kwietnia do sierpnia, z reguły w sezonie występują 2 (rzadziej 3) lęgi. W przypadku migracji samce przybywają na miejsca lęgowe kilka dni wcześniej niż samice. Pary tworzą się dość szybko, a samica zaczyna samodzielnie budować gniazdo w kształcie miski. Budowa trwa zwykle 5-7 dni, jako materiał używa się małych suchych gałązek, które są trzymane razem przez trawę i glinę. Ponadto można użyć drobnych zanieczyszczeń, takich jak kawałki papieru lub materiału. Gniazdo buduje się na rozwidleniu drzewa, w gęstym zaroślach lub na skraju niszy budowlanej na wysokości 2-7 m od ziemi]. Lęg składa się z 3-6 (najczęściej 4) niebieskich jaj bez plamek, wielkości jaj 28, 4-30, 3 x 20, 5-21, 4 mm] i wadze ok. 6,3 g. Po raz pierwszy samica składa 3-4 dni po zakończeniu budowy gniazda, z częstotliwością jednego jaja dziennie, wiosną lub wczesnym latem. Na przykład w środkowej i południowej części Nowego Jorku pierwsze sprzęgło zaobserwowano między 6 kwietnia a 24 lipca. Okres inkubacji wynosi 12-14 dni, wysiaduje tylko samica, podczas gdy ona siedzi na jajach przez 40 minut, a następnie odwraca je dziobem i wylatuje po jedzenie. Samiec może również przynosić samicy pożywienie, ale takie zachowanie nie jest dla niego typowe. Pisklęta wyglądają na nagie i bezradne, w tej samej kolejności, w jakiej składano jaja, oboje rodzice opiekują się nimi i karmią, wykonując 35-40 spacerów żywieniowych dziennie]. W ciągu tygodnia samica jest stale w gnieździe, ogrzewając pisklęta, a po tym okresie opuszcza je na noc. Ptaki wykonują swój pierwszy lot od około 13 dni, ale jeszcze przez około trzy tygodnie nie są daleko od gniazda i zabierają pożywienie rodzicom. Wkrótce po tym, jak pisklęta zaczną latać, samica zaczyna budować drugie gniazdo, często wyższe niż poprzednie.

Opis

Ukazuje się w Europie, Azji i Ameryce, sprowadzony do Nowej Zelandii. Zimą gatunki północne lecą na południe, zbierając się w duże stada.

Gniazduje pojedynczo lub w małych koloniach na drzewach, krzewach lub na ziemi; gniazda są masywne, często z ziemią lub gliną w ścianach. Latem dają 1-2 lęgi po 3 do 7 jaj.

Żywią się owadami, pająkami, robakami, mięczakami, jagodami i często żywią się ziemią.

W Rosji najczęściej: białobrewe (Turdus iliacus

), skąpiec (
Turdus Viscivorus
), kwiczoł (
Turdus pilaris
) itd.

Czarny (Turdus merula

) i chórzysta (
Turdus philomelos
) kosy są wspaniałymi śpiewakami.

Siedlisko niebieskiego ptaka

Drozd skalny (Turdus hortulorum) to ptak z rodziny drozda. Drozd jest niezwykle rzadkim gatunkiem lęgowym i wędrownym kosów. Populacja tego gatunku drozda jest reprezentowana przez niewielką i odizolowaną grupę w skrajnie północnej części Rosji. Miejsce lęgowe błękitka odkrył latem 1921 r. M. I Tkachenko.

Drozd jest klasyfikowany jako drobny drozd, ponieważ ptak nie przekracza rozmiarów zwykłego wróbla, ale wyróżnia się silną budową, a także charakteryzuje się bardzo pięknym upierzeniem i rzadkim śpiewem.

Zewnętrzne oznaki niebieskawego pleśniawki.

Kolor niebieskiego ptaka różni się od innych tym, że jego głowa, grzbiet, skrzydła i ogon są ciemne, czasem szaro-szare. Gardło ptaka jest białawe, boki i klatka piersiowa są jaskrawoczerwone, a odwłok szarego pleśniawki jest zawsze biały. Samiec błękitnego ptaka jest ubarwiony przeważnie w odcieniu popielatoszarym, z całkowicie szarym wolem i jaskrawoczerwoną klatką piersiową i bokami. Kolor samicy jest znacznie mniej wyraźny.

Znaki behawioralne.

Rockbird to pospolity ptak wędrowny, który żeruje na ziemi, zbierając robaki, pająki i robaki ze ściółki leśnej. Drozd porusza się po ziemi małymi zręcznymi podskokami, przy czym ani na sekundę nie traci czujności iw razie niebezpieczeństwa natychmiast reaguje gwałtownym zamachem wysoko w powietrze.

Ponadto kos to ptak śpiewający, który zaczyna śpiewać, siedząc wysoko na drzewie. Jej śpiew przypomina kilka powtarzających się krzyków i wygląda jak szorstki „chak-chak”. Piosenka drozda jest bardzo głośna i piękna, jej „repertuar” nie ustępuje w żaden sposób umiejętnościom drozda śpiewającego. Jest znacznie dłuższy i bardziej urozmaicony, poza tym błękitnik towarzyszy jego jasnemu śpiewowi spektakularnymi ruchami ciała, ale jednocześnie same ptaki siedzą nieruchomo iz reguły wysoko na drzewie. Najbardziej aktywny czas na śpiewanie rockbirda przypada na wczesną wiosnę.

Siedlisko.

Bluebirds żyją w małych stadach lub w parach na drzewach. Ptaki umieszczają swoje gniazda wysoko na gałęziach drzew, które składają się z suchych gałęzi i trawy. Często szara pleśniawka wybiera jako miejsce lęgowe półotwarte dziuple starych drzew. Lęg z reguły nie przekracza 5 jaj, które są pomalowane na jasnozielony kolor z jaskrawymi czerwonawymi plamami. Jaja składane są pod koniec kwietnia, na początku maja.

Drozdy latają dobrze, ich lot wyróżnia się nie tylko dużą prędkością i dobrą wysokością, ale także lekkością i wdzięcznością ruchów. Swobodnie manewrują między drzewami i krzewami w najgęstszej zaroślach lasu. Z łatwością pokonujesz duże odległości, dobrze czując się w powietrzu.

Siedlisko niebieskiego ptaka jest raczej wąskie. Głównym obszarem jego występowania jest południe Dalekiego Wschodu i niewielki obszar Jakucji; drozd występuje również w regionie Amur. Jako siedlisko ptak wybiera lasy liściaste i mieszane, a także zarośla łęgowe. Bluebird jest wyłącznie ptakiem leśnym, a tam, gdzie nie ma lasu, nie ma kosów.

W ostatnich latach te piękne ptaki były wielokrotnie przywożone do Moskwy, ptaki dobrze nadają się do udomowienia i łatwo przystosowują się do życia w warunkach wewnętrznych, z łatwością znoszą życie w klatce. Karmienie błękitka w mieszkaniu nie jest trudne - jako pokarm nadaje się mieszanka owadów z dodatkiem suszonych jagód, np. Czarnego bzu, jarzębiny. Dobrze wchłaniają również specjalną masę mięsa mielonego. Niektórym, szczególnie gorliwym miłośnikom tego gatunku drozda, udało się nawet zdobyć potomstwo. Przy odpowiedniej opiece i uwadze szare drozdy mogą żyć w niewoli przez 10 lat lub dłużej.

Polowanie na Bluebird.

Pomimo tego, że kosy mają siedlisko wąsko-krojowe, polowanie na nie jest bardzo atrakcyjnym zajęciem dla wielu myśliwych i jest nie mniej popularne niż np. Polowanie na kaczki czy inną zwierzynę łowną. Jeden rodzaj polowania różni się od drugiego tylko tym, że waga drozda, a tym bardziej szarego, jest znacznie niższa niż wielu innych ptaków. Dlatego myśliwi wolą głównie polować tylko na ptaki polne, jednak mięso skoczka w niczym nie ustępuje smakiem jakiemukolwiek przysmakowi i jest łakomym kąskiem dla prawdziwych miłośników mięsa drobiowego.

Aby zdobyć mięso niebieskiego ptaka, musisz dużo spróbować, a nawet się pocić. Po pierwsze, aby go upolować, należy udać się dokładnie tam, gdzie mieszka, a są to dość trudno dostępne miejsca. Po drugie, aby przynajmniej coś przywieźć do domu i ugotować, musisz starać się jak najmniej uszkodzić tuszę złapanego ptaka. Strzelanie w tym przypadku nie jest pożądane. Dlatego istnieją inne sposoby polowania na drozda.

Dla nich jagody są najbardziej pożądanym przysmakiem, dlatego ze względu na swoje ulubione danie kosy są gotowe do zdradzieckich nalotów na drzewa owocowe. Z reguły ptaki wykonują tę przygodę przed wschodem słońca lub o świcie. Najbardziej ulubionymi jagodami są nieco zimne owoce jarzębiny i kaliny, dlatego najbardziej udanym polowaniem na drozda jest jesień.

Polują na kosy, zakładając sidła na gałęzie drzew. Aby to zrobić, ułóż pęczki ślepych jagód kaliny lub jarzębiny, lepiej ułożyć je na sproszkowanych śniegiem gałęziach, aby można je było zobaczyć z daleka. Przygotowane dla ptaków jagody zaplątane są w siatkę, ptak żądny przynęty z pewnością zaplątanie się łapami w komórki siatki i złapie.

W niektórych przypadkach nadal można strzelać do ptaków, ale strzał należy wybrać jak do jarząbka. Strzelanie odbywa się zwykle z podejścia, do ptaków siedzących lub skaczących. Najbardziej udane będą oczywiście wloty, ale w lesie gałęzie drzew będą przeszkadzać w odbiorze.

Podczas polowania na kos należy pamiętać, że jest to dość rzadki ptak, gatunek ten nie został jeszcze dostatecznie zbadany i chociaż nie podlega specjalnej ochronie państwa, kwestia potrzeby tego była już wielokrotnie wychowany przez ornitologów w kraju. Dlatego powinieneś polować ostrożnie, nie wyrządzając szkody głównej populacji ptaków.

Oznaczone (*) gatunki występują w Rosji. Wzór: liczyć

  • Turdus abyssinicus
    - drozd etiopski
  • Turdus albicollis
    - pleśniawka białoszyja
  • Turdus albocinctus
    - pleśniawki z białym kołnierzem
  • Turdus amaurochalinus
    - pleśniawka śmietankowa
  • Turdus atrogularis
    * - drozd czarnoszyi lub ciemnoskrzydły
  • Turdus aurantius
    - Drozd jamajski
  • Turdus bewsheri
    - drozd z Komorów
  • Turdus boulboul
    - drozd szaroskrzydły
  • Turdus camaronensis
    - pleśniawki kameruńskiej
  • Turdus cardis
    * - drozd białobrzuchy
  • Turdus celaenops
    - drozd wyspowy
  • Turdus chiguanco
    - pleśniawka brązowa
  • Turdus chrysolaus
    * - złoty lub japoński, drozd
  • Turdus dissimilis
    - drozd czarnopierśny
  • Turdus eunomus
    * - ciemna lub brązowa pleśniawka
  • Turdus falcklandii
    - drozd magellaniczny
  • Turdus feae
    - drozd brunatny
  • Turdus fulviventris
    - drozd żółtodzioby
  • Turdus fumigatus
    - drozd grenada
  • Turdus fuscater
    - drozd
  • Turdus grayi
    - Drozd Gray'a
  • Turdus gurneyi
    - pleśniawka pomarańczowa
  • Turdus haplohrous
    - monochromatyczny brązowy pleśniawki
  • Turdus hortulorum
    * - niebieski ptak
  • Turdus ignobilis
    - drozd czarnodzioby
  • Turdus iliacus
    * - czerwonobrązowy
  • Turdus jamaicensis
    - pleśniawka białooka
  • Turdus kessleri
    - pleśniawki rododendralne
  • Turdus lawrencii
    - pleśniawka brązowa
  • Turdus leucomelas
    - drozd o bladej klatce piersiowej
  • Turdus libonyanus
    - drozd czerwonodzioby
  • Turdus litsipsirupa
    - drozd
  • Turdus maranonicus
    - drozd peruwiański
  • Turdus menachensis
    - Drozd jemeński
  • Turdus merula
    * - kos
  • Turdus migratorius
    - wędrowny drozd
  • Turdus mipunensis
    - drozd chiński
  • Turdus naumanni
    * - drozd Naumanna lub czerwony drozd
  • Turdus nigrescens
    - ponury drozd
  • Turdus nigriceps
    - drozd żałobny
  • Turdus nudigenis
    - drozd wielkooki
  • Turdus oberlaenderi
    - Drozd Oberlandera
  • Turdus obscurus
    * - drozd oliwkowy
  • Turdus obsoletus
    - drozd bladobrzuchy
  • Turdus olivaceofuscus
    - oliwkowo-szary pleśniawki
  • Turdus olivaceos
    - pleśniawka peleryna
  • Oliwkowiec Turdus
    - pleśniawki kapturowej
  • Turdus pallidus
    * - blady drozd
  • Turdus pelios
    - drozd z Afryki Zachodniej
  • Turdus philomelos
    * - ptak śpiewający
  • Turdus piaggiae
    - głośny drozd
  • Turdus pilaris
    * - kwiczoł lub drozd polny
  • Turdus plebejus
    - Blackbird Cabanis
  • Turdus plumbeus
    - drozd rudy
  • Turdus poliocephalus
    - górski lub zmienny, drozd
  • Turdus princei
    - drozd ghański
  • Turdus ravidis
    - czerwonooki lub kameruński drozd
  • Turdus reevi
    - grzybica myszy
  • Turdus rubrocanus
    - pleśniawka kasztanowca
  • Turdus ruficollis
    * - drozd rdzawoszyi
  • Turdus rufitorques
    - drozd rdzawoszyi
  • Turdus rufiventris
    - drozd czerwonobrzuchy
  • Turdus rufopalliatus
    - drozd rdzawoszyi
  • Turdus serranus
    - genialny drozd
  • Turdus swalesi
    - drozd haitański
  • Turdus tephronotus
    - drozd okularowy
  • Turdus torquatus
    * - pleśniawka białogardła
  • Turdus unicolor
    - pleśniawka monochromatyczna
  • Turdus Viscivorus
    * - missel lub missel drozd

Ptak kwiczołowy. Styl życia i siedlisko ptactwa polnego

Jakich ptaków nie widzimy o różnych porach roku. Są tacy, którzy mieszkają obok nas, w miastach, przez cały czas - zimą i latem. Są też ptaki wędrowne, które pojawiają się na naszym terenie tylko w ciepłym okresie. Obejmują one drozd uprawniona kwiczoł.

NA PROWADZENIU EWOLUCJI

Niektóre kosy na Syberii i na Dalekim Wschodzie pozostają słabo zbadane. Nawet taksonomia ich gatunków jest w stanie permanentnej zmiany. W ubiegłym wieku dwa „współczesne” gatunki drozda - brązowy (T. eunomus) i Drozd Naumanna (T. naumanni) - w wielu publikacjach uznano podgatunek jednego gatunku [5-7] drozda Naumanna. A ciemnoskrzydły drozd zjednoczył współczesne czerwonogardłe (T. ruficollis) i wspomniany już czarnoskóry. Grzybica czarnogardła L.A. Portenko obejmowała nawet wszystkie cztery formy. Chociaż gatunki uważane na zewnątrz różnią się dość wyraźnie, pary mieszane i hybrydy są sporadycznie lub regularnie spotykane w strefach wspólnego zamieszkiwania (strefach sympatii). Z tego powodu wątpliwości co do ich statusu gatunkowego wyrażał Hartert [9, 10]. Ponadto uważał te ptaki za allopatyczne, chociaż zidentyfikowano później strefy sympatii, w których powstałe hybrydy z reguły są eliminowane, a dominują formy oryginalne. Niemniej jednak punkt widzenia Harterta został zaakceptowany przez przytłaczającą większość obserwatorów ptaków w XX wieku. i dopiero pod koniec wieku ptaki ponownie uzyskały status gatunkowy [11, 12]. Okazało się, że pod koniec XX wieku. nastąpił powrót do punktu widzenia XIX wieku [13, 14], kiedy systematyka gatunkowa opierała się przede wszystkim na cechach morfologicznych.

Trzy kolejne gatunki drozdów (według współczesnej nomenklatury) zostały kiedyś połączone przez Portenko w jeden gatunek: drozd oliwny ... W wydaniu Brief Guide to Birds of the ZSRR z 1978 r. Te same gatunki (jako podgatunki) zostały ukryte pod postacią bladego drozda. Obecnie wszystkie trzy formy mają status gatunkowy: blady drozd (T. pallidus), drozd oliwny (T. obscurus) i drozd złocisty (T. chrysolaus) [1, 12, 15]. Jeśli w pierwszej grupie drozdów (czerwonoszyje, czarnoszyje, brązowe i Naumann), jak już wspomniano, hybrydyzacja jest dość powszechna, to dla tych mieszańców drozdów nie jest znana. Zostały one połączone w jeden gatunek na podstawie podobieństwa morfologicznego oraz z powodu braku danych. W północnym regionie Amuru blade drozdy i drozdy oliwne mają dość rozległą strefę współczulną i ewidentna jest całkowita izolacja reprodukcyjna. Oba gatunki gniazdują w rezerwacie Norsk, a różnice w ekologii i wokalizacji są tak duże, że trudno sobie wyobrazić tworzenie się mieszanych par między tymi gatunkami. Jeśli chodzi o drozda złocistego, zamieszkującego wyspy (Sachalin, Kuryle, Japonia), jest on geograficznie odizolowany od dwóch form kontynentalnych.

Można z całą pewnością założyć względną młodość ewolucyjną tych siedmiu gatunków drozda. Doskonale wpisują się w koncepcję nadmiernego gatunku zaproponowaną przez E. Mayra [17, 18]. Rozwijając swoje poglądy, D.Amadon podał bardzo trafną definicję nadzoru:

Jest całkiem oczywiste, że wśród rozważanych drozda przedstawiciele nadmiernych gatunków zrzeszających drozda oliwnego, bladego i złocistego posunęli się na ewolucyjnej ścieżce do gatunku „dobrego” znacznie dalej niż przedstawiciele drozda czarnoszyi - rudoszyi i brunatnego - pleśniawki Naumann. . O czterech ostatnich gatunkach można powiedzieć, że należą do podgatunku (rasy) i gatunku, ale generalnie osiągnęły one w pełni status gatunku. Nie ma wątpliwości co do konieczności i wielkiej wagi dalszych badań nad biologią rozważanego drozda.

Pin
Send
Share
Send
Send