Rodziny ptaków

Zimorodek srokaty

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek srokaty

Zimorodek czerwonobrody osiąga długość 40 cm, jego górna część głowy i skrzydeł jest szara. Na szyi ma biały kołnierzyk. Jego klatka piersiowa jest czerwonawo-pomarańczowa. Samca można rozpoznać po ząbkowanej kępce. Samica ma na klatce piersiowej szary pasek, który od strony brzucha ograniczony jest cienkim białym pierścieniem. Stąd łaciński epitet torquata.

Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo pomylenia zimorodka czerwonosarnego z zimorodkiem srokatym Megaceryle alcyon, który pojawia się zimą na północnych obszarach lęgowych zimorodka czerwonobrodego, a mimo to jest znacznie mniejszy, a samice nie są ubarwione. w dominującym czerwono-pomarańczowym kolorze.

Gatunek utrzymuje się na lęgowisku przez cały rok.

1. Dystrybucja

Obszar występowania gatunku rozciąga się od południa Patagonii i północy Ziemi Ognistej przez odległe części kontynentu południowoamerykańskiego aż po południowe regiony przygraniczne Stanów Zjednoczonych. W Ameryce Południowej tylko główny łańcuch Andów, pustynia Atakama i północno-zachodnia Argentyna nie są zamieszkane przez ten gatunek. Zimorodki srokate zasiedlają różne przestrzenie bytowe do wysokości 1500 m. Ptaki preferują zalesione brzegi wolno płynących rzek i jezior. Często gatunek ten można spotkać w lasach namorzynowych, ujściach rzek, na południowych obszarach występowania również w fiordach. Nie boi się bliskości człowieka i występuje również na polach ryżowych, wzdłuż rowów irygacyjnych i kanałów, a nawet w pobliżu zbiorników wodnych w dużych parkach.

2. Odżywianie

Ptak żywi się głównie rybami, podczas gdy płazy i gady mają mniejsze znaczenie. Większość dużej zdobyczy 20 cm pozyskuje się z zasadzki znajdującej się na wysokości od 5 do 10 m.

3. Powielanie

Obaj partnerzy wykopują jaskinię lęgową o długości do 2,5 m częściej na piaszczystych zboczach wzdłuż rzek, rzadziej na zboczach wzdłuż dróg, z dala od cieków rzecznych. Na końcu tunelu gniazdowego znajduje się komora gniazdowa. Lęg 3-6 jaj jest wysiadywany przez oboje rodziców. Karmią pisklęta wyklute po 22 dniach średnio przez około 35 dni.

Strona główna> Abstrakt> Historia

Zimorodek srokaty (łac. Megaceryle torquata) jest największym zimorodkiem na kontynencie amerykańskim.

Zimorodek czerwonobrody osiąga długość 40 cm, jego górna część głowy i skrzydeł jest szara. Na szyi ma biały kołnierzyk. Jego klatka piersiowa jest czerwonawo-pomarańczowa. Samca można rozpoznać po ząbkowanej kępce. Samica ma na klatce piersiowej szary pasek, który od strony brzucha ograniczony jest cienkim białym pierścieniem. Stąd łaciński epitet torquata.

Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo pomylenia zimorodka rudobrązowego z zimorodkiem karłowatym (Megaceryle alcyon), który zimą pojawia się na północnych obszarach lęgowych zimorodka srokatego, a mimo to jest znacznie mniejszy, a samice nie mają dominującego czerwonawo-pomarańczowego koloru.

Gatunek utrzymuje się na lęgowisku przez cały rok.

Obszar występowania gatunku rozciąga się od południa Patagonii i północy Ziemi Ognistej przez odległe części kontynentu południowoamerykańskiego aż po południowe regiony przygraniczne Stanów Zjednoczonych. W Ameryce Południowej tylko główny łańcuch Andów, pustynia Atakama i północno-zachodnia Argentyna nie są zamieszkane przez ten gatunek. Zimorodki srokate zasiedlają różne przestrzenie bytowe do wysokości 1500 m. Ptaki preferują zalesione brzegi wolno płynących rzek i jezior. Często gatunek ten można spotkać w lasach namorzynowych, ujściach rzek, na południowych obszarach występowania również w fiordach. Nie boi się bliskości człowieka i występuje również na polach ryżowych, wzdłuż rowów irygacyjnych i kanałów, a nawet w pobliżu zbiorników wodnych w dużych parkach.

Ptak żywi się głównie rybami, podczas gdy płazy i gady mają mniejsze znaczenie. Większość dużej zdobyczy (20 cm) pozyskuje się z zasadzki znajdującej się na wysokości od 5 do 10 m.

Obaj partnerzy częściej wykopują jaskinię lęgową o długości do 2,5 m na piaszczystych zboczach wzdłuż rzek, rzadziej na zboczach wzdłuż dróg, z dala od cieków rzecznych. Na końcu tunelu gniazdowego znajduje się komora gniazdowa. Lęg 3-6 jaj jest wysiadywany przez oboje rodziców. Karmią pisklęta wyklute po 22 dniach średnio przez około 35 dni.

Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - P. 175. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0

Pin
Send
Share
Send
Send