Rodziny ptaków

Astry angolskie osiąga długość 12 cm

Pin
Send
Share
Send
Send


Angolan Astrild

Astrilda angolska osiąga długość 12 cm, nie występuje dymorfizm płciowy. Głowa i tułów są jasnobrązowe, ogon i ogon są jasnoniebieskie. Policzki, klatka piersiowa i boki ciała są również niebieskie. Intensywność niebieskiego koloru upierzenia zmienia się w zależności od podgatunku. W podgatunku U. a. natalensis ma szczególnie intensywny i soczysty niebieski kolor.

Samice mają prawie czarny dziób, w wyniku czego różnią się od samic innych gatunków ćmy astrild. U młodych ptaków zmienia się kolor w zależności od podgatunku, jednak zazwyczaj ich upierzenie jest bardziej brązowawe niż u samic.

1. Dystrybucja

Zakres gatunkowy obejmuje Republikę Południowej Afryki. Siedliskiem tego gatunku są sawanny krzewiaste i jasne lasy akacji w pobliżu zbiorników wodnych. Ptaki często można zobaczyć wieczorem przy kałużach i strumieniach. Często pojawiają się też na obrzeżach wsi, a nawet w ogrodach dużych miast. Okrzyk ostrzegawczy gatunku brzmi jak twardy, głośny i szybki „chak-chak-chak”. Śpiew składa się ze stłumionych dźwięków.

2. Powielanie

Okres zagnieżdżania różni się w zależności od lokalizacji. Gniazdo buduje tylko samica, samiec przynosi tylko materiał budulcowy. Koszenie odbywa się za pomocą słomy. Samiec, trzymając w dziobie słomkę, siada na gałęzi w taki sposób, aby ogon był skierowany w stronę samicy. Następnie przechyla głowę tak, aby dziób ze słomką był skierowany w stronę nieba. Kiwając głową, podskakuje i śpiewa. Samica, gotowa do krycia, przywołuje do siebie samca machając ogonem i ćwierkając. W lęgu znajduje się od 3 do 5 jaj, których wysiadywanie trwa od 13 do 14 dni. Okres lęgowy wynosi od 18 do 20 dni. Następnie przez kolejne dwa tygodnie samiec karmi młode ptaki poza gniazdem.

Pin
Send
Share
Send
Send