Rodziny ptaków

Szlachetny ptasi drozd

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Turdus merula
Oderwanie:Wróblowaty
Rodzina:Kosy
Dodatkowo:Europejski opis gatunków

Wygląd i zachowanie... Średniej wielkości, wielkości jesionu polnego, ogon jest nieco krótszy. Waga 80–150 g, długość ciała 23–29 cm. Dominującym kolorem jest czarny lub ciemnobrązowy. Sposób uniesienia ogona jest niezwykły.

Opis... Samiec jest prawie monotonnie czarny, z jasnożółtym dziobem i żółtym skórzastym pierścieniem wokół oka. Samice mają zmienny kolor - ciemnobrązowy, jaśniejszy poniżej, zwłaszcza na gardle i karczku, kolor dzioba, a także pierścienie wokół oka - od żółtego do brązowego. Nie ma podobnych gatunków. Sezonowe różnice kolorystyczne są znikome. U samców pierwszej zimy upierzenie z brązowym odcieniem, ciemny dziób. Młode ptaki są ciemne (łącznie z podszewką), podobnie jak samice, nieco bardziej szorstkie, z podłużnymi prążkami wzdłuż górnej części ciała i smugami poniżej.

Głosować... Piosenka jest bardzo dźwięczna i piękna, składa się z wyraźnych i różnorodnych gwizdów fletowych, brzmi bardzo spokojnie, flegmatycznie i nie ma określonego czasu trwania. W przeciwieństwie do kantora kos nie powtarza tych samych sylab kilka razy z rzędu. W przeciwieństwie do pieśni bałaganu, przerwy są nierównomierne, wiele fraz brzmi razem, piosenka jest bardziej dźwięczna, spokojniejsza, niższa, w mniejszych tonach. Dużo śpiewają, najaktywniej o świcie, siedząc na szczycie lub w koronie drzewa. Najczęstszym wezwaniem jest „chak-chak. ”. Alarmy - te same "chak-chak», Różne dorsze itp.

Rozpiętość... Występuje w większości Europy, a także w szerokim pasie Azji od Morza Śródziemnego po wschodnie Chiny. Obszar lęgowy obejmuje większość europejskiej Rosji, z wyjątkiem północnej części strefy leśnej i południowej części stepu. Na dalekim zachodzie i południu naszego regionu kosy są siodłami. Większość z nich to wędrowne, zimowiska znajdują się w południowej Europie, na Zakaukaziu i na Bliskim Wschodzie.

Styl życia... Najbardziej typowe dla tego gatunku są lasy szerokolistne typu europejskiego, a także lasy mieszane i iglaste z gęstym runem, zwykle w pobliżu rzeki, potoku i innych wilgotnych miejsc, łęgowe olsy i czeremchy. Na zachodzie europejskiej Rosji jest również gatunkiem synantropijnym, który żyje w ogrodach i parkach. W centrum i na wschodzie regionu występuje (do tej pory?) Jedynie w postaci „dzikiej”, zasiedla niezamieszkane miejsca, jest bardzo ostrożny. Lokalizacja gniazda i ogólnie jego struktura, podobnie jak u innych pleśniawki - na ziemi lub do kilku metrów nad ziemią, zbudowana jest głównie z trawy, wzmocnionej błotem i wyściółką trawiastą. Nieco częściej niż u innych drozda do zewnętrznej dekoracji gniazda wykorzystuje się zdrewniałe liście. W lęgu jest 3–6, częściej 4–5 jaj. Kolorowo są dość zmienne, przede wszystkim przypominają jaja kwiczowe. Samica wysiaduje przez 12-15 dni, pisklęta mniej więcej w tym samym czasie spędzają w gnieździe.

W diecie częściej niż u innych pleśniawki obecne są mięczaki. Ich muszle są zwykle łamane przez drozdy w ich ulubionych miejscach, „kowadłach” (kamieniach, przewróconych pniach), gdzie gromadzą się stosy pustych muszli. Zjadają dużo dżdżownic i innych bezkręgowców, a także jagód, dzięki czemu jesienią coraz bardziej preferują.

Charakterystyka

Dowiedzieliśmy się, jak nazywa się czarny ptak z żółtym dziobem i długim ogonem. Rozważ inne cechy kosa. Należy do rzędu wróblowych i rodziny drozdów. Dorasta do 30 cm długości i 100 g wagi.

Ptaki początkowo wolały osiedlać się w lasach. Ale gdy drzewa zostały wycięte, zaczęli przenosić się do miast Eurazji i Afryki Północnej. Pół wieku temu kosy były rzadkością w naszym kraju. Tymczasem w Europie ptaki opanowały już miasta i osiedliły się w pobliżu ludzi: dziś dosłownie chodzą pod stopami mieszkańców kontynentu europejskiego.

Kosy mogą być wędrowne i osiadłe. Te ostatnie osiedlają się głównie w Europie. Tereny na wschód od niego nie nadają się do zamieszkania przez cały rok. Ptaki wędrowne zaczynają wracać do domu w kwietniu i spędzają tu czas przed nadejściem chłodów.

Z obserwacji ornitologów wynika, że ​​drozdy wędrowne mają mniej piskląt niż zimujące. Chociaż te ostatnie często nie przetrwają mrozu.

Siedlisko i jedzenie

Kosy uwielbiają wilgoć i świeżość. Ich ulubionym siedliskiem są lasy mieszane z luźną, wilgotną glebą, wystarczającą liczbą krzewów, trawą i inną niską roślinnością. W mieście ptaki wybierają zarośla: opuszczone i zarośnięte ogrody, ogrody warzywne, skwery, parki.

Uważa się, że drozdy pochodzą z gór. Co wskazuje czarny kolor, który służy jako ekran ultrafioletowy w obszarach górskich.

Dzięki odżywianiu kosów wszystko jest proste. Dieta składa się z mięczaków, ślimaków, robaków i innych małych bezkręgowców. Latem i jesienią ptak je z przyjemnością:

Pin
Send
Share
Send
Send