Rodziny ptaków

Lelek lub zwykły lelek (łac

Pin
Send
Share
Send
Send


Lelek pospolity, znany również jako lelek (Caprimulgus europaeus), jest ptakiem nocnym. Przedstawiciel rodziny True Nightjars rozmnaża się głównie w północno-zachodniej Afryce, a także w umiarkowanych szerokościach geograficznych Eurazji. Naukowy opis tego gatunku podał Karl Linnaeus na stronach dziesiątego wydania Systemu Natury w 1758 roku.

Leleczki posiadają bardzo dobre ubarwienie ochronne, dzięki czemu takie ptaki są prawdziwymi mistrzami przebrania. Będąc zupełnie niepozornymi ptakami, lelki są przede wszystkim znane z bardzo osobliwego śpiewu, w przeciwieństwie do danych wokalnych innych ptaków. Przy dobrej pogodzie dane głosowe lelka można usłyszeć nawet z odległości 500-600 metrów.

Ciało ptaka ma pewne wydłużenie, jak u kukułki. Lelków wyróżniają się dość długimi i ostrymi skrzydłami, a także mają stosunkowo wydłużony ogon. Dziób ptaka jest słaby i krótki, koloru czarnego, ale rozcięcie pyska wygląda na dość duże, z długim i twardym włosiem w rogach. Nogi nie są duże, z długim środkowym palcem. Upierzenie jest miękkie, luźne, dzięki czemu ptak wygląda na nieco większy i masywniejszy.

Kolor upierzenia jest typowo protekcjonalny, dlatego dość trudno jest dostrzec nieruchome ptaki na gałęziach drzew lub na opadłych liściach. Podgatunek nominatywny wyróżnia się brązowoszarą górną częścią z licznymi poprzecznymi smugami lub paskami koloru czarnego, czerwonawego i kasztanowego. Dolna część jest brązowo-ochra, z wzorem reprezentowanym przez mniejsze poprzeczne ciemne paski.

Wraz z innymi gatunkami z rodziny lelki mają duże oczy, krótki dziób i paszczę „żaby”, a także dość krótkie nogi, słabo przystosowane do chwytania gałęzi i poruszania się po powierzchni ziemi.

Mały rozmiar ptaka charakteryzuje się wdzięczną budową. Średnia długość dorosłego osobnika waha się w granicach 24,5-28,0 cm, przy rozpiętości skrzydeł nie większej niż 52-59 cm, standardowa waga samca nie przekracza 51-101 g, a waga samicy około 67-95 sol.

Lelków cechuje zwinny i energiczny, ale cichy lot. Między innymi takie ptaki potrafią „unosić się” w jednym miejscu lub szybować, trzymając szeroko rozstawione skrzydła. Po powierzchni ziemi ptak porusza się niezwykle niechętnie i preferuje obszary pozbawione roślinności. Kiedy zbliża się drapieżnik lub ludzie, odpoczywające ptaki próbują ukryć się w otaczającym krajobrazie, ukryć i wtulić się w ziemię lub gałęzie. Czasami lelek łatwo startuje i głośno trzepocze skrzydłami, oddalając się na niewielką odległość.

Samce śpiewają, przeważnie siedząc na gałęziach martwych drzew rosnących na obrzeżach leśnych polan lub polan. Piosenkę reprezentuje suchy i monotonny tryl „rrrrrrrr”, przypominający dudnienie ropuchy lub pracę traktora. Monotonnemu grzechotaniu towarzyszą drobne przerwy, ale ogólny ton i głośność, a także częstotliwość takich dźwięków, okresowo się zmieniają. Od czasu do czasu leleczki przerywają swój tryl rozciągniętym i dość wysokim „furr-furr-furr-furrruyu…”. Dopiero po zakończeniu śpiewu ptak opuszcza drzewo. Samce rozpoczynają krycie kilka dni po przybyciu i kontynuują śpiew przez całe lato.

Lelków nie przerażają gęsto zaludnione obszary, dlatego ptaki takie dość często latają w pobliżu gospodarstw rolnych i gospodarstw rolnych, w których występuje duża liczba owadów. Lelków to ptaki nocne. W ciągu dnia przedstawiciele gatunku wolą odpoczywać na gałęziach drzew lub schodzić w uschniętą trawiastą roślinność. Dopiero z nadejściem nocy ptaki wylatują na polowanie. W locie szybko chwytają zdobycz, są w stanie doskonale manewrować, a także niemal natychmiast reagują na pojawienie się owadów.

Podczas lotu dorosłe lelki często wydają gwałtowne okrzyki „weekend… weekend”, a różne odmiany prostego brzęczenia lub rodzaj przytłumionego syczenia służą jako sygnały alarmowe.

Średnia oficjalnie zarejestrowana długość życia lelków pospolitych w warunkach naturalnych z reguły nie przekracza dziesięciu lat.

Pod oczami lelka znajduje się jasny, wyraźny pasek bieli, a po bokach gardła małe plamki, które u samców mają czysto biały kolor, au samic mają czerwony odcień. Samce charakteryzują się rozwiniętymi białymi plamami na końcach skrzydeł i na rogach zewnętrznych piór ogona. Młode osobniki wyglądem przypominają dorosłe samice.

Siedlisko, siedlisko

Lelek zwyczajny gniazduje w ciepłych i umiarkowanych strefach północno-zachodniej Afryki i Eurazji. W Europie przedstawiciele gatunku występują prawie wszędzie, w tym na większości wysp Morza Śródziemnego. Leleczki stały się bardziej powszechne w Europie Wschodniej i na Półwyspie Iberyjskim. W Rosji ptaki gniazdują od zachodnich granic na wschód. Na północy przedstawiciele tego gatunku znajdują się aż do strefy subtaiga. Typowym biotopem lęgowym są wrzosowiska.

Ptaki zamieszkują krajobrazy półotwarte i otwarte z obszarami suchymi i dość dobrze ocieplonymi. Głównym czynnikiem udanego gniazdowania jest obecność suchej ściółki, a także dobre pole widzenia i obfitość nocnych owadów latających. Leleczki chętnie zasiedlają nieużytki, zamieszkują jasne, nieliczne bory sosnowe z piaszczystą glebą i polanami, obrzeża polan i polan, przybrzeżne strefy bagien i dolin rzecznych. W południowo-wschodniej i południowej Europie gatunek ten występuje powszechnie na piaszczystych i skalistych obszarach makii.

Największa populacja występuje w środkowej części Europy, w opuszczonych kamieniołomach i poligonach wojskowych. Na terenach północno-zachodniej Afryki przedstawiciele gatunku gniazdują na skalistych zboczach porośniętych rzadkimi krzewami. Główne siedliska w strefie stepowej to zbocza wąwozów i lasów łęgowych. Zwykle lelek pospolity zamieszkuje równiny, ale w sprzyjających warunkach ptaki mogą osiedlać się na terenach pasma subalpejskiego.

Lelek pospolity to typowy gatunek wędrowny, który każdego roku dokonuje bardzo długich wędrówek. Głównymi zimowiskami przedstawicieli podgatunku nominatywnego były tereny południowej i wschodniej Afryki. Niewielki odsetek ptaków jest również zdolny do przemieszczania się na zachód kontynentu. Wędrówka odbywa się na dość szerokim froncie, ale zwykłe leleczki wędrowne wolą trzymać jeden po drugim, dlatego nie tworzą stad. Poza naturalnym zasięgiem udokumentowano przypadkowe loty na Islandię, Azory, Wyspy Owcze i Wyspy Kanaryjskie, a także na Seszele i Maderę.

Działalność gospodarcza ludzi, w tym masowe wyręby lasów i aranżacja polan przeciwpożarowych, mają pozytywny wpływ na liczebność lelków pospolitych, ale zbyt wiele autostrad jest szkodliwych dla ogólnej populacji takich ptaków.

Lelek zwyczajny żywią się różnymi owadami latającymi. Ptaki wylatują na polowanie tylko o zmroku. W codziennej diecie przedstawicieli tego gatunku dominują chrząszcze i ćmy. Dorośli regularnie łapią muchówki, w tym muszki i komary, a także polują na pluskwy, jętki i błonkoskrzydłe. Między innymi w żołądkach ptaków często znajdują się drobne kamyczki i piasek, a także pozostałości niektórych roślin.

Lelek zwyczajny wykazuje aktywność od zachodu słońca do świtu nie tylko w tzw. Żerowisku, ale także dość daleko poza jego granicami. Przy wystarczającej ilości pożywienia ptaki robią sobie przerwy w nocy i odpoczywają, siedząc na gałęziach drzew lub na ziemi. Owady są zwykle łapane w locie. Czasami ofiara jest chroniona przed zasadzką, która może służyć jako gałęzie drzew na obrzeżach polany lub innego otwartego obszaru.

Między innymi zdarzają się przypadki, gdy lelek dziobuje pokarm bezpośrednio z gałęzi lub powierzchni ziemi. Po zakończeniu nocnego polowania ptaki śpią w ciągu dnia, ale nie kamuflują się w tym celu w jaskiniach lub zagłębieniach. W razie potrzeby takie ptaki można znaleźć wśród opadłych liści lub na gałęziach drzew, gdzie ptaki znajdują się wzdłuż gałęzi. Najczęściej odpoczywające ptaki latają w górę, jeśli drapieżnik lub osoba odstraszy je z bardzo bliskiej odległości.

Cechą łączącą różne typy lelków z wieloma sokołami i sowami jest zdolność tych ptaków do zwracania swoistych wypluwek w postaci grudek niestrawionych resztek pokarmu.

Rozmnażanie i potomstwo

Lelek pospolity osiąga dojrzałość płciową w wieku dwunastu miesięcy. Samce przybywają na lęgowiska około kilka tygodni wcześniej niż samice. W tym czasie liście kwitną na drzewach i krzewach i pojawia się wystarczająca liczba różnych owadów latających. Daty przyjazdu mogą się różnić od początku kwietnia (północno-zachodnia Afryka i zachodni Pakistan) do pierwszych dziesięciu dni czerwca (region Leningradu). W warunkach pogodowych i klimatycznych centralnej Rosji znaczna część ptaków przebywa na terenach lęgowych od około połowy kwietnia do ostatniej dekady maja.

Samce przybywające do miejsc lęgowych zaczynają się kojarzyć. W tym okresie ptak długo śpiewa, siedząc wzdłuż bocznej gałęzi. Od czasu do czasu samce zmieniają pozycję, woląc przesuwać się z gałęzi jednej rośliny na gałęzie innego drzewa. Samiec, zauważywszy samicę, przerywa swoją pieśń i chcąc zwrócić na siebie uwagę wydaje z siebie ostry krzyk i głośne trzepotanie skrzydeł. Samcom procesowi zalotów towarzyszy powolne trzepotanie, a także częste unoszenie się w powietrzu w jednym miejscu. W tym momencie ptak utrzymuje ciało w pozycji prawie pionowej, a dzięki złożeniu skrzydeł w kształcie litery V wyraźnie widoczne stają się białe plamki sygnałowe.

Samce pokazują wybranym potencjalne miejsca do składania jaj w przyszłości. Na tych terenach ptaki lądują i emitują swoisty monotonny tryl. Jednocześnie dorosłe samice samodzielnie wybierają miejsce na gniazdo. To tutaj odbywa się proces godowy ptaków. Zwykłe leleczki nie budują gniazd, a składanie jaj odbywa się bezpośrednio na powierzchni ziemi, pokrytej zeszłoroczną ściółką, igłami świerkowymi lub pyłem drzewnym. Takie swoiste gniazdo porośnięte jest niewymiarową roślinnością lub zwalonymi gałęziami, co zapewnia pełny widok na otoczenie i możliwość łatwego startu w razie niebezpieczeństwa.

Składanie jaj następuje zwykle w ostatniej dekadzie maja lub w pierwszym tygodniu czerwca. Samica składa parę elipsoidalnych jaj z błyszczącymi białymi lub szarawymi skorupkami, na których znajduje się brązowo-szary marmurowy wzór. Inkubacja trwa nieco krócej niż trzy tygodnie. Samica spędza znaczną część czasu, ale w godzinach wieczornych lub wczesnym rankiem samiec może ją zastąpić. Siedzący ptak reaguje na zbliżanie się drapieżników lub ludzi mrużąc oczy, zwracając się w stronę zagrożenia poruszającego się w kierunku gniazda. W niektórych przypadkach lelek woli udawać rannego lub syczeć, szeroko otwierając usta i rzucając się na wroga.

Pisklęta urodzone w odstępach dziennych są prawie całkowicie pokryte puchem o prążkowanym brązowo-szarym kolorze od góry i ochry od dołu. Potomstwo szybko staje się aktywne. Cechą charakterystyczną piskląt lelków jest ich zdolność, w przeciwieństwie do dorosłych, do dość pewnego chodzenia. Przez pierwsze cztery dni pierzaste dzieci są karmione wyłącznie przez samicę, ale potem samiec bierze również udział w procesie karmienia. W ciągu jednej nocy rodzice muszą przywieźć do gniazda ponad sto owadów. W wieku dwóch tygodni potomstwo próbuje odlecieć, ale pisklęta mogą pokonywać krótkie odległości dopiero po osiągnięciu wieku trzech lub czterech tygodni.

Potomstwo leleczka zwyczajnego uzyskuje pełną niezależność w wieku około pięciu do sześciu tygodni, kiedy cały lęg rozprasza się po pobliskich dzielnicach i przygotowuje się do pierwszej długiej zimowej wyprawy do Afryki na południe od Sahary.

Zwykłe lelki w swoim naturalnym zasięgu nie mają zbyt wielu wrogów. Ludzie nie polują na takie ptaki, a wśród wielu ludów, w tym Hindusów, Hiszpanów i niektórych plemion afrykańskich, uważa się, że zabicie lelka może przynieść dość poważne kłopoty. Głównymi naturalnymi wrogami przedstawicieli tego gatunku są największe rozmiary węży, niektóre drapieżne ptaki i zwierzęta. Jednak całkowita szkoda wyrządzona populacji ptaków przez takie drapieżniki jest stosunkowo niewielka.

Światło z reflektorów samochodowych przyciąga nie tylko dużą liczbę nocnych owadów, ale także polujących na nie zwykłych lelków, a zbyt duży ruch uliczny często powoduje śmierć takich ptaków.

Populacja i stan gatunku

Do tej pory istnieje sześć podgatunków lelków, których zmienność wyraża się w zmienności ogólnego ubarwienia upierzenia i ogólnej wielkości. Podgatunek Caprimulgus europaeus europaeus Linnaeus zamieszkuje północną i środkową Europę, natomiast Caprimulgus europaeus meridionalis Hartert najczęściej występuje w północno-zachodniej Afryce, na Półwyspie Iberyjskim i w północnej części Morza Śródziemnego.

Siedliskiem Caprimulgus europaeus sarudnyi Hartert jest Azja Środkowa. Podgatunek Caprimulgus europaeus unini Hume występuje w Azji, a także w Turkmenistanie i Uzbekistanie. Obszar występowania Caprimulgus europaeus plumipes Przewalski jest reprezentowany przez północno-zachodnie Chiny, zachodnią i północno-zachodnią Mongolię, a podgatunek Caprimulgus europaeus dementievi Stegmann występuje w południowej Transbaikalia, w północno-wschodniej Mongolii. Obecnie na liście gatunków rzadkich, wymarłych i zagrożonych z komentarzami lelek pospolity otrzymał status ochrony „Najmniejszy niepokój”.

Pin
Send
Share
Send
Send