Rodziny ptaków

Petrel Buller Puffinus bulleri na wodach ZSRR

Pin
Send
Share
Send
Send


Petrel zwyczajny - Puffinus puffinus (Brunnich, 1764)
Burzyk zwyczajny, burzyk zwyczajny.
S i n. (łac.): Procellaria puffinus Briinnich.
S i n. (Rosyjski): petrel północny, petrel mały.

Opis.

Petrel mały, białobrzuchy z ciemną górą i rozpiętością skrzydeł około 75-85 cm Lot jest szybki, zwrotny, ale trudniejszy niż w przypadku petreli większych. Zwykle leci nisko nad wodą. Podczas lotu występują krótkie okresy szybowania z szybkim trzepoczeniem skrzydeł podczas wznoszenia na małych zakrętach. Łatwo wylądować na wodzie i wystartować. Nurkuje dobrze i chętnie. Wrzucony do wody od lata wydaje się nadal latać nad wodą, pracując skrzydłami. Na obszarach żerowania często ląduje na wodzie, a następnie ponownie startuje.

Kolorowanie. Nie ma różnic wiekowych, płciowych i sezonowych w kolorze: górna część ciała od czoła do końca ogona jest czarna, dolna część ciała jest biała, boki klatki piersiowej są różnorodne, podogon jest poplamiony brązem -czarne, skrzydła są czarne u góry, spód skrzydeł jest biały z ciemną obwódką wzdłuż ich krawędzi.

Dziób jest cienki, czarny na górze i na końcu, boki i podstawa są niebieskawo-szare (nogi są przeważnie jasnobiałe z czarną stroną zewnętrzną. Upierzenie gniazdujące, jak u dorosłych ptaków. Pierwsze upierzenie pisklęcia jest koloru brązowego na szaro-brązowe, jaśniejsze na gardle i górnej części piersi. Upierzenie drugiego pisklęcia jest ogólnie takie samo, ale nieco ciemniejsze.

Jedno pełne linienie rocznie. Zmiana upierzenia na ciele rozpoczyna się w okresie lęgowym, najprawdopodobniej w czerwcu-lipcu u niedojrzałych ptaków oraz w sierpniu u ptaków lęgowych.

Rozpiętość.

Obszar gniazdowania. Petrel atlantycki gniazduje na wielu wyspach od wyspy Westmann u wybrzeży Islandii po Azory, Maderę i Salvages. Rasy na Oceanie Spokojnym na Hawajach iw pobliżu Półwyspu Kalifornijskiego [Palmer, 1962, Murphy, 1967, Cramp i in., 1974].

Podgatunek P. puffinus yelkouan gniazduje na Korsyce, Sardynii, na wyspach Rio u południowego wybrzeża Francji, na wyspach na Morzu Adriatyckim i Egejskim. Najwyraźniej w przeszłości gnieździło się w niewielkich ilościach w południowo-zachodniej części Morza Czarnego.

Jednym ze stałych obszarów masowych migracji tego petrela jest Morze Czarne. Tutaj spotyka się przez cały rok. Wcześniej uważano, że wiosną petrel wypływa z Morza Czarnego.

Część petrela pospolitego migrującego na północne brzegi Morza Czarnego wpływa do Morza Azowskiego, gdzie jest pospolity w miesiącach jesiennych. Szczególnie w miesiącach zimowych duże skupiska petreli utrzymywane są u południowych wybrzeży Krymu i na Kaukazie u wybrzeży Morza Czarnego (Salnikov, 1957).

Grawituje w kierunku mórz, aw oceanach większość osobników wszystkich podgatunków przylega do obrzeży. Nawet przejściowe podgatunki północne utrzymywane są głównie nie dalej niż kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów od wybrzeży.

Petrel pospolity jest gatunkiem bardzo licznym. Liczba podgatunków Pacyfiku jest znacznie niższa niż atlantyckich.

Reprodukcja.

Dojrzewa później. Niektóre osoby osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-4 lat, ale głównie w wieku 5-6 lat. Monogi. Pary są stałe i rzadko zmieniają się w trakcie życia partnerów. Dojrzałe płciowo ptaki pojawiają się na wyspach, na których znajdują się kolonie w okresie luty-marzec.

Rodziny znajdują się w miejscach o płaskiej i stromej rzeźbie terenu, ale we wszystkich przypadkach, w których występuje warstwa darni, w której wykopane są nory o długości 0,5-1 m. Gniazdo znajduje się na końcu nory i jest wyłożone niewielką ilością suchej trawy, mchu i piór ... Większość osobników wraca do swojej kolonii, a nawet na swoje stare miejsce.

Niektóre osoby atakują także inne wyspy w promieniu 300 mil od ich kolonii. Złożenie jaj poprzedzone jest dwumiesięcznym okresem przygotowawczym. Około 10 dni przed złożeniem jaj zarówno samica, jak i samiec wlatują do morza. Po powrocie (powrót samicy i samca) natychmiast składa się jajo.

Składanie jaj rozpoczyna się w trzeciej dekadzie kwietnia i występuje głównie w pierwszej połowie maja. Ogólnie okres nieśności jest dość wydłużony i trwa do końca maja. Jedno gładkie białe jajko składa się na wagę około 15% wagi samicy. W bardzo rzadkich przypadkach, w przypadku utraty lęgu, samica może złożyć drugie jajo.

Średnia wielkość jaj to 60,3X41,4 mm, kształt eliptyczny, podłużny. Po złożeniu jaja samica natychmiast odlatuje do morza, oddając gniazdo samcowi. Zmiana partnerów podczas inkubacji następuje średnio po 6 dniach, choć odchylenia mogą osiągać bardzo istotne wartości - od 1 do 26 dni. Okres lęgowy wynosi średnio 51-53 dni. Pisklęta wykluwają się głównie na przełomie czerwca i lipca.

Śmiertelność piskląt przed wykluciem wynosi 12%, od wylęgu do piskląt - 11%, od piskląt do dojrzałości - 70%, dorosłych - 9% (w różnych latach od 5 do 20). Na wyspie Ram w 1972 r. Napotkano ptaka lęgowego zaobrączkowanego w tym samym gnieździe, dojrzewającego już w 1958 r.

Codzienna aktywność, zachowanie. W życiu morskim petrel może być aktywny o każdej porze dnia. W tym samym czasie często odpoczywa na wodzie po południu. Szczególnie przy dobrej pogodzie. W okresie lęgowym kolonie prowadzą nocny tryb życia.

Petrel zwyczajny to ptak kolonialny. W okresie życia morskiego występuje w stanie rozproszonym, a także w małych grupach.

Jedzenie. Petrel zwyczajny żywi się małymi rybami pelagicznymi i ich młodymi osobnikami, a także kałamarnicą. Na przykład w regionie Wielkiej Brytanii podstawą diety są sardynki, śledzie, szproty, w Morzu Czarnym - sardela [Salnikov, 1957, Cramp i in., 1974 i in.]. Żeruje na różne sposoby. Może nurkować z pozycji na wodzie lub latem, a także chwytać zdobycz w warstwach powierzchniowych, chwilowo stykając się z powierzchnią wody.

Streszczenie artykułu naukowego z zakresu nauk biologicznych, autorem pracy naukowej jest Sleptsov M.M.

Druga edycja. Pierwsza publikacja: Sleptsov M.M. 1960. Petrel Buller na wodach ZSRR // Ornithology 3: 410-412.

Tekst pracy naukowej pt. "Petrel Puffinus bulleri na wodach ZSRR"

rzeka Ussuri, przeciw wiosce Szeremietiewski, przez kozacki S.P. Lukin. Skóry są eksportowane do Niemiec i są tu sprzedawane po cenie 1 r. 60 K. - 2 ruble 50 k. Podaj poprawną nazwę ptaka. ”

Okazało się, że tą "kaczką" był kormoran oceaniczny Graculus pelagicus [= Phalacrocorax pelagicus Pallas, 1811], którego pojawienie się wewnątrz kontynentu nie zostało jeszcze określone.

Russian Ornithological Journal 2011, tom 20, Express Issue 635: 386-389

Petrel Buller Puffinus bulleri na wodach ZSRR

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1960 r. *

Petrel Buller, Puffinus bulleri, jest jednym z mało zbadanych gatunków petrel pacyficznych. Około pół wieku minęło od jego opisu przez Salvina (Salvin 1888), aż do Falli (Falla 1924, 1934), który odwiedził lęgowisko tego gatunku na Wyspach Biednych Rycerzy (35 ° 30'S, 174 ° 45'E, na wschód od północnej części Wyspy Północnej Nowej Zelandii) nie zaznajomili zoologów z głównymi cechami biologii tego gatunku w okresie lęgowym, choć relacjonowali o tym nieco wcześniej Beck (Back 1910), a następnie Loomis (1918) w okresie roamingu na wodach Kalifornii.

Według dostępnych danych rozmieszczenie tego gatunku zostało mniej lub bardziej zadowalająco zbadane we wschodniej części Oceanu Spokojnego, ale pozostaje niejasne dla południowej części, środkowego i północno-zachodniego Pacyfiku.

W 1954 r., Podczas wyprawy w celu zbadania biologii fok, Kuroda (1955), który brał udział w tej pracy, poinformował, że w lipcu (240 mil na wschód od wyspy Iturup) złapał kopię petrela Bullera, która wcześniej znajdowała się na północno-zachodnim części Oceanu Spokojnego nie zostały odnotowane.

Słaba znajomość rozmieszczenia tego gatunku na Oceanie Spokojnym, a zwłaszcza w jego północno-zachodniej części, tłumaczy się naszym zdaniem niewystarczającym udziałem zoologów w wyprawach morskich, zwłaszcza na otwartych wodach oceanu. Rozwój rybołówstwa i łowiectwa na morzach Dalekiego Wschodu i północno-zachodniej części Pacyfiku

* Sleptsov M.M. 1960. Petrel Buller na wodach ZSRR // Ornithology 3: 410-412.

ocean zapewnił zoologom radzieckim i japońskim udział w wyprawach morskich, które dostarczyły nowych obserwacji na temat biologii i rozmieszczenia rurkowłosych i innych ptaków morskich. W rezultacie wiele zagadnień z zakresu biologii i rozmieszczenia ptaków morskich jest lepiej poznanych niż dotychczas znane.

Podczas wypraw mających na celu zbadanie rozmieszczenia waleni i ich żerowisk na morzach Dalekiego Wschodu i północno-zachodnim Oceanie Spokojnym w latach 1951, 1952 i 1954 autor prowadził równoległe obserwacje biologii ptaków morskich, w tym petrela Bullera. W kolekcji ptaków morskich, którą zebraliśmy we wskazanych latach, przechowywanej w Muzeum Zoologicznym Uniwersytetu Moskiewskiego, znajdowały się 4 okazy tego gatunku.

Młody samiec nr 79142 złowiony 17 października 1951 roku na 44 ° 34'N. i 149 ° 51 'W. oraz trzy młode samice we wrześniu 1954 roku: nr 79143 złowione 18 września w Cieśninie Kurylskiej (44 ° 00 'N, 145 ° 50' W, 3 mile od Przylądka Jużno-Kurylskiego), nr 79109 i nr 79110 - 14 września na 42 ° 57 'szerokości geograficznej północnej. i 151 ° 25 'W.

Z danych, które zebraliśmy na temat rozmieszczenia tego gatunku w północno-zachodniej części Oceanu Spokojnego, można zauważyć, że petrel jest dość rozpowszechniony: od 30 ° 31 'N. i 150 ° 11 'W. do 46 ° 15 'N i 160 ° 15 'W. Zaobserwowano go nie tylko w wodach w pobliżu Wysp Kurylskich, ale także w otwartych częściach oceanu 800-900 mil na wschód od południowej części grzbietu Kurylskiego, Hokkaido i Honsiu.

Na wodach terytorialnych ZSRR petrel Bullera zaobserwowano w pobliżu wysp Małego Grzbietu Kurylskiego, w Cieśninie Kurylskiej Południowej (Morze Nemuro), 4,8 km od Przylądka Yuzhno-Kurilskiy (Kunashir) i na wyspie Iturup. Pod względem liczebności gatunek ten jest znacznie gorszy od szarego Pu // liniB griseus i smukłego petrela P. lubnomoshis i znajduje się gdzieś w pobliżu pstrokatego Caonecotus.

Petrel Buller zwykle trzyma się samotnie, ale jeśli w powierzchniowych warstwach oceanu występuje duża biomasa zooplanktonu paszowego (kalanusy i euphausiidy), narybek głowonogów i małych ryb łowieckich gromadzi się w małych ławicach liczących 2-3 do 20 osobników. Obserwowaliśmy to u burzowych, szarych i szczupłych, a także u petrel cętkowanych. Różni się od innych gatunków petreli stosunkowo mniejszą prędkością lotu i dłuższym zawisem nad powierzchnią wody. Lądowanie na wodzie jest dość typowe: ptak mocno chowa szyję w „łopatki” i unosi stosunkowo długi ogon. Myszoszary kolor czubka z łatwością odróżnia ptaka od innych petreli, nawet ze znacznej odległości.

Badanie jąder i jajników pobranych okazów wskazuje, że samca należy przypisać młodym, wyklutym w tym

okres lęgowy, tj. w 1951 r. samice są również młodymi, ale z potomstwa późniejszego niż samiec. Jest prawdopodobne, że nie tylko młode, ale także dojrzałe osobniki wspinają się do północno-zachodniej części Oceanu Spokojnego. Dalsze obserwacje pokażą, jak często petrel ten pojawia się w wodach u wybrzeży Wysp Kurylskich.

Według głównych systematycznych cech, ptaki zebrane w północno-zachodniej części Oceanu Spokojnego są zbliżone do ptaków złowionych w obszarach lęgowych i u wybrzeży Kalifornii. Kolor złapanych ptaków nie jest taki sam. U samca czubek głowy jest jasnobrązowy, nad okiem i za nim wyraźny jasnoszary prążek, grzbiet jest brązowawy z jasnymi popielatymi paskami wzdłuż krawędzi piór. Dno szyi, klatki piersiowej i brzucha są białe. Kolorowo samice są bliższe dojrzałym osobnikom opisanym przez Bullera (1888) i Lumisa (1918). Wszystkie nasze samice mają czarno-brązowe czoło, czubek głowy i szyi, mysie plecy i łopatki, osłony skrzydeł i wtórne pióra lotne są ciemnobrązowe z końcami lotek od czarno-brązowych do czarnych, klatką piersiową, brzuchem, dolnym skrzydła są białe. Dolne końce skrzydeł są ciemnoszare lub brązowe. Podstawą ogona jest ciemna mysz, koniec czarny, czubek i koniec dzioba czarne, boki ciemnoniebieskie. Zewnętrzne krawędzie stępu, trzeci palec, błona łącząca zewnętrzne i środkowe palce są czarne; wewnętrzna strona stępu, środkowy palec, błona łącząca środkowy i pierwszy palec jest koloru jasnego mięsa.

Badanie zawartości przełyku i żołądków 4 osobników wykazało, że w wodach Kurylskich petrel żeruje latem-jesienią na euphausiidach (Euphausia pacifica, Thysanoessa longipes), larwach głowonogów (Ommatostrephesira sloanei-pacificus) , a także saury cus i ryby głębinowe z rodziny Myctophidae, które łowią w ciemności, gdy te ryby unoszą się na powierzchniowe warstwy oceanu.

Petrel Buller gniazduje na małych wyspach w pobliżu północnego krańca Nowej Zelandii. Na terenach lęgowych pojawia się na przełomie sierpnia i września. W październiku zaczyna naprawiać stare nory i wyrywa nowe, które układa w klifach i zboczach zwróconych w stronę oceanu, zarówno w bezpośrednim sąsiedztwie wybrzeża, jak i daleko od niego. Długość nory wynosi od 95 do 125 cm; przedłużenie lęgowe wyłożone jest gałązkami, korzeniami i liśćmi drzew. Ptaki często gniazdują w norach tuatara Sphenodon punc-tatus. Składanie jaj następuje mniej więcej w tym samym czasie, na początku grudnia. Rozmiary jaj, mm: 63,4-68,0x41,4-43,6. Inkubacja trwa około miesiąca, pisklęta wykluwają się pod koniec grudnia, a pod koniec marca opuszczają gniazda i zaczynają prowadzić samodzielny tryb życia. Ten gatunek petrel ma krótszy okres inkubacji.

niż inni. W rejonie gniazdowania i wędrowania żeruje na skorupiakach planktonowych, głowonogach i różnych gatunkach ryb.

Beck R.H. 1910. Ptaki wodne z okolic Point Pions, Kalifornia // Proc. Calif. Acad. Sci. 3.

Buller W.L. 1888. Historia ptaków Nowej Zelandii. Londyn. Falla R.A. 1922. Notatki o petrelach wyrzuconych na brzeg, zachodnie wybrzeże, prowincja Aucland // Emu 21.

Falla R.A. 1934. Rozmieszczenie i nawyki żywieniowe petreli w północnej Nowej Zelandii // Rev. Anckl. Inst. Muzeum 1, 5. Kuroda N. 1955. Obserwacje ptaków pelagicznych północno-zachodniego Pacyfiku // Condor 57, 5.

Loomis L.M. 1918. Przegląd albatrosów, petreli i petreli nurkujących, Proc. Natl.

Calif. Acad. Sci. 2, 12. Murphy R.C. 1936. Oceaniczne ptaki Ameryki Południowej. Nowy Jork, 2. Salvin O. 1888. Krytyczne uwagi na temat Procellariidae // Ibis 6.

Russian Ornithological Journal 2011, tom 20, Express Issue 635: 389-391

Woodcock Scolopax rusticola w zachodnim Ałtaju

B. V. Shcherbakov1), L. I. Shcherbakova2)

1) Związek Ochrony Ptaków Kazachstanu, Aleja Uszanowa, 64, lok. 221, Ust-Kamenogorsk, 492024. Kazachstan. E-mail: [email protected]

2) Państwowy Uniwersytet Wschodniego Kazachstanu, Ust-Kamenogorsk, 492025. Kazachstan

Otrzymano 16 lutego 2011 r

Woodcock Scolopax rusticola to rzadki gatunek lęgowy w zalesionej części zachodniego Ałtaju. Zamieszkuje mokradła brzozowo-osikowe w dolinach górskich oraz ciemne formacje iglaste u podnóża grzbietów na wysokości do 1200 m npm. P.P. Sush -kin (1938) zauważył, że słonka w Ałtaju występuje na wysokości do 600 m n.p.m., ale również założył, że będzie on rozłożony nieco szerzej w kierunku pionowym, niż było to znane. W sąsiednim południowym Ałtaju słonka sięga 1100 m nad poziomem morza. w dolinie Bukhtarmy (Starikov 2006) i do 1450 m - w obniżeniach Markakol i Kara-Kabinsky (Berezovikov 2006, Berezovikov, Baimukanov 2009).

Właściwości odżywcze petrel

Dieta petrel składa się z małych ryb, mięczaków, skorupiaków. Przede wszystkim uwielbia jeść śledzie, szproty, sardynki, mątwy.

Petrel poluje głównie w nocy, kiedy jego ofiara unosi się w górnych warstwach wody. W tym samym czasie ptak najpierw uważnie wypatruje małych rybek, po czym ostro nurkuje za nią w wodzie. Maksymalnie petrelle potrafią nurkować na 6-8 m. Dziobem filtrują wodę morską, pozostawiając jadalny osad.

Ponieważ taka zdobycz wymaga dużego wysiłku ze strony ptaka, petrele są często „przebiegłe” i znajdują własne pożywienie towarzysząc wielorybom lub łódkom rybackim.

Powszechne typy petreli

W rodzinie petrel istnieją dwie podrodziny - Fulmarinae i Puffininae.

Przedstawiciele pierwszego (Fulmarinae) nurkują mało i słabo, paszę uzyskuje się w najwyższych warstwach wody. Ich lot to szybowanie, szybowanie.

Petrel olbrzymi

Największy ptak w rodzinie. Długość dzioba około 10 cm, skrzydło do 55 cm, dziób koloru żółtawo-różowego z brązowym lub czerwonym końcem. Kolor upierzenia u dorosłych jest ciemnoszary, białawy na brodzie i głowie, z białymi plamami na głowie, piersi i szyi. U młodych zwierząt pióra są ciemniejsze i bez białych plam.

Gatunek występuje na południu Oceanu Atlantyckiego, Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego. Rasy na wyspie Georgia Południowa.

Petrel olbrzymi

Długość ciała ptaka ok. 100 cm, rozpiętość skrzydeł do 200 cm, waga od 2,5 do 5 kg. Dziób jest żółty z zieloną końcówką.

Istnieją dwie opcje koloru ptaka - ciemny i jasny. Te jasne mają białe upierzenie z rzadkimi czarnymi piórami. Ciemne są koloru szaro-brązowego, z białawą głową, szyją i klatką piersiową, ozdobione brązowymi plamami.

Występuje na południu Atlantyku, Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego. Rasy na wyspach w pobliżu Antarktydy.

Petrele antarktyczne

Petrel jest średniej wielkości. Jego długość ciała to około 45 cm, rozpiętość skrzydeł do 110 cm, waga 0,5-0,8 kg. Upierzenie jest jasno srebrnoszare na grzbiecie i białe na odwłoku. Skrzydła górne dwukolorowe: brązowobrązowe z białym paskiem pośrodku. Dziób jest ciemnobrązowy. Nogi są niebieskie z czarnymi pazurami.

Siedlisko gatunku obejmuje wybrzeże Antarktydy.

Cape Doves lub Cape Petrels

Waga ptaka wynosi od 250 do 300 g, długość ciała około 36 cm, rozpiętość skrzydeł do 90 cm, skrzydła szerokie, ogon krótki, zaokrąglony. Górną stronę skrzydeł zdobi czarno-biały wzór z dwoma dużymi białymi plamkami. Głowa, podbródek, boki szyi i plecy są czarne.

Gatunek pospolity w strefie subantarktycznej.

Petrel śnieżny

Mały ptak o długości ciała od 30 do 40 cm, rozpiętości skrzydeł do 95 cm, wadze do 0,5 kg. Upierzenie jest czysto białe z małą ciemną plamką w pobliżu oka. Dziób jest czarny. Nogi są niebieskawo-szare.

Mieszka na wybrzeżu Antarktydy.

Petrel niebieski

Małe gatunki o rozpiętości skrzydeł do 70 cm, upierzenie szare na grzbiecie, głowie i skrzydłach. Wierzchołek głowy białawy. Dziób jest niebieski. Nogi są niebieskie z różowymi membranami.

Ptak jest szeroko rozpowszechniony na wyspach subantarktycznych w rejonie Przylądka Horn.

Gatunki z podrodziny Puffininae często latają, szybując i trzepocząc skrzydłami. Ptaki te dobrze nurkują pod wodą w poszukiwaniu zdobyczy.

Petrel Westland

Długość ciała ptaka dochodzi do 50 cm, dziób ma charakterystyczny haczykowaty kształt. Ptak jest całkowicie pomalowany na czarno.

Występuje tylko w Nowej Zelandii.

Petrel mały lub pospolity

Długość ciała od 31 do 36 cm, waga 375-500 g. Rozpiętość skrzydeł do 75 cm Kolor grzbietu waha się od szarego do czarnego, brzuch biały. Skrzydła są czarne lub szarawe u góry, białe u dołu z czarną obwódką. Dziób jest niebieskawo-szary, na końcu czarny.

Gatunek gniazduje na północnym Atlantyku.

Petrel cienkodzioby

Rozpiętość skrzydeł około 1 m. Upierzenie ciemnobrązowe, prawie czarne, brzuch jasny.

Gatunek ten występuje powszechnie na wyspie Tasmania, u wybrzeży Australii, na wyspach Pacyfiku.

Petrel wielki cętkowany

Długość ciała ptaka do 51 cm, rozpiętość skrzydeł do 122 cm Grzbiet ciemnobrązowy z białym paskiem z tyłu głowy i białymi piórami na ogonie. Brzuch jest biały. Na głowie widoczna czarno-brązowa czapka. Dziób jest czarny.

Mieszka na południowym Atlantyku.

Petrel szary

Długość ciała od 40 do 50 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 110 cm Kolor upierzenia ciemnoszary lub ciemnobrązowy, prawie czarny. Spód skrzydeł jest srebrzysty.

Ptak gniazduje na południowych wyspach Oceanu Spokojnego i Atlantyku.

Mężczyzna i kobieta: główne różnice

Dymorfizm płciowy u petreli nie jest wyraźny. Samice są nieco mniejsze niż samce.

Pin
Send
Share
Send
Send