Rodziny ptaków

Bernstein Spur Cuckoo / Centropus bernsteini

Pin
Send
Share
Send
Send


KUKURYDZA WIOSNA (Centropus sinensis)

lub indyjski kukal wziął swoją nazwę od długiego pazura na palcach. To duża kukułka wielkości wrony: długość ciała dochodzi do 50 cm, duży, szeroki, zaokrąglony ogon zajmuje mniej więcej połowę całej długości, skrzydła są krótkie.

Dominującym kolorem tego ptaka jest lśniąco czarny z brązowym grzbietem i brązowymi skrzydłami, niebieskim odcieniem na głowie i zielonym na spodniej stronie ciała. Oczy są ciemnoczerwone, mocne nogi są czarne. Dziób jest ciemny, zakrzywiony na końcu. Pisklęta pokryte są od góry brązowymi i żółtawymi poprzecznymi paskami.

Ta kukułka jest szeroko rozpowszechniona w Indiach i na Cejlonie. Tworzy gniazdo na gałęziach drzew, zawsze wśród gęstych i ciernistych zarośli, zwykle między ciernistymi krzakami, niezbyt wysoko nad ziemią. Na zewnątrz jest to gruboziarnista kulista konstrukcja wyposażona w dach o niewielkich (w porównaniu z samym ptakiem) wymiarach (średnica budowli 45 cm). Budynek posiada boczne wejście, z którego gdy ptak wysiaduje lęg lub podgrzewa pisklę, wystaje ogon, który nie mieści się w gnieździe. Lęg zwykle składa się z 3-5 białawych jaj. W okresie lęgowym (trwającym od czerwca do września), w którym występują te ptaki, słychać ich osobliwy, przypominający wycie, płacz. Kukułki szponiaste trzymają się w parach, tylko młode ptaki w pierwszym roku życia wędrują samotnie.

Ruchy tego ptaka są ciężkie, rozmiarami, nawykami i wyglądem, jest bardzo podobny do drobiu.

Kukułka Ostroga omija las, ale można ją łatwo znaleźć w gęstych zaroślach z bujną trawiastą roślinnością. Zarówno młode, jak i dorosłe ptaki większość czasu spędzają blisko ziemi, umiejętnie wspinając się po najgęstszych i często kłujących splotach gałęzi roślin. Tylko od czasu do czasu można zobaczyć ptaka lecącego z miejsca na miejsce. Zwykle kukułki z pazurami wolą chodzić po ziemi lub wspinać się po gałęziach drzew i krzewów. Te ciche, spokojne, mało rzucające się w oczy ptaki zawsze ukrywają się, chociaż są niezwykle zręczne w bieganiu, skakaniu i wspinaczce.

Indyjski kukal żywi się dużymi owadami (osami, chrząszczami, gąsienicami, orthoptera), małymi jaszczurkami i wężami, małymi gryzoniami i najwyraźniej jajami i pisklętami innych ptaków.

Pin
Send
Share
Send
Send