Rodziny ptaków

Pleszka białoczelna lub papuga wodna to azjatycki gatunek ptaków wróblowych z rodziny muchołówkowatych, zaliczany do monotypowego rodzaju Chaimarrorni

Pin
Send
Share
Send
Send


Ponowny start jest słusznie uważany za jednego z najpiękniejszych małych ptaków w europejskiej części Rosji. Małe, wielkości wróbla, pomalowane na kontrastujące szare i ognistoczerwone kolory, to pierzaste piękno jest prawdziwą żywą ozdobą parków, ogrodów i lasów Eurazji. A sama nazwa „redstart” pochodzi od charakterystycznego zwyczaju przedstawicieli tego gatunku do szarpania ogonem, który w tym czasie przypomina płomienie ognia falujące na wietrze.

Treść artykułu:

Opis ponownego uruchomienia

Ptaki ponownie należą do rodziny muchołówek z rzędu Passeriformes... Ptaki te są szeroko rozpowszechnione w Eurazji, a także w północnej Afryce, gdzie chętnie osiedlają się w lasach, parkach i leśnych stepach.

Wygląd

Pleszka to ptak, który nie przekracza wielkości wróbla. Jego długość ciała nie przekracza 10-15 cm, a waga 20 gramów. Rozpiętość skrzydeł tego ptaka wynosi około 25 cm, konstytucja przypomina zwykłego wróbla, ale jest bardziej wdzięczna i jasna. Ma niezbyt duży korpus w postaci lekko wydłużonego owalu ze zwężonym końcem, proporcjonalną stosunkowo małą główkę z dziobem podobnym do wróblowego, ale nieco bardziej wydłużoną i cieńszą.

Oczy są ciemne i błyszczące jak koraliki. Skrzydła są krótkie, ale wystarczająco mocne. Ogon w locie przypomina półotwarty wachlarz, a gdy ptak siedzi na gałęzi lub na ziemi, jego ogon również wygląda jak wachlarz, ale jest już złożony.

To interesujące! U niektórych gatunków czerwonokrzewów, głównie żyjących w Azji, upierzenie z góry nie ma szarawego, ale niebieskawego lub niebieskawego odcienia, co tworzy jeszcze większy kontrast między zimnym odcieniem koloru grzbietu a ciepłym pomarańczowym odcieniem brzucha ptaka i jego czerwonawo-czerwony ogon.

Nogi pędnika są cienkie, o ciemnoszarym lub czarnym odcieniu, pazury małe, ale wytrwałe: dzięki nim ptak łatwo utrzymuje się na gałęzi.

Zachowanie, styl życia

Ptak wędrowny to ptak wędrowny: lato spędza w Eurazji, a zimą leci do Afryki lub na Półwysep Arabski. Zwykle wędrówka jesienna tego gatunku, w zależności od części obszaru występowania tych ptaków, rozpoczyna się późnym latem lub w pierwszej połowie jesieni i przypada w okolicach połowy sierpnia - początku października. Ponty starte wracają do ojczyzny w kwietniu, a samce przybywają kilka dni wcześniej niż samice.

Te jasne ptaki gniazdują głównie w dziuplach drzew, ale jeśli nie jest to możliwe, budują gniazda w innych naturalnych schronieniach: w dziurach i szczelinach pni lub pni, a także w rozwidleniu gałęzi drzew.

To interesujące! Redstart nie preferuje wysokości gniazda: ptaki te mogą je budować zarówno na poziomie gruntu, jak i wysoko na pniu lub na gałęziach drzewa.

Najczęściej w budowę gniazda zajmuje się jedna samica: buduje je z różnych materiałów, m.in. z kory drzewnej, suszonych łodyg roślin zielnych, liści, włókien łykowych, igieł i ptasich piór.

Powtórki znane są ze śpiewu, który opiera się na różnych trylach, podobnych do dźwięków wydawanych przez inne gatunki ptaków, takie jak zięba, szpak, muchołówka.

Ile żyć na żywo od nowa

Żywotność odrodzenia w jej naturalnym środowisku nie przekracza 10 lat. W niewoli ptaki te mogą żyć trochę dłużej.

Dymorfizm płciowy

U tego gatunku wyraźny jest dymorfizm płciowy: samce różnią się znacznie od samic kolorem. W rzeczywistości to właśnie dzięki samcom o kontrastującym szaro-czerwonym lub niebieskawo-pomarańczowym zabarwieniu ptak otrzymał swoją nazwę, ponieważ samice roszponka są ubarwione bardzo skromnie: w brązowawych odcieniach o różnej jasności i intensywności. . Tylko u niektórych gatunków tego rodzaju samice mają prawie taki sam jasny kolor jak u samców.

To interesujące! Kobiety nie mogą pochwalić się tak jasną kolorystyką: od góry są szaro-brązowe, a tylko ich brzuch i ogon są jaśniejsze, pomarańczowo-czerwone.

Tak więc u samca pospolitego czerwonka plecy i głowa mają ciemnoszary odcień, brzuch jest pomalowany na jasnoczerwony odcień, a ogon jest intensywny, jasnopomarańczowy, tak że z daleka wydaje się płonąć jak płomień. Czoło ptaka zdobi jasna biała plama, a gardło i szyja po bokach są czarne... Ze względu na tę kontrastową kombinację kolorów samca na nowo jest zauważalny z daleka, mimo że ptaki te nie są duże.

Gatunki na nowo startujące

Obecnie istnieje 14 gatunków ponownego startu:

  • Alashan Redstart
  • Start na czerwono
  • Siwowłosy nowy początek
  • Black Redstart
  • Wspólne ponowne rozpoczęcie
  • Pole od nowa
  • Rozpoczęty na nowo z białą brodą
  • Syberyjski nowy początek
  • Białowłosy nowy początek
  • Czerwonobrzuchy rozpoczęcie na nowo
  • Blue-fronted redstart
  • Gray od nowa
  • Luzon Water Redstart
  • White-capped redstart

Oprócz wyżej wymienionych gatunków, na terytorium współczesnych Węgier w epoce pliocenu występował wymarły już gatunek odrodzonego.

Siedlisko, siedliska

Zakres ponownych startów rozciąga się na terytorium Europy, aw szczególności Rosji... Rozpoczyna się w Wielkiej Brytanii i sięga aż do Transbaikalii i Jakucji. Ptaki te żyją również w Azji - głównie w Chinach i u podnóża Himalajów. Niektóre gatunki nowo narodzonych żyją dalej na południe - aż do Indii i Filipin, a kilka gatunków występuje nawet w Afryce.

Większość nowicjuszy woli osiedlać się w strefie leśnej, niezależnie od tego, czy jest to umiarkowany las liściasty, czy wilgotny las subtropikalny: zarówno zwykły, jak i górzysty. Ale te ptaki nie lubią iglastych zarośli i ich unikają. Najczęściej redstart można spotkać na skraju lasu, w opuszczonych ogrodach i parkach, a także na polanach nieleśnych, gdzie występuje wiele pniaków. To właśnie tam te średniej wielkości ptaki wolą żyć: w końcu w takich miejscach łatwo jest znaleźć naturalne schronienie na wypadek zbliżającego się niebezpieczeństwa, a także materiał do budowy gniazda.

Dieta ponownego startu

Pleszka to głównie ptak owadożerny. Ale jesienią często żywi się pokarmami roślinnymi: różnymi rodzajami jagód leśnych lub ogrodowych, takich jak aronia zwyczajna lub czarna, porzeczka, czarny bez.

To interesujące! Pleszka nie gardzi żadnymi owadami, a latem niszczy ogromną różnorodność szkodników, takich jak chrząszcze, chrząszcze liściowe, pluskwy, różne gąsienice, komary i muchy. To prawda, że ​​ofiarą tego ptaka mogą stać się takie pożyteczne owady, jak na przykład pająki lub mrówki.

Jednak ponowne starty są bardzo korzystne w zabijaniu różnych szkodników ogrodowych i leśnych. W niewoli ptaki te są zwykle karmione zarówno żywymi owadami, jak i specjalnym pokarmem zastępczym.

Rozmnażanie i potomstwo

Z reguły samce wracają z zimowania kilka dni wcześniej niż samice i od razu zaczynają szukać miejsca na budowę gniazda. Aby to zrobić, znajdują odpowiednie zagłębienie, dziurę w pniu drzewa, a nawet po prostu stos martwego drewna leżącego na ziemi. Ptak nie opuszcza wybranego miejsca i nie pozwala rywalom, którzy mogą go mu zabrać.

Po przybyciu samic rozpoczyna się rytuał zalotów... A potem, jeśli wybranka jest zadowolona zarówno z samca, jak iz wybranego przez niego miejsca, buduje gniazdo i składa w nim od pięciu do dziewięciu jaj o niebieskawo-zielonym odcieniu. Średnio na zbudowanie gniazda poświęca około 7-8 dni, ponieważ dokładnie podchodzi do tego biznesu.

Samica wysiaduje złożone jaja przez dokładnie 14 dni. Co więcej, w pierwszych dniach na krótko opuszcza gniazdo w poszukiwaniu pożywienia, a kiedy wraca, odwraca jaja tak, aby nie leżały na jednej stronie, ponieważ przeszkadza to w normalnym rozwoju piskląt. Jeśli samica jest nieobecna dłużej niż kwadrans, sam mężczyzna zajmuje jej miejsce, dopóki nie wróci.

Jeśli z jakiegoś powodu giną jaja złożone przez ptaki lub pisklęta, para nowo rozpoczętych tworzy nowy lęg. Na nowo rodzą się zupełnie bezradni: nadzy, ślepi i głuchoniemi. Rodzice karmią swoje potomstwo przez dwa tygodnie. Przynoszą pisklętom małe owady, takie jak muchy, pająki, komary, gąsienice i małe chrząszcze z niezbyt twardą chitynową osłoną.

To interesujące! Początkowo, gdy pisklęta nie wylęgły się, samica nie opuszcza gniazda, ponieważ w przeciwnym razie mogą zamarznąć. W tym czasie samiec przynosi pożywienie nie tylko dla potomstwa, ale także dla niej.

W razie niebezpieczeństwa dorosłe ptaki zaczynają latać z jednej gałęzi na drugą, wydając głośne, alarmujące okrzyki i tym samym próbując odepchnąć drapieżnika lub skierować jego uwagę na siebie. Dwa tygodnie po urodzeniu pisklęta, które nadal nie mogą latać, zaczynają opuszczać gniazdo, ale nie oddalają się od niego. Rodzice przez kolejny tydzień, aż do pierwszego lotu, są karmieni. A po tym, jak małe początki na nowo nauczyły się latać, w końcu stają się niezależne. Wydaje się, że ponowne starty osiągają dojrzałość płciową pod koniec pierwszego roku życia.

Dorosłe ptaki, po opuszczeniu przez pisklęta rodzimego gniazda, składają drugie lęgi, dzięki czemu w okresie ciepłym pisklętom udaje się wykluć nie jeden, ale dwa lęgi. Jednocześnie ostatnie sprzęgło tego lata wykonuje nie później niż w lipcu, aby wszystkie ich pisklęta miały czas na ucieczkę i nauczenie się dobrze latać przed wyjazdem na zimę. Co ciekawsze, ptaki te nie należą do gatunków monogamicznych, a ponadto samiec może jednocześnie „utrzymywać relacje” z dwoma lub nawet więcej samicami. Jednocześnie opiekuje się wszystkimi swoimi lęgami, ale na różne sposoby: odwiedza jedno gniazdo częściej niż inne i spędza tam więcej czasu niż w innych.

Naturalni wrogowie

Wśród naturalnych wrogów nowego starca szczególne miejsce zajmują ptaki drapieżne, zarówno w dzień, jak iw nocy.... Również wrony, sroki i inne wszystkożerne ptaki, które zasiedlają ogrody i parki, stanowią zagrożenie dla tego gatunku.

Ssaki, które potrafią wspinać się na drzewa, w szczególności te należące do rodziny łasic, mogą również polować na runa i zjadać zarówno osobniki dorosłe, jak i młode oraz jaja. Sporym zagrożeniem dla tego gatunku, jak również dla wszystkich ptaków gniazdujących na drzewach, są węże, które często znajdują gniazda na początku i zjadają jaja, pisklęta, a czasem nawet dorosłe ptaki, jeśli zostaną złapane z zaskoczenia.

Populacja i stan gatunku

Pleszka zwyczajna to gatunek szeroko rozpowszechniony, którego dobrostanowi nic nie zagraża i otrzymał status „najmniejszej troski”. W przypadku niektórych gatunków tego rodzaju nie wszystko jest tak dobre, ponieważ na przykład ponowne rozpoczęcie przez Luzon jest endemiczne, a jego zasięg jest ograniczony do niewielkiego obszaru, więc każda zmiana klimatu lub działalność gospodarcza człowieka może być śmiertelna dla tych ptaków.

Status innych gatunków

  • Alashan Redstart: „Blisko wrażliwej pozycji”.
  • Redstart na gorącym uczynku: najmniejsza troska.
  • Szarogłowy Ponowny start: najmniejsza troska.
  • Black Redstart: najmniejsza troska.
  • Field Redstart: Least Concern.
  • Białobrodego Początek: najmniejsza troska.
  • Syberyjski nowy początek: najmniejsza troska.
  • Białowłosy Redstart: najmniejsza troska.
  • Czerwonobrzuchy Redstart: Least Concern.
  • Blue-fronted Redstart: Least Concern.
  • Szarogłowy Ponowny start: najmniejsza troska.
  • Luzon Water - ponowne rozpoczęcie: „W zagrożonej pozycji”.
  • White capped Redstart: Least Concern.

Jak widać, większość gatunków odrodzonych jest liczna i dość zamożna, pomimo naturalnej fluktuacji liczebności populacji. Mimo to w niektórych rejonach ich występowania ptaki te mogą być nieliczne, jak na przykład występuje w Irlandii, gdzie ponowne starty są niezwykle rzadkie i nie gnieżdżą się co roku.

To interesujące! W wielu krajach podejmuje się działania mające na celu zachowanie liczebności tych ptaków, na przykład we Francji obowiązuje zakaz umyślnego zabijania tych ptaków, niszczenia ich lęgów i niszczenia gniazd. Również w tym kraju nie wolno sprzedawać zarówno wypchanych pluszaków lub części ich ciała, jak i żywych ptaków.

Pleszka to mały ptak wielkości wróbla o jasnym, kontrastującym upierzeniu, które łączy w sobie zarówno zimne odcienie niebieskawego lub niebieskawego, jak i neutralne odcienie szarości w połączeniu z ciepłą ognistą czerwienią lub nawet czerwonawą. Jest szeroko rozpowszechniony na półkuli północnej, gdzie zamieszkuje lasy, ogrody i parki. Ten ptak, żywiący się głównie owadami, jest bardzo korzystny, niszcząc szkodniki leśne i ogrodowe.

Ponty Startki są często trzymane w niewoli, ponieważ dobrze przystosowują się do życia w klatce i mogą tam mieszkać przez kilka lat. To prawda, że ​​od nowa rzadko śpiewają w niewoli. Ale w naturalnym środowisku ich melodyjne tryle można usłyszeć nawet w ciemności, na przykład przed świtem lub po zachodzie słońca.

Ⓘ Biało-capped Redstart

Pleszka białoczelna lub wodnista to azjatycki gatunek ptaków wróblowych z rodziny muchołówkowatych, zaliczany do monotypowego rodzaju Chaimarrornis.

1. Opis

Szarlotka z białą główką jest mniej więcej wielkości czerwonobrzucha i czerwonogrzbieta. Długość ciała - 19 cm Konstytucja podobna do czerwonokrzewu, ale ogon jest krótszy i bardziej zaokrąglony. Nogi są dość długie. Szczeciny u podstawy dzioba są silnie rozwinięte.

Pleszka z białą czapą ma jaskrawe kolory. Korona Białego Czerwonego Starta jest biała. Czoło, boczne części głowy, łopatki, skrzydła, grzbiet i końce piór ogonowych są czarne. Lędźwie, ogon górny, nasada ogona, podogon, brzuch i boki są rdzawoczerwone. U młodych ptaków białe pióra korony mają czarne brzegi, czarny kolor zastępowany jest brązowawym, na grzbietowej stronie tułowia na czubku piór występują pręgi ochry, na brzusznej stronie ciała ciemne nasady piór i Czasami można znaleźć blade rdzawobrązowe smugi, młode ptaki z czarnym brzuchem i klatką piersiową. W przeciwieństwie do czerwonobrzucha, czerwonobrzucha, wodnistka ma całkowicie czarne skrzydła, kolor jest jaśniejszy.

Podczas lądowania woda często wznosi się i opuszcza ogon, podobnie jak słowiki czarnopiersiowe i podróżniczki. Ta cecha nowego startu z białymi czapami jest cechą unikalną dla niego wśród nowych startów. Śpiew obserwuje się tylko w okresie godowym. Głos wzywający to głęboki, przeciągły gwizd.

2. Rozpowszechnianie

Gatunek ten występuje ze wschodu Uzbekistanu, Tadżykistanu i Afganistanu. Niedawno odnotowano go w Kazachstanie na wschód przez Himalaje do środkowych i północno-wschodnich Chin, północnej Birmy i północnych Indochin. Ptaki żyją na łąkach subtropikalnych i tropikalnych, lasach strefy umiarkowanej, a także w pobliżu bagien, torfowisk, bagien, a także na kamiennych wybrzeżach rzek i strumieni.

Pleszczyk białoczelny jest ptakiem osiadłym, ale podejmuje sezonowe migracje pionowe.Migracja jesienna rozpoczyna się na początku października, kiedy z powodu pojawienia się niekorzystnych warunków do życia, na nowo opuszczają swoje główne siedliska. W sezonie zimowym pleszka opada raczej nisko i znajduje się na wysokości 900-1100 m nad poziomem morza. Podczas zimowania odrodzeni trzymają pojedyncze i parami. Wraz z nadejściem wiosny czerwonka białoczelna opuszcza zimowiska. Migracja wiosenna występuje na przełomie lutego i marca i jest uzależniona od warunków klimatycznych w poszczególnych latach.

Jedzenie

W okresie letnim żeruje na mrówkach, szarańczy, małych pająkach, muchówkach, chrząszczach i innych owadach. Zimą jedzą jagody głogu, dzikie wiśnie, dziką różę i inne owoce drzew i krzewów rosnących nad brzegami górskich rzek.

Ptaki Krymu

  • Tagi
  • Ptaki z literą G.
Nazwa łacińska:Phoenicurus
Angielskie imie:Pleszka
Królestwo:Zwierząt
Typ:Chordates
Klasa:Ptaki
Drużyna:Wróblowaty
Rodzina:Muchołówki
Rodzaj:Ponowne rozpoczęcie
Wzrost:10-15 cm
Długość skrzydeł:8 cm
Rozpiętość skrzydeł:25 cm
Waga:25 g
  • 1 Opis ptaka
    • 1.1 Jak to wygląda
  • 2 rodzaje
    • 2.1 Czarny Ponowny start
    • 2.2 Siwowłosy lub pospolity nowy początek
    • 2.3 Ogród na nowo
    • 2.4 Ponowny start-łysa
    • 2,5 Syberyjski Nowy Start
    • 2.6 Czerwonobrzuchy Ponowny start
  • 3 Dystrybucja
  • 4 Powielanie
  • 5 Zagnieżdżanie
  • 6 Co je
  • 7 Ptak wędrowny czy nie
  • 8 Śpiew
  • 9 Ciekawostki

Opis ptaka

Wielkość redstarta to 10-15 cm, jednak rozpiętość skrzydeł przy pełnej rozpiętości sięga 25 cm, masa ciała nie przekracza 20 gramów.

Jak to wygląda

To prawda, że ​​ponowne rozpoczęcie można łatwo rozpoznać mały ptak z czerwonym ogonem... Charakterystyczną cechą „rusałka” jest kolor ogona i brzucha, są bogate w czerwień, grzbiet jest szary. Mimo to samice są bardziej brązowe. Podczas lotu z gałęzi na gałąź, czerwonokręta charakterystycznie szarpie ogonem, który wydaje się buchać jasnym ogniem w promieniach słonecznych, po czym zamarza. Pleszka została nazwana tak ze względu na bogatą kolorystykę ogona, który wydaje się „palić” (ogon się pali).

Wśród nowoprzybyłych występuje kilka różnych gatunków, do których należą: czerwonogłowy (pospolity), czarny, syberyjski, czerwonobrzuchy, łysy, ogrodowy. Jednocześnie wszystkie różnią się smukłą sylwetką, dziobem w kształcie szydła z małymi, długimi i cienkimi nogami na końcu.

Black Redstart

W Europie i Azji Środkowej często można spotkać czarnego nowego lub czarnego nowego. Jest mniejszy od wróbla i waży 14-19 gramów. U samca górne upierzenie jest ciemnoszare, czoło, uzda, policzki, szyja i wole są czarne, ogon pomalowany na rdzawopomarańczowy kolor z czarnymi plamkami. W tym samym czasie samica ma monochromatyczny szarobrązowy odcień, z wyjątkiem czerwonego ogona górnego i jasnoczerwonego górnego.

Takie ptaki żyją w górskich krajobrazach:

  • skaliste nisze
  • na półkach skał
  • na zboczach z rozrzuconymi kamykami

Występują również w osadach, gdzie najczęściej zlokalizowane są w strefach przemysłowych i budowlanych, na terenach otwartych z pojedynczymi zabudowaniami, takimi jak kominy fabryczne czy kopuły kościelne. Czarni na czerwono trzymają się samotnie iw parach.

Na Ukrainie za gatunek lęgowy, wędrowny, który występuje w całym kraju, uważany jest za lęgowego.

Śpiew jest bardzo prymitywny i szorstki, z elementami husky, takimi jak piece. Na początku słychać krótki, ochrypły tryl, którego głośność stopniowo rośnie, a dopiero potem powstaje gruby długi tryl. W czerni redstart melodię można powtórzyć kilka razy z rzędu.

Siwowłosy lub pospolity nowy początek

Pleszka szarogłowa lub pospolita to jeden z najpiękniejszych ptaków. Jednak tylko samiec może pochwalić się luksusowym ubarwieniem, ponieważ upierzenie samicy jest gorsze. Kolor jest brązowy, ale ogon jest jaskrawoczerwony. U samca upierzenie grzbietu jest popielate, klatka piersiowa, brzuch, boki i ogon są pomalowane na rdzawoczerwony odcień, ale jego gardło i policzki są czarne. Czasami mężczyzna ma białe czoło.

Powszechny przybysz żyje w północno-zachodniej Afryce, Eurazji i większości Rosji.

Mimo zewnętrznych różnic, wspólny początek na nowo wyróżnia się także dźwięcznym śpiewem. Na początku tryl jest częsty i dźwięczny, ale z czasem jego częstotliwość maleje.

Ogród od nowa

Ogrodnik na nowo buduje gniazda tylko na drzewach, które rosną w starych sadach i parkach. Jednocześnie woli mieszkać z dala od ludzi. Odrodzenie ogrodu występuje również w lasach mieszanych o wysokich pniach, w lasach iglastych, gdzie zawsze występują gęste krzewy.

Samiec ogrodnika ma popielatoszarą górną część ciała; gardło, boki i czoło są czarne. Ponadto górna część głowy i środek dolnej części ciała są białe. Klatka piersiowa, boki i ogon są jaskrawo rdzawoczerwone. W przeciwieństwie do samców samice są koloru ciemnoszarego, ale dolna część ciała jest szara. Również na szarych piórach dolnej części ciała znajdują się rdzawożółte krawędzie.

Śpiew ogrodnika na nowo jest eufoniczny i bogaty. Śpiew zawiera melodyjne i delikatne strofy. Mimo to na nowo jest cudownym i bezwstydnym przedrzeźniaczem, dlatego często interpretuje cudze piosenki.

Redstart-coot

Łysy rudzielec to mały, smukły ptak z wysokimi, cienkimi nogami. Są to bardzo ruchliwe ptaki, więc latają z miejsca na miejsce przez cały dzień, potrząsając swoim uroczym ogonem.

Śpiew łyska ponownego startu różni się od innych. Piosenka składa się z krótkiego, nieco nosowego trylu, który zaczyna się przedłużonym dźwiękiem, a kończy popędami mocno różniącymi się od środka utworu.

Syberyjski nowy początek

Syberyjski odradza się w jasnych lasach, krzewach, ogrodach, a nawet w niektórych wioskach na południu Syberii, Amuru i Bryzy. W tym przypadku gniazda są wyposażone w zagłębienia, pęknięcia w skałach, kupę kamieni lub pod dachem budynków.

U samca rudego syberyjskiego czubek głowy i szyi jest jasnoszary, boki głowy, gardła, pleców i skrzydeł są czarne, ale na skrzydłach jest biała plama. Brzuch i ogon są jaskrawoczerwone. Samica jest podobna do samicy pospolitej. Ma brązowe upierzenie, ale ogon, podobnie jak samca, ma jaskrawoczerwony kolor. Ponadto ma również białą plamę na skrzydłach.

Czerwonobrzuchy rozpoczęcie na nowo

Czerwonobrzuchy jest bardzo podobny do syberyjskiego, jednak jest większy i jaśniejszy w kolorze. Samiec ma czerwonawo-czerwonawą klatkę piersiową, ale samica ma czerwonawy brzuch i nie ma białej plamki na skrzydłach.

Zamieszkuje wyżyny środkowego Kaukazu i południowej Syberii, ale zimuje w niskich górach - w zaroślach rokitnika lub wierzb łęgowych.

Zagnieżdżanie

Gniazda zakładane są w miejscach zamkniętych i niedostępnych. Jednocześnie gniazda są zbudowane niechlujnie i mają kształt misy. Do budowy odrodzenia używa się różnych suchych łodyg roślin zielnych, włókien drzewnych z domieszką liści, mchu i kawałków kory. Następnie w gnieździe zostaje założona ściółka składająca się z wełny, piór i kawałków liści. Wymiary takiego gniazda są małe: średnica - 110 mm, wysokość - 90 mm, średnica tacy średnio 90 mm, głębokość tacy 40-70 mm.

Ponadto w lasach często można znaleźć specjalne sztuczne domy dla ponownych startów. Dom powinien być jednak wykonany wyłącznie z wysokiej jakości materiału odpowiedniego dla ptaków. Najlepiej użyć do tego pominiętych desek - płyty lub obrzeża o grubości 2-2,5 cm, w takim przypadku deskę należy strugać tylko od zewnątrz domu.

Lepiej jest zrobić dom o optymalnej wielkości:

  • wysokość - 20-25 cm
  • dół - 12 do 12
  • wewnętrzna powierzchnia dna to 15-20 cm2
  • średnica łaty - 3-4 cm
  • odległość od dna otworu do dna - 10-12 cm
  • od góry otworu do sufitu - 4-5 cm

Warto również pamiętać, że ponowne starty są częściowe do domów rombowych, więc można je zamontować pod kątem. Ponadto latem dom jest skierowany na zachód lub południe, najważniejsze jest, aby nie skierować się w stronę wiatru.

Ponowne starty są również trzymane w domu. Żyją dobrze w komórkach. Nie zaleca się jednak trzymania kilku powtórzeń w jednej klatce na raz, ponieważ walczą one często aż do śmierci przeciwnika.

Co je

Pleszka zwyczajna / Phoenicurus phoenicurus / Pleszka zwyczajna

Pleszka żywi się wyłącznie owadami - muchami, komarami, chrząszczami, gąsienicami, pająkami. Nie mają też nic przeciwko jedzeniu jagód - porzeczek, czarnego bzu i malin. Jesienią i zimą nowicjusze zwracają uwagę na owoce i nasiona. Jeśli trzymasz w domu nowego starta, warto karmić zarówno żywym, jak i zastępczym pokarmem dla ptaków owadożernych (Padovan).

Ptak wędrowny czy nie

The Redstart mieszka w wielu krajach. Najczęściej spotykany w Azji Południowo-Wschodniej, praktycznie w całej Europie, a także w Chinach, Indiach i Rosji. Jednak jesienią większość z nich zimuje w południowych częściach Wysp Arabskich i Afryki.

Reklamy

  • Jeśli podniosłeś zamrożonego ptaka
  • Ukazał się artykuł „Ptaki w zimowym lesie” Konstantina Michajłowa
  • Już zarejestrowany? Wejść
  • Zameldować się

Społeczność

  • Wrócić do
  • Społeczność
  • Forum
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • zasady
  • nasz zespół
  • Użytkownicy online
  • Czynność

    • Wrócić do
    • Czynność
    • Cała aktywność
    • Szukaj
    • Stwórz.

    Wszystkie materiały na tej stronie, w tym struktura umiejscowienia informacji i projekt graficzny (projekt), podlegają prawu autorskiemu. Kopiowanie informacji do zasobów i witryn osób trzecich w Internecie, a także jakiekolwiek inne wykorzystanie materiałów witryny bez uprzedniej zgody właściciela praw autorskich jest ZABRONIONE.

    W przypadku kopiowania materiałów serwisu (w przypadku uzyskania zgody właściciela praw autorskich) wymagane jest umieszczenie aktywnego, zindeksowanego hiperłącza do serwisu.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send