Rodziny ptaków

Łyska rogata

Pin
Send
Share
Send
Send


Łyska (Fulica atra)

wielkości przeciętnej kaczki, jej waga waha się od 600 do 1000 g. Łyskę łatwo rozpoznać po monotonnym czarniawym kolorze i białym nalocie na czole, od którego wzięła swoją nazwę.

Łyska bardziej niż inni nasi pasterze kojarzy się z wodą, rzadko wychodzi na ląd, w razie niebezpieczeństwa wpada do wody i chowa się w zaroślach. Łyska dobrze pływa, ale słabo nurkuje. Podnosi się ciężko z wody, zawsze pod wiatr, długo ucieka, uderzając łapami w wodę. Po podniesieniu leci dość szybko.

Obszar występowania łysiny jest bardzo rozległy, obejmujący Afrykę Północną, większość Europy i Azji, Nową Gwineę, Australię i Tasmanię.

Łyska zasiedla różnorodne zbiorniki wodne porośnięte roślinnością bagienną i krzewiastą, głównie słodkowodną. Łyska preferuje płytkie zbiorniki wodne, gdzie zarośla przeplatają się z otwartymi przestrzeniami.

W umiarkowanych szerokościach geograficznych łyska wędruje, na południowych osiadła.

Wiosną łyski przybywają stosunkowo wcześnie, kiedy nie wszystkie zbiorniki wodne są wolne od lodu. W południowych regionach kraju następuje to pod koniec marca - na początku kwietnia, na północy pasma - pod koniec kwietnia - na początku maja. Z reguły migracja wiosenna odbywa się w nocy, w małych grupach, a nawet singlach.

Po przybyciu na miejsca lęgowe można zaobserwować osobliwe zabawy godowe u łysek. Polegają one na tym, że ptaki gromadzą się w grupach na otwartych przestrzeniach, gonią się, trzepocząc skrzydłami na wodzie i wydając osobliwe okrzyki. Pod koniec zabaw ptaki dzielą się na pary i rozpoczynają budowę gniazda. Budują go zarówno mężczyźni, jak i kobiety.

Gniazdo łyski jest zwykle umieszczane w gęstych zaroślach roślin wodnych - trzcin, trzciny itp. I spoczywa na ich martwych łodygach. Jego podstawa zawsze dotyka powierzchni wody lub unosi się na wodzie. Samo gniazdo jest dość dużą, niedbale wykonaną konstrukcją w postaci sterty lub podłogi z łodyg i liści martwych roślin wodnych z zagłębieniem pośrodku. Taca wyłożona jest mokrymi liśćmi trzciny, turzycy i innych roślin, które oba ptaki długo wcześniej spłukują w wodzie. Po wyschnięciu tacka jest trwała, gładka i lśniąca. Rozmiary gniazda coot: średnica gniazda 26-39 cm, wysokość gniazda 11-20 cm, średnica tacy do 23 cm.

Istnieją obserwacje, że oprócz gniazda głównego samiec buduje drugie, w którym spędza godziny na odpoczynku.

W nowo ukończonym gnieździe ptaki natychmiast zaczynają składać jaja. Moment uruchomienia sprzęgła różni się znacznie na różnych szerokościach geograficznych i przypada od drugiej połowy kwietnia do końca maja.

Pełne lęgi zawierają od 4 do 15, ale częściej 6-9 jaj o szaro-piaskowym lub jasnym kolorze gliny z gęstymi, jednolitymi plamkami. Wielkość jaj: 47 - 57 x 33-39 mm. Inkubacja jest prowadzona przez oboje rodziców i trwa około 22 dni. Wychodząc z gniazda łyska nie zakrywa swojego lęgu, w wyniku czego wiele jaj ginie od błotniaków, wron i innych drapieżników.

Wyklute pisklęta, przykryte grubym puchem, opuszczają gniazdo, gdy tylko wyschną. Początkowo lęgowi towarzyszą obaj członkowie pary. Rodzice bardzo bezinteresownie chronią pisklęta przed atakiem błotniaka - głównego wroga łyska. Lęg zawsze trzymają się blisko trzcin i innych zarośli, w których chowają się przy najmniejszym niebezpieczeństwie. W zaroślach nawet bardzo małe puchate pisklęta poruszają się z niesamowitą zwinnością.

Pisklęta rosną niezwykle szybko. Kiedy młode osiągają mniej więcej połowę wielkości dorosłych, samce zaczynają się topić i tracą zdolność latania. Wkrótce skupiają się w stadach i przenoszą się do najbardziej żerujących i chronionych miejsc. Masowe linienie samców następuje od końca czerwca do połowy sierpnia.

Po wyjściu samców na linienie samice pozostają w lęgach, w których linienie rozpoczyna się 10 dni później niż samce. Na początku linienia samice trzymają się lęgów, a następnie opuszczają je i dołączają do stad linących samców. Od tego czasu młodzi ludzie prowadzą niezależny tryb życia.

W środku zmiany lotek łyski prowadzą bardzo skryty tryb życia, rzadko rzucają się w oczy i prawie nigdy nie opuszczają gęstych zarośli.

Po tym, jak stare ptaki wyrosną na skrzydłach, a młode dorosną, łyski zaczynają gromadzić się w stada, stopniowo zwiększając swój rozmiar. W tym czasie zaczynają pojawiać się na otwartych przestrzeniach i stopniowo cała masa łysk, ukrywając się wcześniej w trzcinach, przenosi się na rozległe obszary. Tutaj łyski żerują i spędzają cały dzień, wychodząc w trzcinę tylko na noc. Łyski stopniowo zaczynają migrować na południe, zamieniając się w masowe odejście. Jego początek zbiega się z zimnym trzaskiem.

Jesienna migracja łysk rozpoczyna się na północy pasma od początku września i trwa w różnych częściach pasma do końca października, a nawet połowy listopada. Latają nocą zarówno w małych grupach, jak i pojedynczo oraz w bardzo dużych stadach liczących tysiące osób.

Łyska żywi się głównie roślinami i niewielkimi ilościami pokarmu dla zwierząt. Z pokarmu roślinnego zjada zielone części i nasiona rdestnicy, rogówki, trzciny, rzęsy i innych roślin wodnych, od zwierząt - owadów wodnych i ich larw, mięczaków i bardzo rzadko narybku. Skład żywności jest różny zarówno w różnych porach roku, jak iw różnych częściach asortymentu.

Łyska jest jedynym gatunkiem pasterskim, który ma bardzo znaczącą wartość handlową. Łyska, jako gatunek pospolity, jest licznie łapana przez myśliwych na szlakach gniazdowania i wędrówek. Jesienią łyski stają się bardzo grube, a ich mięso w tym okresie ma dobry smak.

Pin
Send
Share
Send
Send