Rodziny ptaków

Czerwonawa awliya

Pin
Send
Share
Send
Send


Aulia szara (łac. Laniocera hypopyrra) to mały ptak z rodziny Tityridae z rzędu Passeriformes (łac. Passeriformes).

Jej pisklęta zewnętrznie i nawykami przypominają trujące tropikalne gąsienice z rodziny Megalopidae (ćma flanelowa), które ze względu na podobieństwo do fryzury obecnego prezydenta USA nazwano już gąsienicami Trumpa.

Dotykanie takich puszystych stworzeń jest niebezpieczne dla twojego zdrowia. Na czubkach ich włosów znajdują się małe haczyki, które wbijają się w skórę, powodując silne swędzenie i reakcję alergiczną.

Taka mimikra pozwala pisklętom odstraszyć drapieżniki i zwiększa szanse na przeżycie.

Rozpiętość

Gatunek ten występuje powszechnie w północnych regionach Ameryki Południowej i Środkowej. Można go znaleźć w Boliwii, Brazylii, Kolumbii, Ekwadorze, Peru, Surinamie, Gujanie i Wenezueli. Zamieszkuje nisko położone lasy tropikalne i subtropikalne wilgotne.

Największe populacje występują w dorzeczach Amazonki i Orinoko, a także na wschodnim wybrzeżu Brazylii. Można je spotkać na wysokości do 500 m nad poziomem morza.

Zachowanie

Gray awliya prowadzi samotny tryb życia, łącząc małżeństwa tylko w okresie godowym. Stara się zachowywać niepozornie, więc bardzo trudno jest ją obserwować w środowisku naturalnym. Czasami dołącza do stad innych ptaków szukających owadów latających w zaroślach wśród krzewów i skarłowaciałych drzew.

Dieta jest okresowo zmieniana poprzez spożywanie dojrzałych owoców. Gniazdo jest zbudowane z gałązek i liści i znajduje się na roślinach epifitycznych na wysokości od 1 do 8 m. W trosce o kontynuację rodzaju samce śpiewają w tonacji wysokim, przypominającym nieco dziecięcy płacz.

Pod nieobecność rodziców pisklęta zachowują się w ciszy, powoli kręcąc głowami na boki jak gąsienice. Kiedy dorosłe ptaki wracają do gniazda z pożywieniem, dzieci natychmiast przestają udawać i zachowywać się jak normalne pisklęta. Potomstwo podnosi głowę i głośno domaga się pożywienia.

Żywią się różnymi typami owadów i ich larwami. Rodzice karmią swoje potomstwo tylko raz na godzinę, więc pisklęta są z natury powolne, co pozwala im oszczędzać energię.

Niemowlęta są koloru pomarańczowego, a końcówki puchu są pomalowane na biało. W gnieździe spędzają około trzech tygodni, po czym stają na skrzydle i przechodzą do samodzielnej egzystencji.

Upierzenie kamuflażu utrzymuje się do 18 miesięcy. Następnie stopniowo znika i przechodzą do okresu dojrzewania. Mimo tak przebiegłego zachowania tylko jedna piąta piskląt przeżywa. Reszta staje się ofiarami drapieżników, w szczególności węży.

Rodzice nigdy nie próbują chronić swojego potomstwa, więc już od najmłodszych lat muszą polegać na własnych siłach.

Opis

Długość ciała dorosłych ptaków sięga 20 cm, a waga 48 g. Ich upierzenie jest szare, czasem z brązowym odcieniem. Brzuch jest jaśniejszy.

Oczy są ciemne, z pomarańczową tęczą. Dziób jest ciemnoszary, nogi są szare.

Gatunek został po raz pierwszy opisany w 1817 roku przez francuskiego ornitologa Louisa Jean Pierre Viejo. Brak jest wiarygodnych danych na temat liczebności populacji.

Dziś, według najbardziej optymistycznych szacunków, występuje około 10 tysięcy par aulii szarych.

Czerwonawa awliya

Czerwonawa awliya to gatunek ptaków z rodziny miano. Ptaki żyją w subtropikalnych i tropikalnych nisko położonych wilgotnych lasach, bagnach, mokradłach, bagnach, torfowiskach, brzegach rzek, potokach i zatokach, na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Długość ciała 20 cm, waga około 48 gramów

Opisano trzy podgatunki:

  • Laniocera rufescens tertia Meyer de Schauensee, 1950 - południowo-zachodnia Kolumbia Cauca i zachodnia Nariño oraz północno-zachodni Ekwador Esmeraldas, Pichincha.
  • Laniocera rufescens Sclater, 1858 - od południowo-wschodniego Meksyku na południe do przybrzeżnej Kolumbii,
  • Laniocera rufescens griseigula Hartert, 1902 - północno-zachodnia Kolumbia,

Pin
Send
Share
Send
Send