Rodziny ptaków

Mniejszy lelek / Setopagis parvula

Pin
Send
Share
Send
Send


Leleczki lub sowy to małe ptaki o miękkim, kruchym, matowym szaro-zakurzonym, brązowawo-czerwonawym lub piaskowo-kożuszkowym upierzeniu, z małym dziobem, ale bardzo dużym pyskiem, z silnie rozwiniętym włosiem wzdłuż krawędzi pyska. Nogi małe, z długimi środkowymi i bardzo krótkimi bocznymi przednimi palcami; pazur środkowego palca jest ząbkowany wzdłuż wewnętrznej krawędzi. Skrzydło i ogon są bardzo długie.

Lelek pospolity Caprimulgus europaeus (Caprimulgus europeus)

Kolor lelka jest raczej ciemny, ochrowo-szaro-brązowy. Ciemnoszare tło jest drobno poplamione ciemnobrązowymi liniami i plamkami, w górnej części głowy czarne, szerokie plamy podłużne, również na łopatce, z tyłu głowy, szyja i skrzydełka są czerwonawo-kufrowo matowe plamki , górne osłony ogona są poprzecznie ciemnoczerwone, gardziel jest czarno-brązowa, wąsko poprzecznie prążkowana czerwoną z białą plamą po bokach, brzuch, spodnia część i spód w kolorze kożuszka-czerwonego z czarno-brązowymi poprzecznymi paskami, mniej wyraźny na spodniej stronie skrzydeł i podogu. Pierwotne lotki są czarnawe, nakrapiane czerwonawym kożuszkiem.

U samców lotki mają również dużą białą plamkę na wewnętrznej stronie, a dwie skrajne pary piór ogonowych mają duży biały wierzchołek. U samic i nieletnich te białe plamy na ramionach i sterach są zastępowane przez brudne kożuszki.

Oko i dziób są czarno-brązowe, nogi czerwono-brązowe.

Ubarwienie jest bardzo zróżnicowane w każdej miejscowości, ponadto istnieje kilka lokalnych ras, różniących się odcieniami i rozmiarami i nie wszędzie ostro odgraniczonych geograficznie.

Lelek pospolity gniazduje od skrajnego zachodu Europy i Afryki (Maroko) po jezioro Bajkał i centralną część Wost. Mongolia (r. Tola) i Gobi, a u niektórych osobników stwierdzono nawet w Daurii. Na północy dochodzi do 64 ° N. sh. w Skandynawii, 63 ° w Finlandii, w południowej części Karelii, do około 60 ° na Uralu i do regionów Tiumeń, Tomsk, Jenisejsk, Irkuck. Na południu lęgnie się w północno-zachodniej Afryce, Algierii i Tunezji, w Azji Mniejszej i południowo-zachodniej Azji, włącznie z północno-zachodnimi Indiami.

Lelek pospolity Caprimulgus europaeus europaeus

Lelek europejski wyróżnia się stosunkowo ciemnobrązowym odcieniem na górze, z szerokimi i ostrymi, ciemnymi paskami na tułowiu, zwłaszcza na łopatkach, ciemny wzór na spodniej stronie ciała i piór ogona jest ostry, ogon jest bardzo czerwonawy , biała plamka wewnętrznego wachlarza pierwszego m, achovy u samca mniej więcej okrągłe i nie sięgające trzonu lub ledwo go dotyka, to samo miejsce drugiego lotka nie przechodzi, rzadziej przechodzi lekko do wachlarz zewnętrzny, biały koniec skrajnej pary sterów ma mniej więcej długość, u samic pierwsza plamka koloru ochry z górnej części wachlarza wewnętrznego i lotek niewiele się różni od (Kolejne plamki.

Skrzydło u samic i młodych dorosłych od 18,25 cm, ogon w pobliżu śródstopia jest upierzony o połowę lub 2/3 długości (goła część w pobliżu dzioba.

Lelek europejski gniazduje w Europie na południu, w tym we Francji, północnych Włoszech, Czechosłowacji, Polsce, Ukrainie do Połtawy włącznie, w regionie środkowej Wołgi, na wschód do obu zboczy Uralu (i stepów Turgajskich - PP Suszkin) a do pewnego stopnia nawet do Ob (chyba, że ​​porównanie dużych serii sprawia, że ​​odróżniamy ptaki z europejskiej części Unii i Trans-Uralu po nieco jaśniejszym tonie, jako rasa szczególna).

Zimy w Afryce, głównie południowej i wschodniej.

Lelek południowy Caprimulgus europaeus meridionals (Caprimulgus europaeus meridionalis)

Kolor leleczka południowego jest taki sam lub nieco jaśniejszy - a także waha się - jak u poprzednich podgatunków, w mniejszych rozmiarach (co bardzo często obserwuje się u południowych osobników wielu gatunków ptaków): skrzydło dorosłego samca rzadko podnosi się do 19 cm, jednak w okazach krymskich, czasami do 20 cm, jak zmierzył profesor I. I. Puzanov.

Rasy w regionie śródziemnomorskim: w północno-zachodniej Afryce i na północy, w tym na Półwyspie Iberyjskim, Apenińskim i Bałkańskim, w części Czechosłowacji, Węgier i Rumunii, na Krymie, na Kaukazie, w górach Armenii i w kaspijskich prowincjach Iranu do południowo-wschodniego krańca Morze Kaspijskie, Azja Mniejsza.

Ptaki Krymu

  • Tagi
  • Ptaki zaczynające się na literę K.
Nazwa łacińska:Caprimulgus
Angielskie imie:Caprimulgiformes
Królestwo:Zwierząt
Typ:Chordates
Klasa:Ptaki
Drużyna:Podobny do kozy
Rodzina:Zostać określone
Rodzaj:Zostać określone
Wzrost:24,5-28 cm
Długość skrzydeł:Zostać określone
Rozpiętość skrzydeł:52-59 cm
Waga:51-101 g
  • 1 Opis ptaka
  • 2 Właściwości odżywcze lelka
  • 3 Rozmieszczenie ptaków
  • 4 Powszechne rodzaje lelków
    • 4.1 Lelek zwyczajny lub po prostu lelek (Caprimulgus europaeus)
    • 4.2 Bucky Lelek (Caprimulgus aegyptius)
    • 4.3 Lelek rdzawoszyi (Caprimulgus ruficollis)
    • 4.4 Wspaniały lelek (Caprimulgus eximius)
  • 5 Samce i samice lelków: główne różnice
  • 6 Rozmnażanie lelków
  • 7 Głos Leleczka
  • 8 interesujących faktów na temat ptaków

Opis ptaka

Lelków to małe ptaki, które prowadzą aktywne życie w nocy i o zmierzchu. Ich skrzydła są długie i wąskie, ogon długi, nogi krótkie, słabe. Dziób jest mały, ale pysk jest duży i otoczony włosiem. Środkowy palec u nogi jest bardzo wydłużony i pełni funkcję pazura. Upierzenie jest miękkie i luźne, w odcieniach brązu i szarości, aby wtopić się w otaczający krajobraz. Samce i samice mają podobny wygląd, ale samce, w przeciwieństwie do samic, mają zauważalne białe plamy na skrzydłach i piórach ogona.

W powietrzu leleczki przypominają jerzyki lub sokoły, ich lot jest szybki i cichy, z ostrymi zakrętami i zawisem.

Cechy odżywiania lelka

Podstawą diety lelka są owady latające, na które ptaki polują w ciemności. Tak więc lelek zjada ćmy i chrząszcze, muchówki (komary, muszki), jętki, pluskwy i błonkoskrzydłe (pszczoły i osy). Piasek, kamyki i części roślin znajdują się również w żołądkach ptaków. Ptak regurgituje niestrawione resztki pokarmu w postaci grudek, które nazywane są wypluwkami, podobnie jak sokoły i sowy.

Aktywne polowanie na lelek rozpoczyna się w ciemności i trwa do świtu, ptak poluje zarówno na swoim terytorium paszowym, jak i poza nim. Łapie owady lelkiem w locie i może strzec ofiary w zasadzce. Czasami dziobie pożywienie z gałęzi i powierzchni ziemi. W dzień leleczki śpią wśród opadłych liści lub na gałęziach, ale nie chowają się jak sowy. Wszystko za sprawą ich różnorodnego upierzenia, zmrużonych oczu i bezczynności, która łączy ptaka z otoczeniem.

Ptak rozprzestrzenił się

Lelków można znaleźć we wszystkich regionach świata, z wyjątkiem regionów okołobiegunowych, odległych wysp oceanicznych i Nowej Zelandii. W Australii żyją tylko na północy.

W Europie występują dwa rodzaje lelków - pospolity i rdzawoszyi. Lelków dun i nubijskich występują w południowo-wschodniej Europie. Lelek pospolity jest szeroko rozpowszechniony w Rosji. Wielki Lelek to mieszkaniec Azji Wschodniej.

Większość populacji lelków wędrownych.

Lelek pospolity lub po prostu lelek (Caprimulgus europaeus)

Mały wdzięczny ptak o długości ciała od 24,5 do 28 cm, rozpiętości skrzydeł 52-59 cm, samce ważą od 51 do 101 g, a samice o masie 67-95 g. Ciało wydłużone, skrzydła długie, spiczaste, ogon jest długi. Dziób jest krótki i słaby. Łapy są krótkie. Upierzenie jest miękkie i luźne. Tył jest brązowo-szary z poprzecznymi smugami i paskami czerwieni, brązu i czerni. Brzuch jest brązowawo-kożuszek, z wzorem ciemnych poprzecznych pasków. Pod oczami znajduje się biały pasek. Po bokach gardła widoczne są plamy, białe u samców i czerwone u samic. Samiec ma również białe plamy na końcach skrzydeł. Młode ptaki z wyglądu przypominają samice. Dziób jest czarny, oczy są czarno-brązowe.

Ptak jest szeroko rozpowszechniony w ciepłym i umiarkowanym klimacie północno-zachodniej Afryki i Eurazji od Atlantyku po Transbaikalia.

Bucky Lelek (Caprimulgus aegyptius)

Długość ciała ptaka dochodzi do 25 cm, rozpiętość skrzydeł około 55 cm, na zewnątrz przypomina zwykłego lelka, od którego różni się jasnozłotoczerwonym upierzeniem. Gatunek żyje w Afryce Północnej, Azji Środkowej i przedniej.

Lelek rdzawoszyi (Caprimulgus ruficollis)

Gatunek występuje w Europie na Półwyspie Iberyjskim oraz w północno-zachodniej Afryce.

Na zewnątrz wygląda jak zwykły lelek, ale jest większy niż ten drugi. Długość ciała od 29 do 32 cm, rozpiętość skrzydeł 53-64 cm Skrzydła ptaka są długie, oczy duże. Góra jest szara z brązowo-pomarańczowymi, czarno-białymi smugami, pierś i brzuch białawe z cienkimi ciemnymi smugami. W locie na końcach skrzydła widoczne są trzy białe plamki. Jasnoszara brew znajduje się nad oczami, na szyi znajduje się biała plama, między szyją a grzbietem przebiega pstrokaty czerwony pasek. Samce i samice są jednakowo upierzone.

Wspaniały lelek (Caprimulgus eximius)

Długość ciała ptaka wynosi od 23 do 25 cm, waga dochodzi do 66 g. Pokrywy grzbietu i skrzydeł są koloru czerwonawo-buffy lub czerwono-brązowego z szaro-białymi dużymi plamkami i małymi ciemnobrązowymi plamkami. Dymorfizm płciowy nie jest typowy.

Siedliskiem tego gatunku jest Afryka na południe od Sahary.

Samce i samice lelków: główne różnice

Dymorfizm płciowy lelków jest raczej słaby. Tylko u niektórych gatunków samce różnią się od samic obecnością białych plam na skrzydłach i ogonie.

Hodowla lelków

Ptaki osiągają dojrzałość płciową w wieku około roku. Samce przybywają na miejsca lęgowe wcześniej niż samice, kiedy na drzewach dopiero otwierają się liście i pojawiają się owady. Samiec przybywający na miejsce lęgowe zaczyna kosić, długo śpiewa siedząc na gałęziach drzew. Zauważając samicę, samiec kończy swoją piosenkę ostrym krzykiem i zaczyna głośno trzepotać skrzydłami, aby przyciągnąć jej uwagę. Opiekując się lelkiem, lata w powietrzu jak motyl, od czasu do czasu wisi w jednym miejscu, trzyma ciało w pozycji pionowej i rozpościera skrzydła, tak że widoczne są białe plamy.

Samiec wskazuje samicy miejsca przyszłego składania jaj, z których samica wybiera jedno. Ptaki nie budują gniazda, a jaja są składane bezpośrednio na ziemi, zwykle na poszyciu zeszłorocznego liści, igieł lub kurzu, gdzie samica będzie najmniej widoczna. Miejsce lęgowe jest zwykle pokryte krzewami, paprociami lub gałęziami.

Lęg występuje pod koniec maja lub na początku czerwca i składa się z 2 jaj. Skorupa jest błyszcząca, biała lub szarawa. Okres inkubacji trwa do 18 dni. W inkubację zajmuje się głównie samica, którą czasem zastępuje samiec.

Pisklęta rodzą się w brązowawym, puszystym upierzeniu. Szybko stają się aktywne. Przez pierwsze 4 dni karmi je samica, a następnie oboje partnerzy. W nocy lelki przybywają do gniazda około 10 razy i przynoszą potomstwo do 150 owadów. W wieku 3 tygodni pisklęta są na skrzydle. A po dwóch tygodniach stają się całkowicie niezależni.

Głos lelka

Lelek to niepozorny na zewnątrz ptak, lepiej znany ze swojego głosu. Samce śpiewają najaktywniej w okresie lęgowym. Pieśń godowa samca brzmi jak suchy, monotonny tryl „rrrrrrrr” i przypomina dudnienie ropuchy zielonej lub dudnienie motocykla. To grzechotanie słychać od zmierzchu do świtu, jego ton, częstotliwość i głośność się zmieniają. Czasami lelek wydaje wysoki dźwięk „furr-furr-furr-furr”, po którym piosenka się kończy i odlatuje na inne drzewo.

W locie samce i samice lelków gwałtownie krzyczą „weekend”. Alarmy ptaków brzmią jak wariacje monosylabowego brzęku lub tępego syczenia.

Ciekawostki o ptaku

  • Kozodeva często można spotkać w pobliżu pasących się zwierząt domowych. W takich miejscach ptaki polują na muchy, gzy i inne owady towarzyszące zwierzętom domowym. Lelków latają obok siebie i biegają po ziemi między zwierzętami, czasem tuż między ich nogami. Takie niezwykłe nawyki, a także duża paszcza lelka, stały się przyczyną pojawienia się takiego imienia dla ptaka. W lesie bardzo trudno wypatrzyć leleczka, ale obok stada bez problemu widać krowy czy kozy.

Obszar dystrybucji

Ten ptak żyje w wielu częściach świata. Można go znaleźć w Eurazji, Afryce, Europie, w niektórych regionach Rosji, Ameryce Środkowej i Południowej. Nie występuje w Skandynawii, Islandii i północnych regionach Szkocji. Woli osiedlać się w suchych, dobrze ogrzanych miejscach. Jej gniazda można również zobaczyć na bagnach, dolinach rzecznych, polach, obrzeżach polan, przerzedzonych lasach sosnowych, nieużytkach i wrzosowiskach.

Lelek to ptak, który każdego roku migruje na duże odległości. Wybiera nowe miejsce zamieszkania biorąc pod uwagę klimat i dostępność wystarczającej ilości pożywienia. Zimuje w regionach suchych i ciepłych.

Odżywianie i styl życia

Podstawą diety tych ptaków są owady latające. Komary, chrząszcze, czerpaki i jedwabniki - to nie jest pełna lista tego, czym żywi się lelek. Dlaczego tak nazywa się ptak, zrozumiesz nieco później, ale na razie prawdopodobnie zaciekawi Cię, że w ich żołądkach często znajdują się piasek, małe kamyczki, a nawet niestrawione elementy roślinne. O zmroku ptaki aktywnie poszukują pożywienia. Polują na owady całą noc, ao świcie siadają na gałęziach lub chowają się w opadłych liściach i zasypiają do wieczora.

Co ciekawe, lelki praktycznie nie boją się ludzi iw trakcie polowania potrafią latać zbyt blisko nich. Te ptaki linieją dwa razy w roku. Pierwszy raz dzieje się to zimą, od grudnia do lutego. Drugie, częściowe wylinienie trwa od września do października.

Lelek zwyczajny

Ta duża rodzina obejmuje kilka różnych gatunków. Lelek żyjący na szerokościach geograficznych o klimacie umiarkowanym jest stosunkowo niewielki. Średnia długość ciała osoby dorosłej wynosi 28 centymetrów. Ponadto ich waga waha się od 60 do 100 gramów. Rozpiętość skrzydeł może osiągnąć sześćdziesiąt centymetrów.

Całe ciało lelka pokryte jest bujnymi i miękkimi piórami, które tworzą dodatkową objętość. Dlatego patrząc na takiego ptaka, można by pomyśleć, że to znacznie więcej niż jest w rzeczywistości. Kolorowego wyglądu tych ptaków dopełniają ogromne usta, mały dziób, duże wyraziste oczy i krótkie nogi. Upierzenie lelka utrzymane jest w dyskretnych brązowo-szarych odcieniach. Na plecach czerwono-czarne i kasztanowe paski. Brzuch jest koloru brązowego z domieszką ochry, a tuż pod oczami ptaka znajdują się białe znaczenia.

Mimo nieestetycznego wyglądu lelek ma niezwykły głos, który odróżnia go od innych ptaków. Krzyk samców słychać nawet z kilometra. Ich osobliwe piosenki są nieco podobne do dźwięków pracującego silnika motocykla.

Gigantyczny lelek

Ptak, którego zdjęcie można zobaczyć w dzisiejszym artykule, żyje na Antylach, a także w tropikalnej części Ameryki Południowej i Środkowej. Jest dość duży. Długość ciała osoby dorosłej wynosi średnio około trzydziestu pięciu centymetrów. Całe ciało gigantycznego lelka pokryte jest szarym upierzeniem z czarnymi plamami i pręgami. Niezwykłego wyglądu ptaka dopełniają bardzo krótkie nogi i długi ogon.

Prowadzi samotny nocny tryb życia. W ciągu dnia lelek, którego zdjęcie i opis znajduje się w niniejszej publikacji, siedzi bez ruchu. Dlatego bardzo łatwo jest pomylić go z węzłem drzewa. Gigantyczny lelek żywi się różnymi owadami, które są wyraźnie widoczne w świetle księżyca. Jego dieta oparta jest na motyle i chrząszcze.

Lelek proporzec

Ten mały ptak żyje w Afryce Południowej. To tam hoduje swoje potomstwo, a wraz z nadejściem chłodów odlatuje na zimę do Konga. Lelek proporzec to ptak o dyskretnym wyglądzie i stosunkowo niewielkich rozmiarach. Długość ciała dorosłego osobnika zwykle nie przekracza dwudziestu siedmiu centymetrów.

Ten typ lelków jest interesujący, ponieważ wraz z nadejściem wiosny samce mają białe znaczenia, od których pochodzi ich nazwa.Ponadto ten ptak może pochwalić się niesamowitym rozmiarem wewnętrznej pary głównych skrzydeł latających.

Mały lelek

Ten gatunek ptaków jest szeroko rozpowszechniony na Wielkich Antylach i Ameryce Północnej. Zamieszkuje skraj lasów i inne tereny otwarte. Ciekawe, że mały lelek często wybiera do gniazdowania płaskie dachy.

W przeciwieństwie do większości swoich krewnych, przedstawiciele tego gatunku nie mają charakterystycznych długich i twardych szczecin okołoustnych.

Śpiący lelek

Te małe ptaki o krótkich ogonach żyją w zachodniej części Ameryki Północnej. Na zimę nie odlatują do ciepłych krajów, ale chowają się w szczelinach stromych klifów. W tym okresie temperatura ciała śpiących lelków spada do 19 stopni. Dlatego dosłownie wpadają w oszołomienie.

Naukowcy obrączkowali jednego z tych lelków i obserwowali go przez jakiś czas. W rezultacie udało im się dowiedzieć, że ptak co najmniej cztery razy wracał w to samo miejsce na zimę.

Dlaczego tak się nazywa ten ptak?

Lelek wziął swoją nazwę od głupiego, ale interesującego powszechnego przekonania, które mówi, że wraz z nadejściem zmierzchu leci blisko kóz i krów wracających z pastwiska i przykleja się do nich dziobem. W rzeczywistości ptaki te, unosząc się do białego rana nad otwartą przestrzenią, łapią różne owady. Zasadniczo polują na ćmy, jedwabniki, komary długonogie, korniki, czerpaki, złote chrząszcze, brzany, chrząszcze majowe i czerwcowe.

Większość tych owadów koncentruje się w miejscach, w których koncentrują się zwierzęta hodowlane. Dlatego lelek często leci tam, gdzie wypasane są stada. Zbliżając się do dużych i małych przeżuwaczy, ptak leci tuż pod jego brzuchem i łapie zdobycz.

Wygląd lelka

Jeśli spojrzysz na zdjęcie lelka, zobaczymy małego i wdzięcznego ptaka o wielkości do 28 cm i wadze 65-100 gramów. Ciało ptaka jest lekko wydłużone, skrzydła są również długie i spiczaste, ptak ma również dość długi ogon.

Mają specyficzne upierzenie - luźne i miękkie, przez co ptak wygląda na większego niż w rzeczywistości. Kolor piór jest brązowo-szary z dużą liczbą poprzecznych smug i pasów czerwieni, kasztanów i czerni. Pod oczami lelków występują białe pręgi. Kolorystyka samic i samców jest podobna, jedyna różnica polega na tym, że plamy po bokach gardła u samców są białe, a u samic rude. Ze względu na swoje upierzenie są wyjątkowo zakamuflowane na gałęzi, w ciągu dnia bardzo trudno je odróżnić od korony drzew.

W locie lelki są bardzo zwrotne i ciche, ponadto potrafią unosić się w jednym miejscu i szybować z szeroko rozstawionymi skrzydłami. Główną cechą tych ptaków jest ich wyjątkowy głos, przypominający dudnienie ropuchy, słyszany z odległości ponad pół kilometra.

Młody lelek na wiejskiej drodze w pobliżu Penza. Na zdjęciu: lelek śpi na gałęziach sosny. Lelek, zdjęcie zrobione na wyspie Elk.

Pojawienie się gigantycznego lelka leśnego

Gigantyczny szary lelek to duży ptak, który z wyglądu przypomina lelek europejski.

Długość ciała leleczka olbrzymiego może dochodzić do 55 cm, a jego waga może dochodzić do 230 g. Rozpiętość skrzydeł to około 125 cm, ogon - do 27 cm, a skrzydło - do 40 cm.

Upierzenie jest przeważnie szare z czarnymi pręgami i plamkami. Nogi ptaka są bardzo krótkie, a ogon długi. Ogólnie rzecz biorąc, lelki to dość duża grupa ptaków, które są szeroko rozpowszechnione w różnych regionach świata (głównie tropikalnych i subtropikalnych) i prowadzą nocny tryb życia. W przeciwieństwie do gigantycznego lelka leśnego większość gatunku waży tylko około stu gramów, a tylko najwięksi przedstawiciele tego rzędu mogą osiągnąć wielkość wieży i ważyć do czterystu gramów.

Lelek olbrzymi (Nyctibius grandis).

Zarówno samice, jak i samce lelków są tak samo umaszczone. Jednocześnie kolor lelków nie różni się różnorodnością i bardzo przypomina kolor kory danego drzewa. W górnej części ciała upierzenie jest nakrapiane na czarno-białym tle z ciemnymi i bardzo cienkimi liniami poprzecznymi w postaci zygzaków. Na końcach piór znajdują się rdzy o rdzawobrązowym kolorze. Są też ciemne paski.

Nogi gigantycznego lelka leśnego są żółtawoszare, oczy ciemnobrązowe, a dziób szary z żółtawo-rogowatym odcieniem.

Jedną z charakterystycznych cech lelków jest krótki dziób o bardzo dużej szerokości, który w kącikach ust posiada włosowate wibisy, które są swego rodzaju przystosowaniem do nocnego łapania owadów w locie.

Do gniazdowania gigantyczne lelki preferują lasy tropikalne.

Oczy lelka są bardzo wrażliwe i mają duży rozmiar, co wiąże się również z nocnym trybem życia, a także luźnym, miękkim upierzeniem sowy.

Leleczki są doskonałymi lotnikami, mają spiczaste, długie skrzydła z dziesięcioma lub, rzadziej, jedenastoma lotkami. Ogon jest również długi i ma sześć par piór ogonowych.

Latające lelki są zauważalnie podobne do jastrzębi, a nieco mniej do jaskółek.

Łapy lelka są krótkie, a gdy leży na ziemi, ich ruchy charakteryzują się małą prędkością i niezdarnością. W większości poruszają się po ziemi, wykonując niezręczne, powolne skoki. W okolicy ogona olbrzymiego lelka znajdują się proszki, które wytwarzają sproszkowany puch.

Gigantyczny lelek jest nocnym ptakiem i spędza cały dzień siedząc nieruchomo na wysokim drzewie.

Osobliwy jest głos lelka, który swym dudnieniem i dudnieniem jest w stanie przestraszyć osobę niezaznajomioną z tym ptakiem. Lelek jest nawet w stanie wydawać dźwięki bardzo podobne do syczenia węża.

Rozprzestrzenianie się gigantycznego lelka leśnego

Zakłada się, że ptak ten występuje we wszystkich lasach kontynentu południowoamerykańskiego. W każdym razie udało się go złapać zarówno w Paragwaju, jak iw Cayenne. Podobno ten ptak występuje częściej, niż się powszechnie uważa, ale bardzo trudno go spotkać w dzień, a niełatwo jest to zrobić w nocy. Co więcej, lelki do perfekcji opanowały sztukę kamuflażu. Upierzenie, podobnie jak kolor kory drzewa, niezawodnie chroni je przed oczami wrogów, a jednocześnie przed oczami ornitologów. Jeszcze trudniej jest dostrzec gigantycznego szarego lelka ze względu na jego zdolność do pozostawania w bezruchu przez długi czas.

Leleczki doskonale kamuflują się jako gałęzie drzew.

Zachowanie się gigantycznego lelka leśnego

Zgodnie z obserwacjami ornitologów, gigantyczny lelek leśny jako miejsce do siedzenia wybiera końce suszonych gałęzi. W tym samym czasie siada tak, że jego głowa zwisa za końcem suki, przez co suka wydaje się dłuższa niż w rzeczywistości. Jednak mimo to, a wręcz przeciwnie, dzięki temu niezwykle trudno jest zauważyć ptaka. Jeśli jednak udało ci się zauważyć leleczka, możesz prawie bez wysiłku złapać śpiącego ptaka, chyba że wspiął się zbyt wysoko, aby odpocząć.

Z notatek ornitologów wiadomo, że mieszkańcy Paragwaju łapią w południe gigantyczne leśne lelki, zarzucając im pętlę na głowy i ściągając je z drzewa. Pojawiają się również wzmianki, że o tej porze dnia lelki mogą nawet nie reagować na dźwięk wystrzału. Co więcej, czasami niemożliwe było wypędzenie lelka z wybranego miejsca spoczynku, a nawet potarganie jego piór strzałem. Niektórych lelków strącano z gałęzi, po prostu rzucając w nie kamieniem lub nawet kijem. Jednocześnie osoba wypędzona ze swojego miejsca przez lelka może spokojnie wrócić po chwili do swojego ulubionego miejsca, bez obawy o powtórny atak.

O zmierzchu ten ptak zachowuje się zupełnie inaczej. O tej porze dnia gigantyczny lelek leśny jest tak samo mobilny i zręczny jak inne lelki.

Dieta gigantycznego lelka leśnego obejmuje głównie owady.

Istnieją jednak doniesienia, że ​​gigantyczne lelki mogą polować w ciągu dnia, postępując w następujący sposób: od czasu do czasu ptak otwiera pysk, wabiąc w ten sposób muchy, które chętnie siadają na lepkiej błonie śluzowej. A kiedy liczba owadów stała się wystarczająco duża, lelek zakrył usta i połknął zdobycz. Po pewnym czasie polowanie wznowiono, ale ptaszek cały czas miał zamknięte oczy. Jednak gdy obserwator dotknął ptaka, natychmiast odleciał.

Gigantyczny lelek leśny polujący na ziemi bardzo rzadko siada, ale jeśli tak się stanie, to może, rozkładając skrzydła, oprzeć się na nim, a także na ogonie, prawie bez pomocy nóg. Leleczki są szczególnie aktywne w świetle księżyca. W nocy czasami wydają przeciągłe, zachęcające okrzyki, wyraźne i głębokie, zmniejszające się zarówno pod względem głośności, jak i wysokości.

Reprodukcja gigantycznego lelka leśnego

W gnieździe lelka jest tylko jedno jajko. Pisklęta rodzą się w pełni widzące i ubrane w gruby pstrokaty puch, który doskonale maskuje pisklę w gnieździe. Jedynym elementem wydającym pisklę jest skorupka z białego jajka. Jednak to dzięki niemu rodzicom udaje się odnaleźć swoje potomstwo w ciemnym lesie. Pisklę kilka tygodni później bierze się do skrzydła, ale rodzice karmią je przez jakiś czas.

Ze względu na kolor, gigantyczny lelek jest bardzo podobny do prawdziwych lelków.

Pożywienie gigantycznego lelka leśnego

Głównym pokarmem gigantycznego lelka leśnego są różne owady, na które poluje nocą, podobnie jak robią to muchołówki. Oznacza to, że przez pewien czas siedzi na wystającej gałęzi, a następnie, startując za zdobyczą, wraca na swój punkt obserwacyjny.

Jego dieta składa się głównie z motyli, Orthoptera, Hymenoptera i innych bezkręgowców.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send