Rodziny ptaków

Encyklopedia | Desert Shrike, Wiki

Pin
Send
Share
Send
Send


Samo imię ptaka - pustynny wróbel (Passer simplex) mówi o swoim środowisku. Od wróbla domowego różni się mniejszym rozmiarem, jasną barwą i cechami środowiskowymi związanymi z życiem na pustyni.

Grzbiet dorosłego samca jest jasnoszary. Pasek biegnący od dzioba przez oko do ucha i gardła jest czarny. Ogon i skrzydła są brązowawe z jasnymi paskami. Policzki, klatka piersiowa i brzuch są białe z odcieniem ochry. Samice i młode ptaki mają brązowawy kolor zamiast czarnego. Samica ma ciemnobrązowy pasek od dzioba do oka. Ta funkcja kolorystyczna pozwala skuteczniej polować na owady. Jego głos ostro różni się od głosów większości wróbli, słychać w nim krótkie, ale różnorodne tryle, czasem przypominające szczygły, czasem też zwyczajne ćwierkanie wróbli.

Zamieszkuje piaszczyste i pagórkowate pustynie z zaroślami krzewów i drzew. W WNP są to wschodnia i centralna część pustyni Karakum, a poza WNP - wschodni Iran. Dwa inne podgatunki wróbla pustynnego żyją na pustyniach Afryki Północnej i Wschodniej. Ptaki osiedlają się w zaroślach saksaulskich, gdzie budują duże kuliste gniazda z cylindrycznym wejściem. Wejście zwisa w dół i jest skierowane ukośnie od góry do dołu. Gruba i luźna warstwa zewnętrzna zbudowana jest z suchych łodyg traw, cienkich gałęzi saksauli i włókien łykowych. Wnętrze gniazda wyłożone jest miękkimi, pokruszonymi włóknami łykowymi.

Wróbel pustynny to ptak osiadły, trzymający się w parach lub w małych stadach. Hodowla kwiecień - maj. W lęgu znajduje się 5-6 białych jaj z ciemną plamką. Inkubacja, w przeciwieństwie do innych gatunków wróbli, rozpoczyna się natychmiast po złożeniu pierwszego jaja. U wróbli pustynnych notuje się tzw. „Umiejscowienie fikcyjne” - przebywanie ptaków w gnieździe bez kontaktu z jajami. „Fikcyjna inkubacja” jest konieczna, aby poprawić izolację termiczną gniazda i ustabilizować w nim wilgotność. Jest to adaptacja behawioralna do warunków życia w gorącym klimacie pustynnym. Kolejną adaptacją pustynnego wróbla jest doskonalenie właściwości izolacyjnych gniazda.

Vladimir Ostapenko. „Ptaki w Twoim domu”. Moskwa, „Ariadia”, 1996

Ptaki Czerwonej Księgi ZSRR

  • Wrócić do
  • główny
  • Zawartość
  • Dalej

Na liście chronionych ptaków znajduje się również jeden wróbel. Opustoszały! Mamy całkiem sporo różnych wróbli. Brownie i pola są szeroko rozpowszechnione, występują nie tylko na północy i północnym wschodzie naszego rozległego kraju. Wróbel czarnoskóry żyje w Azji Środkowej i na zachodnim wybrzeżu Morza Kaspijskiego. Wróbel czerwony występuje na Sachalinie i Wyspach Kurylskich, a wróbel saksoński jest pospolity na pustyniach południowego Kazachstanu i Azji Środkowej. Pustynia żyje tylko w jednym miejscu - na pustyni Karakum. To bardzo rzadki ptak. W najbardziej znanym i przebadanym miejscu jego siedliska - w rezerwacie Repetek znajduje się zaledwie kilkadziesiąt par tego ptaka.

Nigdy nie byłem na pustyni Karakum i nie widziałem w naturze pustynnego wróbla. Nie ma tak wielu ludzi na świecie, którzy obserwowali tego ptaka w naturalnym otoczeniu. Aby spojrzeć na pustynnego wróbla, musiałem skorzystać ze zbiorów muzealnych.

Zdjąłem z półki duże czarne pudełko z napisem Passer simplex i otworzyłem je. Przetrzymywano 3 zwłoki wróbla pustynnego. To niewiele, jeśli pamiętamy, że kolekcja ptaków Muzeum Zoologicznego Uniwersytetu Moskiewskiego liczy ponad 100 tysięcy ptaków. Po rozłożeniu ptaków na stole w rzędzie, zaczął przeglądać etykiety przyczepione do łap eksponatów.

Trzy ptaki zostały przywiezione z Afryki przez słynnego rosyjskiego zoologa i podróżnika N.A. Severtsev. Cała reszta została wydobyta w Turkmenistanie, w pobliżu wioski Repetek, położonej na pustyni Karakum. Samice i młode ptaki są jasnoszare, prawie białe, tylko skrzydła mają brązowawy odcień, samce są nieco ciemniejsze, chociaż są również jasnoszare. Ptaki wcale nie przypominają naszych wróbli. Ten ptak jest typowym mieszkańcem piaszczystych pustyń, siedzącym ptakiem, nie odlatuje z pustyni Karakum i pomimo całej swojej rzadkości w małym skrawku, na którym żyje, można go nawet nazwać zwyczajnym. Mieszkańcom wioski Repetek nigdy nie przyszło do głowy, że przez cały dzień fruwają wokół nich wróble, co jest bardzo rzadkie dla fauny naszego kraju.

Desert Sparrow żyje w piaskach wśród wydm, z rzadkimi zaroślami saksauli białej, akacji piaszczystej, kandymu i seliny. Wróble budują na nich gniazda. Ciekawostką jest fakt, że wróble osiedlają się obok ptaków drapieżnych i wron, układając gniazda zwykle pod gniazdami, np. Pod gniazdem orła przedniego. Dzięki temu są lepiej chronione przed słońcem i przegrzaniem, co jest bardzo ważne w warunkach nieznośnego upału. A wielcy bracia patronują wróblom, nie dotykaj ich.

Wróble pustynne gniazdują nie w koloniach, jak wcześniej sądzono, ale w oddzielnych parach. Tyle, że rodzina wróbli osiedla się z roku na rok w tym samym miejscu w pobliżu starych gniazd, a to sprawia wrażenie kolonii lęgowej. Kształt gniazda tych ptaków jest bardzo osobliwy: kula z długim i wąskim wejściem z boku, zawsze skierowana na północ. Duże, masywne gniazda wróbli zbudowane są z gęsto splecionych gałązek. Są niezwykle „zagęszczone”, ponieważ w bardzo gorącym klimacie pustynnym konieczne jest utrzymanie stałej temperatury w gnieździe. Naukowcy odkryli, że w gnieździe dzienna temperatura waha się w granicach 10 °, podczas gdy na zewnątrz dochodzi do 20 ° lub więcej. Ale w tych miejscach powietrze może być podgrzewane nawet do 50 ° C, podczas gdy piasek nagrzewa się do znacznie wyższych temperatur. Kiedy jest bardzo gorąco, wróbel wylęgowy schodzi z jaj i siada obok niego, wystawiając głowę z gniazda.

Niewiele ptaków może żyć na pustyni, wśród piasków, w gorącym i bezwodnym klimacie, ale pustynny wróbel przystosował się i czuje się tu bardzo dobrze. Aby umieścić te ptaki na polach regionu moskiewskiego, jest mało prawdopodobne, aby przeżyły.

Rodzina Shrike Laniidae.

Pustynny dzierzba Lanius lahtora. Strona miłośników ptaków w europejskiej Rosji, największa baza danych zdjęć ptaków. Centrum komunikacyjne obserwacji ptaków. Ptaki Cypru Północnego Antey Tour Wakacje na Cyprze Północnym. Pustynny dzierzba Lanius meridionalis na kaktusie opuncja figowa. ptaki, z wyjątkiem dzierzby pustynnej z jej potężnym drapieżnikiem. PDF 1,13 MB. E-booki i artykuły z katalogu O spotkaniach szarej dzierzby w Kałmucji. Pobierz bibliotekę internetową Rucont.

Dzierzba szara Lanius excubitor Ptaki części europejskiej.

Karta Dzierzba Zamaskowana Śpiewający ptak. Na Ukrainie obserwowane na wyspie Z innych kolekcji. Desert Shrike Animals. Kirgistan lipiec 2020 Nestory Tours. Ptaki. Dzierzba jest szara. Dziurawiec szary Lanius eksubitor Wielki dzierzba żyje w lasach, lasach stepach, a nawet na obszarach pustynnych.

Wspólna dzierzba szara KK Rostów.

Tę postać ma najczęściej dzierzba szara Lanius excubitor, zwykle wyróżnia się jako odrębny gatunek, pustynna dzierzba. A.F. Ladder Songbirds Szary dzierzba. Jay: mongolska pustynia. Saxaul jay Ślady zwierząt Ślady łap zwierząt i ptaków. Desert Shrike jest nieco mniejszy i lżejszy niż Great Grey Shrike: jego długość wynosi 25 cm, waga. Songbird zamaskowany. Na Ukrainie. Dzierzba szara jest jednym z największych dzierzb naszej fauny. ten ptak pozwala jej jednocześnie opanować pustynię i górę. Skojarzenia dla słowa Sieć stowarzyszeń Pustynne Słowo. Przepiórka japońska. Rodzaj Desert Partridge - Ammoperdix Gould, 1851 Desert Shrike - Lanius pallidirostris Cassin, 1851 - Steppe Grey Shrike.

Skowronek, jaskółka, świergotek, pliszka, bulbul, króliczek.

Wydobywacz zajmuje większość swojego zasięgu na południu, w kontakcie z lasem stepowym L. e. homeyeri i prawdopodobnie pustynia L. e. Szara dzierzba Rosyjskie Archiwum Przyrodnicze. Dzierzba zwyczajna Lanius excubitor Linnaeus Shrike to ludowy, stary, co najmniej z XV wieku. Pustynia szara. Rewizja awifauny i współczesnej listy ptaków w Kazachstanie. Młody ptak wygląda jak młoda dzierzba czarnoczelna. Formy pustynne izolowane od podgatunków północnych. Ptaki pustynne dzierzby. Szara dzierzba Lanius excubitor W przeciwieństwie do dzierzby o czarnej twarzy, czoło jest szare lub białawe, na dnie nie ma dzierzby pustynnej Lanius lahtora. Podróż do Badkhyz Evgeny Nikolaevich Panov. Każdy taki krzew zawierał lęg pustynnych gąsiorów Lanius meridionalis. Dorosłe dzierzby krzyczą na różne sposoby.

Pustynna karta dzierzby użytkownika Svetlana F. w Yandex.

Czy to, że szara pustynna dzierzba przypominała swoim rozmiarem i kolorem. Ale wystarczyło tylko trochę obserwować ptaka, gdy się stał. Chyżwar to słowo testowe. Rodzaj Lanius Shrike Dzierzba pustynna Lanius sphenocercus Dzierzba klinowata Lanius excubitoroides Dzierzba siworamienna. Dzierzba Szara Lanius eksubitor Dzierzba Szara. Młody ptak wygląda jak młoda dzierzba czarnoczelna. Formy pustynne, geograficznie i wyraźnie odizolowane od podgatunków północnych.

Dzierzba to pustynia.

Tytuł zdjęcia: Desert Shrike. Oderwanie, Sparrow Passeriformes. Rodzina, Shrike Laniidae. Nazwa naukowa gatunku. Pustynny dzierzba Lanius lahtora. Ptaki europejskiej Rosji. DESERT, przymiotnik. Życie w odległym, odległym, dzikim, niezatłoczonym obszarze. DESERT FORTY, zrównoważona kombinacja. W kwestii fauny kręgowców półwyspu. Pustynny dzierzba Lanius meridionalis. Te niezwykłe ptaki były również widziane z zamiłowania do drażnienia większych. PTAKI EURAZII PÓŁNOCNEJ Fauna ptaków północnej Eurazji. Dzierzba to pustynia. Zdjęcie wideo głosowe. lat. Lanius meridionalis, inż. Dzierzba Szara Południowa. duży sorokoput pustynnyy.jpg.

Fragment książki Desert Sparrow

Co więcej, 26 sierpnia katar Napoleona nie miał znaczenia, że ​​zeznania pisarzy, że z powodu kataru Napoleona jego usposobienie i rozkazy podczas bitwy nie były tak dobre, jak poprzednie, były całkowicie niesprawiedliwe. Zapisana tutaj dyspozycja nie była w najmniejszym stopniu gorsza, a nawet lepsza niż wszystkie poprzednie dyspozycje, według których bitwy wygrywano. Wyimaginowane rozkazy podczas bitwy również nie były gorsze od poprzednich, ale dokładnie takie same jak zawsze. Ale te dyspozycje i rozkazy wydają się tylko gorsze od poprzednich, ponieważ bitwa pod Borodino była pierwszą, której Napoleon nie wygrał. Wszystkie najpiękniejsze i najbardziej przemyślane dyspozycje i rozkazy wydają się bardzo złe, a każdy wojskowy naukowiec ze znacznym powietrzem krytykuje je, gdy walka o nich nie jest wygrana, a bardzo złe dyspozycje i rozkazy wydają się bardzo dobre, a poważni ludzie w całych tomach dowodzą zasługi złych rozkazów, kiedy wygrywa się z nimi bitwę. Dyspozycja sformułowana przez Weyrothera w bitwie pod Austerlitz była przykładem doskonałości w tego rodzaju dziełach, ale została jednak potępiona, potępiona za jej doskonałość, za zbytnią szczegółowość. Napoleon w bitwie pod Borodino równie dobrze, a nawet lepiej, spełnił swój obowiązek jako reprezentant władzy, niż w innych bitwach. Nie zrobił nic szkodliwego dla przebiegu bitwy, skłaniał się ku rozważniejszym opiniom, nie mylił się, nie zaprzeczał sobie, nie bał się i nie uciekał z pola bitwy, a swoim wielkim taktem i doświadczeniem wojennym spokojnie i godnie spełnił swoją rolę pozornego dowodzenia ...

WROBÓR KAMIENIA (Petronia petronia) Ptaki / Wróble / Tkacze

KAMIENNY SPARROW (Petronia petronia) jest nieco większy od brownie, waży 30 - 36 g. Jest to żywy, hałaśliwy ptak, którego najłatwiej rozpoznać po głosie. Porusza się po ziemi skacząc, leci szybko i łatwo, wznosi się wysoko i może długo pozostawać w powietrzu. Kolor upierzenia kamiennego wróbla jest skromny, monotonny brąz. Różni się od wróbli polnych i domowych obecnością białego prążka przed wierzchołkiem na ogonie, żółtą plamą na piersi oraz brakiem jasnych poprzecznych pasów w górnej części skrzydła. Wróbel ten jest szeroko rozpowszechniony w Europie Południowej, Afryce Północno-Zachodniej oraz od Azji Mniejszej i Izraela po Indie, Chiny, Mongolię i Transbaikalia. Występuje sporadycznie wszędzie. W północnych częściach pasma jest ptakiem wędrownym, w południowych jest osiadły. Osadza się na skalistych i gliniastych klifach, klifach i skalistych zboczach gór. Wróbel kamienny rozpoczyna lęg wcześnie, bo w kwietniu. Samce w tym czasie pilnie śpiewają. Rasy w koloniach, często kilkadziesiąt par. W lęgu znajduje się 4-7, zwykle 5-6, białych lub zielonkawo-białych jaj z ciemnymi plamkami. Stare ptaki karmią swoje pisklęta owadami. Pisklęta pozostają w gnieździe przez około 20 dni i odlatują w czerwcu. Lęgi początkowo żyją osobno i dopiero na początku jesieni gromadzą się w stadach, które w poszukiwaniu pożywienia zaczynają prowadzić koczowniczy tryb życia. Kamienny wróbel gnieździ się dwa razy w ciągu lata. Ten wróbel żywi się owadami i jagodami. Jeśli w pobliżu są pola, żywi się zbożem, a następnie może spowodować znaczne szkody.

PUSTYNNY Wróbel (Passer simplex) Ptaki / Wróble / Tkacze

PUSTYNNY WROBÓR (Passer simplex) różni się od innych gatunków wróbli jasnym umaszczeniem. Jego głos wcale nie przypomina głosu większości innych wróbli, a tylko niektóre dźwięki, które wydaje, przypominają ćwierkanie wróbla domowego. Ukazuje się w Afryce Północnej i Wschodniej, we wschodnim Iranie. Na terytorium byłego ZSRR występuje we wschodnim i środkowym Karakum oraz południowym Kyzyl Kum. Zamieszkuje piaszczyste i pagórkowate pustynie z roślinnością krzewiastą. Prowadzi siedzący tryb życia. Żywi się larwami i poczwarkami małych owadów oraz nasionami roślin.

Styl życia

Mieszka na pustyniach z zaroślami saxaul. Prowadzi siedzący tryb życia, zazwyczaj trzyma się w parach lub w małych stadach. Nie tworzy dużych kłód. Gniazda budowane są na gałęziach saksaula. Są kuliste, z rurowym wejściem w dół. W lęgu znajduje się 5-6 białych jaj z ciemnymi smugami. W przeciwieństwie do innych wróbli, wylęg zaczyna się od złożenia pierwszego jaja.


Podobnie jak jego krewny, wróbel saxaul, wróbel pustyni ma przyjemny głos. Piosenka składa się z melodyjnych tryli, przypominających nieco pieśń szczygieł. Publikuje pustynnego wróbla i ćwierkanie, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.

Wróbel Saxaul

335. Saxaul Sparrow - Passer ammodendri Gould (tabela LIX) W. Od wróbla. OP. U samca grzbiet i górna część ogona są żółtawoszare, pręga na środku głowy, smugi na grzbiecie i gardle są czarne. Nad okiem szeroki pasek w kolorze kożuszka. Skrzydła i ogon są brązowe. Klatka piersiowa, brzuch i boki głowy są białawe. Samice i młode są jaśniejsze, nie mają czarnego upierzenia. Trzyma się w stadach. SOL. Melodyjne ćwierkanie. Od. Różni się od innych wróbli czerwonawym paskiem nad okiem. B. Zarośla saksaulów i tugai w dolinach rzek pustynnych. HP. Ptak wędrowny i wędrowny. Pan. Gniazdują w zagłębieniach, czasem w budynkach. W lęgu znajduje się 4-6 białych jaj z szaro-czerwonymi plamkami.

Pin
Send
Share
Send
Send