Rodziny ptaków

Naszyjnik z papugą

Pin
Send
Share
Send
Send


W Indiach legalnie uprawia się mak na 44 000 hektarów, z czego 38 000 w stanie Madhya Pradesh. Jego produkcja wnosi znaczący wkład w lokalną gospodarkę. Kilka lat temu dzikie papugi odkryły smak maku, a teraz ogromne hordy ptaków pustoszą pola. Oprócz Madhya Pradesh dotyczy to również innych stanów związanych z produkcją.

Zdaniem rolników papugi wypatrują strąki maku, co wpływa na wielkość zbiorów. Niektórzy nawet nauczyli się je odrywać i latać z nimi. W tym samym czasie ogromne stada dokonują nalotów 30-40 razy dziennie.

Rolnicy sami pilnują pól, odstraszają dźwiękiem, używają nawet petard, ale odurzone ptaki niczego się nie boją. Ich zachowanie na ogół zmienia się nie do poznania, zderzają się z drzewami i filarami, ale po wyzdrowieniu lecą po nową „dawkę”.

Rząd nie spieszy się z przejęciem kontroli nad sytuacją, chociaż rolnictwo w Indiach już cierpi z powodu anormalnych opadów deszczu. A w australijskim stanie Tasmania, gdzie przeciwnie, panuje nienormalna susza, rolnicy obliczają straty, biorąc pod uwagę naloty kakadu - lokalne ptaki również powodują ogromne szkody na polach maku.

Jedna firma, Poppy Growers Tasmania, donosi, że latające ćpuny sprawiły, że jedna trzecia upraw została bezużyteczna. Naukowcy proszą jednak, aby nie oceniać ptaków surowo: według ekspertów z organizacji BirdLife Australia, na tle spadku dostępnych zasobów żywności w wyniku zmian klimatycznych, papugi odkryły nowe źródło tłuszczów i białek - mak jest bardzo pożywny.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Pochodzenie gatunku i opis

Zdjęcie: papuga perłowa

Nazwa rodzaju "Psittacula" jest zdrobnieniem od łacińskiego psittacus, co tłumaczy się jako "papuga", a specyficzna nazwa Crameri pojawiła się w 1769 r. W wyniku faktu, że włoski-austriacki przyrodnik-ornitolog Giovanni Skopoli chciał utrwalić wspomnienie Wilhelma Cramera.

Odnotowano cztery podgatunki, chociaż niewiele się one różnią:

  • Afrykańskie podgatunki (P. k. Krameri): Gwinea, Senegal i południowa Mauretania, od wschodu do zachodu Ugandy i południowego Sudanu. Zamieszkuje Egipt wzdłuż doliny Nilu, czasami widywanego na północnym wybrzeżu i na Półwyspie Synaj. Afrykańska papuga zaczęła rozmnażać się w Izraelu w latach 80. XX wieku i jest uważana za gatunek inwazyjny.
  • Papuga abisyńska (P. k. Parvirostris): Somalia, północna Etiopia do stanu Sennar, Sudan,
  • Papuga indyjska (P. k. Manillensis) pochodzi z południowego subkontynentu indyjskiego. Na całym świecie jest wiele dzikich i naturalizowanych stad,
  • Borealna papuga naszyjna (P. k. Borealis) występuje w Bangladeszu, Pakistanie, północnych Indiach, Nepalu i Birmie. Wprowadzone populacje występują na całym świecie,

Niewiele wiadomo na temat ewolucyjnego pochodzenia genetycznego tego gatunku oraz tego, co cechy genetyczne populacji mówią o wzorcach inwazji na środowisko innych krajów, w których gatunek ten nie jest rodzimy. Można dokładnie powiedzieć, że wszystkie populacje inwazyjne wywodzą się głównie z podgatunków azjatyckich.

Wygląd i funkcje

Zdjęcie: Papuga perłowa w naturze

Indyjska papuga obrączkowana (P. krameri), czyli papuga naszyjna, to mały ptak o średniej długości ciała około 39,1 cm, jednak wartość ta może wahać się od 38 do 42 cm, a masa ciała wynosi około 137,0 g. wielkość podgatunku indyjskiego jest nieco większa niż afrykańskiego. Ptaki te mają zielone upierzenie ciała z czerwonawym dziobem, a także dość długi spiczasty ogon, który zajmuje ponad połowę wielkości ciała. Ogon może mieć do 25 cm długości.

Ciekawostka: samce tego gatunku mają ciemnofioletową obwódkę wokół szyi. Jednak młode ptaki nie mają tak wyraźnego koloru. Nabierają go dopiero po osiągnięciu dojrzałości płciowej, po około trzech latach. Kobiety również nie mają obrączki na szyję. Jednak mogą mieć bardzo wyblakłe pierścienie cieni, od bladych do ciemnoszarych.

Papuga perłowa jest dymorficzna płciowo. Dzikie okazy obu płci mają charakterystyczny zielony kolor, a hodowane w niewoli mogą być nosicielami wielu mutacji kolorystycznych, w tym niebieskiej, fioletowej i żółtej. Średnia długość jednego skrzydła wynosi od 15 do 17,5 cm W naturze jest to hałaśliwy, niemigrujący gatunek, którego głos przypomina głośny i przenikliwy pisk.

Wideo: papuga Pearl


Głowa jest bliżej tyłu głowy z niebieskawym odcieniem, na gardle są czarne pióra, między dziobem a okiem znajduje się bardzo cienki czarny pasek. Kolejny czarny pas zakrywa szyję półkolem, tworząc rodzaj „kołnierza” oddzielającego głowę od tułowia. Dziób jest jaskrawoczerwony. Łapy są szarawe, z różowawym odcieniem. Spód skrzydeł jest ciemnoszary, jak widać u latających ptaków.

Gdzie mieszka papuga na naszyjniku?

Zdjęcie: Para papug naszyjnych

Zasięg papugi obrączkowanej jest największym spośród innych gatunków Starego Świata. To jedyna papuga pochodząca z dwóch części świata. U papug afrykańskich zasięg występowania rozciąga się na północy do Egiptu, na zachodzie do Senegalu, na wschodzie do Etiopii, na południu do Ugandy.

W Azji pochodzi z następujących krajów:

  • Bangladesz,
  • Afganistan,
  • Chiny,
  • Butan,
  • Indie,
  • Nepal,
  • Wietnam.
  • Pakistan,
  • Sri Lanka.

Tłuste papugi zostały wprowadzone do krajów europejskich, takich jak Niemcy, Włochy, Belgia, Holandia, Portugalia, Słowenia, Hiszpania i Wielka Brytania. Ptaki te zostały również wprowadzone do krajów Azji Zachodniej, takich jak Iran, Kuwejt, Irak, Izrael, Liban, Syria, Arabia Saudyjska i Turcja. Japonia w Azji Wschodniej. Jordania na Bliskim Wschodzie, a także Katar, Jemen, Singapur, Wenezuela i Stany Zjednoczone. Ponadto kraje afrykańskie, takie jak Kenia, Mauritius, Republika Południowej Afryki. Te papugi również migrowały i osiedliły się na karaibskich wyspach Curacao, Kubie i Puerto Rico.

Naturalnym biotopem Kareli jest las. Ale można go znaleźć w każdym miejscu z dużymi drzewami. Papugi naszyjne dobrze przystosowują się do warunków miejskich i chłodniejszego klimatu. Środowisko miejskie potencjalnie zapewnia im wyższe temperatury otoczenia i większą dostępność pożywienia. Zamieszkują pustynie, sawanny i łąki, lasy i lasy deszczowe. Ponadto ptaki naszyjne żyją na terenach podmokłych. Mogą żyć na polach uprawnych, a także w innych środowiskach.

Co je naszyjnik papuga?

Zdjęcie: papuga perłowa

Około 80 procent diety tego ptaka opiera się na nasionach. Ponadto papuga naszyjna zjada również owady, owoce i nektar. Ptaki te żyją na obszarach bogatych w orzechy, nasiona, jagody, warzywa, pąki i owoce, których uzupełnieniem są inne uprawy, takie jak pszenica, kukurydza, kawa, daktyle, figi i guawa. Te pokarmy dojrzewają w różnym czasie, wspierając papugę przez cały rok. Jeśli nie ma wystarczającej ilości pożywienia, na przykład z powodu słabych zbiorów, papuga przełącza się ze zwykłego zestawu pokarmu na dowolną materię roślinną, którą znajdzie.

Duże stada obrączkowanych papug hałaśliwie ruszały o świcie w drogę, by ucztować na gęsto obciążonych drzewach owocowych lub rozsypanych ziarnach. Dzikie stada latają kilka mil, aby żerować na polach uprawnych i sadach, powodując znaczne szkody dla właścicieli. Same ptaki nauczyły się otwierać worki zboża lub ryżu na farmach lub w kolejowych magazynach. Ostry dziób ptaka może z łatwością zrywać owoce o twardej skórce i odsłaniać twarde orzechy.

Ciekawostka: w niewoli papugi naszyjniki będą spożywać różnorodne pokarmy: owoce, warzywa, granulki, nasiona, a nawet niewielkie ilości gotowanego mięsa, aby uzupełnić białko. Należy unikać olejów, soli, czekolady, alkoholu i innych konserwantów.

W Indiach żywią się zbożem, a zimą groszkiem gołębi. W Egipcie żerują na morwie wiosną i daktylami latem, a gniazdują na palmach w pobliżu pól słonecznika i kukurydzy.

Teraz wiesz, jak karmić papugę naszyjną, zobaczmy, jak żyje w swoim naturalnym środowisku.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Niebieska papuga na naszyjniku

Z reguły hałaśliwe i niemuzyczne ptaki, w tym ogromna różnorodność sygnałów dźwiękowych. To nieustraszone ptaki, które przyciągają uwagę ciągłym piszczeniem. Papugi naszyjne zajmują gniazda innych ludzi, wykorzystując do gniazdowania dziury już utworzone przez inne gatunki. Często są to gniazda przygotowane dla siebie przez dzięcioła grubego i dzięcioła zielonego. Na podstawie konkurencji, obrączkowane papugi mają konflikty z lokalnymi gatunkami, które korzystają z tych samych miejsc, co ich gniazda.

Przykłady sprzecznych poglądów:

  • kowalik pospolity,
  • modraszka,
  • wielki cycek,
  • gołąb klintuch,
  • szpak zwyczajny.

Perłowa papuga jest żywym, nadrzewnym i dziennym gatunkiem, bardzo towarzyskim, żyjącym w grupach. Poza sezonem lęgowym ptaki obrączkowane pojedynczo lub w parach są niezwykłe. Przez większość roku ptaki żyją w stadach, czasem liczących tysiące osobników. Często kłócą się ze swoimi towarzyszami, ale walki są rzadkie.

Naszyjnik z piórami używa dzioba jako trzeciej nogi podczas poruszania się między drzewami. Wyciąga szyję i chwyta dziobem żądaną gałąź, a następnie podciąga nogi. Podobną metodę stosuje podczas poruszania się po wąskiej żerdzi. Ma dobrze rozwinięte oczy, których używa do postrzegania otoczenia.

Obrączkowane papugi mogą być uroczymi, oswojonymi zwierzakami, ale jeśli ich potrzeby zostaną zaniedbane, mogą mieć wiele problemów. To nie są najlepsze ptaki do uprawy z małymi dziećmi, jak są wrażliwe na wszelkiego rodzaju zakłócenia, w tym hałas nocny.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: papuga perłowa

Perłowa papuga to ptak monogamiczny, który rozmnaża się o określonej porze roku. Pary powstają przez długi czas, ale nie na zawsze. U tego gatunku samica wabi samca i inicjuje krycie. Wielokrotnie pociera głowę o jego głowę, próbując zwrócić na siebie uwagę mężczyzny.

Potem proces krycia trwa tylko kilka minut. Okres godowy papug indyjskich rozpoczyna się w miesiącach zimowych od grudnia do stycznia, a składanie jaj w lutym i marcu. Afrykańskie osobniki rozmnażają się od sierpnia do grudnia, a terminy mogą być różne w różnych częściach kontynentu.

Ciekawostka: co roku ptak wydaje wiele młodych piskląt. Po złożeniu jaj w gniazdach narządy rozrodcze samicy wracają do stanu zredukowanego do następnej reprodukcji.

Gniazda znajdują się średnio 640,0,08 cm nad ziemią. Powinny być wystarczająco głębokie, aby pomieścić do siedmiu jaj. Papuga na naszyjniku składa około czterech jaj w każdym lęku. Jaja inkubuje się przez trzy tygodnie, aż wyklują się młode pisklęta. Gatunek ten charakteryzuje się wysokim współczynnikiem reprodukcji, co prowadzi do wysokiego wskaźnika przeżywalności osobników młodych i dorosłych.

Młode następuje po około siedmiu tygodniach od wyklucia. W wieku dwóch lat pisklęta stają się niezależne. Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku trzech lat, kiedy na szyi pojawia się pierścień. Samice osiągają również dojrzałość płciową w wieku trzech lat.

Naturalni wrogowie naszyjników papug

Zdjęcie: Papuga perłowa w naturze

Papugi z różowymi pierścieniami na szyi są jedyną adaptacją przeciw drapieżnikom, której używają do demonstrowania agregacji z miękkim „mruczącym” dźwiękiem. Po usłyszeniu tych dźwięków wszystkie papugi dołączają do zaatakowanego ptaka, aby odeprzeć wrogów, trzepocząc skrzydłami, dziobiąc i krzycząc, aż atakujący się wycofa. Jedynym pierzastym drapieżnikiem, który poluje na papugę naszyjną, jest jastrząb.

Ponadto obrączkowane papugi mają kilka znanych drapieżników, których celem jest usuwanie jaj z gniazda, są to:

  • wiewiórki szare (Sciurus carolinensis),
  • ludzie (Homo Sapiens),
  • wrony (gatunek Corvus),
  • sowy (Strigiformes),
  • węże (węże).

Papugi naszyjne spędzają noc w pewnym stacjonarnym miejscu na gałęziach drzew, gdzie stają się podatne na atak. W wielu krajach, w których papugi powodują znaczne szkody na gruntach rolnych, ludzie próbują kontrolować populacje naszyjnika. Odstraszają ptaki strzałami i dźwiękami z głośnika. Czasami wściekli rolnicy strzelają do intruzów na swoich polach.

Bardzo skuteczną metodą zwalczania jest usuwanie jaj z gniazd. Ta nieśmiercionośna metoda jest bardziej atrakcyjna dla społeczeństwa w długoterminowym zarządzaniu populacją.

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: samiec papugi perłowej

Od XIX wieku papugi naszyjne z powodzeniem kolonizowały wiele krajów. Rozmnażają się dalej na północ niż jakikolwiek inny gatunek papug. Obrączkowane pierzaste, jeden z nielicznych gatunków, które z powodzeniem przystosowały się do życia w środowisku zakłóconym przez ludzi, zdecydowanie przetrwały atak urbanizacji i wylesiania. Popyt na drób jako zwierzę domowe i niepopularność wśród rolników zmniejszyły jego liczebność w niektórych częściach asortymentu.

Papugi, które odniosły sukces jako zwierzęta domowe, skolonizowały wiele miast na całym świecie, w tym północną i zachodnią Europę. Gatunek ten został nazwany przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) najmniej podatnym na zagrożenia, ponieważ jego populacja rośnie i staje się inwazyjny w wielu krajach, negatywnie wpływając na gatunki rodzime.

Ciekawostka: gatunki inwazyjne stanowią poważne zagrożenie dla globalnej różnorodności biologicznej. Zrozumienie wzorców genetycznych i procesów ewolucyjnych, które sprzyjają pomyślnemu pojawieniu się, ma kluczowe znaczenie dla wyjaśnienia mechanizmów leżących u podstaw inwazji biologicznej. Spośród ptaków papuga obrączkowana (P. krameri) jest jednym z gatunków inwazyjnych odnoszących największe sukcesy, zakorzenionym w ponad 35 krajach.

Papugi perłowe nocują w miejscach wspólnych (zwykle w grupie drzew), a policzenie liczby papug przybywających na takie tereny jest wiarygodnym sposobem oszacowania liczebności lokalnej populacji. W wielu europejskich miastach można znaleźć osobliwe sypialnie kurników: Lille-Roubaix, Marsylia, Nancy, Roissy, Vyssus (Francja), Wiesbaden-Moguncja i Ren-Neckar (Niemcy), Follonica, Florencja i Rzym (Włochy).

Jednak w częściach Azji Południowej - skąd naszyjnik papugapopulacje tych ptaków maleją z powodu chwytania w celu handlu zwierzętami. Pomimo podejmowanych przez niektórych ludzi prób ożywienia populacji poprzez uwolnienie ptaków z lokalnych rynków, populacja papug dramatycznie spadła na wielu obszarach subkontynentu indyjskiego.

Pin
Send
Share
Send
Send