Rodziny ptaków

Kazuar - ptak dinozaura - "rogata głowa"

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Strona główna
  • Loons
  • Perkoz
  • Pelikan
  • Bocian
  • Flamingi
  • Anseriformes
  • Falconiformes
  • Kurczaki
  • Jak żuraw
  • Siewkowe
  • Gołębi
  • Kukułka
  • Sowy
  • Podobny do kozy
  • Szybki
  • Skorupiaki
  • Dudek ptak
  • Dzięcioły
  • Wróblowaty
    • Łyk
    • Skowronki
      • Skowronek czubaty
      • Skowronek rogaty
      • Skowronek leśny
      • Skowronek
    • Pliszka
    • Dzierzba
    • Wilga
    • Szpak
    • Krukowate
    • Jemiołuszka
    • Jeleń
    • Wrens
    • Akcentuje
    • Slavkov
    • Korolkovye
    • Muchołówki
    • Kosy
    • Wąsate cycki
    • Cycki z długimi ogonami
    • Rzemieślnictwo
    • Sikorki
    • Kowalik
    • jedzenie
    • Passerines
    • Zięby
    • Owsianka

Zewnętrzne oznaki rogatego skowronka

Skowronek rogaty jest nieco mniejszy niż skowronek. Długość ciała 14-20 cm, rozpiętość skrzydeł 31-37 cm, waga 27-48 g.

Nogi krótkie, ogon lekko karbowany, pióra ogona górnego bardzo długie. Kolor upierzenia zmienia się w zależności od obszaru geograficznego. Górna część ciała jest koloru piaskowego, czasem szaro-brązowego z wyraźnymi pstrokatymi plamami. Pióra na karku i na przodzie tyłu z wyczuwalnym winno-liliowym odcieniem. Część spodnia jest lekka; pióra ogona są czarne z wąskim białym paskiem wzdłuż zewnętrznej pary.

Boki głowy u wielu podgatunków są białe, u innych cytrynowożółte, widoczna jest czarna „maska”. Czoło jest lekkie, z szerokim czarnym paskiem oddzielającym je od korony. Zmienia się w cienkie, ostre "rogi" z piór po bokach głowy. Stąd specyficzna nazwa - pojawił się skowronek rogaty. Samice mają małe „rogi”, blade upierzenie. Dorosłe ptaki mają krótki brązowawy dziób z nozdrzami pokrytymi piórami. Nogi są czarne.


Skowronek rogaty (Eremophila alpestris).

Wygląd

Ubarwienie rogatej sowy służy do kamuflażu. Spód (łącznie z klatką piersiową) sowy jest zwykle jaśniejszy, z poziomymi brązowymi paskami. Górne skrzydła, jak również czubki ptaka, są zwykle nakrapiane na brązowo i mają ciężkie i ciemne, złożone znaczenia. Na szyi często znajduje się biała plama, która może przypominać pasek na środku klatki piersiowej.

Ogólny kolor puszczyka rogatego może się różnić w zależności od regionu. W szczególności osobniki żyjące w regionie subarktycznym mają jasnożółty i wyblakły kolor. Inne, żyjące na wybrzeżu Pacyfiku w Ameryce Północnej, w większości w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej, znane są z ciemnobrązowego koloru z czarnawymi plamami.

Upierzenie wielkiej sowy jest czarne. Nogi zawsze pokryte są piórami. Pióra na nogach tego gatunku są drugim najdłuższym ze wszystkich znanych gatunków sów.

Pazury i dziób dużej sowy rogatej są koloru ciemnoszarego. Tarcza twarzowa (którą mają wszystkie sowy) może różnić się kolorem w zależności od regionu. Kolor waha się od szarego i brązowego do czerwonawego. Tarcza twarzy jest ograniczona ciemną obwódką, która ostatecznie kończy się czernieniem i pogrubionymi szelkami bocznymi.

Karakurt lub czarna wdowa - opis, obszar, odżywianie, rozmnażanie, wrogowie, zdjęcie i wideo

Zgodnie ze swoimi cechami fizycznymi, puchacz rogaty ma beczkowatą i ciężką budowę. Mają bardzo szerokie skrzydła i dużą głowę. Warto zauważyć, że wielkość gatunku może się różnić w zależności od regionu. Na przykład najmniejsze mieszkają w Kalifornii i Teksasie, a największe w Ontario i na Alasce.

Średnia długość dorosłego puchacza wynosi 55 centymetrów, ale może wynosić od 43 do 64 centymetrów. Średnia rozpiętość skrzydeł tego gatunku wynosi 122 centymetry, ale może wynosić od 91 do 153 centymetrów.

Warto zauważyć, że samice rogatych sów są nieco większe niż samce. Kobiety mają średnią masę ciała 1608 gramów. Średnia masa ciała mężczyzn wynosi 1224 gramy.

Dziób tego gatunku jest twardy i nieelastyczny. Wielkość dzioba waha się od 3,3 do 5,2 centymetra. Co ciekawe, otwarty dziób ma od 2,1 do 3,3 centymetra.

Rozprzestrzenianie się skowronka rogatego

Siedlisko skowronka rogatego jest dość rozległe. Obejmuje Azję, Europę, Amerykę Środkową i Północną, Afrykę Północno-Zachodnią. W Ameryce występuje od tundry po Meksyk, odizolowany w Kolumbii. Znane są loty ptaków do południowej Hiszpanii.

W Rosji ten gatunek skowronków zamieszkuje regiony północnej tundry prawie na całej ich długości, Ałtaj, Kaukaz, Wschodnią Syberię. W północnych regionach zasięgu skowronki rogate są ptakami wędrownymi, aw południowych są osiadłe.


Skowronek ma charakterystyczną maskę na pysku, az tyłu głowy znajdują się wydłużone czarne pióra, podobne do rogów.

Siedlisko wielkiej sowy rogatej

Puchacz wirginijski pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej i jest najcięższym znanym gatunkiem sowy. Jednak w Ameryce Północnej plasuje się na drugim miejscu wśród najcięższej - sowy śnieżnej.

Zasięg sowy rogatej jest dość zróżnicowany. Można go znaleźć od północnej części Subarktyki przez resztę Ameryki Północnej po Amerykę Środkową. Od Ameryki Południowej po wyżyny Argentyny, Peru i Boliwii. Od miejsca, w którym zasięg występowania Wielkiej Sowy Rogatej kończy się w Ameryce Południowej, jej zasięg zaczyna się i ciągnie aż do krańca Ameryki Południowej.

Sowa rogata nie jest wybredna w swoim środowisku. Może schronić się w dowolnym miejscu - od koron drzew po otwarte tereny, a nawet w parkach, w których jest dużo ludzi. Stodoły, kościoły, szczyty budynków, opuszczone budynki, grunty orne, pastwiska, tereny podmokłe, pola, a nawet lasy deszczowe itp. Są częścią ich siedlisk. Można je znaleźć nawet w miastach.

Dlaczego pies warczy na właściciela? Powody, zdjęcia i filmy

Warto zauważyć, że tak naprawdę nie wolą przebywać w lasach deszczowych Amazonii. Mogą zamieszkiwać drzewa graniczące z lasami mieszanymi, iglastymi, liściastymi, tropikalnymi, preriami, pampasami, pustyniami, regionami górskimi, skalistymi brzegami, subarktyczną tundrą, namorzynowymi bagnami i obszarami miejskimi.

Gwałtowny upadek siedlisk i zmiany środowiskowe często zmuszają je do przebywania na obszarach w pobliżu ludzi.

Siedliska rogatych skowronków

W górach skowronki rogate zamieszkują pasma subalpejskie i alpejskie, wybierając rzadkie łąki ze żwirową glebą i niską trawą. Na północy ptaki wolą osiedlać się na piaszczystych przestrzeniach nad brzegiem morza wśród wysokiej, suchej tundry. Zimą ptaki schodzą w doliny, wędrując po stepach, polach, drogach, w miejscach, gdzie nie ma śniegu.

Podczas migracji i wędrówek zimowych skowronki rogate trzymają się lizawek solnych, można je znaleźć na kamieniach w zachodniej Syberii i Ałtaju wzdłuż brzegów rzek oraz na otwartych skalistych zboczach o rzadkiej roślinności. Zimą podczas śnieżycy ptaki te znoszą złą pogodę na ulicach miast i miasteczek.

Na Ukrainie skowronki żerują na prądach, melonach, opuszczonych polach, w miejscach, gdzie sucha trawa jest ukryta pod cienką warstwą śniegu. Podczas odwilży skowronki rogate gromadzą się na dziewiczej glebie, przy złej pogodzie - tam, gdzie chwasty są wyższe, nie pokryte śniegiem. Na Wyżynie Kazachstanu skowronki rogate pojawiają się na zboczach wzgórz z warstwami kamieni i gruzu, pokrytych nieliczną roślinnością.


Skowronki są stałymi gośćmi zimowymi na wybrzeżu Europy Środkowej.

W Ałtaju ptaki przylegają do suchych, kamienistych lub żwirowych stepów z rzadką trawą, czasami żyją nawet na strąconych do ziemi pastwiskach. W Tien Shan wybiera łąki i stepy z kamienistą glebą i rzadką roślinnością alpejską.

W Ałtaju skowronki rogate gniazdują bez przylegania do określonej wysokości, ale w Tien Shan ptaki budują gniazda tylko na dużych wysokościach, głównie od 3000 mi wyższych, chociaż czasami osiedlają się również na wysokości 1800-2000 metrów.

Skowronek piosenki

Skowronek jawajski (Mirafra javanica). Rząd wróblowych, rodzina skowronków. Siedlisko - Australia, Azja, Afryka. Długość 13 cm Waga 20 g

Ptaki te są szeroko rozpowszechnione w Afryce, Azji, Europie, 1 gatunek żyje w Ameryce i 2 gatunki w Australii. Skowronki tak lubią ludzi, że niektóre gatunki zaaklimatyzowały w miejscach, w których wcześniej ich nie było.

Wszystkie gatunki tych ptaków preferują przebywanie na otwartej przestrzeni - można je spotkać na łąkach, polach, polanach leśnych, na stepach. Część z nich zamieszkuje alpejskie łąki położone na wysokości kilku tysięcy metrów. Ptaki żywią się owadami i małymi bezkręgowcami, szukając ich na ziemi. Niewielka część ich diety składa się z nasion traw, owoców i jagód, które spadły z drzew i krzewów. Prawie wszyscy członkowie rodziny są wspaniałymi śpiewakami. Śpiewają głównie w locie, ale w chłodne dni potrafią rozkoszować uszy swojej przyjaciółki siedząc na ziemi. Gniazda układa się tylko na ziemi, kopiąc w niej małe dziury i wyściełając je puchem. Sprzęgło zawiera od 4 do 6 jaj.

Skowronek czubaty

Wszystkie skowronki należą do rzędu wróblowych. Skowronek czubaty jest podobny do skowronka polnego, ale różni się od niego dłuższym dziobem i spiczastym grzebieniem. Grzywacz ma krótki ogon. W locie można go odróżnić płowym ogonem i płowym spodem skrzydeł. Dzięki melodyjnemu śpiewowi może naśladować głosy innych ptaków. Uważany jest za osiadły gatunek koczowniczy. Na początku XX wieku zasięg gatunku w Europie rozszerzył się - skowronek opanował krajobrazy rolnicze. Oprócz Eurazji gatunek występuje w Afryce Północnej. W Europie północna granica sięga południa Szwecji i południowego wybrzeża Zatoki Fińskiej. W europejskiej części Rosji zasięg rozciąga się na północy do regionu Leningradu, na wschodzie schodzi do granic Mongolii. Samicy udaje się złożyć dwa lęgi w sezonie, każdy z 2 do 5 jaj.

Mniejszy skowronek

Skowronek mały jest mniejszy od skowronka polnego - ma nie więcej niż 17 cm długości, skowronek mniejszy różni się od podobnych gatunków o niewielkich rozmiarach swoją jasną klatką piersiową, nie ma smug charakterystycznych dla wielu skowronków. Po bokach wola widoczne są małe ciemne plamki. Korona jest czerwono-brązowa, z małymi ciemnymi smugami lub szarawymi. Podstawa dzioba jest żółtawa, jego wierzchołek jest brązowawy. Samice są nieco mniejsze od samców, o jaśniejszym ubarwieniu. Główny obszar lęgowy skowronka znajduje się na południu Europy. Ptak gniazduje również w północnej Afryce. Północna granica obszaru lęgowego w Eurazji sięga 54 równoleżnika. Chociaż osiedla się, w tym na niezasianych polach i pastwiskach. W Rosji zasięg rozciąga się na wschód do północno-wschodniej Mongolii i północno-zachodniej części północno-wschodnich Chin. Gniazdo jest dość głębokie, w kształcie misy, zwykle spotykane w zaroślach, zwykle 2 lub 3 jaja w lęgu.

Skowronek stepowy

Skowronek stepowy jest mniej więcej wielkości szpaka, rozpiętość skrzydeł waha się od 38 do 44 cm, po bokach wola widoczna jest czarna plamka, od której odchodzą smugi. Tył jest w kolorze gliny, również z ciemnymi smugami. Brzuch jest białawy. Ogon jest krótki. Na jego krawędziach są białe paski. Obie płcie są tak samo umaszczone, samiec jest większy niż samice. W językach tureckich ptak nazywa się jurbay. Skowronki stepowe żyją na stepach trawiastych i piołunowych, występują na polach, na suchych łąkach. Gatunek ten nie jest wędrowny; zimą z północy pasma ptaki migrują tylko do jego południowych regionów. W Rosji skowronki stepowe można zobaczyć na stepach kaspijskich; w dolinie Uralu północna granica sięga 51. równoleżnika. Gniazdo budowane jest na ziemi, zwykle w lęgu znajduje się 4 lub 5 jaj.

Skowronek rogaty

Nazwa gatunku pochodzi od podłużnych czarnych piór znajdujących się z tyłu głowy. Skowronek rogaty jest nieco mniejszy niż skowronek polny. Ubarwienie może się znacznie różnić - gama gatunków jest bardzo duża. Od Eurazji, aż do ostatniej epoki lodowcowej, te skowronki przedostały się do Ameryki Północnej przez Cieśninę Beringa, a następnie rozprzestrzeniły się w Nowym Świecie aż do Ameryki Południowej. W wyniku rozproszenia powstało około czterdziestu podgatunków, obszar okazał się otwarty - podzielony na część tundrową i stepową. Chociaż skowronki rogate odlatują na zimę z północnych regionów swojego zasięgu, są w stanie wydobywać ziarno spod śniegu, kopiąc w nim tunele. W Rosji zasięg gatunków rozciąga się od Morza Białego po Półwysep Czukocki. W Europie skowronek rogaty można zobaczyć zimą na wybrzeżach Europy Środkowej. W Ameryce Północnej zasięg rozciąga się od Atlantyku po wybrzeże Pacyfiku. Miejsca gniazdowania w dużej mierze zależą od konkretnego siedliska geograficznego.

Skowronek

Skowronek jest nieco większy niż wróbel. Na głowie mały grzebień. Nad okiem widoczna jasna brew. Kolor jest dyskretny - protekcjonalny. Grzbiet jest koloru szarego lub brązowożółtego, ze smugami. Klatka piersiowa jest brązowa, brzuch biały. Samce i samice nie różnią się kolorem, cavaliery są tylko nieznacznie większe. Skowronki są wędrowne, bardzo wcześnie wracają z zimowania. Podstawą diety są różne nasiona. Wczesną wiosną kładą się na sadzonkach i owadach. Aby pomóc ziarnom lepiej trawić, ptaki dziobią małe kamyczki, które pozostają w żołądku. Ptakom wystarczą krople rosy. Skowronki mają wielu wrogów. Są to fretki, łasice, gronostaje, lisy. W powietrzu śpiewające skowronki atakowane są przez ptaki drapieżne, błotniaki i sokoły. Te ptaki śpiewają bardzo melodyjnie. W Rosji zasięg gatunkowy rozciąga się od zachodnich granic kraju do dolnego biegu Kołymy, po wybrzeże Pacyfiku i Kamczatkę. Skowronki występują nie tylko w Europie i dużej części Azji, ale także w Afryce Północnej - od wschodniego Maroka po wschód po wschodnie wybrzeże Tunezji. Zimują w południowej Europie iw tej samej Afryce. Ptaki te zostały przywiezione do Australii, Nowej Zelandii i Ameryki Północnej, gdzie są dobrze zaaklimatyzowane. Gniazdo jest zbudowane w dziurze i jest wyłożone włosami, włosami i puchem, w lęgu składającym się z 4 do 6 jaj.

Sroka sroka

(Grallina cyanoleuca). Oddział Sparrow, sroka rodzinna Lark. Siedlisko - Australia, Tasmania. Długość 30 cm Waga 90 g

Skowronki są często mylone z australijskimi srokami: są bardzo podobne pod względem budowy ciała i koloru upierzenia. Oczywiście te małe ptaszki nie mają nic wspólnego z rodziną Raven. Skowronka można łatwo odróżnić od australijskiej sroki po znacznie mniejszym rozmiarze. Skowronki żyją w prawie wszystkich warunkach krajobrazowych, z wyjątkiem lasów tropikalnych i wyraźnych pustyń. Często ptaki te osiedlają się w pobliżu ludzkich siedzib, w tym w parkach miejskich i na placach. Prowadzą głównie lądowy tryb życia, powoli eksplorując glebę w poszukiwaniu wszelkiego rodzaju owadów i bezkręgowców. W okresie lęgowym na drzewach (niekiedy na wysokości 15-20 m) buduje się kuliste gniazda z gliny i gliny. W sprzyjających warunkach pogodowych można w ciągu roku wychować na skrzydle dwa lęgi.

Cechy zachowania skowronka

W naturalnym środowisku skowronki rogate trzymają się parami, poza okresem lęgowym tworzą stada, niekiedy dość liczne. Ptaki szybko biegają po ziemi i stoją nisko na łapach w porównaniu z innymi gatunkami skowronków. Latają niechętnie, ale ptaki latają silnie.


Skowronek czubaty preferuje bezdrzewne krajobrazy w południowych regionach poza granicą lasu iw północnej tundrze porostów.

Głos - długi, wysoki metalik, jak „di-di-di-i”, „heade-i-i”, brzmi w wysokim tonie. Skowronki śpiewają najczęściej siedząc na ziemi, czasem w biegu lub w locie. Śpiew ptaków brzmi gwałtownie, ale dźwięcznie. Skowronki rogate uwielbiają kąpiele w kurzu.

Gniazdo skowronka rogatego

Skowronki rogate ogłaszają swoje przybycie wiosenną piosenką. Następnie są umieszczane w obszarach lęgowych. Podczas zalotów samice samce śpiewają na przemian z startami.Gniazdo skowronka rogatego jest dość schludne i zwinięte z cienkich łodyg. Taca wyłożona jest miękkim puchem roślinnym lub sierścią zwierzęcą. Wychodząc ze lęgu, ptaki przykrywają jaja garścią trawy. Skowronki rogate starannie chowają gniazdo pod krzakiem, czasem pod kępą lub stawiają je dość otwarcie.


Pisklę skowronka rogatego.

W lęgu są zwykle 4 jajka, rzadko pięć. Skorupa jaj jest bladozielona lub brązowawo-biała, pokryta brązowymi smugami na powierzchni i bladoszarą w głębi. Na tępym końcu jajka znajduje się korona skupiska plamek lub rzadkich plamek i kropek. Wymiary jaj to 2,1-2,5 × 1,6-1,7 cm.

Samiec pomaga samicy wysiadywać jaja. Pisklęta wykluwają się 9-11 dni, opuszczają gniazdo w wieku 9-10 dni, ale mogą odlecieć w wieku jednego tygodnia. Ptaki mogą mieć 2 lęgi rocznie. W przypadku zniszczenia gniazda możliwe są powtarzające się lęgi.

Odżywianie skowronka rogatego

Skowronki rogate żywią się głównie owadami: muchami, komarami, chrząszczami, ale w ich diecie występują również skorupiaki i drobne mięczaki. Wraz z nadejściem jesieni owady znikają, więc ptaki przestawiają się na pokarm roślinny. Około 90% to nasiona zbóż i innych roślin. Zimujące skowronki rogate jedzą na polach rdestowiec, komosę ryżową, turzycę, pszenicę i proso.


Skowronki rogate żerują, podobnie jak wiele ptaków, owadów i nasion.

Pin
Send
Share
Send
Send