Rodziny ptaków

Jastrząb lub jastrząb

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Accipiter gentilis
Oderwanie:Falconiformes
Rodzina:Jastrząb
Dodatkowo:Europejski opis gatunków

Wygląd i zachowanie... Dość duży drapieżnik, samica jest półtora raza większa niż wrona. Samce ważą 520–1 200 g przy długości ciała 48–56 cm i rozpiętości skrzydeł 93–105 cm, samice ważą 800–2 000 g przy długości ciała 58–68 cm i rozpiętości skrzydeł 108–127 cm, wydłużone. linia czoła płynnie przechodzi w linię grzbietu dzioba. W przeciwieństwie do małych jastrzębi ma dobrze rozwinięte „spodnie” z pierza na goleniach. Przeszywający „zły” wygląd jasnych oczu jest bardzo charakterystyczny.

Opis... Dorosły osobnik jest prawie monochromatyczny z góry, szaro-szary (samiec) lub brązowo-szary (samica). Spód, łącznie z osłonami skrzydeł, jest białawy z ciemnymi poprzecznymi zmarszczkami (klasyczne jastrzębie zabarwienie). U dorosłego osobnika szerokie białe brwi prawie zbiegają się z tyłu głowy i kontrastują z ciemną czapką i paskiem na oku, co jest niezawodną różnicą w porównaniu z krogulcem i wszystkimi innymi drapieżnikami w regionie. Na gardle pojawiają się małe podłużne smugi. Podogon jest monofoniczny, biały, puszysty; dobrze wyróżnia się od latającego ptaka, nawet patrząc z boku. Ogon jest szary, z 4–5 równomiernie rozmieszczonymi ciemnymi poprzecznymi paskami. Intensywność koloru góry, gęstość i intensywność poprzecznych pasków na klatce piersiowej i brzuchu różnią się znacznie w zależności od lokalizacji, najlżejsze osobniki (podgatunki A. g. buteoides) są szeroko rozpowszechnione na północy regionu, najciemniejsze (podgatunki A. g. caucasicus) - na Kaukazie.

Dziób jest ciemny, dziób żółty, oczy jasnożółte, do pomarańczowych u starych samców. Młody osobnik jest brązowawy, z ciemnym wzorem i ochrowymi krawędziami piór na górze i jasną ochrą z ciemnymi pociągnięciami tułowia - podłużnymi i w kształcie łzy poniżej. U latającego ptaka poprzeczne paski są wyraźnie widoczne nie tylko na ogonie, ale także na wierzchu skrzydeł. Oczy są bladożółte, woski są matowe, szaro-żółte lub szare. U latającego dorosłego ptaka poprzeczne paski na skrzydłach i ogonie mogą się łączyć, dlatego z daleka ptak wydaje się monotonnie lekki od dołu.

Latającego samca można pomylić z dużą samicą krogulca, ale jastrzębie obojga płci różnią się od krogulców stosunkowo krótszym, zaokrąglonym ogonem o szerokiej podstawie, szerokiej u podstawy i lekko spiczastej do górnej części skrzydeł, masywnym dodatkiem. Latający młody osobnik koloru ochrowo-brązowego można pomylić z myszołowem lub zjadaczem os, ale jego ogon jest dłuższy, a skrzydła krótsze, nie ma ciemnych plam na fałdach nadgarstka, „palce” lotek pierwotnych są słabo rozwinięty (górna część skrzydła wygląda na zaokrągloną i solidną). W przeciwieństwie do krogulca, myszołowa i osy jastrząb rzadko unosi się w powietrzu z rozłożonym ogonem, zwykle leci nisko, pod baldachimem lasu, ze złożonym ogonem i zgiętymi skrzydłami.

Głosować... Wysoki dźwięk dzwonka ”kyak, kyak, kyak, kyak. „lub”kopnąć, kopnąć, kopnąć. „, Płacz małżeński - wibruje”kiyayaya. ».

Dystrybucja, status... Jest szeroko rozpowszechniony w strefie leśnej Eurazji i Ameryki Północnej, a także w leśnej tundrze i leśnym stepie. W górzystych, głównie iglastych lasach Kaukazu, Azji Zachodniej, Chin i Meksyku znajdują się odosobnione lęgowiska. W Rosji jastrząb gniazduje od zachodnich granic po Kamczatkę, Wyspy Kurylskie i Sachalin. Jest to gatunek pospolity prawie wszędzie, ale ze względu na swoją tajemnicę rzadko rzuca się w oczy. W ostatnich latach przybywało, poszerzając swój obszar i zaczęło osiedlać się w miejskich parkach leśnych.

Styl życia... Osiadły gatunek, tylko niewielka część populacji migruje zimą na południe w pobliżu miejsca lęgowego. Żywi się różnymi ptakami, od wróbli po cietrzewie i gęsi, czasami łapie wiewiórki, zające, małe gryzonie. Poluje zarówno w zamkniętych, jak i otwartych przestrzeniach (preferuje biotopy mozaikowe), patroluje teren, latając na małej wysokości lub długo siedzi w zasadzce.

Preferuje gniazdowanie w lasach iglastych w osobnych parach. Pary rozpoczynają gniazdowanie nawet przy pokrywie śnieżnej, duże, dobrze zakamuflowane gniazda znajdują się w głębi koron, często zajmują gniazda innych ptaków. Zwykle na stałym miejscu pary znajdują się 3-4 gniazda. Charakterystyczne są świeże zielone gałązki wplecione w krawędź budowli gniazda. Przy gnieździe są skryte, ostrożne, bardzo rzadko wykazują agresywność.

Samica składa i wysiaduje 3-5 białych jaj, które z czasem stają się lekko brązowe. Inkubacja rozpoczyna się od pierwszego lub drugiego jaja, trwa 36–38 dni, tyle samo piskląt jest karmionych w gnieździe, młode osobniki całkowicie usamodzielniają się dopiero w wieku 70–90 dni. Oba puchate upierzenie piskląt jest szaro-buffy, oczy piskląt gniazdujących są ciemne. Jesienią zmieniają młodzieńczy strój na dorosłego, dojrzałość przypada na 2-4 lata.

Jastrząb lub jastrząb (Accipiter gentilis)

Pin
Send
Share
Send
Send