Rodziny ptaków

Słynne gatunki papug kakadu

Pin
Send
Share
Send
Send


Niemal w całej Australii można spotkać kakadu o bardzo nietypowym kolorze. Nazywa się je kakadu czarnego rudego lub kakadu pogrzebowego Banksa.

Gdzie żyje i zwyczaje żałobna kakadu Banksa

Wolą osiedlać się w dość gęstych lasach. Konieczne jest, aby w pobliżu był zbiornik. Z jakiegoś nieznanego powodu mają rano suche lasy. I każdego ranka zaczynają od wodopoju, a dopiero potem idą w poszukiwaniu pożywienia.

Ptaki te są bardzo towarzyskie i żyją w dość dużych stadach. Każda paczka ma specjalną pozycję zwiadowczą. Który zajmuje się głównie badaniem pól uprawnych w poszukiwaniu ulubionych smakołyków, a następnie przywołuje całe stado. Smaki to orzeszki ziemne i kukurydza. A zbiory lokalnych mieszkańców często cierpią z powodu nalotów stad tych kakadu.

Ptaki te nie lubią upałów i tym razem wolą chować się w cieniu zarośli eukaliptusa.

Opis kakadu pogrzebowego Banksa

Są to bardzo duzi przedstawiciele ptaków i mogą przekraczać sześćdziesiąt centymetrów długości. A jeśli weźmiesz pod uwagę długość ogona, która przekracza dwadzieścia centymetrów, otrzymamy dość imponującego ptaka. Masa kakadu czarnego rudoogoniastego może osiągnąć 900 gramów.

Samiec i samica mają zupełnie inne upierzenie. Samiec jest czarny z czerwonym ogonem, samica również ma przeważnie ciemne upierzenie, ale z jasnymi plamami na głowie i brzuchu. Warto zauważyć, że młode samce kakadu, aż do osiągnięcia dojrzałości, mają taki sam kolor jak samice. Dopiero w wieku czterech lat stają się dorosłymi i zmieniają kolor.

Banki opłakują hodowlę kakadu

Kakadu żałobna tworzy rodzinę na całe życie. Po utworzeniu pary młoda rodzina przygotowuje schronienie dla przyszłego potomstwa. Podnoszą zagłębienie i przykrywają dno trawą i gałęziami. Dokładnie przeżuwają te gałęzie, aby stały się miękkie. Według niektórych informacji mają tak potężny dziób, że mogą ugryźć ludzki palec.

Samica może złożyć tylko jedno lub dwa jaja, ale tylko jedno młode jest w stanie wychować. Przyszła mama zajmuje się inkubacją, a jej ojciec zapewnia jej zapasy. Puszyste pisklę pojawia się po około miesiącu. Zaledwie trzy miesiące później puch staje się upierzeniem. Przez cały ten czas pisklę siedzi w zagłębieniu, a rodzice go karmią.

Przez następne cztery miesiące rodzice nadal go karmią i uczą niezależności.

Pin
Send
Share
Send
Send