Rodziny ptaków

Quetzal lub quetzal Pharomachrus mocinno

Pin
Send
Share
Send
Send


Starożytni Aztekowie czcili kwezala. Tylko szlachta miała prawo ozdabiać swoje nakrycia głowy długimi piórami. Piór używano również podczas ceremonii religijnych. Zabicie jej było niewybaczalną obrazą. Ptaki łapano, ostrożnie usuwano i wypuszczano ich pióra. Taka pozycja pozwoliła ptakowi nie bać się ludzi i spokojnie rozmnażać się.

Konkwistadorzy chętnie eksportowali z Ameryki nie tylko złoto i biżuterię. Trudno było sprowadzić do Starego Świata ptaka żywiącego się głównie owocami ocotea. Ale najpiękniejsze długie osłony skrzydeł, praktycznie nic nie ważą, są łatwe w przechowywaniu i są wysoko cenione przez arystokratów Europy. Rozpoczęły się aktywne polowania na ptaki, które doprowadziły do ​​ich niemal całkowitego zniszczenia.

Teraz quetzal (quetzal, łac. Pharomachrus mocinno) jest wymieniony w Czerwonej Księdze. Ale wylesianie lasów tropikalnych nadal nie pozwala na odbudowę populacji tych ptaków.

We współczesnej Gwatemali quesale nie są czczone. Ale z drugiej strony zdobi herb kraju, a na jej cześć nazwano lokalną walutę. Łapanie i trzymanie tych ptaków w niewoli jest uważane za niemożliwe. Według lokalnych wierzeń, będąc w klatce, kwezal wkrótce umrze z pękniętego serca.

Jak wygląda kwezal?

Wiele osób widziało zdjęcia ptaków z pięknymi długimi piórami. Bajeczny „ognisty ptak” jest bardzo często przedstawiany jako quesal.

Długość quesalu od dzioba do czubka ogona wynosi średnio 35 cm Dwa długie pióra ogonowe osiągają mniej więcej taką samą długość. Osłony skrzydeł są wydłużone. Ich główny kolor to zielony z metalicznym połyskiem. Na głowie samca szeroki grzebień. Kolor brzucha - bogaty szkarłat. Samiec kwezala jest tak „piękny” dokładnie do końca sezonu lęgowego. Po nim ptak traci większość swojej świetności.

Samice nie mają długich piór ogonowych. Brakuje jej też modnego herbu.

Wygląd

Quetzal lub quesal (Pharomachrus mocinno) - największy ptak z rzędu trogonów. Długość do końca ogona 35 cm, dwa najdłuższe pióra nadogonowe są tej samej długości, pozostałe dwa są krótsze. Kwezal to bardzo piękny ptak: samiec na czubku jest jasnozielony ze złotym odcieniem i metalicznym połyskiem. Pióra na jego głowie są puszyste w postaci niskiego, ale szerokiego grzebienia, duże zielone osłony skrzydeł są wydłużone i zwisają nad ciemnymi skrzydłami, brzuch i ogon szkarłatny, ogon biały od spodu. Pod koniec okresu lęgowego upierzenie samca zużywa się i traci swój blask. Samica pozbawiona jest piór grzebieniowych i długiego ogona. Od góry zielony, ale bez złotego odcienia, od dołu brązowo-brązowy, ogon poniżej jest nakrapiany brązowymi paskami.

Jedzenie

Żywi się kwezal prawie wyłącznie przez owoce ocotea, które połyka w całości, ale czasami zjada owady, małe żaby drzewne, jaszczurki i ulttlok. Zwykle ptak siedzi nieruchomo na gałęziach bezpośrednio pod baldachimem lasu i od czasu do czasu rzuca się, aby złapać owada znajdującego się w pobliżu lub dziobać owoce na drzewach.

Siedlisko

Ten trogon zamieszkuje zimne lasy górskie od południowego Meksyku po Panamę. W porze suchej ptaki te można spotkać na wysokości do 3000 m n.p.m., aw porze deszczowej schodzą z wyżyn na wysokość do 1000 m n.p.m. Ten piękny ptak gniazduje w dziuplach drzew wysoko nad ziemią ( czasami wyższa niż 50 m).

Reprodukcja

W okresie godowym samiec kwezal woła samicę głośnym okrzykiem w wybrane przez siebie miejsce na gniazdo. Zwykle staje się dziuplą porzuconą przez byłego właściciela w pniu zgniłego drzewa, chociaż czasami ptaki same robią dziuple. Samiec krąży w powietrzu w szerokich kręgach, wydając zapraszające wezwania. Partnerzy wspólnie tworzą gniazdo; po kryciu samica składa 2-4 okrągłe jaja o błyszczących skorupkach. Oboje rodzice inkubują lęg przez 17-18 dni. Pisklęta wykluwają się nago, ale szybko pokrywają się puchem. W pierwszych dniach życia rodzice karmią pisklęta owadami, a później zaczynają przynosić owoce, żaby, ślimaki czy jaszczurki. Młode ptaki pozostają w gnieździe przez około 20 dni, aż do osiągnięcia pełnego rozwoju, a dojrzałość płciową osiągają w wieku około trzech lat.

Stan ochrony

W przeszłości kwezale były czczone przez Azteków i występowały w wielu lasach deszczowych. Kiedy Cortez pokonał imperium Azteków, zaczęło się polowanie na ptaki, które były bliskie całkowitego wyginięcia. Obecnie kwezal znajduje się na międzynarodowej czerwonej liście gatunków zagrożonych wyginięciem, ale środek ten jest wyraźnie niewystarczający, aby zachować gatunek. Ludzie nadal wycinają lasy tropikalne - jedyne siedlisko kwezalu, ale nie można ich rozmnażać w niewoli: złapane ptaki szybko giną.

Życie w chmurach

Kwezali żyją w cichych lasach górskich na wysokości od 1400 do 3000 m npm. Mieszkańcy uzyskują potrzebną im wilgoć, wykorzystując wodę deszczową i rosę na liściach. Roczna ilość opadów może sięgać 5000 mm. Rosną tu duże drzewa pokryte epifitami, tworząc zwarty baldachim nad zaroślami młodych drzew i krzewów.

Bardzo trudno jest dostrzec quezala, który przez większość dnia siedzi nieruchomo na gałęzi, czekając na przypadkową zdobycz. Kiedy owad leci dostatecznie blisko, kwezal odlatuje z gałęzi, aby go złapać. Kwezal może też zejść na ziemię, np. Za rzekotą drzewną. Jego dieta obejmuje również owoce.

Kwezal jest również trudny do zobaczenia, ponieważ ptaki te są bardzo rzadkie, nawet w ich pierwotnych siedliskach. Miejsca lęgowe są bardzo duże, a samce zazdrośnie strzegą ich przed obcymi. Odwiedzający górskie lasy Gwatemali, Hondurasu czy Kostaryki znacznie częściej usłyszą smutną piosenkę samca - „ouee-o. uii-oh. uii-oh. „Niż zobaczyć śpiewaków.

Najlepszym miejscem do obserwacji ukrytych quesali jest okap lasu utworzony przez drzewa owocowe, do którego przybywa samiec po pożywienie.

Duplo - kwatera Quezala

Wiadomo, że samce strzegą obszaru o średnicy 700 m, pośrodku którego znajduje się gniazdo. Młode ptaki w wieku około jednego roku pierzą się i uzyskują dorosłe upierzenie.

Legendy Majów

Kwezal z Gwatemali jest godłem narodowym Gwatemali. Jego imię nosi jednostka monetarna tego kraju. Ten jasny ptak był czczony przez rdzennych mieszkańców wszystkich regionów Ameryki Środkowej od czasów Majów i Inków, co znajduje odzwierciedlenie w folklorze tych ludów. Starożytni Majowie używali piór z długiego ogona quesalu do ceremonialnych nakryć głowy, peleryn z piór i ozdób. Głównym bóstwem ludu Tolteków było Quetzalcoatl, co oznacza „Pierzasty Wąż”.

Legenda głosi, że kwezal uzyskał swoje ekstrawaganckie upierzenie podczas podboju Europy. Kiedy wielu Indian Majów zginęło w bitwie z Hiszpanami, zstąpiło na nich duże stado quesali, wówczas całkowicie zielonych, i przykryło je skrzydłami. Od krwi bojowników odwłoki ptaków poczerwieniały. Inna historia opowiada, jak pewnego dnia wielki duch Majów zdecydował się wybrać króla ptaków. Konkurowały ze sobą różne gatunki ptaków, demonstrując swoją urodę, siłę i inteligencję. Aby podbić wszystkich swoją łaską, kwezal z Gwatemali błagał kukułkę babki lancetowatej, aby pożyczyła mu kilka swoich długich piór, obiecując je później zwrócić. Dumnie pokazując te pióra ogonowe, kwezal wygrał konkurs, otrzymał tytuł króla ptaków, a pióra pozostały z kwezalem na zawsze.

Kwezal z Gwatemali jest rzadki i dlatego uważany jest za wrażliwy. Większość lasów deszczowych została wycięta, uwalniając teren pod prace rolnicze, wypas i komercyjne wykorzystanie drewna. Na niektórych obszarach quezal nadal jest ścigany ze względu na jego puch i pióra. Na miłośników ptaków polują również miłośnicy ptaków, którzy dodają wypchane quesale do swoich kolekcji.

Aby ocalić quesal i inne gatunki żyjące w lasach górskich, utworzono kilka rezerwatów leśnych. Dwa największe to rezerwat biosfery El Triunfo w Chiapas (Meksyk) i Biotopo de Quetzales w Gwatemali.

Cechy i siedlisko ptaka kwezala

Ze słowem „kwezal„Niewiele osób zapamięta, że ​​tak ma na imię ptak, ale prawie wszyscy go widzieli. Nie, oczywiście, że nie żyje, ponieważ quezale żyją w chłodnych górskich lasach rozciągających się od Panamy po południowy Meksyk.

Ale w bajkowych rysunkach, na ilustracjach, na obrazach ten ptak jest obecny od dawna. Kwezal na zdjęciu sprawi, że każda osoba będzie podziwiać. Jest jak miłe, bajeczne powitanie z dzieciństwa.

Rzeczywiście, dla wielu artystów ptak kwezal stał się prototypem słynnego Firebirda. Kwezal lub kwezal, jak to się też nazywa, wielkość ciała jest bardzo mała, razem z ogonem ptak nie przekracza 35 cm długości. Ponadto ogon przekracza rozmiar ciała.

Kwezal w locie

Ponadto samce mają wielką cechę charakterystyczną - z ogona wyrastają dwa bardzo długie pióra ogonowe, które są prawdziwą ozdobą. A jednak nie tylko pióra ogonowe zdobią magicznego ptaka, ale także niezwykle jasny kolor. Oczywiście samce są wyjątkowo piękne.

Całe ciało przystojnego małego mężczyzny ma intensywny zielony kolor z niebieskawym odcieniem, a pierś pomalowana jest na czerwono-karmazynowy kolor. Skrzydła mają ciemnoszare pióra i jasnozielone, a ogon jest biały. Ogon ma kolor zielony, który przechodzi w niebieskie odcienie. Nie da się opisać słowami gry kolorów tego małego cudu.

Na zdjęciu samiec kwezala ptaka

Suki są trochę skromniejsze, ale wyróżniają się też urodą. Nie mają jednak na głowie puszystego czubka, którym mogą się pochwalić samce, a także nie mają dwóch długich piór ogonowych.

Kwezali mają tak niezwykły wygląd Plemiona Majów uważał te ptaki poświęcony i oddawał im cześć jak bóg powietrza. Do swoich rytuałów Indianie używali piór tego ptaka, ostrożnie łapali quesal, wyciągali pióro i wypuszczali ptaka tam, gdzie został złapany.

Nikt nie odważyłby się zabić tego ptaka ani go skrzywdzić, oznaczało to straszne kłopoty dla całego plemienia. W tym czasie Kuezalowie zamieszkiwali lasy deszczowe w dużych ilościach. Jednak czasy się zmieniły, plemiona zostały pokonane i zaczęło się takie polowanie na cudownego ptaka, że ​​bardzo szybko był on na skraju całkowitego wyginięcia.

Później ludzie zdali sobie sprawę, że mogą stracić „żywą bajkę”, ptak został wpisany do Czerwonej Księgi, ale nie udało się przywrócić jego liczebności. Liczba gatunków maleje do dziś, teraz ze względu na bezwzględnie wycinane lasy tropikalne, gdzie kwezal mieszka.

Tak, a kłusownicy nie śpią, zbyt luksusowe pióra mają bezbronne upierzenie, za jego piękno i płaci. Nie da się ich rozmnażać - za bardzo kochają wolność i od razu giną w niewoli. Nie bez powodu kwezal jest symbolem wolności w Gwatemali.

Opis

Quetzal to dość duży ptak. Samce osiągają czterdzieści centymetrów, a jeśli weźmie się pod uwagę ogon, to ich długość wynosi nawet ponad sześćdziesiąt centymetrów. W tym samym czasie waga osoby dorosłej waha się w granicach dwustu pięćdziesięciu gramów.

Quetzal jest największym członkiem rodziny trogoniform. Pióra na głowie, plecach, górnej części szyi i skrzydłach mają intensywny zielony odcień. Klatka piersiowa i brzuch są koloru szkarłatnego. A pióra ogona mają zielonkawo-niebieski opalizujący odcień. W tym samym czasie dwa najdłuższe pióra ogona wyginają się w wdzięczną linię. Samiec ma również mały grzebień na głowie.

Uważa się, że ptak ma tak bogate upierzenie, ponieważ ma bardzo cienką i delikatną skórę, która jest podatna na różne uszkodzenia. Nawiasem mówiąc, wielu uważa, że ​​piękno kwezalu tkwi nie tylko w jego jasnych i lśniących piórach, ale także w odpowiednich proporcjach ciała.

Jedna legenda związana jest z niezwykłym kolorem kwezala. W XVI wieku lud Quiche żył w południowej Gwatemali, rządzonej przez odważnego i silnego przywódcę Tekun Uman. Kiedy Hiszpanie najechali jego ziemie, nie bał się ich wyzwać. To prawda, że ​​Indianie nie widzieli wcześniej białych ludzi i być może myśleli, że różnią się od nich radykalnie.

Tekun Uman wszedł do bitwy ze słynnym konkwistadorem Pedro de Alvarado. Wódz był dobrze przygotowany do bitwy - cały był udekorowany piórami i ubrany w rytualne stroje, a obok niego leciał kwezal, który był jego nagualem (duchem opiekuńczym). Hiszpan też nie uderzył twarzy w błoto - dumnie siedział na koniu w lśniącej nowej zbroi.

Niestety Tukun Uman uważał, że Alvarado był bezprecedensowym, ogromnym stworzeniem, wziął konkwistadora i konia jako jedno. Wódz Indian śmiało rzucił się do bitwy, wybierając konia jako cel. Zwierzę rzeczywiście zostało zabite, ale Alvarado wykorzystał sytuację i przebił włócznią klatkę piersiową Tekun Umana. Kiedy krwawiący przywódca upadł na ziemię, jego nagual usiadł na jego piersi. Długo opłakiwał władcę, a jego klatka piersiowa i brzuch przybrały kolor krwi, dlatego kwezal ma tak kontrastowe upierzenie.

Charakter i styl życia Kuezali

Kwezali za bardzo nie lubi hałaśliwego społeczeństwa. W porze suchej i gorącej ptak woli latać wyżej i znajdować się na wysokości 3 tysięcy metrów nad poziomem morza. Kiedy zaczynają się deszcze, ptak osiada niżej (do 1000 m). Tam ptaki szukają drzew z dziuplami, w których mogą zbudować gniazdo.

Ponadto takie zagłębienie na gniazdo musi znajdować się co najmniej 50 m nad ziemią. Spokojny, cierpliwy charakter ptaka pozwala mu długo czekać bez ruchu wśród zieleni, dlatego bardzo trudno jest dostrzec nieruchomą zieleń quesal.

Łatwiej go usłyszeć - trochę smutny, ze smutnymi nutami. Ale jeśli owad przeleci obok, kwezal go nie przegapi. Ptak może łatwo zejść na ziemię, ponieważ ofiara, na przykład rzekotka drzewna czy jaszczurka, jest również objęta dietą quesala i może na nią polować nawet na ziemi.

Terytorium jednego samca jest dość rozległe - kwezal to zbyt rzadki ptak nawet ze względu na swoje główne siedlisko. Ale przystojny mężczyzna, choć ma skrupulatne maniery, jednak nie wpuszcza obcych na swoje terytorium, dość gorliwie strzeże swojego mienia.

Kwezal

  • KLUCZOWE FAKTY
  • Nazwa: quetzal gwatemalski lub quetzal (Pharomachrus mocinno) - ptak z rzędu trogonów (Trogonidae)
  • Siedlisko: lasy alpejskie na wysokości 1400-3000 m
  • Wielkość grupy społecznej: mieszkaj samotnie lub w parach
  • Okres inkubacji: 2-3 jaja inkubowane przez 17-19 dni
  • Znalezienie niezależności: Pisklęta są na skrzydle przez 14-30 dni
  • Terytorium: Działka o średnicy 700 m

Widzenie samca quesal z Gwatemali w okresie godowym to rzadkie szczęście dla obserwatorów ptaków. Zdjęcie zostało zrobione w lasach Monteverde (Kostaryka).

Quetzal z Gwatemali lub quetzal (Tharomachrus mocinno), mieszkaniec Ameryki Środkowej, należy do rzędu trogonów.

Trogony występują na całym świecie, ale kwezal z Gwatemali żyje tylko w Ameryce Środkowej, od południowego Meksyku po zachodnią Panamę. Samiec quesal z Gwatemali w swoim upierzeniu hodowlanym może równie dobrze rościć sobie miano najpiękniejszego ptaka na świecie. W okresie lęgowym głowa, góra piersi, grzbiet i ogon nabierają błyszczącego, jasnozielonego koloru. Przez pewien czas na początku okresu godowego samiec obnosi się ze swoim bardzo długim ogonem, a jego pióra na ogonie są o 61 cm dłuższe niż sam ogon. Jednak te pióra łamią się bardzo szybko. Są tak delikatne, że kołyszą się od najmniejszego powiewu wiatru. Dolna pierś i brzuch quesalu są jaskrawoczerwone.

W zależności od oświetlenia upierzenie ptaka mieni się różnymi odcieniami - od złocisto-zielonego do niebieskawo-szmaragdowego.Kilka długich zielonych piór chroniących skrzydła częściowo zakrywa szkarłatny brzuch. Samica ma taką samą zieloną górną część ciała i czerwony brzuch jak samca, ale dolna część klatki piersiowej i głowa są koloru szarego. Jej ogon jest krótszy niż u jej partnera: jej długość ciała wynosi około 38 cm w porównaniu do 100-centymetrowego mężczyzny.

Pomimo chwytliwych odcieni jasnozielony kolor upierzenia na grzbiecie chroni ptaka przed drapieżnikami, ponieważ łączy się z zielonymi liśćmi drzew. Nawet jaskrawoczerwony brzuch nie jest tak uderzający: w lesie, w którym żyją quezale, na drzewach rośnie wiele epifitów tego koloru.

Duplo - kwatera Quezala

Kwezale gniazdują w dziuplach. Wcześniej te dziuple służyły jako schronienie dla innych ptaków, na przykład dzięcioła. Porzucone quezale przez długi czas są wyposażane według własnego uznania lub same drążą zagłębienia w pniach suchych drzew. Zwykle gniazdo ptaka znajduje się 4-10 m nad ziemią. W Gwatemali i południowym Meksyku okres godowy quesals trwa od marca do czerwca, co zbiega się z początkiem pory deszczowej. Samica składa 2-3 niebieskie jaja. Oboje rodzice inkubują je przez 17–19 dni. Prawdopodobnie samiec i samica zastępują się w gnieździe dwa razy dziennie. W przypadku wyklutych piskląt, które wylęgają się w dniach 14-30, rodzice również wspólnie opiekują się pisklętami.
Tył i skrzydła quezala są jasnozielone, ale takie chwytliwe odcienie upierzenia nie pomagają ptakowi w kamuflażu w górskim lesie. Najczęściej quezal można zobaczyć w locie.

Wiadomo, że samce strzegą obszaru o średnicy 700 m, pośrodku którego znajduje się gniazdo. Młode ptaki w wieku około roku linieją i uzyskują dorosłe upierzenie.

Styl życia i ruch

Quetzalcoatl wolał prowadzić pół-lądowy tryb życia, rzadko latali. Skrzydła jaszczurek nie nadawały się do aktywnego lotu, więc te latające jaszczurki łapały podmuchy ciepłego powietrza i szybowały. Rozciągając tylne kończyny w locie, jaszczurki równoważą ciało, kompensując nierównowagę wywołaną ciężką przednią częścią tułowia.

Ogon był zbyt krótki, aby można go było używać do utrzymania równowagi lub zmiany kierunku podczas lotu.

Na ziemi latająca jaszczurka poruszała się na 4 kończynach.

Pin
Send
Share
Send
Send